Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[tutorial]Skateboard/Yeni başlayanlara bilgiler


Aegean

Öne çıkan mesajlar

Böyle birşeyin faydalı olacağını düşündüm ve hazırlamaya karar verdim.Öncelikle bi kaykaya ihtiyacınız var tabiki :)

Nerden kaykay edinebilirim?
İstanbul için Sportpoint veya İstiklal caddesindeki Sisley mağazası ankara içinde armada sportpoint sorulduğunda en çok verilecek olan cevaplardır.Ancak bu mağazalar ülkemizde kaykay fazla gelişmediğinden oldukça pahalıdır.

Bunun yerine Skate Warehouse öneririm. Netteki en ucuz kaykay sitelerinden biri ve gayet de güvenilir.Ankara kaykay tayfası olarak uzunca bi süredir bu siteyi kullanırız, şu ana dek hiç bi problem yaşamadık. Şahsen ordan alıp 3 ayakkabı eskittim, 1 tane de deck kırdım :) deck sipariş ettiğiniz zaman bedava griptape de veriyor, üstüne monte edip de gönderebiliyor dilerseniz.Complete aldığınız zamanda aynı şekilde dilerseniz monte edip gönderebiliyorlar.(Montajlar ücretsiz)

Ancak şöyle bi durum var.Yaptığınız siparişe göre kargo ücreti talep ediliyor.Firma Amerika'da olduğu için de biraz pahalıya geliyor.Bu durumu şöyle bir örnekle açıklayayım:Skatewarehouse da bir deck için ortalama fiyat 50$ dır. Kargo ücreti de 40$ civarındadır, Sportpoint te ise bi deck 95-100$ a satılmaktadır. İnsanlar hem kredi kartı numarasını vermeye çekindiklerinden, hemde "kim bekleyecek şimdi?" düşüncesinden hareketle sportpoint'ten almak isteyebilir. Ancak sportpointlerde fazla deck bulunmaz.Altındaki grafiği hoşunuza giden bir şey bulamayabilirsiniz çünkü sportpointler en fazla 1 yada 2 düzine kadar deck satmaktadır.Skate Warehouse da da her markanın her ürünü bulunmamaktadır ancak sportpointden daha fazla ceşit sunmakta orası kesin.

Netten siparişin avantajı, 2-3 kişi birleşip sipariş yaptığınız zaman ortaya cıkmaktadır. Çünkü kargo ücreti verilen siparişle bire bir oranın da değil daha düşük bi oranda artmaktadır. Yani 3 deck aldığınız zaman tahminimce 60-70$ talep edeceklerdir. 3 kişi kargo ücretini bölüştüğünüz zamanda kargo ücreti kişi başı 20-25$ eder birde üstüne 50$ deck ücreti, 70-75 dolar gibi çok daha ucuz bir fiyata kaykay sahibi olursunuz.(Karışıklık olmasın: 3 kişi birleşip birinin kredi kartından sipariş vereceksiniz)

Skatewarehouse kargo için Fedex firmasını kullanmaktadır, gümrük işleriylede fedex ilgilenir.Zaten siparişinizi yaparken size verilen kargo ücreti bütün bunları kapsamaktadır.Yani siparişi yaptıktan sonra sizin yapacağınız tek şey oturup beklemek.Ama tabi Türkiye'de işlerin nasıl yürüdüğünü herkes biliyor, fedex'in türkiye temsilcisi(express kargo) verilen adresi tarif etmeniz için sizi arayabilir.Bide onlara adres tarif ederseniz tamamdır :) Gümrüğe takılırsa endişesinin yersiz olduğunu düşünüyorum, çünkü dediğim gibi bunca zamandır kullanıyoruz ve hiç bi problemle karşılaşmadık.


İyi, güzelde ben senin yukarda yazdığın terimlerin hiç birini anlamadım.Ne iş deck, complete filan?


Öyleyse buyrun bir kaykayın anatomisi:


Deck: Üstünde kaydığınız tahta parçası. Genellikle 7-8 katman akçaağacının birbirine preslenmesiyle yapılır. Seçerken markadan çok boyutlar daha önemlidir, ortalama bir deck 7,75 x 31,5(genişlik x uzunluk) dir. Sokak kayışı için 7,5 ile 7,82 ideal boyutlardır. Vert yani halfpipe gibi kayışlar için biraz daha geniş boyutlar önerilir ama cok da büyük bi fark yaratmaz. Boyutlar biraz da vücüt ve ayak yapısıyla ilişkilidir. Sonuçta ayağı 46,47 numara olan adamın ayağına 7,5'lik bir kaykay verirseniz dengeye sağlaması nispeten biraz daha zor olabilir.

Özellikle marka önerisinde bulunmak istemiyorum çünkü kaykay tamamıyla alışkanlık meselesi, insanlara sorarsanız size kendilerinin kullandıkları markayı önereceklerdir, çünkü kimse bilmediği bi markaya para verip parası ziyan olsun istemez. Ama bence özellikle ilk kaykayınızsa, hangi kaykayın altındaki grafiği beğenirseniz onu alın,(tabi boyutları göz önünde bulundurarak) çünkü kaykaylar ne olursa olsun kırılmaya mahkumdur :) (Skate and Destroy olayı :))


Truck: Tekerlerin ve deckin takıldığı, sağa veya sola dönmenize yarayan demir parça. Yükseklik ve genişlik olarak iki boyutu vardır. Yükseklik aldığınız teker ile uyumlu(teker kısmında bahsedeceğim), genişlik ise aldığınız deckin genişliği ile uyumlu olmalıdır. Deckinizin genişliği ne ise, truck genişlğininde o olmasına dikkat edin.

[signature][hline]Your Ad Here!

[Bu mesaj Aegean tarafından 29 Mayıs 2005 23:36 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Aegean tarafından 29 Mayıs 2005 23:46 tarihinde değiştirilmiştir]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Trucklar için marka önermek isterim ama. En çok kullanılan markalar independent(evet ne yazıkki tikkylerin üstünde tshirtlerini görebilirsiniz), krux ve destructo dur.Kişisel tercihim destructo çünkü ilk kaykayımın truckları destructo idi ve 2 senedir hala aynı truckları kullanıyorum, tavsiye ederim


Wheels(tekerlekler):

Okuduğunuz gibi tekerlek işte, neyden yapıldığını bilmiyorum :) Tekerlerin boyutları önemli bi noktadır. Ufak tekerler sokak tarzı içindir, büyük tekerler ise vert tarzı için. Tekerleklerin yanında yazan boyutları tekerlek çapıdır. Bununla uyumlu olarak bi truck boyu seçmeniz gerekir aksi takdirde "wheelbite"
denilen olay gerçekleşir ve kaydıkca tekeriniz üstündeki decke sürtünerek decki yıpratır, tekerde yıpranır. Aslında çok önemli bi mevzu değil ama yinede kaykayın ömrünü bi kaç kayış daha uzatacaktır.

Marka olarak öneride bulunamayacağım ne yazikki ancak spitfire en çok kullanılanlardan.


Bearings(rulmanlar):

Bildiğiniz rulman işte, arabalarda filan vardır ya :) Gitmenizi sağlayan parçalar. Abec ise rulmanın içindeki bilye sayısıdır, bu da hızla etkilidir, abec sayısı ne kadar az olursa o kadar hızlı gidebilirsiniz, hız iyidir kocamaan merdivenlerden atlayabilmenizi sağlar, hızlı kaymaya çalışın :)

Rulmanlar hakkındada marka öneremeyeceğim, pek de farketmez aslında, bi arkadaş sanayi de de yaptırmıştı yani :)


Grip Tape(zımpara):

Kaykayın üstünde durmanızı sağlayan parça. Pek açıklıyacak bi şey yok :)

Marka tavsiye edecek olursak, sportpoint te satılan şeffaflardan bide kırtasiyelerde satılan yapışkanlı zımparalardan sakının :) Bide skatewarehouse da default olarak verilen jessup markası iyi değil diyorlar, ama değiştirebiliyosunuz zaten deck aldığınızda, diğer markalar genel olarak aynı


[signature][hline]Your Ad Here!

[Bu mesaj Aegean tarafından 30 Mayıs 2005 00:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Riser Pads:
Türkçesi yok :) Deck ile truckların arasına konulan sert plastikten yapılmış parça. Yukarda dediğim wheelbite olayını önlemek için yapılmış aslında ancak tahtayı aynı zamanda trucktanda koruyor, çünkü kırılmalar genelde defalarca kayış sonrası truck ın açtığı çatlaklardan olur, olmasa da olur ama bence şart mutlaka.

Marka önermeyeceğim hepsi aynı.


Mounting Hardware(vida ve civatalar):
Truckı decke takmanızı sağlayan parçalar.
Marka önermeyeceğim hepsi aynı.


Bushings:
Tekerler takıldıktan sonra en dışa sıkıştırmak için takılan parçalar.
Marka önermeyeceğim hepsi aynı.[signature][hline]Your Ad Here!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim önerebilceğim markalar


Deck : Baker (BAKER ROX) , zero , black label
Truck : Destructo , Tensor , independent
Teker : Baker , Zero , Shuv it , Spitfire (spitfire soft)
Bearing : Abec 3 K2 kafi :)
Grip tape : Zero Grip tape
Riser pad : olabildiğince yumuşak bişey olsun hatta riser padi kendiniz bile yapabilirsiniz

eğer street seniz 52 48 arası Vert ise (rampa) 54 ve üstü.Üstünden kastım gidip 70 80 falan almayın :D mountain board gibi bişey olur sonra eheh

Zaten bugun Primo cıkış inişi kasmışım yapmışım benden mutlu insan yok bu dünyada[signature][hline]memoenzim le ayşeenzim birleşirse ortaya muhareemzin cıkar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hah, tamam. Kaykayı da aldık. Evin içinde kayacak değiliz heralde?

Kaykay özgürlüktür! Şahsen ben 3 senedir dersaneye,kızılaya küçükesattaki evimden kayarak gidip gelirim.Otobüsten daha kısa sürede giderim ayrıetten, rekorum evden kızılaya 13 dakika :) Ama tabi hareket yapabilceğimiz mekanlar lazım:

Ankara için meclis parkı(a.k.a. milli egemenlik parkı) ana mekandır, orada kayılır genellikle. Diğer kayılan yerler isemeclis parkının az aşağısındaki meydan(kocaman üçgen prizma şeklinde abuk bi heykel var hani) seymenler parkı'nın orta kısmı, hacettepe altındağ kampüsündeki amfi, etlikte yalnızca ilk senesinin güzel olduğu söylenen harabe skatepark(hemen hastahanenin orda), ümitköyde çok ufakda olsa güzel bi kaç alet bulunan skatepark, bazı pazar yerleri ve okullar.. hepsi aklıma gelmedi şimdi :)
Vallahi kusura kalmayın istanbulu hiç bilmiyorum ama beşiktaş tarafında kayıldığını biliyorum.
İzmirde gayet güzel bi skatepark mevcut fakat yerini bilmiyorum :)
Mersinde ise sahil şeridi boyunca gayet kaliteli 3-5 tane half-pipe ve funbox bulunmakta.[signature][hline]Your Ad Here!

[Bu mesaj Aegean tarafından 30 Mayıs 2005 01:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok kaykayın cidden yaşı yok, en basitinden ankarada mansur abimiz(kendisi 1.90 küsür bu arada) tanıyan vardır belki, evlendi 30 küsür yaşına geldi hala kayar :)[signature][hline]Your Ad Here!

[Bu mesaj Aegean tarafından 30 Mayıs 2005 01:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İlk Kayış:
Ve beklenen an, ilk temas...Hareketlere felan geçmeden önce kaymayı iyice öğrenmeniz lazım. Düz bi zemin bulun(evin garajı mesela? :)) Kaykayın üstüne çıkın ve BUM! ilk defa kaykaya binen bi insan %90 düşecektir ama bu ilk düşüş çok önemli çünkü bu noktada anlamalısınız ki düşmek ve sakatlanmalar kaykay sporunun bir parçası, gelişme süreci boyunca milyonlarca kere düşeceksiniz, ama asla pes etmeyin. Kaykayda gelişmek zorlu bi süreç ama inanın o merdivenlerden uçma hissini yaşamak kadar güzel bir şey olamaz :)

Tamam, tekrar deniyoruz. Kendinizi nasıl rahat hissedecekseniz o ayağınızı öne koyun.İki duruş pozisyonu vardır. Sol ayak önde olursa regular, sağ ayak önde olursa goofy ismini alır kaykaycı :) önce rahat ettiğiniz ayağınızı kaykayın öndeki vidalarının olduğu yerin üstüne koyun.Ardından arka ayağınızla hafifçe ittirin, arka ayağınızı da arkadaki vidaların olduu kısmın üstüne koyun.İşte bu kadar, kayıyorsunuz. Bu gayet basit bi anlatımdı, rahatca kaymaya basladıktan sonra tek ayak üstünde kayıp şebeklik bile yapcaksınız :) Kayın, kaykayı iyice kontrol edebilene kadar, kaykay üstünde rahat olana kadar yalnızca kayın etrafta çünkü kaykay üstünde rahat olmak çok önemli.Hergün bi iki saat inip kaysanız bi kaç hafta içinde vücut onu reflekse dönüştürecektir.[signature][hline]Your Ad Here!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

The Ollie:

Ollie.(New School)Kaykayın en temel hareketi.Hemen hemen bütün flip hareketleri ollie ve kick/heel-flip ile shuv-it türevlerinden gelir. Ayrıca bi yerden atlayabilmek için de(5 basamak mesela :)) tabiki ollie yapmanız gerekir. Yani ilk işiniz ollie yi çözmek olsun. Yalnız şunu söylemeliyim ollie'yi öğrenmeyi, bazısı kaykayın en uğraştırıcı kısmı olarak anlatır. Ollie'yi çözmek için 1 yıl uğraştığını itiraf eden profesyonel kaykaycılar mevcut. Önceden dediğim gibi asla pes etmemek gerek. Eğer çok uğrasırsanız 1-2 aya da çözebilirsiniz, hiç belli olmaz. Biraz sizinle ilgili bi olay.

Bu sitede trick tips bölümünde ollie'nin(ve bir kaç harektin daha) videoları mevcut(quicktime istiyor).Bunlar baya yardımcı olucaktır. Ben yinede bahsetmek istiyorum biraz:

İlk yapmanız gereken şey, arka ayağınızı kaykayın tail'ına(arka taraftaki kalkık kısım yani :)) öndeki ayağınızıda kaykayın tam ortasına yerleştirmek. Sonra arka ayağınızla tail'a vurun, ön ayağınızla da kaykayın ucunun baktığı yöne doğru (yani yukarı ve ileri doğru) ittirin. Anlattığımdan pek bi şey anlamamışsınızdır, bende anlamadım aslında :P İzledikçe, gördükçe ne demek istediğimi anlarsınız eminim. Tamamıyla koordinasyon ve zamanlama isteyen bi olay, çalıştıkça öğrenirsiniz. Bolca kayın, tek ihtiyacınız olan şey pratik :)[signature][hline]Your Ad Here!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi nollie yok bak ordan :) olsun sen söyle beş basamak ollie varmı sende ya da yiyo mu diyim :P yada (gerçi bende tam çözdüüm sırada tek tük yaptıım sırada bırakmıştım şimdi hiç yapamıyorum ama) k-flip varmı bakiim :P offff cok özledim abi ya 16 gün var[signature][hline]Your Ad Here!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ollie yi beceremeyen ama nollie yi beceren insanlara ne deniyor?AnakinSkyWalker?? :P[signature][hline]Ölüm Peşinde Koşarken
Beni Kucaklamak İcin Düşmanlarimi Yolluyorum Onun Kollarina
Belki Bir Gün Doyar. Peşimi bırakır Diye
Belkide Bir Gün Ben Doyarım Öldürmeye
Ve Bırakırım Kendimi Ölümün Soguk Ellerine
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tanıma triplere girerdin zaten :D bizim ankaradan eleman ya, ufacık boy var elemanda ama su anda türkiyedeki kaykaycıların coğunu sollar geçer durumda, ikinci bi ryan schekler vakası anlıyacağın üzre :P eleman ingiltereye gittiydi geçen ay dil okuluna orda yerel bi skate dergisine bile çıkmış serefsiz :)[signature][hline]Your Ad Here!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hee biliom ankarada bi velet war 360 flip yapan tek bebeymiş eauhe koptum

türkish Ryan schek .D artık bizimde Ryan ımız var :D
abi vallaha bence benden küçük cocukların bende iyi kayması bana gaz verio sizi bilmiom belki yuh bebeye bak benden iyi kayıyo fln diyosunuzdur ama bana gaz verio bails bile gaz verio :D o derece :D
[signature][hline]Kaptan Fistan ve Tayfaları

[Bu mesaj Erutan tarafından 03 Haziran 2005 15:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...