Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekran yenileme sıklığı&Çözünürlük


Seregwethrin

Öne çıkan mesajlar

Bildiğiniz gibi ekran yenileme sıklığı (60 hertz, 85 hertz) ekrana gelen görüntünün titreşimini azaltıyor. Ne kadar yüksek olursa titreşim o kadar az ve gözler o kadar sağlıklı oluyor. Örneğin ben 85 hertz'de kullanıyorumve 60 hertz bir bilgisayara geçince hemen farkediyorum gözleri yoruyor.

Ama bu olay çözünürlükle ters orantılı. Çözünürlük ne kadar artarsa ekran yenileme sıklığı o kadar düşüyor. Yani 800*600 ekranda ekran yenileme sıklığını 100hertz'e kadar belki çıkarabilirsiniz. Tabi bu ekran yenileme sıklığı monitörün kalitesi ile ilgili ayrıca.

Şimdi şöyle birşey var oyunlarda ne kadar çözünürlük artarsa oyun o kadar zevkli hale gelip karelenmeler azalıyor. Hele 1280*1024 çözünürlükte oyunlar muhteşem hale geliyorlar. Ama bu seferde ekran yenileme sıklığı düşüyor. Gözleri yoruyor ki oyun bilgisayarda en çok vakit alan şey (tabi oynayanlar için)

Peki ne yapmalı? Göz sağlığı mı? Oyunun güzelliği mi? Hadi bakalım ben göz sağlığı diye düşündüm(Gerçi 60 hertz gözü yoruyorda 85 hertz yormuyor diye bişi yok sonuçta ikiside yoruyor)...[signature][hline]www.wow-turk.com - Türkiyenin World Of Warcraft Portalı
[email protected]
PHP CodeMaster
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Süper hiper bir monitör alırsan ikisine birden sahip olabilirsin. Benim 5 yıllık sony trinitron monitör

1024x768 x 100 hz
1280x1024 x 85 hz

falan destekliyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Ayrıca bildiğim kadarıyla LCD monitörlerde ekran durduk yerde saniye başı 85/100 kere yenilenmek yerine, sadece ekran değiştikçe yenileniyor. Bu yüzden FPS oyunlarına pek uyumlu olmasa da turn based strategy gibi sakin oyunlarda çok daha iyi oluyor diye okudum duydum vs.[signature][hline]Icq: 50896214 / Msn & E-Mail: [email protected]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...