Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

68 Kuşağı.


Jievaras

Öne çıkan mesajlar

ne istiyosun 68 kuşağı ile ilgili olaylar terör olayları akımları türkiye mi avrupa mı hangisi veya napmak isteyisun tam açıkla hül,kümet evrelerimi yoksa sendikalar dergiler fikirler olaylar mı
ama kaynak olarak kitap mı istioysun yoksa net adres mi? sen açıkla yardımcı olurum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kısa yorum çoğunun kendilerininde kabul ettiği üzere belirli odaklar tarafından kullanılmış kuşak. ama ölümüne kültürlü vede bilgilidir hemen hepsi. saygı duyarım yani.[signature][hline]
sevdasız bir iklimde çember çeviriyordu yüreğimki sen çıktın gene ağaçların köklerinden. Her yıktığım ağaç sen büyüdün. Yüreğimi çizdiğin bir bardak biradan, içerimi sildiğin bir silginden külleri savurdum rüzgara, kalanları diktim tekrar kestiğim boynundan çıkan kanlarla suladığım çınara. Kustum, tiksindim sonra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Turkiyedeki 68 kusagi ulkedeki bozukluklari duzeltmek isteyen bir genclik hareketi olarak basladi. Daha sonra bir cok kola ayrilarak zayifladi veya bir kismi pasifize edildi. Buyuk cogunlugu da gecim derdi, is guc falan derken bu hareket yok oldu. Ama geriye onemli bir tecrube birikimi birakti. Fakat daha sonraki nesiller politikayla fazla ilgilenmediler.

Butun dunyadaki seyri de cok farkli degil bu hareketin. 80ler ve 90larin tuketim kulturu icerisinde bu tip hareketler ne avrupada ne ABD'de uygun ortam bulamaz oldu. Bu gun ise konservatifvedinci bakis acisi ozellikle ABD'de ve avrupa'da baslayarak 'yukselen' deger olarak gundeme girmekte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sunum yaparsın da sana bikaç site ismi verelim durhttp://www.kurtuluscephesi.com
http://www.teror.gen.tr burada sol terör le ilgili döküman bulursun 68 terör olayları ile ilgilide
Feyizoğlu ; Turhan “ Mahir” Ozan yayıncılık ,İstanbul, 2002
Sayılgan ; Acılan “Türkiye’de Sol Hareketler(1871-1972)”,
TÜRKDOĞAN ; Orhan “Sosyal Şiddet ve Türkiye Gerçeği” Timaş Yayınları –
YILMAZ ; Tanzer Sülker “Türkiye’de Gençlik Hareketleri bu kitabı taksimde atatürk kütüphanesinde bulabilirsin
ayrıca istanbul üniversitesinin beyazıt kütphanesine git ve orada araştır bir sürü kitap var sana yeterde artar bile
68'liler

Ülkemizde son yıllardır bir tanımlamadır gidiyor: "68'liler". Neredeye, 1960-70 döneminde ülkemizdeki devrimci mücadeleyle uzaktan yakından ilişkisi olan herkes kendisini "68'li" olarak tanımlamaktadır. Bu öylesine yaygınlık kazanmıştır ki, öğrenci hareketinin her ivme kazanışında, bu "68'liler", "kendi deneyimleri"ni yeni kuşaklara aktarmak için ortaya çıkmıştır. "68'lilerden yeni kuşağa" diye başlayan yazıları, "yeni kuşağın 68'lilere yanıtı" başlıklı yazılar takip etmiştir. Ve tarihler 1998'i gösterdiğinde, aynı türden "68'liler", 30. yıl kutlamaları yaparak, kendilerini tanımladıkları "68"i, kendi tanımladıkları gibi sunmayı sürdürmüşlerdir. Herkes, bu sıfatı öylesine benimsemiştir ki, devrim mücadelesinin bir dönemi neredeyse "68'liler"in dönemi olarak kavranılmaya başlanmıştır.
Oysa ki, ülkemiz devrim mücadelesinin ve politik tarihinin yakın geçmişi hakkında az çok bilgisi olanlar, tarihsel gerçeklerin hiç de böyle olmadığını bilecek durumdadır. 1971 sonrasının sözcükleriyle ifade edersek, "47'liler", 1990'lara gelindiğinde kendilerini "68'liler" olarak sunarken, gerek ülkemiz devrim tarihini, gerekse dünya devrim tarihinde 1968 olaylarını bilinçli olarak çarpıtmışlardır.
Evet, bu dünya tarihinde bir "68" olayı vardır ve herkesin kolayca öğrenebileceği gibi, bu olay 1968 yılının Mayıs ayında Fransa'da patlak veren öğrenci ve işçi eylemleriyle birlikte tarihsel bir yere sahip olmuştur. "Mayıs 68" olayları, gelişimi ve ortaya çıkardığı sonuçlarıyla belli bir döneme damgasını vurmuştur. Doğal olarak bu olayın içinde yer alanlar, o tarihten itibaren "68'liler" olarak tanımlanmıştır.
Nedir Mayıs 68 olayları?
Dışsal bir bilgi ile, Mayıs 68'de Fransa'da ortaya çıkan kitlesel eylemler, bir öğrenci eylemi olarak anımsanmaktadır. Şüphesiz gelişen olayların içinde öğrenci hareketi özel bir yere sahip olmuştur, ancak Mayıs 68 olaylarına damgasını vuran, Fransız işçi sınıfı olmuştur.
Mayıs olaylarından birkaç ay öncesine kadar Fransa'da öğrenci hareketi, asıl olarak Vietnam savaşıyla dayanışma boyutlarında aktif durumdaydı. 1967 sonlarında de Gaulle'nin Milli Eğitim Bakanı'nın hazırladığı "üniversite reformu", öğrenci hareketini bir dayanışma hareketi olmaktan çıkartmıştır. Hazırlanan "üniversite reformu", üniversite eğitiminin Fransız kapitalizminin gereksinmelerine uygun personel yetiştirmesine yöneltilmesinden başka birşey değildi. Mart 68'de tüm Fransa' da öğrenciler, meydana gelen polis çatışmalarının yarattığı gerilim içinde harekete geçmişlerdir. 29 Mart 68'de tüm Fransa'daki üniversiteler öğrenciler tarafından işgal edilmiş ve eylemler bir üst boyuta sıçramıştı.
3 Mayıs 68'de polisin Sorbonne Üniversitesi'ni basmasıyla birlikte, tüm üniversitelerde polislerle çatışmalar yaygınlaştı. 9 Mayıs ve 10 Mayıs günlerinde öğrenciler ile polisler arasındaki çatışmalar sokaklarda kurulan barikatlarda devam etti. İşte tam bu dönemde Fransız işçi sınıfı, tarihsel Mayıs 68'e damgasını vurdu.
13 Mayıs 68'de CGT ve CFDT sendikalarına bağlı işçiler öğrencilere yönelik polis saldırılarını protesto etmek ve öğrencileri desteklediklerini göstermek amacıyla bir milyon kişilik bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Bu gelişme karşısında hükümet polisin üniversitelerden çekileceğini açıkladı. Ancak artık kitle hareketinin amaçları ve bileşimi değişmişti. Dolayısıyla hükümetin bu açıklaması hiçbir etki yaratmadı.
13 Mayıs 68'de Nantes'de Sud Aviation işçileri greve başladı ve fabrika yöneticilerini bürolarına haspetti.
14 Mayıs 68'de, Nantes'de Bouguenais işçileri fabrika kapılarını kaynak yaparak yöneticileri içeriye hapsettiler ve greve başladılar.
15 Mayıs 68'de, Cleon'daki Renault işçileri aynı biçimde greve başladı ve fabrikaya kızıl bayrak çektiler.
Tarihler 18 Mayıs 68'i gösterdiğinde greve katılan işçilerin sayısı 2 milyona ulaşmıştı. Bu sayı 20 Mayıs 68'de 4 milyon ve 22 Mayıs 68'de 8 milyona ulaştı.
Böylece Mayıs 68 olayları, öğrenci hareketinin üniversite işgalleri ve polisle çatışmalarıyla başlamış ve işçi sınıfının genel grevi haline dönüşmüştür. Ve Mayıs 68'e damgasını vuran da, işçi sınıfı olmuştur.
16 Mayıs 68'den itibaren resmi olarak Fransız Komünist Partisi'ne bağlı bir sendika olan CGT'nin y
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...