Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tanrıya inancım kayboluyor sanırım...

bLackcha0s

Öne çıkan mesajlar

said:
supersonicmemed, 17 Şubat 2005 20:10 tarihinde demiş ki:
2 yaşında çocuk kanserden ölücekse neden dünyaya yollanıyor lombak? insanlara acı çektirmek için mi? o cocugun acıyı yada kanseri hissedip hissedememesi degil asıl sorun. asıl sorun o çocugun onları hissedememesini bile bile dünyaya yollanması ve yakınlarına hatta olayı duyanlara acı vermesi. Allahı , tanrı'yı yada ne isim vermek istiyorsanız onu sonuçta insanlar hayal güçlerinde yarattılar galiba allah insanın hayal gücüne yetişemiyor artık...

belkıde senın hayel gucunu Allah yarattı nedersin?
Sosyal ağlarda paylaş

bu tamamen tanrıyı nasıl algıladığınıza bağlı.

benim tanrı görüşümü şöyle anlatayım: (inandığımı söylemiyorum, varsa böyledir diyorum.)
yukardan onu bunu izleyen, dua edenin isteklerini yerine getiren, kötüleri cezalandıran, dünyada adaleti sağlamakla görevli biri değil tanrı. olayların gidişatını yönlendiren, her bir köşede kolları olan üstün bir varlık da değil. 2 yaşındaki çocuk kanser oluyorsa, çalışıp kıçını yırtıp para kazanamazken, oturduğu yerde g.t büyüten adam zengin oluyorsa tanrı yoktur demek yanlış bence.

tanrı benim gözümde tüm olan biteni başlatandır. şu son yıllar özellikle bence bu daha da belirgin olmaya başladı. en güzel örnek olarak şunu söyleyebilirim, yakın zaman önce gerekli maddelerin bulunduğu ortamda yeterli güçte bir elektrik akımı oluşursa (şimşek vs.) bilmemkaçta bilmemkaç ihtimal bi mikro organizma ortaya çıkabiliyor. sonra evrim teorileriydi, şuydu buydu her şey yavaş yavaş çözülüyor. bunlar belki kendiliğinden oldu, belki tanrı yönlendirdi, onu bilemem ama bana birincisi daha mantıklı geliyor. ama tüm bunları başlatan bi güç olmalı gibi geliyor.

duaya, namaza, ibadete, vs. en ufak bi miktar inanmıyorum. bana kalırsa şu 2000+ yıl içinde bunların gerçekliğinden emin olabileceğimiz bir olay gerçekleşirdi. ayrıca dünyada iyi haldeki insanların tanrıya inanıp da hayattan çekenlerin inanıyor olması da bana ilginç geliyor. - insanlar tanrıya inanmaktansa tanrıya sığınıyor, özellikle de şu son on yıllarda.

dine benim getirdiğim yorum şu;
bildiğimiz gibi dinler (peygamberler) hep çok sorunlu toplumlardan çıkmışlardır. bu toplumlarda herhangi bir şekilde düzen yoktu, çalan çalana, öldüren öldüreneydi. zaten teknoloji yok, insanlar suçtan çok kolay kaçabiliyorlar. üstüne insanlar cahil. sağlık da çok büyük bir problem. bu durumdaki bir toplumda bir peygamber ortaya çıkıyor ve bi anda ona "vahiy" geliyor ve diyor ki, "çalma, öldürme, temiz ol, namaz kıl (her gün düzenli egzersiz yap demiş aslında da, daha etkili olmuş namaz dalgası.)" bu durumda iki tane olmuş olabilecek olay var; birisi tanrı vahiy olarak bu adama bu bilgileri vermiş, ya da bu cahil, düzensiz toplumda diğerlerinden daha zeki, daha gelişmiş bir azınlık varmış ve topluma düzen getirmek için böyle ÇOK zekice bir fikir bulmuşlar. hatta o kadar başarılı olmuşlar ki 2000 yıl sonra insanlar hala o ilkelere bağlı kalmışlar.

neden sadece insanları eğitmek yerine din ve tanrıyı getirmişler? çünkü insanları yönlerdirmenin en kolay ve kesin yolu onları korkutmaktır da, ondan. ABD'nin şu an insanlara yaptığı da o sayılır. neyse konuyu saptırmayayım :). tanrı var demişler, ne yaparsanız yapın görüyor. insanlar artık çalarken, öldürürken, suç işlerken iki kez düşünmeye başlamışlar. öldükten sonra cennet var, cehennem var demişler, insanlar "nasılsa ölünce hepsi bitecek" diye düşünmektense hayatlarında daha dikkatli olmaya başlamışlar. ve bu cennet, cehennem ve tanrı'nın varlığını da yokluğunu da anlayamayacakları için bu azınlık, topluma düzen getirmekte başarılı olmuş.

bu anlattıklarım bana "herkesi izleyen, cennet cehenneme gönderen" bir üstün güçten daha mantıklı geliyor.

başta söylediklerime geri geleyim, başta bahsettiğim tanrı ile biraz önce bahsettiğim tanrı ayrı şeyler. insanların taptığı tanrı, bu her şeyi gören, kontrol eden tanrı. benim başta bahsettiğim tanrı ise, kontrol eden değil, bu işe başlangıç kıvılcımını veren güç, enerji, hödö. ak sakallı dede değil, namazları dinleyen amca değil, güç. başka bir boyut belki.

farkındayım, dediklerime neredeyse hiç biriniz katılmayacaksınız. hatta belki bazılarınız bana karşı atağa geçeceksiniz, ama bunlar benim fikirlerim. lütfen yanlış da anlamayın, inananları aşağılamıyorum, tersine inananlara sonsuz saygım var ve daha çok insanın anlamasını, dah önemlisi dini kavramasını destekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Passanger, 17 Şubat 2005 20:56 tarihinde demiş ki:
belkıde senın hayel gucunu Allah yarattı nedersin?

neden olmasın? orda anlatmış oldugum benim fikrimdi senin yorumunsa tam tersi ama net birşey bilmiyoruz ikimizde onun için konuyu kendimize en uygun yere çekebiliriz.

bu arada mayfer yazını okudum çogu yerinde seninle aynı düşünceleri paylaşıyorum. din sanki eski zamanlardaki bir hukuk gibi geliyor bana. zamanımıza gelene kadar tabulaşmış fakat yavaş yavaş yıkılmakta olan bir hukuk.[signature][hline]Don't throw rocks if u r living in a house glass
Sosyal ağlarda paylaş

çok önemli bir şeyi söylemeyi unutmuşum: artık bence dinin anlamı da kalmadı. çünkü artık din insanların hayatına huzur ve düzen getiren bir yaşama şekli olmaktan çıkmış, bir yönetim şekli, rejim, propoganda, insanları yönetme taktiği haline gelmiş. insanlar dini artık çıkarları için kullanıyorlar. yüzyıllardır da böyle. samimi bir şekilde söyleyebilirim ki eğer din amacından sapmasaydı, ben temiz bir müslüman olarak karşınızdaydım.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Passanger, 17 Şubat 2005 21:21 tarihinde demiş ki:
Hayır sunua cıkca soyleyım ben sadece emın olmak ıcın delıl ıstıyorum yanı bı tarafta acık mucızeler var ama obur taraftada gunluk yasam var.

açık mucizeler? ben neden göremiyorum?
demek istediğim o. bin yıllık kitap benim için kanıt değil, hikayedir. dakat doğru mudur, yanlış mıdır orasını bilemem.
Sosyal ağlarda paylaş

2 yasında cocuk kanser lafları gecınce aklıma bır fılm geldı onu anlatmak ısıtyorum.
Cocuk yahudi din dersi alıyor bir papazdan ve Hz.İbrahimin cocugunu kurban etmeye yeltenmesı anlatılıyor cocuk soz alıyor ve dıyorkı:
-O kurbanın hıc bır onemı yok cunku ıbrahım oglunu zaten kafasında oldurmustu ne cocugu nede ıbrahım eskısı gıbı olmıcak artık.
Fılm devamıda ılgınc cocuk Nazı oluyor sonra bosluga dusuyor ve sınagogda kımse yokken sınagogu patlatıyor.

[Bu mesaj Passanger tarafından 17 Şubat 2005 21:28 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hala katılmıyorum. bana sorarsan ortada mucize yok, mübala var.
yaradılışın amacı da inananlarla inanmayanları ayırt etmek değil bence.
dediğim gibi, insanın tanrı ve din'e inanması tamamen bakış açısı ile alakalıdır. ben duruma geniş bir perspektiften, gerçekçi bir düşünce tarzıyla yaklaşıyorum. başkaları ise inançlı, felsefik açılardan yaklaşıyor. benim kafam mantıkla çalışırken başkasınınki duygu ve inançla çalışıyor. düşünce ayrımı da burda geliyor..
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mayfer, 17 Şubat 2005 21:30 tarihinde demiş ki:
hala katılmıyorum. bana sorarsan ortada mucize yok, mübala var.
yaradılışın amacı da inananlarla inanmayanları ayırt etmek değil bence.
dediğim gibi, insanın tanrı ve din'e inanması tamamen bakış açısı ile alakalıdır. ben duruma geniş bir perspektiften, gerçekçi bir düşünce tarzıyla yaklaşıyorum. başkaları ise inançlı, felsefik açılardan yaklaşıyor. benim kafam mantıkla çalışırken başkasınınki duygu ve inançla çalışıyor. düşünce ayrımı da burda geliyor..

Bence ortada bir ironi var.Hem genıs acıdan bakıyorum dıceksın hemde tam anlamıyla dını tanımıcaksın.Kuranın mucızelerını tek tek sayamam sıze ama matematıksel olarak tarıhsel olarak nekadar mukemmel oldugununda acıklaması ıslam dınıne baglı olmayan ınsanlar tarafından defalarca yapıldı.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sirnaber, 17 Şubat 2005 21:31 tarihinde demiş ki:
said:
Passanger, 17 Şubat 2005 21:28 tarihinde demiş ki:
Bence inanmak için açık açık kanıtlar olsaydı ozaman herkes ınanırdı ki buda yaradılısın amacına ters duserdı.Yanı anlayana gercekten ACIK mucızeler verılmıs.

açık verilmiş mi verilmemiş mi?

Yanı gercekten Allahın acıkacık ben burdayım demesınımı beklıyorsunuz?Arastırma yapmadan ne bılım maılmı gelecek sıze bak mucıze var dıye?
Sosyal ağlarda paylaş

Benım ısım cıktı son olarak sunalrı belırtmek ıstıyorum.
İncilide okudum kuranıda ıkısının arasında dunya kadar fark var ve Kuran a ınanmaya karar verdım tabı hepsınden once Allah ınancımı tam yerlestırmıstım.
Yaradılısın amacı nedır?Neden dunyadayız?Sınav oldugunu unutmayalım.Sınav...
Eger Allah(Tanrı)acık acık ben burdayım deseydı ınanmayan olurmuydu?
esıtlık elbette yok ama herkesden aynı ıbadetler beklenmıyor gucun yoksa namaz bıle kılmayabılırsın paran yoksa hacca gıtmezsin vs vs..
Inanc sızce mantıklı olmak zorundamıdır?bence deyıldır cunku soyuttur.yanı havayı gormezsın ama orda oldugunu bılırsın yada ruhu goremezsın ama yok sayamazsın.(ben robotum dıyen varsa baska)
Din derın bır konudur ve benım bu kanuda cok derın bır bılgım yok(yanı atıp tuttuguma bakmayın)ancak ınancımı saglama alacak delılerı kendı analızımle gordum cunku Kuran ı okudum.Yanı bir kişinin bukadar cok sey bılmesı mumkun deyil.
Sanırım ıngılızlerın nılde secde halın bozulmadan kalmıs bır cest buldugunu bılmıyorsunuzdur.(Firavun)
Okuyun zaten islam dinin ilk emri OKU dur.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Abandoned, 17 Şubat 2005 21:51 tarihinde demiş ki:
Anlayana ha?. En moronuda inanıyo duyunca dimi. İnanmak için düşünmek gerekmez. Yanlız gerekmez dedim atlamayın hemen. İnanmamak için düşünmek gerekir. Düşünmeden inancından vazgeçemezsin çünkü default olarak inanıyoruz.

Bence tam tersı cunku yuzeysel dusunmezsenı derınlıkte kaybolursunuz ama goruyorumkı yuzeysel dusunuyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

Dinde tefekkür diye bir sey var. Özellikle Tanrinin varligi, hayatin amaci, v.s. seklindeki konular hakkinda düsünmek demektir. Yani Tanriyi düsünerek bulmak. Eger düsünüp ondan uzaklasiyorsak, neden birde Tefekkürü emretsinki? Bu celisiyor.

Yanliz, bi yandan'da baska secenek kalmiyor acikcasi. Dünyayi, Varligimizi baska nasil aciklayabiliyoruzki? Nicin burdayim? Öldükten sonra ne oluyor? Ölüm'den sonra hayat yoksa, varligimizin amaci ne? Dünya/Uzay nasil olustu? (evrim teorisi beni ikna etmedi acikcasi. Ihtimaller "1/sonsuz" gibi birsey).[signature][hline]"These tears we cry
Are falling rain
For all the lies you told us
The hurt, the blame!
And we will weep to be so alone
We are lost
We can never go home"
-Gollum's Song
Sosyal ağlarda paylaş

bence kaybolmamali kaybolamaz, ateistim desen ateistlige inaniosun... hadi ordan bunaliam girmişsin kafan karışık bence... biraz yanlız kalıp dusun aklın başlına gelir hatta gelmesi icin sana bir soru.... Evren nasil oluştu veya en buyuk/kucuk madde nedir? en sonunda cevabı bulamayip allaha inanacaksin[signature][hline]Ardeth 10 Şubat 2005 00:38' da demişki:
''herşeyin ölçüsü insandır''(sofistlerden alinti)
Ve gene Ardeth Bence en tehlike olan Raistin, zeki olmak değil, zeki olduğunu düşünmektir.
Ve son olarak sevdigim laflar:Nietzsche "Hayat bir savaş okuludur. Öldürmeyen yaragüçlendirir" Nietzsche Edmund Husserl "şeylere dönelim!"
ve son olarak Stuart Mill " Kendinden hoşnut bir domuz olmaktansa, hoşnutsuz bir insan olmak yeğdir, memnun bir aptal olmaktansa hoşnutsuz bir Sokrates olmak yeğdir."
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Passanger, 17 Şubat 2005 21:57 tarihinde demiş ki:
Benım ısım cıktı son olarak sunalrı belırtmek ıstıyorum.
İncilide okudum kuranıda ıkısının arasında dunya kadar fark var ve Kuran a ınanmaya karar verdım tabı hepsınden once Allah ınancımı tam yerlestırmıstım.
Yaradılısın amacı nedır?Neden dunyadayız?Sınav oldugunu unutmayalım.Sınav...
Eger Allah(Tanrı)acık acık ben burdayım deseydı ınanmayan olurmuydu?
esıtlık elbette yok ama herkesden aynı ıbadetler beklenmıyor gucun yoksa namaz bıle kılmayabılırsın paran yoksa hacca gıtmezsin vs vs..
Inanc sızce mantıklı olmak zorundamıdır?bence deyıldır cunku soyuttur.yanı havayı gormezsın ama orda oldugunu bılırsın yada ruhu goremezsın ama yok sayamazsın.(ben robotum dıyen varsa baska)
Din derın bır konudur ve benım bu kanuda cok derın bır bılgım yok(yanı atıp tuttuguma bakmayın)ancak ınancımı saglama alacak delılerı kendı analızımle gordum cunku Kuran ı okudum.Yanı bir kişinin bukadar cok sey bılmesı mumkun deyil.
Sanırım ıngılızlerın nılde secde halın bozulmadan kalmıs bır cest buldugunu bılmıyorsunuzdur.(Firavun)
Okuyun zaten islam dinin ilk emri OKU dur.

Inancin mantikli olmak zorunda olmayisi disinda katiliyorm. Kesinlikle mantikli olmali... ve (özellikle günümüzde) yapilan arastirmalar ile mantigi'da ortaya cikiyor...[signature][hline]"These tears we cry
Are falling rain
For all the lies you told us
The hurt, the blame!
And we will weep to be so alone
We are lost
We can never go home"
-Gollum's Song
Sosyal ağlarda paylaş

ben diyorum ki somut olmayan şeye kolay kolay inanmam.
sen hayatı bir sınav ve amacını da bu sınavı geçmek olarak görüyorsun. bense tamamen farklı bir şey olarak görüyorum. ben kendi hedeflerimi, kendime göre doğru olanı yaşıyorum. inananlar ise inançlarına göre doğru olanı. bunu yapanlara saygım da var.

bir şey daha eklemek istiyorum, eğer tanrı varsa ve dedikleri kadar üstünse, onun amacının insanları kendinin varlığına inandırmak olduğunu, insanları sınavdan geçirmek olduğunu düşünmek de bana saçma geliyor. tanrı, allah varsa bu evrensel boyutta bir güçtür. ve insanların günahları bu evrensel boyutta o kadar ufak ve gereksiz ki..

bilmiyorum, bilemiyorum, kimse de bilemez. doğa üstü bir olay bana kendini gösterene kadar da çok büyük ihtimalle bu fikirlerimi savunmaya devam edicem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...