Archangel_ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Temmuz 2016 tarihinde Mediamarkttan aldığım, aldığım günden bu yana oyun vs ile zorlanmadan kullanılmış laptopum sabah açılmadı. Tamamen kendi tırtlığım kaynaklı batarya problemine bağlı, son 1-1.5 senedir yalnızca fişe takılı şekilde, pc gibi kullanıyordum. Problem bataryanın sıfırlanmış olmasına bağlı olabilir mi (fişe takılıyken bile açılmıyor), yoksa donanımsal bir sıkıntı olması muhtemel midir?(bildiğim kadarıyla voltaj değişikliği, elektrik gitme sıkıntısı da yaşanmadı son bir kaç günde) Sürekli olarak linkini koyduğum priz ile kullanılmış bir makine https://www.akakce.com/akim-korumali-priz/en-ucuz-philips-spn4085b-10-8-li-3-metre-fiyati,2292258.html Ek olarak; Ankara'dayım. Lenovo yetkili servisinden şaşmayıp, İstanbul'a yollamak mı daha akılcıdır yoksa Ankara'da bir yerlere baktırmak mı daha mantıklı olur? İkincisi ise Ankara için tavsiye edebileceğiniz bir yerler var mıdır? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Pili gidik laptoplar bazen şarja takılı olsa bile açılmayabiliyor, benim de başıma geldi. Ama garantisi geçmiş laptopu servise falan gönderme, normalde 250 liralık pil değişim işine 1000 lira fatura çıkarırlar ve uzar da uzar. Ankarada bi laptop servisi bulacaksın onlar halleder. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Bataryasi cikmayan bilgisayarlarin eziyetleri hep. Bios pili bitmis olabilir, bios corrupt olmus olabilir, batarya direnci sarj cutoff undan fazla olabilir, vs vs vs. Sirayla deneyebileceklerimiz 1- Sarj kablosunu cikar> power a basili tut (15-20 sn) > 2dk bekle > bilgisayari acmaya calis > calismadiysa kabloyu takip tekrar aynisini yap. Power drain cycle dan sonra baslamadiysa gogo madde 2. 2- bilgisayarin kenarinda bi yerde reset pin hole olmasi lzm, nerde oldugunu bilmiyorsan manual da veya google a sorarak bulursun. Cok buyuk ihtimalle ya power-in yaninda ya da aux/mic in yanindadir. buraya bi pin gecir 30+ sn basili tut, 2dk bekle acmaya calis. Calismadi mi? > madde 3. 3- makinenin alt kapagini cikartmamiz lazim bu asamada. Disassembly videolari vardir kesin, ordan takip edebilirsin. Cok vidasi oldugunu sanmiyorum. >> Kapagi cikart> once bios pilinin pinini cikar > sonra bataryanin pinini cikar>(bonus step: hazir acmisken board a yakindan bak normal disi bir renk, kararma, temas etmeyen bisey vs) > makine acikken kabloyu tak , power a bas> calisti mi? >> kabloyu cikartip soktuklerini geri tak tekrar calistir> calismadi mi? batarya veya bios pili olmus. Herhangi bir asamada fan donerse, ekran backlight cycle ederse, herhangi bir status led, beep vs not et. Belki oyle troubleshoot a yardimci olabilirim boyle cozemezsek. Ben ugrasamam, vereyim kurtulayim diyorsan da garantisi olmayan makineyi yetkili servise yollamaya gerek yok, belki board uzerinde cok ciddi bir yanik, lehim problemi vs varsa gosterdigin yer guven vermediyse tercih edilebilir. Onun disinda makul bir sebep gormuyorum ki soyledigim sebep de cok gecerli degil aslinda. Ankarada isini iyi yaptigini duydugum servislerin referans sirasi soyle; (bizzat gitmedim gidip yaptiranlarla gecen konusmalara istinaden) revoser (sihhiye, AAL civari) cpu bilgisayar (ivedik, yenimahalle civari) sarac bilisim (ziya gokalp, bayindir sok.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 @KHaRoN yetkili servis bir nolu maddeyi önerdi, şu an lenovodan yazıyorum yoksa 2 yi deneyecektim peki şimdi; 1 de çalıştığına göre gogo bu şekilde devam mı, yoksa batarya değiştirmeli mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Calisan makineye dokunma gerek yok. devam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 içten teşekkürler. Vaktin olursa; bu yaptığımız işlem neye sebep oldu da batarya-priz bağlantısı tekrar işlev görmeye başladı anlatabilir misin? problem neydi, nasıl çözüldü kısaca Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sardalya Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 nasil 1 calisti ya, acma tusuna basmamis miydin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 fişten çekili durumdayken 1 dakika boyunca powera basılı bekleyip sonrasında fişe takıp tekrar açmayı denememiştim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Statik elektrik birikmesi gibi bişey o sanırım. Bizim ITci geçen izindeyken bana yaptırdı aynısını. Ben de bişi bilip de yapıyor sanıyordum asd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 24 dakika önce, Archangel_ dedi ki: Bu yaptığımız işlem neye sebep oldu da batarya-priz bağlantısı tekrar işlev görmeye başladı anlatabilir misin? problem neydi, nasıl çözüldü kısaca Direkt alanim degil ama bildigim kadariyla anlatayim. Bunun olabilecegi 2 potansiyel nokta var tum dis faktorleri eledigimizde. Birincisi logical seviyede direkt silikonun icinde bulunan power management unit (pmu, pnm, peci, smc vs bissuru ismi olabilir platforma bagli olarak) p-stateleri, sarj seviyesi, sarj durumu, en son guc ihtiyaci, pasif olarak guc tuketenleri besleme vs gibi birsuru gorevi var bunun. Burdaki data bi sekilde tutarsiz oldugunda veya tuttugu datanin durumu dis kosullardan dolayi artik yeni durumu karsilamiyorsa (ornek: bataryanin sarja karsi gosterdigi direnc) guvenlik onlemi olarak boot etmeyebilir. Bir kac sebebi daha olabilir tabii ama en basitlerinden ve en yayginlarindan birisi bu. Digeri direkt fiziksel seviyede dc-in den sonra gelen regulatorler, ve yuksek voltaj koruma devrelerinin bi sebepten dolayi triggerlanmasindan dolayi olabilir. Buyuk sistemlerdeki gibi direkt fiziksel switchler, breaker lar falan yerine daha farkli logic gateler kullanildigi icin birisi yanlis bi flag kaldirirsa sistemdeki hali hazirdaki yuklu enerjiyi drain etmek gerekir. Su ustte yazdigim 3 yol tam olarak iki potansiyel noktanin sonucuna goturecek isi yapiyor, birincisi sistemi zorla calistirmaya zorlayip dis kaynaktan guc gelmiyorken eldekini harcamaya calisiyor, bunu yaparken de islemci ustundeki management unit i safe mode a aliyor. O da calismazsa fiziksel seviyedeki koruyucularin gatelerini resetliyor ve yine zorla pmu settingleri yaziyor. O da olmazsa bios pilini ve bataryayi cikartarak bu isi zorla biz yaptiriyoruz. Elbette butun bunlar board referans tasarima, spesifik olarak kullanilan unitelerin calisma prensiplerine, kullanilan board chipseti ve islemciye v.b. gore farklilik gosterir calisma sirasi ve mantigi farklilik gosterebilir ama genel olarak mantigi bundan uzak degil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2020 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar