Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Intel Kaby Lake yamulan işlemci hikayesi

Dark_Soul

Öne çıkan mesajlar

Selam , size en son intel sistem toplama maceramı anlatayım.
Hem fikir alayım hemde başına gelen olursa şaşırmasın.

yaklaşık 4 ay önce, ofis işleri için ITX kasa ve itx anakart aldım.

http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=c_00002727
https://tr.msi.com/Motherboard/H110I-PRO.html

Bunlarla birlikte g4560 işlemci ve 8gb ddr4 ram aldım. Stok fanıyla birlikte mutlu mesut 4ay geçirdim.

Geçen gün de upgrade için , 7600k,evo 212 soğutucu , corsair ddr4 16gb ve m2 ssd aldım. Allahın belası m2 yuvası anakartın alt tarafında olduğu için mecburen tüm sistemi küfür ede ede söküp yeniden birleştirdim.

Ardından ilk olarak g4560 işlemciyi taktım , sistem açıldı görüntü gelmedi , anakartın üstünde de kırmızı error ledi yanıyordu. 7600k yı taktım yine aynı.Bu arada işlemciler buz gibi , hiç güç gitmediği belli. Tüm güç kablolarını çıkardım taktım hiçbir değişiklik olmadı.

Anakarttaki işlemci pinlerini dikkatlice inceleyince ortadaki 2 tanesinin hafif yamulduğunu farkettim.Soğutucuyuda baya dikkatli çıkarmıştım pinler nasıl yamuldu halen muamma.g4560 işlemciye bir bakıyım lan dedim yakından ,sonra dumura uğradım , ahada aynen böyleydi :

yamulan işlemci

Netten araştırdım Kaby Lake serilerinde , custom soğutucular işlemciyi pcb sini yamultabiliyormuş. Götü boklu stock fanla kullandım , halen nasıl yamulduğunu anlayabilmiş değilim. işin daha da ilginci pcb yamuk haldeyken anakarttaki yuvasına tam oturuyor.

Bu akşam, cpu yuvasındaki yamulan pinleri bıçağın ucuyla ince dokunuşlarla düzelttim sddsf.Rahmetli g4560 ı çöpün yanına koyup , i5 7600k yı taktım. Pc açıldı , bu sefer anakarttaki kırmızı led yanıp sönmeye başladı ve cpu da hafifden ısınmaya başladı ama halen görüntü yok. Ramlerden şüphelenip tek slottaki rami çıkardım ve görüntü geldi nihayet amk :) .

Eski ramleri çift slota taktım yine error ışığı yanıp sönüyor. Tek slotta çalışıyorlar sorunsuz. Kasayı sökmeden önce her iki ram de çift slot çalışıyordu şimdi çalışmıyor.Cmos jumperını sıfırlamıştım , görüntü gelmeyince. Aklıma gelen biosunda eski versiyona sıfırlanmış olabileceği. Çünkü bios versiyonu 2016-12 gözüküyor. Anakartı aldığımda en son 2017 li versiyona update etmiştim diye hatırlıyorum. Bios update yapınca çözülecek muhtemelen.

veeeee asıl bomba ,yamuk g4560 ı taktığımda sistem açıldı ve işlemciyi tanıdı???? İşlemciyi ilk aldığımda yamuk mu diye bakmamıştım ki pek ihtimal vermiyorum öyle olmasına. Bu şekilde nasıl çalıştığını bilen varsa aydınlatsın lütfen.Eğer yamuk değilse soğutucu işlemciyi nasıl böyle bükebiliyor acaba köşelerinden?

Birde şimdi 7600k ile birlikte evo 212 soğutucu aldım.Bu soğutucunun 7600k pcb sini de zamanla yumultma olasılığı var mıdır?
Valla 15 yıldır amd sistem topluyorum,noctua d15 gibi hayvani soğutucuları da kullandım ,hiç böyle birşeyle karşılaşmamıştım , değişiklik olsun diye intele geçtik onun da sorunlu serisi denk geldi fsdfsd
Sosyal ağlarda paylaş

Makale 2015 de yazılmış.

"Some Intel Skylake CPUs are literally bending under the weight of heavy aftermarket CPU coolers"

Ulan götü boklu stock intel fanı nasıl büküyor bunun pcb'yi, hadi 3rd party coolerları anladık. Şirkette bilgi işlemdeki elemana taktırmıştım gerçi nasıl becerdi bilmiyorum ama kafada canlandıramıyorum bir türlü köşelerin nasıl büküldüğünü. Nasıl bir rezillik lan , tam ekşide rezillik başlığı formatına uygun.

Şimdi asıl sorun bendeki evo 212 , 7600k'nın pcb'sini de büker mi?
Cepte 1000tl'lik delik açılması pek hoş olmaz. Napsam bilemedim , komple satıp Amd reize mi dönsem acaba.
Sosyal ağlarda paylaş

Tech press'in Intel'i kollaması baya standart abi, onlara bakma sen

Fotoda net gözüküyor, soldaki Haswell sağdaki Skylake'e göre çok daha kalın:

Valla eleman nasıl taktı bilmiyorum da yamultur mu yamultmaz mı yorum yapmak zor.

Hani tek tavsiyem çok sıkmadan dengeli şekilde vidalamak olabilir. 4 vida varsa mesela çarpraz git, 1-3-2-4 şeklinde, 1'le 2'yi biraz yakalattıktan sonra 3'le 4'ü yakalat , sonra hepsini sırayla biraz çevir, en son hepsini sıkarsın.
2 vida varsa 1'i yakalattıktan sonra 2'yi yakalat sonra ikisini de yavaş yavaş değişim yaparak sıkarsın.

Sosyal ağlarda paylaş

Threadripper soketleri için benim anladığım soket toleransları biraz kaçık, turuncu CPU'yu tutan zamazingoyu tam hizalamak sıkıntı olabiliyor. Lotes soketlerde vidaları 1 -> 2 -> 3 sıkınca sorunsuz kapanıyorlar(AMD'nin tavsiye ettiği). Foxconn soketlerde 1'i az sıktıktan sonra 2'yi yakalatman gerekiyor, devamında hepsi kapanıyor. 1'i sıkarsan 2 yakalamıyor.

PCPer'in şu videoda net gözüküyor sıkıntı, 1'i sıktıktan sonra 2 yakalamıyor/zor yakalıyor Foxconn sokette:
https://www.youtube.com/watch?v=hFC1pINjVSE

Şu video'da ibretlik, yapılmaması gereken şeyler yapılmış ve CPU pertlemiş:
https://www.youtube.com/watch?v=Oe99_lsBTqo
TR soketin dizaynının yenilenmesiyle ilgili bir haber görmedim.

Bu Skylake/Kabylake CPUların bükülmesinin anakart soketiyle alakası soketin CPU'yu köşelerinden tutması, ortasından desteklememesi denmiş ama delidlerken bile bükenler var Kaby Lakeleri. Net şekilde materyalden çalındığı ve dayanıksız oldukları zaten resimlerden de görülüyor.
Şurada [H]ardOCP'nin çalışanı da CPU'nun ince olmasının sıkıntı yarattığını belirtmiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Bükülen kısımları çok fazla güç uygulamadan parmaklarımla hafif bastırdım , gayet sağlam gibi duruyor aslında pcb ,ince olmasına rağmen.

Esh'in dediği gibi anakarttaki cpu yuvası üzerindeki metal parça , işlemcinin sağ taraftaki köşelerini eğmiş. Demekki fanı aşırı bastırmamak gerekiyor yuvaya.

Bu ankart da çok kıllandırdı beni , black friday de , kaliteli bir itx anakart bakiyim.

Şu baya kaliteli birşeye benziyor:
https://www.amazon.com/gp/product/B0713XX6X9/ref=ox_sc_act_title_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

Bu arada bendeki fotolarını da atayım cpu nun:

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...