Vampire Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Yurtdisinda egitim düsünenlere yardim amacli bi post atmaya karar verdim.Neler yapilmasi gerektigini ve nasil yapilmasi gerektigini elimden geldigince anlaticam, eger yeterli yardimci olabilirsem bu postla sticky yaparsiniz Almanya'da egitim görmek isteyenler icin yararli olabilir. Ilk basta Almanya'da okumanin artilarini ve eksilerini masaya yatirarak baslamakta yarar var yazimiza. (+ )lar : -Sinavsiz üniverstite egitimi -Ücretsiz üniversite (Amerika veya Ingiltere'de oldugu gibi cuval dolusu paralar ödemeniz gerekmiyor) -Double Bachelor yapabilme sansi -Yatay gecis kolayligi -Yasal calisma izni -Ve tabiki YÖK denkligi olmasi (-)ler : Bu kisim kisiden kiseye degisir cünkü kisaca Türkiye'de okumaya göre hicbir eksisi yok ki tam tersine cok artisi var ama bu isin eksileri kisaca psikolojik yanlari -Tamamen yabanci bir ortamda egitime baslamak -Soguk bir ülke -Türkler gibi eglenmeyi bilmeyen bir toplum -Almanya'da okumak yalniz kalmayi göze alamayanlara göre degil. Türkiyeden buraya gelmeye karar verdiginiz zaman olayin psikolojik yönü üstünde odaklanmanizi ve bunu yapip yapamiycanizi kendiniz sormaniz ve kendinizden emin olmaniz gerekiyor.Buraya eger ailenizle gelmiycekseni ve sadece kendi basiniza ögrenim amaciyla gelecekseniz bunu kesinlikle iyi düsünün.Burasi Amerika degil ve robot gibi calisan makinalasmis insanlarin ülkesi.Aksam saat 8'de sokaklar bosalir ve hicbir alman arkadas bir Türk arkadasin yerini kolay kolay tutmaz (istisnalar vardir tabi). Eger yukarda yazilan olayin psikolojik yönünü kabullenebiliyorsaniz ve ilk sene almanyada yukarda yazdigim sorunlara karsi kendiniz güclü hissediyorsaniz izlemeniz gereken prosedür: -Ilk olarak universite sinavini kazanmis yani bir uniye girme hakkina kazanmis olmaniz gerekiyor -Ve lise diplomasinizin kopyasi (Yukardaki iki belgenin de noter tastikli kopyasi ve almancaya tercümesi gerekiyor) Eger herhangi bir kurulus yoluyla buraya gelmiyorsaniz ve tek basiniza bu ise kalkistiysaniz karsinizda 2 seceneginiz var: 1-Almanya'da bir dil kursuna basvuru yapmak ve bu dil kursu araciligiyla vize islemlerine baslamak 2-Türkiye'de Alman Kültür kurslarina gidip minimum Grundstfe 3 kurunu bitirip sertifika alarak direk olarak alman universitelerine basvuru yapmak. Acikcasi Türkiye'den direk olarak Alman universitelerine yapilan basvurular cogu zaman sonucsuz kalabiliyor veya sacma cevaplar alabiliyorsunuz.En iyisi bizzat Almanya'da dil egitimi görüp basvuruyu ordan yapmak. Dil kursu ile anlasma yapip orda kurs araciligiyla ögrenci evine yerlesebiliyorsunuz ve bu sekilde vize islemleriniz kolaylasiyor.Kursta Grundstufe 3 seviyesini bitirp sertifika aldiginiz zaman universitelerin büyük cogunluguna basvuru yapip kabul alabilirsiniz fakat istisnalar var ki bunlar daha yüksek seviyede almanca egitimi istiyor basvuru icin. Basvurunuz kabul edildikten sonra size universitenin DSH sinavina girme hakki veriliyor.DSH universitelerin birbirinden bagimsiz olarak hazirladiklari dil sinavidir.Eger kabul edildiginiz universitenin DSH sinavini gecerseniz o universitede okumaya hak kazanirsiniz.Her universitenin DSH sinavi yukarida da bahsettigim gibi birbirinden farkli olur. Universitelere son bassvuru tarii 15 temmuz ve DSH sinav tarihi Eylül ayi icinde kabul edildiginiz unverisitenin belirledigi bir tarihte yapilir ki Agustos aylarinda dil kurslari universiteye kabul olmus ögrenciler icin DSH sinavina hazirlik kurslari verir.Bu sekilde DSH sinavina hazirlanabilirsiniz. Eylül ayindaki DSH sinavini gecerseniz Ekim sonu veya Kasim basinda (universitenin yeni egitim döneminde) okumaya baslarsiniz. Almanya'da universiteler Bachelor sistemine gecmeye basladi.Gectigimiz yila kadar universiteler 9 sömestrlik (4.5 senelik) egitim veriyordu ama bu egitimin Türkiye'deki karsiligi universite diplomasi + bölümüzde master yapmis olarak sayilmanizdi. Su an unilerin bachelora gecmesiyle 3 senelik bachelor (yani bildiginiz universite diplomasi) egitimi + 2 senelik master egitimine döndü.Eger tabi kendinize güveniyorsaniz double bachelor yapabilir ve 3 sene icinde iki ayri bölümden diploma alabilirsiniz. Kisaca almanya'da egitim cok avantajli, eger ingilizcenizde varsa ve türkiye'ye dönmeyi planliyorsaniz uniden sonra sonuc olarak 2 dil ve bir alman universite diplomasiyla dönmek büyük avantaj kazandirir size. Universiteye girdikten sonra calisma ve 1-2 senelik oturma izini alirsiniz ve bu izinler siz univeristede kaldiginiz sürece güncellenir.Calisma izni senede 90 gündür fakat kisaca bunu pek takan yok, burda tanidigim bi sürü insan var senede 90 günden cok daha fazla calisan. Kisaca olayi toparliycak olursak, Almanya'da egitimin büyük avantajlari var fakat kendinizden emin degilseniz ve psikolojik yönden baska bir ülkede okumayi kaldiramiycaginizi düsünüyosaniz bu ise kalkismayin cok yipranirsiniz.Universiteye girene kadar kismi zor ve disiplinli bir calisma gerektiriyor eger almanca düzeyiniz cok düsükse veya hic yoksa.Universite o
GEd Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 ekleme : yeni cikan yasa ile unilere 6 ayda bir 500+100 =600 euro odemeli oldular... daha dogrusu olucaklar.eyaletten eyallete universiteden universiteye farklilik gostericek . bazi universiteler yine ucretsiz kalicaklar eskisi gibi.. ayrica buraya gelipde donen insan sayisi cok fazla.
CoolRider Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Her ne kadar 1. aşamada olmasada insanın aklına maddiyatta geliyor acaba şöyle ot olmadan bir öğrencinin orada kendi başına yaşıyabilmesi için her ay cebine kaç avrupa para birimi koymalı? Birde DAAD bize saat ile ilgili birşey sölemediler fakat; çalışmak serbestmiş öğrenci isen 400 euroya kadar ve şanslıysan kampuste bir iş bulursun dediler ama bir şekilde bulursun iş dediler bu doğru mudur? [Bu mesaj mitha tarafından 30 Ocak 2005 03:32 tarihinde değiştirilmiştir]
vampyria Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Benim DSH sınavı ile ilgili bir sorum olacak.İstanbul Lisesi son sınıfta okuyorum ve 2 hafta sonra Abitur sınavına gireceğim.Fakat büyük ihtimal kazanamam.Sprachdiplom bölümünü seçmediğim için de Almanca ile ilgili bir dil sertifikasına ihtiyacım var.Goethe Institut'tan ZOP'ye girmeyi düşünüyordum.Zor bir sınav olduğunu söylediler.DSH'ya girmeyi pek istemiyorum,çünkü Almanya'ya gitmeden herşeyin hallolması daha rahatlatıcı olur.DSH,ZOP,TestDaf gibi sınavları birbirleriyle kıyaslayabilirseniz zorluk açısından çok sevinirim
CoolRider Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Teşekkürler Dresquin! Bizim okulun mezunlarını burda görmek güzel! Bu Wg ler hakkında bizi biraz daha bilgilendirebilir misin? Birde biz 4 kişi gelmeyi planlıyoruz ayrı bir eve çıkmak mı yoksa yurtta kalmak mı bizim için daha avantajlı olur? Birde sanırım burda ÖSS sonuçlarının açıklanmasıyla ordaki başvuru tarihleri arasında ki fark yüzünden problem oluyormuş! Buna takılan bir öğrenci oldu mu hiç tanıdığın? (Sprachdiplom ile gelmeyi planlıyorumda! Abitur seçmedim!)
vampyria Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 30, 2005 Tembellikle pek alakası yok Abitur'u kazanamaycak olmamın.Şu ana kadar Almanya pek düşünmüyordum.Daha doğrusu herşey sanki çok imkansızmış gibi geliyordu.Araştırdıkça daha mantıklı gelmeye başladı Almanca konusunda da eğer okulda öğrenilenler yeterli ise pek sıkıntı olacağını sanmıyorum.9 ve 10. sınıfta Almanca dersi ortalamalırım yaklaşık 90dı.Son iki yıl Literatur kısmı girince biraz afalladım. Peki ZOP sınavı için hazırlık kursuna gitmem çok gerekli mi sence?Çünkü Abitur'u alamazsam ZOP parasını cebimden ödicem ve ekstra kurs da çıkarsa pahalı olur.
HellHound Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 15 Temmuz son basvuru tarihi olmasi pek onemli degil, OSS ile basvurmayi dusunuyorsaniz istediginiz unilerin yetkili kurumlarina mail atin durumu aciklayin, anlayis gosterirler, basvuru ve kayit tarihlerini gecmeniz onemli degil o kadar mesela benim ogrenci vizemin cimasi 1 ay aldigi icin uni kayit tarihlerini kacirmama ragmen, hicbir sorun olmadi arkadasin matura ile ilgili problemleri oldu bu sene ekimde basvurdu, yine de kabul oldu, daha sonra vize islemleri falan derken kayit olmasi araligi buldu TU-Karlsruhe'ye Tabii girmek istediginiz bolumun Numerus Clausus sinirlamasi varsa durum degisebilir...[signature][hline]"And today I know there's so much more I can be"
GEd Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 said: Dresquin, 30 Ocak 2005 21:20 tarihinde demiş ki: Ama tembel bir öğrenciysen, Almanya'ya toptan gelme derim, tabi eğer güzel sanatlarda okumayacaksan. Herhanbi bir okulda herhangi bir bölümde okumak için, eğer senelerini burada çürütmek istemiyorsan çok iyi düşünmeni tavsiye ederim. Her dönem 4,5 tane kapsam olarak össye denk sınava gireceksin, özellikle teknik bir dalda okumayı düşünüyorsan.. katilmamak elde degil. ozellikle bilmiyen arkadaslar icin. 2 +1 sistemi diye birsey var almanyada..bir dersi 2 yazili 1 sozlude veremezsseniz okuldan atiliyorsunuz. bu nedenle her sinav oss havasinda geciyor,yani cok buyuk stres.eger iyi bi ogrenci degilseniz, ve calismaya egimli bi yapiniz yoksa almanyadan uzak durun.Su ana kadar bu uyariyi yaptigim kimse beni ciddiye almadi ve de her gelen pisman olarak okumaya devam ediyor yada trye geri dondu.
GEd Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 almanyada yasarsaniz her an heryerde sokakda, tvde, turklerle ilgili abuk sabuk espiriler yapilmasini kaldirabilicek bi bunyede olmaniz gerekir.
GEd Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 buarada saka maka bi ara almanya paticik toplantisi yapalim bizde ya :) ortak bi nokta seceriz bulusmak icin mesela : Amsterdam.
vampyria Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Sanırım yazanların çoğu Almanya'da okumak isteyenlere 'Öss Kaçakları' gözüyle bakıyor.Şu ana kadar konuştuğum kimseden ciddi anlamda yardım alamadım bu yüzden
HellHound Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 almanya'ya ortak bulusma noktasi olarak amsterdam enteresan oldu tabii :P ya mesela sahsen benim icin sokakta ayni dil konusulmamasi, anavataninda olmamak falan pek sorun diil (ozellikle bunlardan ikincisi sizin icin sorunsa gelmenizin bir anlami yok zaten), hatta oyle bir insanimki, biri gelse turklere kufretse kilim kipirdamaz, umurumda olmaz, bununla birlikte bazen turk olarak baskalariyla ilk kez tanisildiginda belirli stereotypelari kirmak zorunda kalmak rahatsiz edici olabiliyor, bi kac enteresan olay gelmedi degil basima su 4 ayda...[signature][hline]"And today I know there's so much more I can be"
vampyria Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Teşekkür ederim Dresquin.Benim baştan beri öğrenmek istediğim işin bu kısmıydı
jacabo Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 peki bu unilere basvurmak icin oss ye mı gırmek gerekıyor yanı mesela unı 1 den sonra basvurabılırmıyım yada hazırlıktan sonra?[signature][hline] a$k bir sabunsa köpürt beni pakize
CoolRider Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2005 Cevaplar için teşekkürler! Sormak istediğim birşey daha var çalışma izni mesela Bechlerı bitirdikten sonra ara verip çalışılabiliyor mu yani çalışma izni almak kolay mı? Hem para biriktirmek master için hemde iş tecrubesi açısından.
Vampire Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Dres baya güzel yazmissin.Olay böyle arkadaslar.Burda okurken cildirabilirsiniz kisaca.Ilk geldigimde cok güzel gelmisti burda yasam düzen vs vs.Ama türkiyedeki ortam yok haliyle.Ben Izmirliyim ve acikcasi deniz göremedigim icin krize giriyorum (hamburg'a gidedmedim daha :p).Bunun disinda 2-3 kez bir Alman'a kafa göz dalma seviyesine geldim.Adamlarin belli bir kismi irkci yani yada bana hep bu bozuk herifler denk geliyor. Cok yoruldugum bigün carsinin göbeginde kilitli bir bisiklete yaslanmistim iki dakka dinleneyim diye, 40 yaslarinda adamin biri "Sen napiyosun" diye cikisti, "cekil bisikletimin yanindan" dedi, ha terörist gibi bi tipim olsa anlicam, öyle bi tipimde yok cebimde 2000euro para olsa adamin orda agzini burnunu kircaktim sanki yedim hiyarin bisikletini. Olayin maddi yönünden cok manevi yönü üstünde durun, bi sekilde burda calisarak ve ailenizin yardimiyla burda rahat bi sekilde okuycak maddiyata sahip olabilirsiniz ama manevi kismi cok yipratici.Tabi bazi sansli tipler yok degil türkiyeden arkadas grubuyla burda okuyanlarda var ama bunlar hep istisna.
GEd Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 hehe turkiyeden arkadas grubuyla okumak daha kotu be abi :)) turk grubuyla kaliosun belli bi sure sonra , pek hayirli bisi degil yani
Vampire Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 said: GEd, 01 Şubat 2005 14:33 tarihinde demiş ki: hehe turkiyeden arkadas grubuyla okumak daha kotu be abi :)) turk grubuyla kaliosun belli bi sure sonra , pek hayirli bisi degil yani Abi siz evi türkiye`ye cevirdinizde ondan oldu lol.Eve bi giriyosun sanki türkiye sinirlarina girmis gibi oluyosun :) Isi dedngesinde biraksaniz olur :)
GEd Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 haha yok be vampire abartti :) arkadaslarin odasinda turk televizyonu var diye oyle dio o :) kucuk amsterdam gibin ev burasi :) ha biraz daginik o ayri :p said: Dresquin, 01 Şubat 2005 14:49 tarihinde demiş ki: Azınlığın gücüü" moduna girmek de yanlış hakaten, sonra sokağa çıktığında brötchen alacak Almanca'sı kalmayabiliyor insanın. hehee koptum simdi :) croissantmidir nedir hala dilim donmeez ona ,adamlar bi bogazdan soyluyorlar sanirsinki hepsi fransiz, artik crossant alamaz oldum [Bu mesaj GEd tarafından 01 Şubat 2005 14:55 tarihinde değiştirilmiştir]
Vampire Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 said: Dresquin, 01 Şubat 2005 14:49 tarihinde demiş ki: Azınlığın gücüü" moduna girmek de yanlış hakaten, sonra sokağa çıktığında brötchen alacak Almanca'sı kalmayabiliyor insanın. Hani ben de yakında duvara halı, onun yanına bir adet saz ud bişiler asmayı düşünmüyor değilim, ama iyi değil. =P Kurban kesemedim, girmedi hayvan banyoya. Mecbur bağladım arka bahçeye, orada duruyor şimdi hayvan. Bir de, kurbanda domuz kesmek mübah mıdır onu soracaktım ben. Bilen biri? ahahaha cok iyi ya...:D Hocam sen bulursan kes miktir et mübahtir mübah ben biliyom :p Ged git isine olm, eve bi giriyosun herkes türk kanalinin basinda ucmus...Ev ev degil türk kahvesi oldu artik :p [Bu mesaj Vampire tarafından 01 Şubat 2005 14:55 tarihinde değiştirilmiştir]
Vampire Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 DB nin alti üstü indirim olsa ne yazar ya dres, iflahim kurudu almanya ici 2 kez git gel yaptim :) kendime geldim.Ne kadarlik bi indirim var ki? Bielefeldden Karlsruheye git gel 120 euro ya patliycak bu hafta sonu.Bombaliycam DB yi yakinda, ucakla gitsem daha ucuz ama hava alani yok
GEd Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 www.mitfahrzentrale.de http://www.mitfahrzentral.de/ buraya bak bence ,almanya ici en ideali.. hatta bazen sofor senden kullanmani istiyor falan ,para bile vermiosun o zaman, tabi ehliyet varsa. [Bu mesaj GEd tarafından 01 Şubat 2005 15:04 tarihinde değiştirilmiştir]
TahtaBacak Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Bitirtikden sonra Wolfenstain'i daha zevk alarak oynarsın[signature][hline]Turkish Air Lines Flight Training Center
Vampire Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Yok asil mekan Karlsruhe ama ben su an Bielefelddeyim 3-4 ay burda kalip dönücem Karlsruheye...Gelmemekle iyi etmissin.Burasi ezik bi sehir ama sonsuz ögrenci var burda.Almanya ya geldigimden beri bu kadar cok genc insani bi arada görmedim ne yalan söyliim
HellHound Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 Mesaj tarihi: Şubat 1, 2005 ulu manitu o fiyatlar ne? gezerim ben serefsizim! bahnkarte yuzde 50 gecio mu bunlarda? (yuzsuzum gerekirse astarini da isterim)[signature][hline]"And today I know there's so much more I can be"
Öne çıkan mesajlar