Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Müzik Festivalleri


dasBock

Öne çıkan mesajlar

Selam,

İnternette bilgi bulma konusunda sıkıntı yaşadığım konulardan biri festivaller. Dolayısıyla kendimce katıldığım festivalleri genel olarak özetleyeceğim. Birine illaki bir şekilde yardımı dokunacaktır çünkü benim işime çok yarardı gitmeden bazı konularda bilgi sahibi olmak. Siz de paylaşırsanız sevinirim.
-----------------------------

Rock im Park / Nürnberg-Almanya / 2014
http://www.metropolregionnuernberg.de/uploads/pics/Rock_im_Park_Buehne__c__G.Pfannmueller.png

Metallica'nın sahne aldığı güne günlük bilet hediye etmişti doğum günümde arkadaşlarım. Festival Zeppelinfeld'de gerçekleşti, şu Hitlerin binlerce askeri hizaya çektiği alan :) Kamp dahil konser alanı çok büyük bir alana dağılmıştı ki aracı parkettikten sonra öteki taraftaki çıkış yani alanın yanındaki kısma varmamız 30-35 dakikalık bir yürüyüşe mal olmuştu. Günlük olduğu için haliyle kamp yapmadık ancak gördüğümüz kadarıyla kamp alanları nizamiydi. Tabi metalcilerin attığı bira şişelerini saymazsak :) Bilet almadan kullanılamayan tuvalet gibi ortak alanlar ise tahmin ettiğimden daha da temiz çıktı. İçeride pek çok stand mevcuttu haliyle. Yemekten giyime kadar ancak fiyatlar genellikle astronomik. mecburiyetten aldığım RIP şapkaya 20€ verince ayılmıştım :) Yeme içme de ucuz değildi ancak kabul etmek lazım sonuçta bir festival ortamı. Sıkıntı çektiğimiz tek nokta Becks içmeye mecbur bırakılmamız ve depozitoyla birlikte bardağına 7€ vermemizdi. Festival sponsor Becks olduğu için el mecbur içtik.

Zeppelinfeld hatrı sayılır derecede büyük bir alan. Yanımızda eğlence olsun diye gelen bayan arkadaşlar olduğu için erkenden gidip önlerde yer alamadım ortalara yakındım. Metallica'dan önce sahne alan A7X'in solisti Matt Shadows'un dediğine göre sadece onların konserinde 60k izleyici vardı ki tahminim Metallica esnasında bu sayı 70-75k'ya ulaştı. Festivalin ses sistemleri büyük grupları mağdur ettirmeyecek kadar iyiydi ve çok iyi organize edilmişti. Alanın her yerinden ideal şekilde müzik dinlemek mümkündü. Ayrıca bulunduğum süre boyunca güvenlik açısından da hiçbir sıkıntı gözlemlemedim. İçeride hem özel güvenlik hem de polis güvenliği sağlıyordu.

Festivalin bana göre artıları kaliteli sistemlerle kaliteli müzik dinleme imkanı vermesiydi. Sahne alan gruplara bakılırsa günlük verilen 79€ pek de yüksek sayılmaz.

Eksileri konusunda ise uyuşturucu kullanımı diyeceğim sanırım. Bariz uyuşturucu etkisi altında olan çok sayıda seyirci vardı ve pek çoğunun amacı A7X'te bile pogo yapmak insanlara sıkıntı çıkarmaktı. Gözlemlenmesi çok zor bir olay kimseyi suçlayamıyorsun haliyle ancak hoş bir durum değildi. Öte yandan eksisi genel olarak metal festivallerinde gördüğümüz 'genel' izleyici kitlesi. Tam bir metal havası değil de daha çok festival havası hakimdi. Tabi buna sahne alan grupların çeşitliliği de etki ediyor. Hal bu olunca by request konserinde oylar Whiskey in the Jar'a gitti..

http://www.metal-fotos.de/wp-content/gallery/metallica-rock-im-park-2014/metallica-rock-im-park-6-6-2014_0005.jpg

----------------------------------

Ragnarök Black Metal Fest / Lichtenfels-Almanya

http://www.ragnaroek-festival.com/images/flyer/2015.jpg

Çok sağlam gruplara ev sahipliği yapan bu festivalden dün geri döndük. Bayern'in Lichtenfels şehrinde 2004'ten bu yana gerçekleştirilen 2 günlük black metal festivali. Konserler Lichtenfells Stadthalle'de gerçekleşiyor. RIP RAR ya da Der Ring gibi çok büyük ölçüde izleyiciye ev sahipliği yapmayan bu festival buna rağmen üst düzey güvenlik ve ortak alan kullanımı sunuyor. Biz arkadaşlar çalıştığı için cuma akşama doğru varabildik ana kamp alanına göre daha küçük olan yedek kamp alanına yerleştik. Çadırlarımızı da kurar kurmaz konserlerimize Equilibrium ve beton gibi müzik yapan Behemoth ile start verdik.

Canavar gibi gruplar resmen ayağımız geldi. Behemoth ve Amorphis'in headliner olduğu festivalde Moonsorrow, Nargaroth ve Skyforger gibi grupları dinleme şansı bulduk. Konser alanı yanyana düzenlenmiş 2 sahneden oluşuyor ve konserler sırayla sahne alıyor. Güzel yanı sıradaki grup için bekliyorsanız direkt boş sahne önünde yer alıp en önden izleyebiliyorsunuz. Öte yandan alanın tribün kısmı var ve burada oturup da izleyebiliyorsunuz konserleri. Yanılmıyorsam izleyici sayısı 4-5k arasındaydı. İzleyiciler için biletli alanda yeterince içecek/yiyecek standının yanında bir de büyük alışveriş çadırı vardı. Burada black metal tarihinden pek çok grubun plakları bile satılıyordu ki insan girince para harcamadan duramıyor. Yine konser salonunun arka kısmı da büyükçe bir bekleme kısmıydı ve burada da festival ve grupların ürünleri satılıyordu.

Sahne alan gruplar arasında en güzel sahneyi ve performansı Behemoth sağladı. Amorphis ise teknik aksaklıklardan ötürü biraz vasat kaldı çoğu zaman solistin sesini duyamadık vs.

Festivalin (+) olarak adlandırabileceğim tarafı az seyircisine rağmen iyi hizmet sağlaması. Güvenlik, WC, duş gibi hizmetler yerindeydi. Eğer çevrenizde black metal dinleyen tü kakadır diyen varsa bu festivale getirmelisiniz :) yan çadırımızda 2 erkek 1 kız kalıyordu 20li yaşlarda. davet ettik oturduk bira vs. içtik. 3'ü de ağır satanist. ama şekilcilik için değil baya baya satanistler. ancak dünya tatlısı insanlar. herşeylere saygıları var, senin neye inandığın beni ilgilendirmez benim neye inandığıma saygısızlık etmediğin müddetçe anlayışındalar. tabi bunu ülkelere göre kategorize etmek de mümkün, gözardı etmemek lazım. Öte yandan diğer bir artı ise bilet fiyatı. 49€'ya 2 günlük bilet alınıyor ve kamp bileti 7€ ancak muhtemelen biz 2. park alanındayız diye kimse kamp bileti sormadı.
Lichtenfels halkı festivalden çok memnun. Ön yargıyla yaklaşırlar diye düşündüm ancak pek çok kişi geçerken selam verdi hatta bazısı arabasıyla durup sohbet etti vs. onlar için de iyi bir gelir kaynağı hatta şöyle bir küçük bilgi vereyim: metal şişeleri toplayan bir adamla konuştuk ayaküstü. festivalden 2 günde kazandığı para 400-500€ civarında, yaptığı tek şey alman yapımı olan ve ezilmemiş metal bira ya da meşrubat kutularını toplayıp süpermarketlerdeki otomatlardan depozitoları almak.
edit: festivalin en en güzel yanı ise saf metal ruhunun hakim olması. renkli adam göremiyorsunuz etraftaki bu tam aradığım şeydi. heryere siyah ton hakim ve çok kaliteli bir müzik kitlesi var. yani RIP festivalindeki gibi çeşit çeşit adam değil de sıkı black metal tayfası ile dolu festival alanı. hal bu olunca kendini psikolojik olarak hem daha rahat hem de daha güvende hissediyorsun. ha bir de bunun şahane bir headbang etkisi var. balkondan alanı izleyince resmen görsel şölen. headbang yapan yüzlerce insan, anlayamazsınız..

eksilere gelecek olursak en büyük eksi kamp almanyanın güzide havaları :) gece boyunca tir tir titredik çadırda uyku tulumuna sıkıca sarılmamıza rağmen. o yüzden tavsiyem gidecek olursanız tedbirinizi sıkı alın. almanyanın ayazı affetmez :)
bir diğer eksi ise konser alanındaki yetersiz havalandırma ile sesçi arkadaşların yeteneksizliği. alan küçük olduğu için ses çabuk yayılıyor ve çoğu zaman duyduğunuz şey bateri veya basın sesi oluyor. amorphis'in solisti bu durumda muzdarip oldu sanırım. konser alanı çok çok havasızdı. dışarısı şiddetli serin rüzgarlı olduğundan ceketsiz gelemiyorsun ceketli gelince de 2 dakika headbang yapsan terliyorsun.. Ha tabi finlandiyadan abilerimiz sadece şortla çıplak geziyordu ancak bu saaten sonra genlere müdahale olmaz :P

http://as1.zaptravel.com/theme/ragnarok-festival-lichtenfels-germany-59de-832480.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 ay sonra ...
Party-San / Schlotheim-Almanya

Bu yaz gideceğim bir diğer festival de Party-San / Almanya.

Yine doğum günü hediyesi :P

Almanyanın Schlotheim şehrinde gerçekleşecek. Tarihleri 06-08 Ağustos. Buraya Türkiyeden en kolay ulaşım sanırım Leipzig üzerinden bilet almak olacaktır. Mitfahrgelegenheit.de veya blablacar.de üzerinden car sharing bulunabilir.

Festival havaalanında gerçekleşecek. Dolayısıyla Ragnarök'ten çok daha iyi bir organizasyon bekliyorum. Festival biletlerinin yanında gruplara özel DVD'ler veya belgeseller de hediye ediliyor.
Bu seneki gruplar havaalanını yerinden oynatacak türden.

Behemoth
Cannibal Corpse
Mayhem
Samael
Holocausto Canibal
Rotting Christ
Ensiferum
Nuclear Assault
ve diğer gruplar..

ha bu arada unutmadan bu seneki festivale Behemoth birası sponsor olmuş. enfes hareket. içtiğim en iyi biralardan biri!

http://magazin.shout-loud.de/wp-content/uploads/2015/02/Party-San-2015.jpg

festival resimleri için: https://www.facebook.com/PartySanOpenAir666/photos_stream

resmi sayfa: http://www.party-san.de/news/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
öeh çekerek başlamak istiyorum yazıma.

beton gibi bi festivaldi bi sağdan vurdu bi soldan.
--

Festival yukarıda bahsettiğim gibi Almanyanın Schlotheim şehrinde gerçekleşiyor. Şehri şöyle özetleyeyim:

http://i60.tinypic.com/10ehhf5.jpg

şehirde gerçekten yapacak bişe yok o yüzden gruplar sahne alana kadar en yakındaki Mülhausen'a gidebilirsiniz.

Festival alanı aktif olmayan bir havaalanı. küçük uçaklar için tabi. yoksa kim napsın amk bu şehri inip de.. alana arabayla girip camp yapabiliyosunuz. kısacası herkes böyle yapıyor. yalnız alanda her yerde küçük fare delikleri var o yüzden bunu göz önünde bulundurmakta fayda var. alanın bir diğer sıkıntısı gölge alana sahip olmaması. tedarikli gidin. bu sene 40dereceyi buldu eridik bittik. 7/24 fıskiyelerden su tedarik ettiler serinlemek için yoksa bitmiştik. Alandaki WC'ler paralı. tuvalet kullanımı 50cent, duş 2.5euro. Shit&Shower diye Flatrate yapmışlardı bu sene 7€'ya. 3 gün boyunca ikisini de kullanabiliyosun:)

konser alanı farklı ürünler satan çadırlarla kaplı. iki tarafında bira noktaları var. kötü yanı bu noktalar harici sıvı tedarik edemiyorsun. konser bitince herkes abandığı için su bile almak çile. ama bunun haricinde iyiydi farklı yemek seçenekleri vardı. pizza, afgan yemeği, sarımsaklı ekmek, döner vs vs.

festival her yıl yaklaşık 10bin kişiyi ağırlıyor.

bu seneki headliner'lar sırasıyla Behemoth, Cannibal Corpse ve Samael'di. ama bu namussuzların dışında headliner olacak pek çok grup da vardı. Mayhem, Primordial, Ghost Brigade gibi. öte yandan alternatif sahnedeki küçük grupların performansı ise aşmıştı resmen. 2 kişiden oluşan ve üyelerinden birinin türk olduğu Mantar grubunda sırf çadırda iki bin kişi vardı sanırım. Mayhem'e rağmen kimse gitmedi. Yine Orphis adlı grubun da performansı epicti.

İlk gün sahne alan Behemoth dışında sadece Mayhem'in sahne şovu iyiydi. Behemoth aşmıştı herzamanki gibi yeryerinden oynadı. Büyük hayranı olaraktan Adam Darski'yi festival alanına sürdüğümüz esnada yolda koşarken görmek ayrı bi keyifti. Derken 1 metre ötemde kendisini Secrets of the Moon'un sahne şovunu izlerken gördüm ve fırsatı kaçırmadım:) (neden gidip foto çekmedin demeyin amk adamların alayı satanist 10bin kişi içinde kimliğini belli edersen fena terslerler :) )

http://i62.tinypic.com/2upwxag.jpg

alanın genel görüntüsü şöyle:

http://i60.tinypic.com/11rrksi.jpg

3 gün boyunca en ufak bir sıkıntı yaşanmadı güvenlik olarak. pek çok festivalde bulundum ve artık şundan adım gibi eminim ki bi yerde ne kadar ekstrem gruplar varsa o kadar az taşkınlık oluyor. seyircilerin %40'ı-%50si bariz satanist (şekilcilik olsun diye takılan kekolar değil) ve en ufak bir sorun bile çıkarmıyorlar, tek amaç kaliteli müzik ile bira.


son olarak değinmezsem olmaz diyeceğim Ensiferum ve Bloodbath performansları var ki tadından yenmedi gerçekten.özetle diyeceğim: gidin! bu festivale gidin. Seneye At the Gates fixlendi ki daha liste genişler. 65€'ya çok şahane şeylere tanık oluyosunuz benden söylemesi.

ha bi de şöyle fırsatlardan da haberdar olmanız da cabası :)

http://i57.tinypic.com/2efjk0i.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim arkadaşım da hep yurtiçi festivallerde yer alıyodu bu sene sadece rock off'a katıldı ama geriye kalan bütçesiyle Fransadaki Hellfeste gitti. o yüzden imkansız değil gitmek. kaldı ki benim masrafımın üstüne senin sadece uçak masrafın olacak ki leipzige uçuşlar çok hesaplı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

:)

o zaman kısaca başka bi festivalden bahsedeyim :)

Woodstock/Polonya
http://woodstockfestival.pl/en/

efsanevi konserlere ev sahipliği yapan şehrin adı Kostrzyn nod Odra ya da kısaca dsgdsfsd diyebilirsiniz.

Woodstock festivalinin bu sene 21.'si düzenlendi. tüm festivaller bedava ve halka açık. hal bu olunca da geçen seneki 20. yıl festivaline tam 750.000 kişi katılmış o_O Woodstock rekorunu kırmışlar.

bu sene de 600.000 ziyaretçi almış Woodstock. Alanda pek çok sahne va biri ana sahne ardından yine orta büyüklükte bi alternatif sahne ve diğer küçük sahneler var. festivalin amacı dostluk kardeşlik barış mutluluk vs olduğu için müzik tarzları her kesime hitap ediyor.

Mesela bu sene Within Temptation, Dream Theater, Eluveitie, Shaggy, Black Label Society, Modestep gibi gruplar headlinerdı. ancak diğer gruplar da çok eğlenceli anlar yaşattılar.

festival alanında pek çok etkinlik var. mesela ücretsiz yoga sporuna ya da gitar workshoplarına katılabiliyosunuz. alanda biri büyük olmak üzere iki paralı kamp var. girişler 3günlük kişi başı 30 euro. size çadırınızı kuracağınız alanı gösteriyorlar. içeride duş, WC ve yemek çadırları var. güvenlik 7/24. duşlar WC'ler inanılmaz temizdi ben ki pek sevmem ortak kullanım alanlarını ancak hiç sıkıntı çekmedim. yine yemekler de çok çeşitliydi ve oldukça temizdi. fiyatlarını söylemiyorum gerçekten komik paralara güzel yemekler yiyosunuz. almanyadaki fiyatların çok net 3te 1i.

yine devasa alanda pek çok eşya satan çadır var. battle jackettan tut da geçici dövmeye kadar.. fiyatlar için şöyle bi örnek vereyim. battle jacket patch'leri almanyada en ucuz 4€, festivalde ise kalitelisinin tanesi 5zvoti yani yaklaşık 1 euro. bi ara toplu satın alıp almanyada satmayı düşünmedim değil..
bu arada büyük kamp alanına araçla girip kamp yapabiliyosunuz ancak festivalden bikaç gün önce araç giriş kapısı kapanıyor.

normal campingin haricinde bir de wild camping denen olay var. etraf orman olduğu için herhangi bi yere kamp kurabiliyosunuz. ancak gelen geçen işiyor ve belki de o karanlıkta sizin çadıra isabet ediyor :) börtü böceği de cabası. ortak alan tuvaletlerinin yanından geçmek mümkün değil ceset sıçmışçasına kokuyor. ama para verip temiz tuvalete de gidebiliyosunuz. ortak alan duşları çok komikti. 10larca diklemesine boru dikmişler ve her borunun 4 çıkışı var. cılız bi su akıyor ve binlerce kişi aynı anda duş almaya çalışıyor :)

Festival alanında isterseniz bungee jumping yapabilir isterseniz de konserleri bindiğiniz dönme dolaptan izleyebilirsiniz.

kısaca konserlerden söz edeyim. Eluveitie efsane performans sergiledi. Dream Theater yine kusursuzdu ancak ben pek tahammül edemiyorum kendilerine amaçsız bulduğum için tarzlarını. Shaggy sikti bıraktı afedersin. millet eğlenmeye gelmiş habire şarkıyı yarıda kesiyo değişik triplere giriyo falan. Black Label Society...oh yaa..orgazm direkt. ağlamaklı oldum resmen büyük bi hayranı olarak. Modestep de biraz kafa skti ama eğlenceliydi.

festival ne kadar kalabalıktı biraz fikir vermek için bir iki görsel ekleyeyim




artılar: çok kaliteli grupların bedavaya sahneye çıkması ve festivalin bedava olması. dostluk ve barış ruhu. çok ucuza kamp, yemek, ortak kullanım alanları. ulaşımın almanyadan çok kolay olması. polonyalı hatunlar(gol derdi olanlar için ideal ortam)

eksiler: toprak alan. yukarıdaki fotoda bulunan insanların alayının Modestep ile çılgınlar gibi zıpladığını ve kalkan toz bulutunu düşünün. yüzüme maske takmama rağmen boğuluyorum sandım. astımı ya da panik atağı olanlar gitmesin. özellikle panik atağı olanlar için tehlikeli çünkü etrafınızda 600.000 kişi var ve kamp alanınıza yürümeniz 45dakikayı buluyor 10 dakikalık mesafedeyken.

bu da bikaç video:





Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
  • 4 hafta sonra ...
Festival değil ancak konser tecrübesi olarak yazmak istiyorum.

bulunduğum şehire almanyanın thüringen eyaletinde kurulmuş olan Gernotshagen grubu geldi. küçük bir öğrenci klübünde sahne aldılar, maksat biraz tanıtım biraz da gençlerle buluşmaktı sanırım.

gruptan önce ısınma turlarında Lunatic Mans Dream diye bir grup sahne aldı. modern thrash müzik altında bişeyler saçmaladılar bi saat boyunca. vokal berbat ötesi sound check yerlerde vs yani üzerinde 2 laf etmeye bile değmez. sadece lead guitarist baya başarılıydı onun hakkını vermek lazım.

bakmayın ama grub sayfası bu amk bak sinirlendim yine hatırlayınca
https://www.facebook.com/lunaticmansdreamofficial

ardından Pagan metal yapan Gernotshagen sahne aldı. Ragnarök, Wolfszeit gibi festivallerde sahne almış bi grup, boş değiller yani.
abiler baltalarla sahneye çıkıp inlettiler ortalığı. vokal çooook başarılı, müzik çok hoş lead guitarist "ben işimi yaparım kim kime kerkiliyor karışmam" havasında efsane bi performans sergiledi. anlayacağınız 50 kişiye konser verdiler ama 50 kişiye aynı anda headbang yaptırdılar :) almanyadan müzik konusunda nefret ederim ne bir tınıları olur ne bi nota dizilimi. saçma salak tekno müziklerle coşarlar ama yiğidi öldür hakkını ver demişler adamların yöresel metal müzikleri ve özellikle pagan metal grupları çok başarılı işler yapıyor.

grup sayfası burada: http://www.gernotshagen.de/index_en.php
bu da bi şarkısı:
http://www.youtube.com/watch?v=o5j2Bn6WfhU
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...