Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Asgari geçim indirimi


Baggio

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar selam,

Özlük işleri ve vergi mevzuatından anlayan arkadaşlardan ufak bir fikir almam gerekiyor.

Teknokent kapsamında, işverenin çalışanına net maaş ödediği, devletin SGK primini teşvik olarak cebinden karşıladığı bir firmada çalışıyorum. Normalde bu kapsamdaki insanlar maaşlarından bir gelir vergisi ödemedikleri için asgari geçim indirimi de almıyorlar, çünkü teknik olarak bu tutar zaten verginin bir kısmının iadesi mantığıyla işliyor.

Fakat bizim firmamız bugüne kadar hep AGİ verdi. Sonra birden 2015'te AGİ ödemeyi kestiler. Bunu da "devlet bize müşteri lokasyonunda çalışan sabit ekipler için AGİ ödüyordu, biz bunu haksızlık olmasın diye herkese bölüyorduk, denetçi bunun böyle yapılamayacağını söyledi, artık bölmeden kime geldiyse ona vereceğiz" diye açıkladılar.

1- Sadece dışarıda çalışan personel için toplam bir AGİ geliyor da bu herkese bölünüyor olsaydı, geçen senenin tam AGİ tutarı olan 80.33 TL’yi değil, atıyorum 40-50 TL gibi bir AGİ almamız gerekirdi. Halbuki herkes her zaman tam aldı.

2- İK'dan Ocak ve Şubat 2015 bordrolarımı aldım. İkisinde de “Net Ödenen” alanında net maaşım + AGİ şeklindeki tutar yer alıyor. Yani devlet nezdinde şirkete benim için AGİ ödenmiş ama bana ulaşmamış.

3- Bazı arkadaşlarım da bordrolarına baktılar ben bunu söyleyince, kimisi benimki gibi, kimisinde "T. Ed. AGİ" diye bir kesinti kalemi var ve ödenenleri gerçekten sadece net maaş. Bunların hepsi merkez ofiste çalışan adamlar, lokasyonda olanlar değil. Gelmiyorsa hiçbirimize gelmemesi gerekirdi.

Şimdi burada durum nedir? Şirket kimi çalışanları rastgele "müşteri lokasyonunda" statüsünden ödeyip, gelen AGİ'leri bize mi iletmiyor? Nasıl bir yol izlemek lazım durum buysa? Bordromda "net ödenen" olarak görünen para bana neden ulaşmıyor?

Bilenlerden bir destek rica ediyorum dışarıdan bir göz olarak.

Teşekkürler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...