Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dubai launches 200-Megawatt solar plant project

vulga

Öne çıkan mesajlar

Dubai launched a project Thursday to build a solar plant to produce 200 megawatt of electricity, as part of plans to generate five percent of the emirate's power from renewables by 2030.

The 1.2 billion dirham ($327 million/277 million euro ) project will be a joint venture between Dubai Water and Electricity Authority and a consortium led by Saudi AQWA and Spain's TSK, the Dubai company's chief Saeed al-Tayer said.

It will represent Phase II at the Mohammed bin Rashid al-Maktoum solar park, which is planned to produce 1,000 MW of electricity when completed in 2030, with a total cost of $3.3 billion.

The plant should come on line in April 2017, helping to achieve a reduction of 250,000 tonnes of carbon emissions annually, the company said.

Unlike neighbouring oil-rich Abu Dhabi, Dubai has a dwindling reserve of crude and has diversified its economy toward trade, transport and tourism.

The Gulf region is one of the world's richest areas in sunshine, but its countries are way behind others in harnessing the energy.

http://phys.org/news/2015-01-dubai-megawatt-solar.html

simdi benim aklima takilan birkac soru var. bu alanda arastirma yapan veya ilgililer varsa yanit verirse sevinirim

1) 200 MW fazla mi oluyor bilmedigimden merak ettim, turkiyenin yillik elektrik tuketimini googleladim 230-240 milyar kilowattsaat denmis surada. yani 240 milyon megawattsaat oluyor degil mi? dubai'deki proje ile arasinda milyon kat fark var gibi duruyo burada bir sacmalik var. bu sondaki saat ekinden dolayi mi bu absurdluk ortaya cikmis? dubaideki 200 MW saniyedeki uretim falan mi oluyor?

2) 200 MW lik proje 327m $ iken 2030'da tamamlanmasi beklenen 1000 MW lik solar park nasil 3.3b $ oluyor? olmasi gerekenin iki katina cikiyor maliyet
a) 1000 MW lik proje eskiden basladigi icin mi pahali yani teknolojinin zamanla ucuzlamasi meselesinden mi ortaya bu maliyet farki cikiyor?
b) cok fazla gunes paneli olacagi icin bir yerden sonra panellerinin konumlandirilacagi yerlerdeki gunes alma acisi vs. gibi kriterlerde daha verimsiz yerlerin de degerlendirilmesi gerekecegi icin mi? (yani ilk cok verimli yerler degerlendirilecek ama cok verimliler tukenecegi icin az verimli yerlere panel konumlandirma sonucu ortalama maliyet artacak)

3) kissadan hisse. biraz da 1. sorunun cevabina bagli. 1. sorudaki mantik hatasi ortaya cikarilirsa ve 200 MW cidden onem arz eden bir degerse bu temiz enerji yatirimlari icin, saraya harcandigi soylenen parayla bundan 2 tane yaptirabilirmisiz. tabi sarayin gercek maliyetinin soylenenlerden cok daha fazla olma ihtimalini goz onunde bulundurursak daha da fazla olabilir. yok eger hesap dogruysa milyonda bir elektrik tasarrufu icin gerek yok solar plant e falan sarayimiz var iste fena mi lol
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...