Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Web solucani yakip yikti!


Core

Öne çıkan mesajlar

Sanity.A isimli web solucanı bir PHP açığını kullanarak binlerce sitenin forum sayfalarına hasar verdi. Solucan saldırdığı sayfaları "This site is defaced!!! NeverEverNoSanity WebWorm." şeklinde bir notla değiştiriyor. Hızla yayılan solucana karşı site yöneticilerini uyaran anti-virüs şirketleri, solucanın hedef aldığı güvenlik açığına sahip siteleri Google aracılığıyla aradığını belirtiyor. Solucan, phpBB isimli bir yazılım paketindeki açıktan faydalanıyor. Saldırıdan binlerce sitenin etkilenmesinin sebebi olarak bu yazılım paketinin oldukça popüler ve bedava olması gösteriliyor.

Solucan, diğer pek çok virüsün aksine son kullanıcıları hedef almıyor. Aksine, phpBB isimli yazılım paketiyle kurulmuş forum sayfaları barındıran web sunucularını hedef alıyor. Helsinki'de bulunan F-Secure anti-virüs şirketinden Mikko Hypponen'e göre solucan ilk olarak bugün sabahın erken saatlerinde görülmeye başladı. Yapılan açıklamalara göre, solucanın tavrı ele alındığında, saldırının arkasında fırsatçı ve amatör bir saldırgandan ziyade ne yaptığını bilen bir saldırganın bulunduğu belirtiliyor.

Solucan, açık kaynak kod mantığıyla geliştirilen ve popüler bir forum yazılımı olan phpBB'de kritik bir zaaftan faydalanıyor. Hala solucanı incelemekte olan Anti-virüs şirketleri solucanın PHP betik dilindeki yakın bir zamanda yamalanan bir açıktan faydalanıyor olabileceğini vurguluyor. phpBB ve daha pek çok yazlımım paketi PHP dili kullanılarak yazılıyor.

Sanity solucanı phpBB yazılımını çalıştıran bir sunucunun ilk olarak dizinlerini tarıyor ve HTM, PHP, ASP, SHTM, JSP ve PHTM uzantılarına sahip dosyalarının içeriğini silerek "This site is defaced!!! NeverEverNoSanity WebWorm generation..." yazısıyla değişitiriyor. Solucan, söz konusu açığa sahip siteleri ise "viewtopic.php" anahtar kelimesi eşliğinde Google'ın arama motorundan faydalanarak buluyor. Google ise solucanın daha fazla yayılmasını engellemek için "viewtopic.php" arama sorgularını engelemeye başladı.

Kaynak: BYTE Online[signature][hline]ARAMA YAPALIM, YAPMAYANLARI UYARALIM!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

thanx iyi oldu.. tekrar thanx..[signature][hline]Msn:[email protected]|Icq:172734901
Mail:[email protected]|Resimleri:Mayh3m'in resim arsivi
Sözlük:Haqan (kimdir, nedir, ne değildir?)

Ne Yapar Bu İnsan?
- c+ c# Scriptler Yazar
- Grafikle ugrasir
- Web design ile ugrasir
- Radyo yayınları yapar
- Kahve icip evde tarzan gibi dolasır
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...