AscAnsio Mesaj tarihi: Mayıs 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 16, 2014 BIOS'tan HDD'yi AHCI moduna getirdik, Windows'u baştan kurduk (işlem için şart değil ama zaten atacaktım formatı). Kurulum esnasında benim müdahale etmeme gerek kalmadan gerekli sürücüler yüklendi diye biliyorum. Şimdi NCQ özelliğini ben mi açıyorum bir yerlerden (Google'da device manager üzerinden command queueingi aç diyen bir tayfa var) yoksa otomatik kendisi aktive oldu mu? 1 TB 7200 RPM Western Digital Cavalier modeli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Mayıs 16, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 16, 2014 Ahçıyı Ssdler için açıyorduk diye hatırlıyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2014 Ayarlar kurulmadan once yapilmaliydi, fakat os kurulumu yaptigina gore soyle bir yol izleyebilirsin; > run regedit > HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetservices > msahci altinda start diye bir dword olmali. 0 olarak edit. Bu noktadan sonra registry kapatip restart atmak gerekiyor. Restart attiktan sonra ilgili diskin bagli oldugu sata interface icin ahci acik degilse bilgisayar boot etmez. Bu durumda bios dan legacy ide ler ahci olarak degistirilmeli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AscAnsio Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2014 Hocam bildiğim kadarıyla 2 yöntem var zaten; regedit'e girmeden yapmak için OS'u baştan kurmak gerekiyor (yoksa sistem BOOT edilemiyor) ya da dediğin gibi OS'u formatlamamak için regedit yöntemi. AHCI gündemimde olmadan da format çekeceğim için bana vesile oldu, BIOS'tan gerekli ayarları yapıp ondan sonra format işine giriştim, yani doğru sırayla yaptım. Windows 7 de AHCI/SATA için gerekli sürücüleri kurulumda otomatik barındırdığı için orada ekstra bir işkleme gerek kalmadı, anakartın sitesinde bu sürücüyü ayrı olarak indirmek gibi vs lüzüm kalmadı o işe. Yani regedit'lik bir durumum kalmadı, çünkü BIOS ayarları OS kurulumuundan önce yapıldı. Yine de az önce göz atmak için regedit'e de bakayım dedim, verdiğin dizinde halihazırda bir "0" değeri var. Bu sanırım NCQ'ya başarıyla geçilmiş olduğunu gösteriyor OS kurulumu esnasında. Yani benim ekstra bir ayar açmama gerek kalmadı NCQ aktivasyonu için? Kafa karıştıran şu çünkü, 2006-2010 arası biraz daha eski HDD modellerinde bu özelliği aktif etmek için Device Manager'dan ince bir ayar yapılması gerekiyor. "Enable Command Queueing", IDE ATA ATAPI'nin altından veya Disk Drives'tan böyle ayarları elle aktive etmek zorunda kalanlar olmuş epey. Lakin son 3-4 yıldır Western Digital, Maxtor ve Seagate gibi üreticiler bunu "already activated" şeklinde pazarlıyor, kullanıcıya sadece AHCI'yı açmak kalıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2014 evet, registry de 0 sa calisiyordur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar