Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kanıksamak

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Delanoresse, 31 Aralık 2004 17:28 tarihinde demiş ki:
vay be, ben neden boyle duyarli insanlari sadece internet ortaminda goruyorum.

Çünkü burada insanların yalnızca söylediklerini görüyorsun. Oysa hepimiz gerçek yaşantılarımızda dilimizdeki tüm bu sözcükleri önce çiğniyor, sonra da tükürüyoruz.[signature][hline]Mahkumun dayanıklısı insana meslek zevki veriyor...
Bren - Gnome - Warlock
Mesaj tarihi:
Hmm, fedaykin, hani şu aynı sahilde eğlenenler olayın uç noktasında ya, senin düşüncelerin de aynı olayın zıt tarafının uç noktası olmuyor mu?

Yaşanan doğal bir afetti. Bugün eğlenen insanlardan herhangi biri ya da hepsi birleşse bile ne o fayı tutabilirdi, ne de o dalgaları durdurabilirdi. Bu konularda hemfikir olduğumuzu varsayıyorum.

Üzüntü olacaktır elbette, sonuçta ölen insandır, lakin ne kadar matem tutulacak? 1 saniye düşünmek? 1 gün, 1 hafta, 1 ay, yıl? Bu sayıyı neye göre hesaplıyacağız? Ölü sayısına mı?

Son olayda, tam rakamı bilmemekle beraber, 125 bin ölü olduğunu varsayalım. Çok yüksek bir rakam değil mi? Aslında değil. Sadece göz önünde olduğu için büyük geliyor. Yaklaşık her saniye, hatta daha da az bir sürede, dünyada 1 kişi ölüyor. Bu da küçük bir rakam gibi mi geldi? 1 günü düşünelim. 86 binden fazla kişinin ölmesi demek bu. Hiç hissetmeden her allahın günü neredeyse o felakette ölenler kadar insan ölüyor.

Hepsine matem tutmak gerekir. Ne olacak şimdi? Nasrettin Hoca'nın üzerine işediği karpuzlar gibi buna değmiş buna değmemiş diyerek ölümleri mi ayıklayacağız?

Ölümlerde tutlan matemin süresini onlardan baki kalan tekşey olan, ki anca yakini isek ya da tanıdığımız biri ise, anılardır. Buradan da görülüyor ki bilmediğimiz insan ölümlerinde uzun uzasıya matem tutulmayışının nedeni onların bizler için matem tutmayacak olması değil, paylaşılmış birşeyin olmamasıdır. Tanımadığımız birisinin ölümünde sadece üzüntü duyarız. Bu günlerce, aylarca sürecek matem demek değildir. Matem falan tutamazsınız zaten kendinizi kandırmayın.

Bu ölümlere üzülüyorsanız kalanlara yardım ederek acılarını paylaşabilirsiniz. Ama bu yardım eğlenmeyerek falan da yapılmıyor. Uç noktaya çektiğiniz her kavram ile hatanın göbeğine inersiniz.

ps: Tevfik Fikret'in o şiiri orjinal anlamıyla da hala anlamını koruyor bence. Ama o anlamda kalması çok daha doğru gibi sanki.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
  • Yeni Oluştur...