forgiver Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: Delanoresse, 29 Aralık 2004 04:55 tarihinde demiş ki:enflasyonun dususu tuketiciye yansimadiktan sonra rakamlarin islevi yok. nasıl yansımasını bekliyorsunki; enf. (-) leremi düştüki yansısın, türkiyede para bascak bir yatırımmı yapıldaki, zam yapılıp ticaret ortamı doğsun, enf düşmesi demek fiyatların düşmesi demek değil, pahalanmasının azalması demek; yüzde 50ye varan bir azalma oldu; buda halka yansıdı bence son 2 yılda aşırı zamlanan bir mal hatırlamıyorum ama insanların alış gücü kısıtlı olduğu için bu durağan ortamın millete yansıyan herhangi bir yönüde olmuyor dolayısıyla[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
forgiver Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: Afterdeep, 29 Aralık 2004 07:24 tarihinde demiş ki: Enflasyon falan dusmedi. O bastaki yalancilarin laf ebeligi. DIE (devlet istatistik enstitusu) baskani aciklama yaptiginda hicbirseyin degerlere gore dususe gecmedigini soylemisti.. düşüşe tabiki geçmez sadece daha az zam yapılır die nin başkanıda bu ülkeyi yönetenlerde aynı devletten[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sufi Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 2 senedir fiyatların değişim durumunu görüp de "enflasyon düşmedi" demek "ben ekonomiden hiç anlamıyorum" demenin bir şeklidir. enflasyon düşünce cebinin para dolacağını zannetmek de "ben ekonomiden hiç anlamıyorum" demenin bir diğer şeklidir.[signature][hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2004
somebody Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: Sufi, 29 Aralık 2004 10:55 tarihinde demiş ki: 2 senedir fiyatların değişim durumunu görüp de "enflasyon düşmedi" demek "ben ekonomiden hiç anlamıyorum" demenin bir şeklidir. enflasyon düşünce cebinin para dolacağını zannetmek de "ben ekonomiden hiç anlamıyorum" demenin bir diğer şeklidir. +1 ve ayrıca paradan sıfır atılmasından dolayı pek bişey kaybetmeyiz. ama birşeyler kazanabiliriz.en azından psikolojik olarak eziklikten kurtulabiliriz. hatırlayın usa tv lerinde dalga geçiyorlardı paramızla. 1 milyon verecem diyodu programcı kazanırsan. sonra kazanana bizim 1 milyonu gözteriyordu... ben seviniyorum atılmasına.hatta 7 sıfır atılsaydı keşke. :)[signature][hline]Old man : In the church, they say to forgive.. Creasy : Forgiveness is between man and God. My job is to arrange the meeting ... (Denzel Washington - Man on Fire )
bedeviizz Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: Mum_Chamber, 29 Aralık 2004 10:24 tarihinde demiş ki: ayrıca kaç yıldır 20 milyonluk banknotları kullandığımızı ve bun paraların yenilenmediğini hatırlarsanız enflasyondaki değişimi anlarsınız. eskiden her sene standart yeni bir para birimi çıkardı, fakat 20 milyonlukları 2000'den beri kullanıyoruz. aslında eskiden de her sene daha büyük değerli banknot çıkmıyordu. 5 Milyonu uzun zaman kullanmıştık en büyük paramız olarak, yanlış hatırlamıyorsam (birisi kesin rakamları biliyorsa lütfen yazsın buraya) bi 5 sene boyunca kullandık. ondan sonra 10 milyonluklar çıktı, topluca şaşırdık ve o çıktıktan yine yanlış hatırlamıyorsam 2 sene sonra 20'likler çıktı. Neyse bugüne bakarsak 50 Milyon ve 100 Milyon TL'lik banknotlar basılmış oluyor bu yeni paraya geçişle. yani artık 20 milyon TL'nin alım gücü öylesine düştü ki 50 milyon ve 100 milyon Tl'lik banknot sürülme ihtiyacı hissedildi (20Mİlyon TL'nin basılışından 5 sene sonra,eğer 2000'de çıkmışsa). bunu gözden kaçırmayalım. ha bir de bu 50 ve 100 YTL'lik paralar ticaret için kullanılacakmış, halkın fazla işi olmayacakmış bu parayla deniliyor. bence bu da çok gerçek gibi görünmüyor. yani 50 milyon TL'nin şu anda ne kadar satın alma gücü var ki yalnızca ticari işlerde kullanılsın. bir süre sonra da (umarım olmaz) 50'likler ve 100'lükler yetmez olacak. bu sefer de 1000'likler mi basacağız. aslında tehlikeli bi işe kalkştık. Yani turistlerin alay konusu olmak, muhasebesel işlerde sıfır yazmama rahatlığı sağlamak felan bir yana, bu kuruşlu dönemimizi devam ettirebilirsek ve yeni paralarımızın satın alma gücünü sabitleyebilirsek işte o zaman birşeyleri başarmış olacağız. yoksa değişen sadece "sıfır"lar olur. psikolojik etkisi için yazılan yazıyı dikkatle okudum. doğru olduğunu düşünüyorum. en azından yazılanları kendime uyrladığımda, benim algı sisteminin de benzer işlediğini gördüm. her ne kadar bilinçli de olsam, arkadaş: 50 - 50.000.000'dan daha küçük algılanıyor. bunun için kendime geliştirdiğim yöntem alışana kadar YTL'yi TL'ye dönüştürmek. yani birşey alacağım zaman etikette yazan 189,42 YTL'yi; 189.420.000 TL olarak düşünmek ve kendi fayda değerlememi ona göre yapmak. son olarak, büyük alışveriş merkezlerinin fişlerinde ya da elektrik-su vb. fatura ödemelerinde o ilk 6 basamaktaki değerleri hiç dikkate almayız. faturayı tahsil eden arkadaş da hep yukarı yuvarlar ve faturalarımız nedense hep 17.957.243 TL gibi abuk ederlerde olur ama biz 18.000.000 öderiz. şimdi artık ilk 6 basamakta değil de ilk 4 basamakta yapabilecekler bunu. ve ben 17,95 YTL ödeyip 5 kuruşumu alacam arkadaş. buna alışmamız gerekiyor.
Gothic_Angel Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 FazlaMesai SUX[signature][hline]See evil , Speak Evil , Hear evil... *Rtük tarafından gösterimden kaldırılmıştır..
sheref Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Benim Boyum 182 CM şimdi benim boyum 1,82 M desem kısalmış yada uzamış olurmuyum? olmam o zaman?? no prob.[signature][hline]MEresimos|Pati Sözlük Lominadze|News Mail|MSN [email protected]| Founder of AAL'05
somebody Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: sheref, 29 Aralık 2004 16:14 tarihinde demiş ki: Benim Boyum 182 CM şimdi benim boyum 1,82 M desem kısalmış yada uzamış olurmuyum? olmam o zaman?? no prob. budur[signature][hline]Old man : In the church, they say to forgive.. Creasy : Forgiveness is between man and God. My job is to arrange the meeting ... (Denzel Washington - Man on Fire ) [Bu mesaj somebody tarafından 29 Aralık 2004 18:45 tarihinde değiştirilmiştir]
tunch Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 paticiği bu yüzden seviyorum. bilinçli insanlar devamlı konuşurken bilinçsiz/bilgisiz insanlar konuşup cevaplarını aldıktan sonra susuyorlar :) ha bide enflasyon düştü ama fiyatlar düşmedi diyenlerin hep 60 yaş üstü insanlar olduğunu sanırdım. yanılmışım[signature][hline] MSN : [email protected] --- Sözlükte Ben :D --- Cem_Jedi, 20 Aralık 2004 19:03 tarihinde demiş ki: beni kızdırmayın siteyi hackletirim [b] 1. Geleneksel Paticik İstanbul Lan Party 28 Ocak 2005'te!
sheref Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 burada bilinçli insan ben oluyorum galiba :) teşekkürler herkesi susturmak onur verdi :)[signature][hline]MEresimos|Pati Sözlük Lominadze|News Mail|MSN [email protected]| Founder of AAL'05
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: sheref, 29 Aralık 2004 16:14 tarihinde demiş ki: Benim Boyum 182 CM şimdi benim boyum 1,82 M desem kısalmış yada uzamış olurmuyum? olmam o zaman?? no prob. yazıları dikkatli okuyalım ve kalın yazmayalım lütfen. yazıya cevap olarak da, insanlar senin daha kısa olduğunu sanarsa sorun çıkar ve burada tartışılan konu bu. yoksa kimse "AMANIN 1.5 YENİ LİRA 1.500.000 TL'DEN DAHA DEĞERSİZ" demiyor, ya bize değersizmiş gibi gelirse diyor.. @bedeviizz: şimdi 1995 kritik bir sene. çünkü ilk devaluasyonumuz, başka bir değişle paranın değerinin kısa sürede çok fazla değiştiği ilk dönem. işte o dönem ilk kırılma noktası. belki hatırlayan vardır, 1994 yılında dolar 35.000 TL civarındayken 1995'te fırlamıştı. ülkemizin yaşadığı ilk büyük kriz buydu. sonra bir de 1998'den sonraki süreçte yaşadık. bir seneden az sürede 500.000'den 1.800.000'e kadar çıkmıştı. bu kriz durumlarında yüksek banknotların piyasaya sürülmesi beklenir. 1995'te öyle oldu 5 milyonluklar, 10 milyonluklar çabucak geldiler ve çabucak geçtiler.. fakat (yanlış söylemişim) 20 milyonluğu 2001'den beri kullanıyormuşuz. bu da seni kısmen haklı çıkartıyor. 1994'te alış gücümüz çok yüksekti, 2004'te -eskiye kıyasla- çok düşük. fakat 50 ve 100'lük banknotların çıkma sebebi 2001'den sonraki süreç değil. Bu 10 senelik süreçte iki devalüasyon parayı olması gereken yerden çok uzaklaştırdı. 500 euro'luk banknot varken bizim en değerli banknotumuz 12euro; civarında. bu kıyas meselesiyle alakalı olarak da, hiçbirimiz 195.000.000'u 195 YTL'den daha yüksek sanmayacağız, aynı 150 $'dan daha yüksek sanmadığımız gibi. fakat bu bozuk paralar ne olacak onu bilemiyorum. 1 milyonlar hep bozukluk olacak. cepler delinecek. Son Not: biraz bencilce yaklaşınca iyi oldu diyorum. yazılımda parasal değerler tutarken anamız ağlıyordu. yok 64 bit int kullanmalar, yok bigint'le veritabanına kaydetmeler. iyi oldu, iyi :D[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?! [Bu mesaj Mum_Chamber tarafından 29 Aralık 2004 21:26 tarihinde değiştirilmiştir]
tunch Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 sheref o kadar bilinçlenmek bünyeye zararlı ama :)[signature][hline] MSN : [email protected] --- Sözlükte Ben :D --- Cem_Jedi, 20 Aralık 2004 19:03 tarihinde demiş ki: beni kızdırmayın siteyi hackletirim [b] 1. Geleneksel Paticik İstanbul Lan Party 28 Ocak 2005'te!
KaMoNJuK Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: sheref, 29 Aralık 2004 16:14 tarihinde demiş ki: Benim Boyum 182 CM şimdi benim boyum 1,82 M desem kısalmış yada uzamış olurmuyum? olmam o zaman?? no prob. iyi güzel hos diosunda böyle bir bilinçsiz toplumda ufak bir yanlis algilama sonucu cikan 6 sifir atilmasinin küçük görülmesi gibi görünen bir hata sonuclari bilikerek milli bir hata haline geldii zaman Görecez 182 cm ile 1,82 m arasindaki degisen farki .![signature][hline]a lot of people ask me... dont leave me a heart beat away...|mmm fucker.. Adamı keep inden alırım.Haberi olmaz !www.wildarea.gen.tr
sheref Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 50. 0 atan ülke olicaz bişi olmaz...[signature][hline]MEresimos|Pati Sözlük Lominadze|News Mail|MSN [email protected]| Founder of AAL'05
bedeviizz Mesaj tarihi: Aralık 30, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2004 said: tunch, 29 Aralık 2004 18:54 tarihinde demiş ki: paticiği bu yüzden seviyorum. bilinçli insanlar devamlı konuşurken bilinçsiz/bilgisiz insanlar konuşup cevaplarını aldıktan sonra susuyorlar :) bu bilinçli ve bilinçsiz insan tanımınıza hayran kaldım. kesinlikle bu konunun bir kompetanısınız.
shapshal Mesaj tarihi: Aralık 30, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2004 said: Cthulhu_, 28 Aralık 2004 17:06 tarihinde demiş ki: hiçbirşey değişmeyecek bana göre.. [signature][hline]^Dallas Mavericks^
Nyrio Mesaj tarihi: Aralık 30, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 30, 2004 0 atmakla ekonomik basarinin alakasi ne anlamadim ya...[signature][hline]uyumak istiyorum
Öne çıkan mesajlar