Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kürt Sorununun En Önemli Nedeni Nedir?

Mithat

Öne çıkan mesajlar

Başladığı tarihe bakın
http://tr.wikipedia.org/wiki/Do%C4%9Fu_isyanlar%C4%B1_listesi

olayın cumhuriyet ile alakası yok yani. Başlangıç tarihine bakın İngilizlerin orta doğu da hakimiyet kurmaya başladığı tarihlere denk geliyor. Olay bu kadar basit.

Evet oralarda böyle bir kültürel miras var. Bu da çok normal çünkü adamlar doğu ile batının bağlandığı noktada gelene ağam gidene paşam demek zorundalar stratejik konumlarından ötürü. Yapacakları bir şey yok.
Sosyal ağlarda paylaş

hukuksuzluk eğitimsizliğe, eğitimsizlik de ekonomik duruma bağlı gibi gelir hep bana. yani ekonomi-eğitim arasında yumurta-tavuk ilişkisi yok.

ne zaman insanlar için karın doyurmak öncelik olmaktan çıktı(yani ilk üretim fazlası, yani ekonomik refah), o zaman haricinde başka haltlar yapabilecek zamanları oldu, o zaman düşünmeye başladılar adam gibi (yani felsefe, yani bilme arzusunu tatmin ve bildiklerini başkalarına aktarmak için vakit, yani academia)

tabi bu tarihi akış tamamen batıcı. doğuda da academia değil de Pi Yong olsun

@Soris vikipedi çok harika bir kaynak değil tabi bu meselelerde ama doğu illerinin stratejik konumu ve önemlerinin tarihi seyir içinde değişip durmasının belli bir mirası olduğu noktasına tamamen katılıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Devletin kurulduğu günden beri etnik ve dini ayrımcı olduğu, ülkedeki azınlıkların Sünni-Türk harmonisini bozan çıkıntılar muamelesi gördüğü bir gerçek. Kürtler en kalabalık ve en yırtıcı azınlık oldukları için en çok onlarla yaşanan sorunlar göze batıyor ama ülkede genel olarak bir insanlık sorunu var. İlk günden beri vatandaşına düşman olan bir devlet anlayışının azınlıklara da saygı göstermemesi normaldir, devlet anlayışının hepten değişmesi lazım.

Kürtler'in insan olarak çok sorunu var orası ayrı, TC önce devlet olarak yapması gerekeni yapsın Kürtler ona rağmen sorun çıkarırsa o zaman hep beraber söveriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Soris haklı tezinde ama bu çok bilinen bir ingiliz politakasıydı. 1945 den sonra imparatorluk dağıktan sonra çok ingiliz politkası kalmadı ortalıkta.

Bildiğin bir olayıda önlemen lazım. Oda dönüp dolaşıp angut yönetici sınıfına bağlanıyor. Özellikle 1945 den sonraki bütün yöneticiler bir boka yaramaz. (İsmet inönüyü ayrı tutmak lazım.)
Sosyal ağlarda paylaş

mustafa kemal'e de ingiliz ajanı diyen çok, sizinkiyle çok benzer mantıklar bunlar. benim net fikrim yok. sen koskoca türkiye cumhuriyeti isen, çağdaş bir demokrasi devleti isen, ülke sınırları içerisinde doğru düzgün işler yapacaksın. elin ingilizi ülkeye çomak sokuyor da sanki türkiye'deki milli politikalar sütten çıkma ak kaşık, tam tersi bu tezden harekete çıkarsak TC de ingilizlerin uşağı olmuş oluyor. ben demiyorum siz diyosunuz bunları. kurtuluş savaşı da yalanmış'a kadar getirebilirsiniz, buyrun meydan sizin X(
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere Almanlara şavaş açana kadar dünyayı yönetiyordu. Ne isteseşer yapıyorlardı. Kürtleri de kullanmaya çalışıyorlar. Ortada Kürtlerle Türkler çok fazla organik olarak iç içe girdiği için durum gariplesiyor.

Tabi 45 den sonra ortada İngiltere kalmıyor 20 senede felan bütün sömürgelerini ağırlıklı olarak ABD'ye kaptırıyor. Sonrasını bilmiyorum.

İngilterenin olaya müdahil olmak istemesinin nedeni Musul ve Kerkük. Ordaki petrol. O bölgede o zamanlar Kürtler yaşıyor genel olarak. Onlar üzerindne politika üretiyorlar yoksa bizim dağlık bölgedeki Kürtleri pek taktıkları yok. Suriyedek İrandaki Kürtlerle ilgilenmiyorlar bile. Adamlarin dertleri Kürdistanda değil ayrıca.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla malzeme dediğin adamların yaşadığı coğrafya. Düşünsene bütün imparatorluklar gelmiş bölgeye ingilizler gelmiş türkler gelmiş ondan önce romalılar geçmiş üstlerinden persler geçmiş. E bu adamlarda yaşamak zorunda günü kurtarmak zorunda hayatta kalmak zorunda. O gücü elinde bulunduran imparatorluklar da bu bölge için gerçekliği belirlemiş bana hizmet edeceksin demiş.
İrana yakın olanlar iranın uydusu olmuş zamanında dolayısıyla Osmanlı doğu seferlerinde gücünü ortaya koymaya çalışmış. Bu sefer o yörüngüye kaymışlar. İngiltere gelmiş bölgeye bu sefer onlar için çalışmaya başlamışlar. Aynı şeyi şimdi de yaşamıyormuyuz tc tarafını seçen korucu oluyor dış destekle büyüyen örgütü seçen terörist oluyor. Ne olursa olsun ibo biz ct olalım ahah.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...