Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye bor düğmesine bastı

screamer

Öne çıkan mesajlar

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü arasında anlaşma imzalanırken, Marmara Araştırma Enstitüsü bünyesinde Bor Araştırma Enstitüsü dün açıldı.

Merkezi Gebze'de bulunan TÜBİTAK'ın Marmara Araştırma Enstitüsü'nde dün yapılan basın toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müşteşarı Doç.Dr. Sami Demirbilek, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof.Dr. Nükhet Yetiş, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Erk İnger katıldı.

Hidrojen yükselen değer oldu
Bor madeninin öneminin anlatıldığı basın toplantısında dünyada fosil yataklarının giderek azaldığı ve gelişmiş ülkelerin yeni ve temiz üretim kaynaklarına yöneldiği hatırlatılarak 2015 yılından itibaren yakıt olarak hidrojen enerjisinin kullanımının yaygınlaşacağı belirtildi. Ancak dünyada hidrojen enerjisinin taşınması ve depolanması için yöntem arandığı en etkin yöntemin ise bor madeninden elde edilen sodyum bor hidrür olduğu belirtildi.

1.5 milyar dolarlık piyasa
Basın toplantısında şu anda dünya bor piyasasının yaklaşık 1.5 milyar dolarlık paya sahip olduğunu ve Türkiye'nin de işlenmemiş bor ihracatından yaklaşık 200 milyon dolarlık pay aldığı belirtilirken, işlendiği takdirde bunun milyar dolarlarla ifade edilebileceği vurgulandı. Türkiye'nin dünyadaki bor yataklarının yüzde 65'ine sahip olduğu belirtilen toplantıda bu fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerektiği, Türkiye'nin ayrıca bor madeninin işlenmesi için teknoloji satın almaktansa araştırma geliştirme projeleri ile teknoloji üretmesi gerektiği vurgulandı. Bu amaçla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa Enerji Enstitüsü kuruldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müşteşarı Doç.Dr. Sami Demirbilek, basın toplantısında Türkiye'nin bor potansiyelini dünya piyasalarında en iyi şekilde kullanmayı hedeflediklerini söyledi. Doç. Dr. Demirbilek, "Hidrojen enerjisi kullanımında önemli bir katkı sağlayabilecek araştırmayı başlattık. 10 veya 20 yıl sonra satın alıcı pozisyonundan kurtulup, hidrojen enerjisi kullanımı konusunda gerekli altyapı ve üstyapıyı sağlamak için şimdiden adım atıyoruz. Teknoloji satan bir ülke konumuna gelmeyi hedefliyoruz. Bor rezervlerimizin ekonomiye katkısı daha da artacak" dedi.

Rezervlerin üçte ikisi Türkiye'de
Açılışı yapılan ve hidrojen yakıt pili araştırma ve geliştirme çalışmalarına başlayan Enerji Enstitüsü Müdürlüğü'ne getirilen Doç.Dr. Mustafa Tırıs ise, dünya bor rezervlerinin üçte ikisinin Türkiye'de bulunduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Tırıs, şunları söyledi:

"Dünyadaki bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 65'i Türkiye'de. Bu bor rezervlerinin çok iyi bir hidrojen depolama ve taşıma aracı olan sodyum bor hidrüre dönüştürülerek dünya pazarlarına verilmesi söz konusu. Burada Türkiye için çok önemli fırsatlar gündemde. Türkiye'nin bu işte tekel olması gündemde. Ve Türkiye'ye gerek mali, gerekse stratejik açıdan çok önemli imkanlar sağlayacak bir ürün. Bugün imzası atılan proje bu ürünün hidrojen ekonomisi ile birlikte değerlendirilmesini amaçlayan sodyum bor hidrürün sentezi, üretimi ve yatık pilinde kullanılmasını amaçlayan iki ayrı projedir. Hidrojenin depolama ve taşıma riskleri bu projelerle ortadan kalkacak. Bor rezervi ve potansiyeli Türkiye'de mevcut".

Doç.Dr. Mustafa Tırıs, sodyum bor hidrürün hidrojeni nasıl depolayacağını açıklarken de sünger tarifi vererek, "Nasıl ki bir sünger suyu emiyor ve sıkınca suyu bırakıyorsa sodyum bor hidrür de aynı görevi yapıyor" diye konuştu.

Hidrojen enerjisi
Gelişmiş ülkelerde 2015 yılından itibaren hidrojen enerjisi yakıt pilleri, cep telefonlarının ihtayacını karşılayacak kadar az veya bir kente yetebilecek kadar çok güç üretebilecek kapasitelerde tasarlanıyor. Bu nedenle ulaşım araçlarından evsel ve endüstriyel uygulamalara kadar geniş bir kullanım potansiyeline sahip. Ancak yakıt pillerinden kulanılan hidrojenin üretimi depolaması ve taşınması yakıt pili teknolojisinin yaygınlaşması ve kullanımında önemli dar boğazlardan biri olarak gösteriliyor.

Marmara Araştırma Merkezi'nde açılan Bor Araştırma Enstitüsü'nün desteklediği `Sodyum Bor Hidrür Sentezi ve Üretimi' ile "Doğrudan Sodyum Bor Hidrürlü yakıt pili üretimi ve entegrasyonu" konulu iki proje enerji enstitüsünde yürütülecek. Sodyum Bor Hidrür Sentezi üretimi kapsamında üretim teknolojisi önce laboratuvar ortamında geliştirilerek sanayi ölçeğinde üretim biriminin kurulabilmesi için gerekli bilgiler oluşturulacak. Ayrıca labarotuvar çalışmalarından elde edilen bilgiler ışığında sodyum bor hidrür üretimi pilot tesisi kurulacak.

Doğrudan sodyum bor hidrürlü yakıt pili üretimi ve entegrasyonu projesinde ise, doğrudan sodyum bor hidrürlü yakıt pilinin geliştirilmesi ve son kullanıcı entegrasyonu yapılacak.

kaynak[signature][hline]Msn ¦ Mail ¦ Icq
"Dün gece Habertürk'de bir programa çıktık, p
Sosyal ağlarda paylaş

Umarım sadece kağıt üzerinde kalmaz bu sölenenler.Ayrıca bormadeni ni değerlendirirsek gerçekten çok iyi bir duruma gelebiliceğimizi senelerden beri sölüyorlardı bakalım hayırlısı...[signature][hline]Ünlü futbolcu Vieri'ye bir spiker sorar:
Fenerbahçeyi tanıyomusunuz biliyomusnuz?
Vieri ise şu cevabı verir;
Galatasaraydamı oynuyo...(Tamamen gerçek)

Learn to Obey before you Command....
Sosyal ağlarda paylaş

bor çok önemli bir maden ama 1900'lerin başından berii Türkiye'deki bor kaynakları ham olarak yabancı şirketler tarafından dışarı satılıp işlenmiş olarak ülkemize geri alındı şu an sanayide bir çok alanda kullanılan enerji değeri çok yüksek ve Elmasın 10 serlik derecesinde olduğu bilmem ne listesinde 9. derecede olan çok çok kullanışlı bir maden ve Türkiye'de feci bir kaynak var inşallah bu kaynak doğru düzgün kullanılır da ülkemizde para kazanır

bu bilgileri yazdığım bi Bitirme Tez'inden kapmıştım bayaa bi aklımda kalmış yaw[signature][hline]1 milyon e-kart kampanyasına sende katıl
www.tev.org.tr/
Sosyal ağlarda paylaş

evet bende bu sabah dinledim Tübitak el atmış işe, eh ne diyelim hadi hayırlısı. Dinlediklerim baya enteresandı açıkçası.[signature][hline]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Beş Hececiler
Sosyal ağlarda paylaş

yakında onuda IMF devralır merak etmeyin...yok yılda şu kadar ton bor çıkartıcaksınız işliceksiniz vs...bi yeraltımızı sömürmedikleri kaldı...[signature][hline]-Penguen dergi kapağından alıntı-
Chirac:Hepimiz Bizans Çocuğuyuz
Bakan Tüzmen:Avrupalı ne çocuğu olduğunu bilir!
Sosyal ağlarda paylaş

Amerıka pabuç bırakmaz bu olaya bu kadarını soyleyım...[signature][hline]Adalet neden geç gelir diyenlere sözüm;Tanrı Ve Şeytan aynı bütündür ve terk eylemiştir divani.Bu yüzden melekler için işler daha zorlaşmıştır...Jahenné Maé ''In the name of god!The ones who have turned ınto the lıvıng dead wıthout a wıll eternal Nıght!Shall be ...Hellsıng)*
§Bounty Hunter§
Sosyal ağlarda paylaş

hıms gavurlar bu kaynakları kullanmamızi istemiyorlardı simcik kullanabileceksek kesin kez bir iş vardır bunun altında bence yabancı şirketler bu işi devr alıp karı kendileri bölüşeceklerdir her zamanki gibi.[signature][hline]Feror ego veluti - sine nauta navis,
ut per vias aeris - vaga fertur avis...
Quidquit Venus imperat - labor est suavis,
quae nunquam in cordibus - habitat ignavis.
Sosyal ağlarda paylaş

Yedirmezler güzelim bize onu.
Güneydoğuda petrol, amerikanlar aldı, hepsini iskenderundan memlekete postalıyorlar.
Bakır madenlerine İngilizler el koydu. Bakırlar onlara.
Bu ülkenin nesi varsa birilerine peşkeş çekildi. Boru eskiden beri biliyorlar, farkedenler bile onlar. Onu da kapışırlar, bu AB olayına gelmiştir bir kaç madencilik şirketi.
Türkiyeye 1 milyon dolar verip oradan 1er milyar dolar karla ayrılırlar. Biz de soğuk su içeriz.
Böyledir bu işler. Bor bize boru olur ancak.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Sosyal ağlarda paylaş

geçen konuştuğumuz konu, bize yedirmezler diyen arkadaşları yanaklarından öpüyorum.
bizim yöneticilerimiz işlenmemiş boru ucuza satip işlenmiş madeni pahaliya alicak kadar zekidirler. Bu bor kaynaklarinida en iyi şekilde kullanip devletimiz kasasına bir kaç yüz dolar kazandırcaklardır. allah hepsinden razı olsun başımızdan eksik etmesin.[signature][hline]Diablo, 05 Haziran 2004 12:46 tarihinde demiş ki:
şopar sensin lan ben tinerciyim

Ra

member of AAL 'O5

[Bu mesaj Ra_tyillustrious tarafından 11 Ocak 1071 12:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

şunuda unutmayın denizden balık çekmiyorsunuz olmuş bitmiş birşeyi çikartiyorsunuz bir sonu var yani kısıtlı miktarda ve biz o madenleri çikartana kadar yenisi bida oluşmayacak.
En sonunda ben siyasete atilcam yaa bıktırdılar artıkkkk.[signature][hline]Diablo, 05 Haziran 2004 12:46 tarihinde demiş ki:
şopar sensin lan ben tinerciyim

Ra

member of AAL 'O5

[Bu mesaj Ra_tyillustrious tarafından 11 Ocak 1071 12:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
nedanko, 22 Aralık 2004 18:58 tarihinde demiş ki:
said:
yevaud, 22 Aralık 2004 18:47 tarihinde demiş ki:
bu bilgileri yazdığım bi Bitirme Tez'inden kapmıştım bayaa bi aklımda kalmış yaw

kaç tane bitirme tezi yazdınki?

Yazması için illa kendi tezi olması gerekmez dimi ;)[signature][hline]You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
Sosyal ağlarda paylaş

bu ne be yetim miyiz ?
ne çekiniyonuz kim emek verirse bilim de teknoloji de onun olur .
sen çıkar, sen işle madenini !
yok izin vermezler felan nedir ?
izin mi istiycez kendi madenimize ?
boşa mı verdik o kadar şehiti ?
gerekirse gene veririz !
hür doğduk-hür yaşarız !
yok öyle yağma,
başınızı eğmeyin beni deli etmeyin gençler![signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...