Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Plastik Modelcilik- Maketçilik: Giriş 101


Cafein

Öne çıkan mesajlar

Selamlar Patiler,
Öncelikle bu konuyu açış sebebim, aranızda maketle ilgilenen var mı yok mu onu öğrenmek, sonra da kafa kafaya verip neler nasıl yapılır, daha iyi nasıl yapılır, hangi teknik nerede kullanılır bunu öğrenmek.
Şu an bir tek Cüceyi biliyorum, o da Warhammercı, tam maket sayılmaz yani.
İlgilenen kardeşler, ne tür işler yaptıklarını, nelerde sıkıntı çektiklerini söylemeye başlarlarsa, bir Tutorial bölümü yazmayı düşünüyorum.
Öperim gözlerden.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

warhammer figürlerini boyarken hangi sırayla hangi boyları ne sertlikte kullnacağımızı şöyle ayrıntılı bir şekilde açıklarsanız güzel olur. warhammer a girişmeyi düşünüyorum.[signature][hline]Revenge of the plastical brain. Coming soon. However, we don't recommend you to wait this foolish movie. Because the hedehödödazzt...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Minyatür konusunda usta değilim, ama boyama prensiplerini biliyorum. O zaman ilk tutorialı bunun üzerine mi yapalım? Öyle yapalım, Cüce de öğrenir ahkam kesmez bana :)[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kızıltoprakta çok sağlam bi market vardı, eskiden baya uğrardım, uğraşırdım maket işiyle. rc uçağım fln da olmuştu ama ben daha çok motorsuzlar felan yapardım, neyse uzun zamandır uzağım ama[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Deli_Haci, 19 Aralık 2004 21:11 tarihinde demiş ki:
Minyatür konusunda usta değilim, ama boyama prensiplerini biliyorum. O zaman ilk tutorialı bunun üzerine mi yapalım? Öyle yapalım, Cüce de öğrenir ahkam kesmez bana :)
fena da boyamıyor aslında hehe. benim öğrendiğim kadarıyla:

high elflerde kararmış metal etkisi vermek için önce zırhı black inkle boyuyoruz. bekliyoruz ki zırhın aralarına aksın mürekkep. daha sonra chainmail la tekrar boyuyoruz.

girintili çıkıntılı yerlerde düz boyadıktan sonra ayrıntılar kaybolmasın diye aralarına fırçamızı sokuyoruz. hatta fırçaya suyla karışık kahverengi sürersek daha bir güzel bile olabiliyor.

kurşun figürlerde önce figürün türüne göre [mesela chaos ve dwarflarda siyahken high elflerde beyaz] sprey sıkıyoruz altına gazete kağıdı koyup.

tabanlarda taşlık etkisi yaratmak için bildiğimiz kumu çakılı alıp tabana yapıştırıyoruz.

takılacak uzuvları takmadan önce bir düşünüyoruz bakalım bunu taktıktan sonra neresini boyayamam diye. oraları takmadan boyuyoruz.

taşırmaktan korkmuyoruz. sonra üstüne kapatabiliriz sonuçta.

kararmış metal etkisi için önce chainmail sürüyoruz. daha sonra black ink alıp bunu peçeteye sürdüken sonra hafifçe gezdiriyoruz.

bazı boyalar [örneğin dwarf meat] tek katla olmuyor. birkaç kat sürmemiz lazım.

herşey bittikten sonra vernik atıyoruz ki karekterler cillop olsun.

kurşun karakterlerde maket bıçağıyla fazlalıkları almalıyız sonuçta bunlar da kalıpla basılıyor.


bilgiler tamamen cüceye aittir sadece aklımda kalanları toparladım.[signature][hline]Revenge of the plastical brain. Coming soon. However, we don't recommend you to wait this foolish movie. Because the hedehödödazzt...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Warhammer Figürleri Boyanması:
Tutorial...

Gereken malzeme: boyanacak figür :)
İnce uçlu kaliteli fırça, bunun için Habico123 marka/model 0-1-2 no fırçalar tavsiye edilir.
Detaylar için OOO fırça. Kalite tavsiye edilir.
Kurufırçalama ve pastel için 1-3 numaralar arası, kalitesiz çin malı fırçalar.
Kullandığınız boya tipine göre Selülozik tiner veya Etil Alkol

İlk olarak figürümüzü alıyoruz, inceliyoruz. Kırık çıkık hasar var mı. Daha sonra, malzemesi ne olursa olsun, figürü ılık suda bulaşık deterjanı veya sıvı sabun ile, eski bir bulaşık süngeri kullanarak dikkatlice yıkıyoruz. Bu önemli bir aşama, çünkü kalıptan çıkan bütün maketlerin üzerinde ince bir yağ kalır. Bu yağ, maketin üzerine uygulanan boyayı bozabilir. Temizlemek için yıkama iyidir.

İkincisi, hiçbir işlem yapmadan önce, planlamamızı yapıyoruz. Elimizdeki figür ne? Orc mu, Dwarf mu, Human mı? Üzerinde de var? Full plate, chain mail, don?
Makette üç boyut ve gölgelendirme için iki yöntem kullanılır, biri dıştan içe doğru çalışmak, diğeri içten dışa doğru. Bizim figürlerimiz çok ufak olduğu için, biz içten dışa çalışacağız, yani koyu tonla başlayıp, açık tonlara doğru gideceğiz.

Üzerinde zırh olan bir asker boyadığımızı farz edelim. İlk olarak, ne yapmalı? Düşünürsek, zırhın belli kısımları gölgede kalır, yüzeyi ayna gibi parlasa bile, ışık gelmeyen köşeler, girintiler gölgede kalacak ve siyah görünecektir. Bir de, gölge efektini çok abartmak, kötü sonuç verebilir. Ne yapıyoruz? Söz konusu olan chainmail ise örneğin, zırh olan her yeri siyaha boyuyoruz. Kurumasını bekliyoruz. Kuruyunca, kendi renginin bir ton koyusuyla kuru fırçalama denen işlemi gerçekleştiriyoruz. Kendi renginin bir ton koyusunu elde etmek için, bir kenarda elimizdeki boyayı bir iki damla siyah veya daha koyu griyle karıştırıyoruz. Unutmayın, hangi efekti veya sertliği istiyorsanız, ona göre karıştırın. Daha belirgin sert geçişler mi olacak, daha birbirine uyumlu yumuşak geçişler mi?

Kurufırçalamayı nasıl yapıyoruz? Fırçamızı, boyaya daldırıyoruz. Sonra, kenardaki bir tuvalet kağıdı üzerine ileri geri vuruyoruz, fırçadaki boyayı alıyoruz. Fırça neredeyse kağıt üzerinde iz bırakmayana kadar devam ediyoruz, bunu tutturmak çok önemli. Daha sonra, fırçamızı alıp figürün üzerinde (Söz konusu figürde, siyah boyalı chainmailin üzerine) dik tutuyoruz, bastırmadan ileri geri hareketler yapıyoruz. Fırçanın üzerinde kalan çok çok az miktarda boya, chainmailin üzerinde, çıkıntılı yerlere yapışacak. Böylece, figürün delik, çukurları siyah, kalan kısımları metal rengi olacak. Bu en önemli minyatür boyama tekniği.

Bütün figürlerimizi kurufırça yöntemiyle renklendiriyoruz. Yapmamız gereken ana rengi seçmek, bir ton koyusunu komple boyamak. Sonra ana rengi kuru fırçayla uygulamak. Sonra da, bir ton açığını, en belirgin yerlere (En köşelere) çok hafifçe uygulamak. Böylece, elimizde üç boyut kazanan bir figür olacak.

Figürün detaylarını da çok ince fırçayla çalışacağız. Burada dikkat gerektiren şey, elin titrememesi. Benim tavsiyem, detayların da kuru fırçayla renklendirilmesi. Böylece, hem biraz “Eskimiş” bir görüntü yakalanır, hem de eliniz titrek bile olsa, o kadar küçük model rezil olmaz.

Eskitme: Yaptığımız figürleri biraz daha ortama uydurmak için kullanabiliriz. Temelde, plastik modelcilikte kapsamlı bir yer tutan eskitme, warhammer gibi ufak figürlerde uygulama zorluğu nedeniyle biraz geri planda kalıyor. Neler yapılabilir?

Yine kurufırça. Ama yapılacak işlem, çamurlama veya boyasını sökülmüş gösterme. Nasıl yapacağız?
Kurufırçalamak için çamur rengi alın, yine en az iki tonunu figürün ayak, paça ve pantolon veya zırhın alt kısmı veya pelerinin etek kısımlarına kurufırçalamayla uygulayın.
Boyalı metal yüzeyler varsa (mesela rengi siyah ama temelde metal olan bir başlık), gümüş rengini alıp, çok hafif kurufırçalamayla metalden boya dökülmüş etkisi verebilirsiniz.

Temel olan şey, hangi renkleri hangi sırayla, hangi etki için. Mesela yüz için, kızıla yakın bir renk boyayın. Sonra deri rengini kurufırçalayın, sonra iyice açın ve öyle burun, elmacık kemikleri gibi yerleri yapın. Tabii bu insanlar için.

Chainmail yaparken, siyah üzerine sadece gümüş kurufırça yapın.

Diğer zırhlarda, iki üç metal rengi kullanın.

Orclarda örneğin, yeşilin tonlamaları iyi olur.

Kılıçlara, orcların dişlerine kan, elbiselere toz, kir, zırh kenarlarına pas gibi şeyleri çoook hafif kurufırçalamayla elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bathory
Warhammer için soruyorsan bana sorma, ben ilgilenmemeye çalışıyorum, zaten makete hayvan para gidiyor, bir de ona girersek üüüü yandık.
Cüceye özelden mesaj at bence.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Deli_Haci, 19 Aralık 2004 22:40 tarihinde demiş ki:
Bathory
Warhammer için soruyorsan bana sorma, ben ilgilenmemeye çalışıyorum, zaten makete hayvan para gidiyor, bir de ona girersek üüüü yandık.
Cüceye özelden mesaj at bence.


yok hayır warhammer icin degil,daha cok ucak,gemi vs vs türünde maketlerden bahsediyodum ben..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ripe hangi şehirdesin?
İstanbul Anadolu yakasında var bildiğim bir yer, son bir arkadaşım köklerini kurutmadıysa Enterprise modelleri vardı. Götürem?[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
ÖDESER: Ödev Destek Servisi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Warhammer ve warhammer 40k ile ilgilenmekteyim yine aynı zamanda yapmayı düşündüğüm bir lotr projemde bulunuyor. Göstermek için deli hacının atölyesi de olur fırsat buldukça boyama usulünü gösterebilirim. Yeterki siz bu zevkli uğraş ile ilgilenin. İhtiyacınız olan iyi bir göz bir de sabır:) warhammer minilerini nereden alıyorsunuz bilmiyorum ama sihircafe'yi öneririm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...