Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

OSMANLI yı yıkan sebepler???

cambaz_11

Öne çıkan mesajlar

valla bu konuda ahım şahım bi bilgim yok ama bence en önemlisi batının yani avrupa devletlerinin hızına ayak uyduramaması ve de onların yaptıkları yenilikleri kabul etmemeleri ya da çok geç olduktan sonra kabul etmeleri...örneğin matbaayı gevur icadı olarak nitelendirmişler...
tabi bunların yanında iç karışıklıklar,diğer devletlerin osmanlı'nın içine kadar girmesi ve osmanlıyı içten vurmaları da var...
Sosyal ağlarda paylaş

başlıca nedenler
dandik padişah
tımarın bozulmazı
rüşvetçi şaklaban yeniçeri
ticaret yollarının değişmesi
bilimi takip etmeme
çok uzun süren savaşlar
ekonomini bozulması
sömürgeleştirlmeye başlanması
dış borç alıp ödeyememsi
bu böyle devam eder[signature][hline]dillere destan bir öykü:
Günün birinde çiftçi tarlaından kısırlık için ilaç olan havuçları topluyormuş adam kısır kalmış niye:???
havuç kısırlık içinmiş

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Tarih_hastasi, 20 Kasım 2004 12:03 tarihinde demiş ki:
Tanzimat, Misyonerler ve Masonlar..

masonların nasıl yıktığını açıklar mısın[signature][hline] Üzüntü kendi kendini giderir, ama mutluluğun tam zevkini çıkarmak için onu paylaşacağınız birinin olması gerekir. Mark Twain

maybe I always knew my fragile dreams would be broken for you..
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Tarih_hastasi, 20 Kasım 2004 12:03 tarihinde demiş ki:
Tanzimat, Misyonerler ve Masonlar..

helal olsun..

Bence rönesans, reform vs. den önce dünyadaki temel değişikliği göz önünde bulundurmamız gerekir. Coğrafi keşifler dünyadaki güçleri değiştiren temel unsur olmuştur, ki yeterince analiz etmiyoruz ne yazık ki. Kerşiflerden önce, dünyanın 'merkezi' doğudaydı, bütün kaynaklar, ticaret yolları ve bunların ortaya çıkardığı büyük gelişmiş uygarlıklar.. Akdeniz ticaret deniziydi ve asıl önemli olan da buydu. Doğudan gelen mallar, kervan yolları vs. ile geçip, cenova venedik gibi ülkelerin aracılığıyla batıya ulaştırılıyordu, ki bu da bütün bu ürünlerin çok pahalıya avrupaya gittiğini ortaya koyuyordu. Coğrafi keşiflerle birlikte doğu bu 'kaynak' özelliğini terketti, ve akdenizden okyanuslara kaydı dengeler. Bu iki dönemi ayrı ayrı analiz etmek gerek. Daha önceleri maddi güç doğu dünyasında iken, keşiflerden sonra batı dünyasına geçti ve dünyanın 'merkezi' de batı oldu. Osmanlı da doğal bi çöküş sürecine girdi, okyanuslara vs. açılsa da bunun etkilerinden kurtulamadı. Temel sebep budur bence.

##arkadaşlar liste halinde yazacağınıza açıklama yapsanız biraz iyi olur =)[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Sosyal ağlarda paylaş

Yukarida bir suru sebep siralanmis ama bunlarin cogu sebep degil sonuc. Ornegin "ticaret yollarinin degismesi". Dogru, ticaret yollari degismistir ve bu Osmanli icin kotu olmustur ama ticaret yollarinin degisme sebebi Avrupa'nin pusulayi bulup kullanmasi ve denizden Amerika Hindistan vs gibi yerlere gidebilmesidir. Pusulayi (ve ondan sonraki yuzlerce gelismeyi) neden Avrupa buldu da baskalari bulup kullanmadi?

Daha genel olarak bekarsak, ilk milenyum biterken Avrupa dunyanin diger bolgelerine gore bayagi geri bir toplumdu. Doguda Cin, yakin doguda Muslumanlarin cok daha gelismis uygarliklari vardi. Daha sonra ne oldu da Avrupa diger bolgeleri sollayip gecti? Neden fark atti diger toplumlara? Avrupa toplumunun diger toplumlardan farki ne ki boyle bir gelisme yasadi? Esas soru bu. Cevabi konusunda anlasamayabiliriz ama en azindan dogru soruyu soralim.

Benim okuduklarim arasindan bu soruya verilen bana en mantikli gelen cevap Avrupa'nin binli yillarin baslarinda birkac buyuk devletten degil de yuzlerce derebeyliklerinden olusmasi (krallar var ama gucsuz. buyuk devletlerin kurulup derebeyliklerin yikilmasi cok daha sonra oluyor). Bu derebeylikler siyasi guc, para toprak vs icin devamli birbirleri ile rekabet halindeler. Bu rekabet de gelismeyi getirdi seklinde cok kabaca ozetlenebilir.

EDIT: Can't spell

[Bu mesaj Nlu tarafından 20 Kasım 2004 12:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

hmm öncelikle
yeniçeriler diyebiliriz her bir şeye musallat olduklarından bircok devrimi geciktirmişlerdir.
sonra acıkcası osmanlının imparatorluk hanedanlık olması yüzünden sanayi devrimine ayak uyduramaması özel sektör fln yok sermaye de yoktu sistem diyebiliriz.
timar sistemi de bozuldu zamanla.
Bazı padişahların zevki sefa ugrunda arşa yükselmeleri iyice karışıklıklara yol açtı.

Bence osmanlı 6 yy. ayakta kalarak son çağların en büyük imparatorluğu olmayı sadece sistemleri sayesinde başarmıştır hem padişah olsun yönetici olsun öyle mükemmel siyasetler yapmışlardırki kimsenin uzun yıllar boyunca müdahale etmesine bile gerek kalmamıştır. Yıkılması da bu sistemleri yenileyememeleridir zaten.[signature][hline]Uçurumun kenarında olsan da sırf hayata gıcıklık olsun diye tekrar gül!!!!!
Sosyal ağlarda paylaş

Yahudileri hiç sevmiyorum. Bana bakın Hitler hayranı ve Irkçı biri olmadığımı söylemeliyim Allah bilir. Burada bana karşı sevmeyenler vardı sevenler de var :) hiç aldırmıyorum önemli değildi zaten. Kemalist ve Bozkurt biri olarak Türkiye'de mutlu olmaktayım neyse ki şunu söylemeliyim ki en büyük sömürücü Yahudilerdir.

Size gösterebileceğimiz bir şey var.

Osmanlı İmparatorluğunu yıkan sebeplerden biri olan Yahudileri açıklanıyoruz

17 Mayıs 1717 tarihinde Lady Montaqu isimli kadın Edirne'den yazdığı mektupta şunları anlatıyordu. (kaynak: Türkiye Mektupları, Lady Montaqu, 1001 Temel Eser, sayfa 84)

"Zengin tüccarların çoğunun Yahudi oluşu dikkatimi çekti. Bunların nüfuzu çok kuvvetli, imtiyazları Türklerinden çok fazla. Kendi kanunlarıyla idare edilen bir cumhuriyet gibidir. Türkler atıl tabiatlı ve sanayiye hevesli değildir. Buna karşılık Yahudiler birlik meydana getirdiklerinden devletin bütün ticaretini ellerine almışlar. Her paşanın işlerini eline bıraktığı, sırlarını emanet ettiği bir Yahudi kâhyası var, kendileri hiçbir işe karışmıyorlar. Bu Yahudiler paşanın bulunduğu kazada çarşıyı tanzim eder, her zaman hediyeler alır, giren ve çıkan malları muayene ederler. Padişahın -Padişah Edirne'ye dinlenmeye gelince onun doktoru, hazinedarı ve tercümanı Yahudi imiş- doktoru, haznedarı, tercümanı hep Yahudi'dir. Menfaatine son derece düşkün olan böyle bir milletin bu durumdan ne derece istifade edeceğini anlarsınız. Bunlar kendilerine her zaman ihtiyaç duyulmasını sağlamışlar ve bu sayede saray da onları korumuştur. İngiliz, İtalyan ve Fransız tacirleri bunların bütün hilelerini bildikleri halde, işlerini ister istemez onlara yaptırıyorlar. Velhasıl ticaretle ilgili olan ne varsa onların elinden geçiyor. İçlerinde itibarı en az olanlar bile, kedinlerine muhtaç olunmaktan uzak kalınamayacak derecede önemli kişiler. Bütün millet, zenginlerine olduğu kadar da bunlara alâka gösteriyor. Hepsi zengin oldukları halde bu durumu gizlemeye dikkat ediyorlar."

Osmanlı Devleti'ni yıkan sebeplerden biri Misyonerlik ve Hıristiyanlaştırma ve Tanzimat..

Tanzimat'ta kaderimiz teslim ettik. Osmanlı Devleti'ni yıkan sebeplerinden biri. "Misyonerlik ve Türkler'i Hıristiyanlaştırma" konusu size anlatmıştık. Şimdi terkar ediyorum

Tanzimatta kaderimizi teslim ettik. Osmanlı'ya yıktılar Türkiye'ye olacaktır. Tanzimatı tartışacak konum var.
Şimdi misyonerlik meselesi çok önemli bir mesele Türkiye için. Başlangıçta, bunu kurcaladığımız zaman, 19. yüzyılın başlarında İngiltere ve Avrupa'da, özellikle Fransa'nın misyonerlerden çok şey bekledikleri hemen görülüyor. Osmanlılarla ilgili olarak İngiltere'nin Dışişleri Bakanı ve sonra da Başbakanı olan Lord Palmistan'ın bir sözü var. O sözü ben bir yerde yakalamışım, bir kenara kaydetmişim. "Türkler!, Müslümanlıkları açısından hiçbir bir şekilde taraftar değilim." diyor, "Eğer Hıristiyan yapılabilirlerse son derece mutlu olurum." Bilahare bunu denemişlerdir. Osmanlı'nın Tanzimat döneminden itibaren çok ciddi bir misyoner saldırısı oluyor Osmanlı topraklarına. Amerikalılar, Doğu Anadoluda, Fransızlar daha ziyade Suriye, Lübnan çevrelerinde ve Batı Anadolu'da, İngilizler İstanbul ve çevresinde etkili olmaya çalışıyorlar. Benim elimde şöyle rakamlar var: 1890la 1900 arasında Amasyada 10, Harputta 9, Mersinde 2, Diyarbakır'da 3, Erganide 2, Mardinde 3, Bitliste 2, Muşta 1, Siirtte 3, Vanda 2, Sivasta 20 Amerikan okulu bulunuyormuş, 18900-1900 arasında. Bir de elimde söyle bir demeç var. American Board of Michen adına Mr. Divade 1895'te söyle bir demec vermiş. "Derneğimiz yaklaşık 65 yıldır Türkiye'de faaliyette bulunmaktadır. Ticari ilişkiler yönünden misyonlar bu bölgede elverişli bir ortam yaratmışlardır. Bu ortam misyonların iki yönlü çalışmaları sayesinde gerçekleşmiştir. Bir, geniş bir eğitim düzeni; iki, geniş bir basın yayın örgütü. Biz bu bögle halkını yalnız bizim sattıklarımızı almaları için değil, gelecekte kurulacak tesisleri geliştirip yaşatabilecek bir düzeye gelmeleri için de eğitiyouz. Bu yoldan Amerikan yatırımlarına yeni alanlar açmak umudundayız. Örgütün devamlı olarak yaşabilmesi için yapılan hacramalar yıllık 6 milyon dolar civarındadır. Amerikalılar Asya Türkiyesinde simdiden kara geçen bir iş kurmuşlardır. Bu durum, bütün bölge halkını bir gün bizim müşterimiz olacağına dair umudumuzu gerçekleştirmektedir. Şu anda Asya Türkiyesinde değişik bölgelerde 435 okulumuz ve bunlarda eğitim gören 19.795 öğrencimiz mevcuttur." Bu İstiklal savaşı sırasında, o dönemle ilgili romanlar yazıyorum, o belgeleri kurcalarken ortaya çıkıyor. İnanılmaz bir rahip, rahibe trafiği var Anadoluda. O çeşitli okullardaki hocalar bunlar, aynı zamanda istihbarat yapıyorlar.. Atatürk çok kesin tavır koyuyor, Lozan'da bu işin savaşı veriliyor. Sadece 5'e indirgenmiş misyoner mektepleri. Bir tane Tarsusta, bir tane Kayseride, bir tane Bursada, 3 tane İzmir de ve İstanbulda var. Hepsi bu kadara indirgenmişken sonra yeniden bil
Sosyal ağlarda paylaş

[li]Rönesans Reform[/li]
[li]Cografi Kesiflerle zenginleşme[/li]
[li]İpek ve Baharat yollarının kullanışsız olmaya başlaması [/li][li]Düşük Teknoloji[/li]
[li]Diplomatların başarısızlığı[/li][li]Padişahların yeteneksizliği[/li]
[li]Rüşvet ve devlet dairelerinde bozulma[/li]
[li]Halifelik gücünün başka ülkeler üstünde kullanılmaması[/li][li]Dini kuralların artıp kadınların toplumdan uzaklasması[/li][li]Toplumsal düzenin bozulması,azınlıkların artması[/li][li]Milliyetçilik akımı[/li][li]Yeniçeri ve orduda bozulma[/li]
[li]Ekonomik sistem , savaş ganimetlerinin azalması[/li]
[li]Kapitülasyonlar[/li]
[li]Kutsal İttifaklar[/li]
[li]Savaş Sanatını mogollardan sonra en iyi bilmemize ragmen !avrupadan savas uzmanları getirilmesi[/li]
[li]Din adamlarının Bilim adamlarından son zamanlarda daha güclü olması.[/li][signature][hline]The Power you need,is in the bLood you have !
Sosyal ağlarda paylaş

Bakın sayın hasta
Öncelikle burada konuştuğumuz şey, osmanlının o son zamanları değil, tarihsel bir şekilde dünyadaki değişimler, ve bunların paralelinde osmanlıya olan etkileri.

Anadoluya zaten bi milyon türkmen göç etmiş, halihazırda dört milyon diğer milletlerden bireyler var, çerkezidir rumudur vs. Yani bi kere türklerin ticarete hakim olması gibi birşey yok, türkler en başlarda hayvancılıkla başlamışlar zaten, tarım felan da değil. Daha sonraları türk rum çerkez vs. ayrımı kalmıyor zaten, zamanla kaynaşıyoruz. Fakat genel durum itibariyle ticarette bi eksiklik var. Daha önceleri para kervan ticaretinden geliyordu çoğunlukla, onun dışında akdeniz yoluyla da irili ufaklı üretim vardı, türkmenler kilim yapıp rumlara veriyordu örneğin, rumlar da egeden venedik cenovalılara vs. veriyordu onlar da rodoslara vergilerini ödeyip avrupaya satıyordu örneğin. Fakat üretim nitelikli değildi. Beyazıd ( yanlış hatırlamıyorsam, beyazıd olması lazım ) zamanlarında müslüman ve yahudililerin ispanyadan kovulma olayları var, ve beyazıd da bu fırsatı görüp, nitelikli iş gücü olan yahudileri kabul etmiştir. Çok uzun bi süreci böyle özetliyebilirim sanırım ve hasta beyin de akıl edebileceği gibi, yahudilerin zenginleşmesi de bizimkilerin emeklerini vs. sömürme, haklarını yeme yoluyla olmamıştır. Osmanlı yahudilerden fazlasıyla aldığı vergiler yüzünden mi batmıştır?? Hadi canım.. Ayrıca bahsettiğin meitnde yahudiler yerine herhangi başka birileri olsa ne değişecekti?

Tanzimat demişsin de bahsettiğimiz çöküş sürecinin sebepleri çok daha öncelerince, tanzimat çok çok sonralarında.. Ayrıca tanzimatta herhangi gocunulacak bi yer de yoktur. Lord dediğin adam tabi ki mutlu olucak hıristiyanlaşmadan. Onun demesiyle birşey olmuyor ama, dandik bi lafı kanıt diye sunmuşsun ki öyle bi tipin de olduğundan şüpheliyim, tıpkı yazındaki diğer sözler ve isimler gibi.

Ayrıca misyonerlik faaliyetleri de çok doğaldır, adamların dininin bi gereği dinlerini anlatmak, ülke bu yüzden mi yıkıldı? Hıristiyan nüfusu söyleyebilir misin bana? Ya da o zamanlar kaç kişi hıristiyan olmuş, yada olmuş da noolmuş ülke mi batmış. Osmanlı din devleti mi ki hıristiyan barınamasın, isyan mı etmişler, ayaklanmış mılar?

En çok güldüğüm ise şu yazdıkların: "Ülkede Hıristiyan yayınların, radyo programlarının ve Hıristiyan filmlerinin gittikçe coğaldığı ve Hıristiyanlık propandası yapan yayınların basımı, yapımı ve dağıtımı bakımından şartların herhangi bir Batı demokrasisi kadar müsait olduğu bildirilmektedir. Türkiye de!!" Bu ne demek ya?? Dinle mi devlet olucan sen, benim övündüğüm şeyi çok enteresan birşey gibi sunuyosun. Bak ne güzel, dini ne olursa olsun, insan insan olmasıyla yaşayabiliyor ülkemizde, medeni bi ülkeyiz demek ki, insanların dinine karışmıyoruz, ibadetlerine karışmıyoruz.

Ayrıca tarihe ne derece hasta olduğundan da şüpheliyim, tarihle zerre alakan yok..[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Sosyal ağlarda paylaş

said:
MonTezaus, 20 Kasım 2004 20:01 tarihinde demiş ki:
En çok güldüğüm ise şu yazdıkların: "Ülkede Hıristiyan yayınların, radyo programlarının ve Hıristiyan filmlerinin gittikçe coğaldığı ve Hıristiyanlık propandası yapan yayınların basımı, yapımı ve dağıtımı bakımından şartların herhangi bir Batı demokrasisi kadar müsait olduğu bildirilmektedir. Türkiye de!!" Bu ne demek ya?? Dinle mi devlet olucan sen, benim övündüğüm şeyi çok enteresan birşey gibi sunuyosun. Bak ne güzel, dini ne olursa olsun, insan insan olmasıyla yaşayabiliyor ülkemizde, medeni bi ülkeyiz demek ki, insanların dinine karışmıyoruz, ibadetlerine karışmıyoruz.

Ayrıca tarihe ne derece hasta olduğundan da şüpheliyim, tarihle zerre alakan yok..

Oldum ben oldum :D[signature][hline]Onen-i Estel Edain
ü Chebin Estel Anim
Sosyal ağlarda paylaş

çok yanlış şeylerde yazılmış dogru şeylerde yazılmış ama
Ataturk cok guzel acıklamıstır osmanlının cokmesının temel nedenını
Gecmıste AAvrupada olan zaferler yuzunden onlara karsı oyle bır magrur oldukkı kendımızı olmadıgımız halde onnardan ustun gormeye devam ettık gavurun dölü bizi mi yenicek turkuz biz tey tey nidaları ile avrupadakı yenilikler bize komik geldi en etkili olan ise Osmanlıdaki daha dogrusu turk halkındaki Aşırı Muhafazakarlık yeniliklere kapalı bir toplum yapısı sanayıleşmemiş kendı vatandaşı ıle barışık olmıyan bir ulke bozulmuş bir ordu teknik olarak gerileme dış borclar yuzunden ekonomık bagımsızlıgın kaybedılmesı ve tabıkı en buyuk faktor emperyalızm ve emperyalızımın uşaklarının turk yurduna goz dıkmesı dıyebılırız zaten bu şartların yarısını dunyadakı başka bir ulkeye uygulasanız o bile sanıyesınde iner aşagı biz gene vatandaşın cehaletı sayesınde 300 yıl uzatmışız osmanlının omrunu vatandaşını bu kadar kerız yerıne koyan başka bir devlet yapısı yok dunyada ki hala oyle Osmanlıda vatandaş sesını cıkarmıyan vergi ve asker deposuydu sıkıştımı vatandaşa yuklenıyordun şimdi degişen bişey yok vatandanş gene vergi ve oy deposu seçimden seçime hatırlarsın sonra tekmelersın gıder arada bir isyan edebılır ama uzun surmez bu devlet babasına karşı gelmez turk vatandaşı anlayışı var. Zaten tarıhte vatandaşını onemsıyen tek lıderımız Ataturktu Halkçılık ilkesi bu yuzden vardı ama şu anda Ordu dışında halkcılık ılkesını uygılıyan kalmadı herkes kendı canını dusunuyor vatandaş gene oenmsız bı kıtle devlet ıcın vergısını ve oyunu versın yeter[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki:
Sword is just a weapon,Swordmanship is learning how to kill.

Sosyal ağlarda paylaş

Yıkan sebebler Kanuni zamanında yapılan kapitülasyonlar,Torpilin ülkede iice yaygın olması ve yüksek kademede olan devlet görevlilerinin şişmanlıklarından aşağıdaki halkı görememesi olarak açıklıyım.Birde içten içe bir yobazlaşma var.O zmnlar astronomiye önem veriliyorken sonraları Osmanlı çöküşüne doğru herşey günah oluo:)[signature][hline]"Evim evim güzel evim"
Sosyal ağlarda paylaş

bağzı kaynaklarda fransız ihtilalinden doğan milliyetçilik akımlarının osmanlının yıkılmasında etkili olduğu yazıyor, aslında bu yıkılmakta olan osmanlının yıkım sürecini hızlandıran bir olaydır. Esas olan şey GÜÇ , gücü olan devletlerin karşısında hiç bir milliyetçılık akımı ayakta duramaz, ve ufak çapta terörizm olmaktan öteye gidemez, osmanlının gerilemesi taa şehzadelerin iç çekişmeler sonucu öldürülme korkusuyla saraydaki odalarından çıkamamalarından başlıyor bence, daha sonrada coğrafi keşifler ve sanayii devrimi işi bitiriyor zaten . ama gün olur devran döner, orta çağda avrupalılar bugünleri rüyalarında bile göremezlerdi, bi şekilde oldu ama.[signature][hline]ben seni değil, senin beni sevebilme ihtimalini sevdim...
Sosyal ağlarda paylaş

Bana kalırsa osmanlı yı yıkan iki baslıca sebep var biri osmanlının Avrupadaki gelismelerden uzak kalması dieride bu almanlar 1. dunya savasında gemi yolluolar osmanlılar eger ii bir donanması olursa onların eski gucunu tekrar kazana bilecegini sanmaları bu gemilerin osmanlı bayargıyla gidip rusya yı bombalaması direk osmanlıyı savasın icine sokmus die biliyorum sonuctada osmanlı kendini savasın icinde buldu ve mondoros ates kes antlasmasının 7. maddesi sonucunda eger kendilerini tehlikede gordukleri bi durum olursa osmanlıyı isgal edebileceklerdi bence bunun sonucunda yıkıldı
Sosyal ağlarda paylaş

"o iki gemi o zamanın en gelişmiş gemilerindendiler.Ve sadece kıyı bombardımanı değil ,nerdeyse bütün rus donanmasını batırma gibi bi kaç iş daha yapmışlardır.Ve bu şeyler osmanlının bilincinde yapılmıştır"

kaynak:"üniversite deki tarih hocam"[signature][hline]-Micheal Jordan mı ???
-Hayır cormadım

-Uğurcum oynat !!!
-Düz bir yoldasınız 2 goblin el sallıyor...

Genciz Güçlüyüz Atatürkçüyüz ...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...