Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Limit Sorusu

Ardeth

Öne çıkan mesajlar

Benim bir sorum olacak şimdi soru son adıma kadar basit yazayım;

Lim 3x/Sinx
x -> artı sonsuz

Bu denklemi şöyle çeviriyoruz

3/(sinx/x)

ve nitekim

lim sinx/x = 0
x-> artı sonsuz

kuralarını kullanarak cevabı 3/0 buluyoruz ama benimde tıkandığım nokta bu. Şimdi bunun cevabı artı sonsuzmu yoksa bunun limiti yok mu (belirsiz) o hede/0 'ın gıcıklık yaptığı durumlar neydi[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

ya hede/0 = sonsuzda olabilir gibi geldi bana o belirsiz bir durummuydu çünkü limitlerde görülmemiş birşey değil[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

x sonsuza giderken sinx/x 0 a gidiyorsa (yani emin değilim) cevaının doğru olması gerekli.
belirsizlik dediğin 0/0 belirsizliği var buna benzer ama pay da sıfıra gitmeli onda.
[signature][hline]h u m a n i t y - i s - t h e - o n l y - s u p e r p o w e r !

[Bu mesaj Rahan tarafından 22 Kasım 2004 22:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Abi evet belirsizdir, nedeni de dediğin gibi hede/0, başka sadeleştirme şansın yok. Açıklaması da şöyle

x arttıkça sinx değeri -1 ve +1 arasında değişip durur. Üstteki 3x de sürekli artar. Fakat sürekli -sonsuz ve + sonsuz arasında gezip duracağından bu değer (çünkü pay pozitif, payda [-1, +1] aralığında geziyo) limit yoktur.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on
Ealos Tsaark, Bounty Hunter of Eclipse

Tahrik etmeyiniz pls
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth ben senin yaptığın binaya girmem be...
Gel seninle Karadenizli bir müteahhit bulalım.
Bırakın evladım limit türev biz öğrendik de noldu, son sınıfta unuttum hepsini, yalan onlar. Boşveriiiin...[signature][hline]Sıpaaakın kulaklarıııı eşşeeeeek kulaklarıııı
Sıpaaakın kulaklarıııı eşşeeeeeek kulaklarıııııı
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de belirsiz oldugu durumlarda başka çözüm yöntemleri vardı

sayı/sonsuz belirligini çözme hedesi hödösü vardı geçen sene dinleseydim bu konuyu şimdi çözerdim ama :) biraz daha araştır bence soru burda bitmiyor

tabi yanılıyorda olabilirim.[signature][hline]Image is everything, so play with it.

Anti-Virus
Anti-Satan
Anti-SatanVirus
Sosyal ağlarda paylaş

said:
magecy, 22 Kasım 2004 23:06 tarihinde demiş ki:
iyi de belirsiz oldugu durumlarda başka çözüm yöntemleri vardı

sayı/sonsuz belirligini çözme hedesi hödösü vardı geçen sene dinleseydim bu konuyu şimdi çözerdim ama :) biraz daha araştır bence soru burda bitmiyor

tabi yanılıyorda olabilirim.

Zaten başka çözüm işe yaramadığından belirsiz :)

Dediğin gibi 0/0, sonsuz/sonsuz belirsizlikleri sadeleştirmelerle falan limitli hale getirilebiliyor.
Bunun sadeleştirilmiş hali belirsiz olduğundna yapcak bişi yok, cevap limiti yok yani[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on
Ealos Tsaark, Bounty Hunter of Eclipse

Tahrik etmeyiniz pls
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Azmodai, 23 Kasım 2004 02:38 tarihinde demiş ki:
diffte 3 sayfalik sey frebellious veya power seriesdir, yapilir lakin basit ama ezber bi yontemi vardir sinavdan once yala yut :)

bu arada uzgunum ama sinx/x = 1 dir abi 0 i nerden cikardiniz breh?

yok seri degil ya ricardi midi nedi öle birşey ama adam zıvıtıo bunu çözmek için bu sene gördügünüz çoğu yöntemi kullancaksınız dedi yani başla soruya sonra onu başka bi herifin buldugu bir yönteme çevir sonra tam dif denklem yap sonra onu al suraya götür sonra 30 bin türlü integralini al sonra genel çözümü bul
* öğrenci -- AHA yukarda -x yerine x yazmışım
öğretmen -- Sınav süresi doldu çocuklar getirin kağıtları gidiyorum

:P[signature][hline]Image is everything, so play with it.

Anti-Virus
Anti-Satan
Anti-SatanVirus
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sinx/x, x 0 a giderken 1
x sonsuza giderken ardeth sinx/x=0 demiş ama doğru mu değil mi cidden bilmiyorum. [signature][hline]h u m a n i t y - i s - t h e - o n l y - s u p e r p o w e r !

[Bu mesaj Rahan tarafından 23 Kasım 2004 09:48 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

lim x->sonsuz 3x/sinx=3*lim x->sonsuz x/sinx
sin x in Taylor açılımı kullanılırsa:
3*lim x->sonsuz x/(x+x^3/3!+x^5/5!+x^7/7!+...)
pay ve payda xle sadeleştirilirse:
3*lim x->sonsuz 1/(1+x^2/3!+x^4/5!+x^6/7!+...)
bu sürekli bir fonksiyon olduğundan limit bulmak için x yerine sonsuz konur, bu durumda payda sonsuz olur:
3*(1/sonsuz)=3*0=0 dır.

Sonuç:lim x->sonsuz 3x/sinx=0[signature][hline]Cennette huriler varmış, kara gözlü
İçkinin de oradaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz;
Bak bir yanda şarap bir yanda sevgili

Ö.Hayyam
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Azmodai, 23 Kasım 2004 04:03 tarihinde demiş ki:
diff dunyanin en kolay dersi. Matematik 4. sinifi gorsen aglarsin. (ben agliom :()

abi ben jeofizik müh. okuyorum ya bu kadar zorlanmaski yani sadece akademik bir gelecek düşünüyorsam işime yarar dif. denklemler felan oda zaten yüksek lisans yaaprken tekrar görüyorsun.
Birde matematikte okumak istemem geçen seneki piskopat hocamız bütün mat.2 yi FF le bırakmıştı sınıfta ki adamlar sınavva çalışmaya 1 ay önceden başlamış 6 almış sınavdan :([signature][hline]Image is everything, so play with it.

Anti-Virus
Anti-Satan
Anti-SatanVirus
Sosyal ağlarda paylaş

ne tayloru be ühü :)

Buarada nartanesi sonuç ya limit yok yada sonsuz bundan eminim :)

peki şöyle birşey söyleyeyim

edit: düşündümde yazdığımın soruyla pek bi ilgisi yok
[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 23 Kasım 2004 18:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Rahan, 23 Kasım 2004 09:47 tarihinde demiş ki:
said:
sinx/x, x 0 a giderken 1
x sonsuza giderken ardeth sinx/x=0 demiş ama doğru mu değil mi cidden bilmiyorum.
doğru (bkz: Sandwich Theorem)[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Grandmaster zgrw
Çankaya Üniversitesi Go-Kart Topluluğu Kurucusu

[Bu imza zgrw tarafından 12 Novamber 2004 23:12 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

sonsuz , +sonsu ve -sonsuz cevapdır , aynı zamanda limit sonsuza gitmesi demek limit yok demektir . Mantıksal düşün ;
limit : sınır demek
sonsuz : sınırsız demek
limit=sonsuz yanlıştır , demekki limit yoktur çünkü sınırla sınırsız eşit değildir . Yani her iki cevapta doğrudur...[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Grandmaster zgrw
Çankaya Üniversitesi Go-Kart Topluluğu Kurucusu

[Bu imza zgrw tarafından 12 Novamber 2004 23:12 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj zgrw tarafından 23 Kasım 2004 18:25 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...