Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tam teşekküllü bir mühendis olmak nedir?

chrome

Öne çıkan mesajlar

Çok parametre var. Öncelikle hangi mühendislik için konuşucaz.

İşe girmeden önce mi, işe girdikten sonra mı?

Kendi bölümüm adına -makine müh.- İşe girmeden önce, özellikle sıfır tecrübe halinde;

-Matematik, fizik gibi konularda o kadar az eksiği olacak ki, eksiği yokmuş gibi kabul edilebilecek. Tamamen hakim olmak çok kolay değil, alana göre kullanılmayan şeylerin unutulması vs vs var.

-Temel mühendislik dersleriyle ilgili bilgi sahibi olacak. Yine %100 bilecek demiyorum, çünkü makine imalat sektöründe çalışmak isteyen biri akışkanlar mekaniğine %100 hakim olmak zorunda değil misal. Ama yine de akışkanlar mekaniği bilecek. Navier-Stokes kullanıp sonuç çıkarması gerekmese de adını duyduğunda "ha?" demeyecek vs.

-Alanıyla ilgili piyasa bilgisine sahip olacak. Sektörde kim ne iş yapar, büyük üreticiler kimlerdir, bunlar ne üretir vs vs, kabaca bilgisi olacak.

-Alanıyla ilgili terimlerden haberi olacak. Okul bunları pek vermez, öğrenci kendi edinir bu bilgiyi biraz. Tecrübesizken tüm jargonu bilemez ama temel şeylerden haberi olması lazım yine.

-En önemlisi, bilgiye nasıl ulaşacağını bilecek. Yukarıda yazdım bazı konularda herşeyi bilmek gerekmez, ama gerektiği durumla karşılaşırsan da "ya nasıl olucak" dememek lazım, bilgiye ulaşıp kullanabilme yetisi lazım.

-Teknik resim okumayı bilecek, olmasa olmaz. Her makine mühendisi teknik resim çizemeyebilir, çizmek yetenek de ister. Ama teknik resim okuyamayan makineci olamaz.

-Abi bide klasik olucak ama, mekanik kumpastır, mikrometredir bi zahmet okuyabilecek ya. Kumpas tutmamış makineci hoş bişey değil. Öğrenmesi zor bişey değil zaten, iç çap ölçer, dış çap ölçer, derinlik ölçer kumpas, kabasını okur hassas okumayı da eklersin, al sana ölçü.

-Temel takımları bilecek, kurbağacık, ayarlı pense, gönye, ne bileyim kılavuz vs, bazı spesifik şeyleri de bilecek. İşte tesisat malzemelrinden de bişeyler bilecek fln. Bunların biçoğu okulda teknik seçmeli derslerde öğretiliyor zaten.

-Dil mil pırezentibıl fln geçiyorum onları.

İşe girdikten sonra;

-Bi kere üretim, bakım vs gibi bölümlerin sorumlusuysa, günün %40'ından fazlasını masa başında geçirmemesi lazım. Üretimci ve bakımcı aktivitenin içinde olucak.

-Öğrenmeyi bilme hususunu işe uygulayabilecek. İşiyle ilgili bilgiyi bulup öğrenirken sıkıntı yaşamaması lazım çok fazla.

-Kaliteci kaizenci flnsa, ki makineci adamın işi değil aslında bunlar, bunlarla ilgili yabancı kaynakları okumuş yalamış yutmuş olması lazım. Ishikawadır, Nakajima fln, bunlar kalitenin babaları olan adamlardan. Bu tarz adamların kitaplarını yutmuş olması lazım.

-Kendi bölümü ne olursa olsun diğer bölümlerden de bilgisi olması lazım az biraz. Çünkü görev değişikliğinin ne zaman olacağı belli olmayabiliyor. Acil durumlar, diğer bölümlerden sorumluların işi ani bırakması vs. Her an acil bi görev çıkabilir, hazırlıklı olmak lazım temel seviyede.

-Gözlemlediğim en önemli şey, senin emrin altındaki adamları disiplinsiz bırakmayacaksın ama fazla sıkmayacaksın. Çok sıkarsan baş kaldırmaya başlarlar çünkü verimli çalışmalarını engellersin, rahatsız edersin, gerersin adamları. Fazla yüz göz olursan iş yaptıramazsın, emir veremezsin. Çok dengeli tutmak lazım.

Daha çok çok fazla madde vardır da aklıma gelenler bunlar.

Bu arada wot oldu, bide diğer mesajlara göre çok ciddi oldu sfdsdgs
Sosyal ağlarda paylaş

itü'de mekatronik yüksek lisansı yapıp, festo türkiye'de satışla uğraşıyordu sanırım jacabo ki inanılmaz umutsuzluğa sürüklemişti beni. düşün yani, elin almanı hem argeye dokundurtmuyo, hem de satış gibi dandik ve mühendislikten biraz daha kopuk şeyleri bile yüksek lisans falan yapmış parlak mühendislere yaptırıyo.
Sosyal ağlarda paylaş

Fin said:

mezun musun ?
bi yerde çalıştın mı daha doğrusu diye sorayım

mezunum 2005ten beri çalışıyorum. şahıs şirketim var. proje bürosu. 2005 2010 arası full şantiyeyle geçti desem yeridir. hem proje yapıyorum hem şantiyedeyim. 2.masterımı bitirmek üzereyim doktoraya başlayacağım gelcek sene.

akademik düşünen kişileri kastetmedim ben zaten. profesyonel iş hayatındaki kişileri kastediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

itü'de mekatronik yüksek lisansı yapıp, festo türkiye'de satışla uğraşıyordu sanırım jacabo ki inanılmaz umutsuzluğa sürüklemişti beni. düşün yani, elin almanı hem argeye dokundurtmuyo, hem de satış gibi dandik ve mühendislikten biraz daha kopuk şeyleri bile yüksek lisans falan yapmış parlak mühendislere yaptırıyo.

bu herzaman böyle olacak diye bir kaide yok ama.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

Abi bide festo dediğin adamlar fil hortumundan esinlenerek pnömatik kol yapan adamlar, minimum zaman kaybına neden olan mükemmel bişeydi. Lan bildiğin kanat çarpıp uçan kuş yapmıştı adamlar, beeelee uçuruyolardı.

Bunları yapan firmada satış yapan mekatronikçi tatmin olmaz zaten. Ya görev değişikliği ihtimali vardır ondan duruyordur, ya da zorunluluk vardır maddi açıdan fln. Sıkılır yahu adam. Herifler bi tarafta neler nerel yapıyor, adamın alanı olmamasına rağmen satışta.

Sıkıcı iş.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...