Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

iki farkli lastik ayni araba

xlaidehlevar

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Bende kazada sol ön lastik parçalandığı için kaskodan yeni 1 adet lastik gelmişti. Eskiler aşınmış olduğu için sağ ön lastiği de değiştirdim ve çıkanı sanayideki bir lastikçiye 80TL'e sattım (adam bu lastik daha yeni beee, demişti). Benimkiler aynı lastik olmasına rağmen aşınma yüzünden bunu yaptımdıydım.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

monte carlo grand prix e katilmayacaksan sorun olmaz

ben arka rft lastikte havasız 120 km gidince mecburen degistirmistim. (arkadan itis)bana sormadan sadece tek lastik degistirmisler,asinma oranlari farkli, surekli esp devreye girip duruyordu. bir sure sonra can sikiyor. ikisini birden degistirmek daha mantikli.
Sosyal ağlarda paylaş

xlaidehlevar said:

Ozaman aynisindan bi tane daha alip on takimi bir arka takimi bir yapicam. En emniyetli ve mantiklisi bu sekilde ozaman?

ideali degil, ama daha az mantiksizi olur. Yine de imkan dahilindeyse benzer karakterli lastik kullanmak lzm.

on ve arka arasinda ciddi asinma ve desen farki olursa spin tek lastikten de kolay olur. Kas yapayim derken goz cikartma
Sosyal ağlarda paylaş

seigen said:

Bir de şöyle birşey var, yeni lastik değiştirirken, 2 tane alırsanız, eskileri öne, yenileri arkaya takın deniyor. Şurada da videosu var. Yenileri öne takıp kullanmak sık yapılan yanlışlardanmış.

http://www.youtube.com/watch?v=--Hb5kQCaTg&feature=youtu.be

Reis araç arkadan çeker olduğu için arkaya takın diyor olabilir mi?

Türkiyede genelde kullanılan araçlar önden çeker o yüzden yeni lastikler öne takılır.

Kısaca mantık şu;

Motor gücünü en hangi lastikler yere veriyorsa o lastik öncelikli yenilenir.

Arkadan çekerde => Arka lastikler
Önden çekerde => Ön lastikler
Haldex 4x4 de => Önce ön lastikler
Torsen 4x4 de => 4 lastik birden.
Sosyal ağlarda paylaş

Sequo said:

Türkiyede genelde kullanılan araçlar önden çeker o yüzden yeni lastikler öne takılır.

Kısaca mantık şu;

hayir, amac her durumda ne olursa olsun aracin kuyrugunun, onden daha hizli gitmesine izin vermemek. aracin nereden cektigi onemli degil.

Ideali de zaten 4 lastigin ayni anda degismesi, 2 lastik degismesi opsiyonel degil ancak ekonomik etkenlerden zorunlu olabilir.

Bu arada haldex ve torsen icin oyle genelgecer bisey soylenemez, cok genis bi skalada front veya rear biased ayar yapmak mumkun her sistemde.
Sosyal ağlarda paylaş

KHaRoN said:

Sequo said:

Kısaca mantık şu;

hayir, amac her durumda ne olursa olsun aracin kuyrugunun, onden daha hizli gitmesine izin vermemek. aracin nereden cektigi onemli degil.

Ideali de zaten 4 lastigin ayni anda degismesi, 2 lastik degismesi opsiyonel degil ancak ekonomik etkenlerden zorunlu olabilir.

Bu arada haldex ve torsen icin oyle genelgecer bisey soylenemez, cok genis bi skalada front veya rear biased ayar yapmak mumkun her sistemde.

Haldex de gerek duyulmadığı sürece arka çekiş devreye girmiyor.

Şimdi gelelim asıl konuya. Her izlediğimiz videodaki bilgilere %100 güvenmek zorunda değiliz. İtiraf ediyorum videoyu sonuna kadar izlemedim bile ama;

Önden çeker bir aracı arkadan koparmak için belirli başlı şeyler yapmak gerekir.

Örneğin 100 KM üstü seyir halindeyken kontra vermek gibi yada bir viraja el freni ile girmek gibi.

Yada karlı yola sürüş halindeyken olabilir ama bunun içinde kar lastiği sınıfına bakmak lazım o apayrı bir mevzu.

Arkadan çeker bir araçta her zaman önden kopma görülür örneğin drift. Bu kopmayı lastiklerle düzeltemediğimiz için genelde kamber dediğimiz eğimi veriyoruz lastiklere.

20 KM ile seyir halinde olan arka çekiş bir aracı full throttle ile anında arkadan koparmaya (türk literatüründe yanlama deniyor buna) başlayabilirsiniz.

İşte burada lastiğin özelliği ve iyi olması devreye giriyor. Diş kalınlığı ne kadar iyiyse o kadar yola tutunacaktır. Yağmuz ve karı hiç düşünmezsek kanalsız lastik yani gerçek adıyla slick yada semi-slick lastik tutunmayı daha da artıracaktır.

Yine diyorum eğer schumacher değilseniz. Arkadan çeker bir arabaya arka lastikler ölüyken yok efendim önce ön lastikleri değiştirelim demek bence gerizekalılıktan başka birşey değildir.
Sosyal ağlarda paylaş

Sequo said:

Şimdi gelelim asıl konuya. Her izlediğimiz videodaki bilgilere %100 güvenmek zorunda değiliz. İtiraf ediyorum videoyu sonuna kadar izlemedim bile ama;

Önden çeker bir aracı arkadan koparmak için belirli başlı şeyler yapmak gerekir.

Örneğin 100 KM üstü seyir halindeyken kontra vermek gibi yada bir viraja el freni ile girmek gibi.

Yada karlı yola sürüş halindeyken olabilir ama bunun içinde kar lastiği sınıfına bakmak lazım o apayrı bir mevzu.

Arkadan çeker bir araçta her zaman önden kopma görülür örneğin drift. Bu kopmayı lastiklerle düzeltemediğimiz için genelde kamber dediğimiz eğimi veriyoruz lastiklere.

20 KM ile seyir halinde olan arka çekiş bir aracı full throttle ile anında arkadan koparmaya (türk literatüründe yanlama deniyor buna) başlayabilirsiniz.

İşte burada lastiğin özelliği ve iyi olması devreye giriyor. Diş kalınlığı ne kadar iyiyse o kadar yola tutunacaktır. Yağmuz ve karı hiç düşünmezsek kanalsız lastik yani gerçek adıyla slick yada semi-slick lastik tutunmayı daha da artıracaktır.

Yine diyorum eğer schumacher değilseniz. Arkadan çeker bir arabaya arka lastikler ölüyken yok efendim önce ön lastikleri değiştirelim demek bence gerizekalılıktan başka birşey değildir.

Oncelikle lise fizigi icin video izlemeye gerek yok, sadece paket olarak son kullaniciya sindirilmis bilgi sunuyor video. Dolayisiyla oyle gozumuz kapali guvenmiyoruz hic birseye.

cekis farketmez, herhangi bi aracin kontrol kaybetmesi icin oyle ekstrem hareketlere veya ortam sartlarina gerek yok.
Hafif nemli, tozlu veya micirli bi yol yeterli. Ona bile gerek yok, basit bi sert fren dahi yeter.

tek tek aciklamak istemiyorum artik her yerde yaziyor. merak edenler her lastik ureticisinin faq kismina, veya musteri yardim sayfalarina bakabilir. Yeni lastikler aracin cekisinden bagimsiz HERZAMAN arkaya takilir. Tek istisna, (ki istisna sayilmaz) kislik lastikler onden cekisli arac cekebilsin diye one takilirsa, arkaya da ayni lastigin takilma zorunlulugudur. Kisaca kislik lastikler her zaman 4 er 4 er degistirilir.

Son tuketici araclari icin de slick, semi slick lastiklerden bahsetmek biraz garip oluyor dogrusu. Pist disinda road legal bile degiller. Genel olarak yazida understeer/oversteer mevzusu da karistirilmis gibi, arkadan kopma ile onden kopma gibi terimler ayni seyi aciklamak icin kullanilmis vesaire..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...