Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

30k benzin, sıfır araç tavsiyesi

Black_Hand

Öne çıkan mesajlar

Black_Hand said:

şu bmw muhabbeti azalarak bitsin.

daha çok 30 - 35k aralıgındaki alternatifler konusulsun olma mı?

acikcasi konuya verilecek butun cevaplar verilmis durumda, tavsiye edilebilecek butun arabalra da tavsiye edilmis durumda.

bu nedenle muhabbetin baska bir yere kaymasinda sasirtici bir sey goremiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

abd'den gelip tr'deki otomobil ortamını görmek çok üzücü ya. orada 2 litreden aşağı araba bulamaz, 2.5-3 litre arabalarda gaza acımadan basıp hesabını yapmazken burada millet 1.6 1.4 1.3 ve hatta 1.0 araçlardan bahsediyor çok garip. ekonomik kullanayım aman gaza basmayayım diye kullanınca da arabanın ne zevki kalıyor ne bişeyi, trafik bok gibi zaten sırf stres işkence. keşke izmir'de de taksi istanbul'daki kadar ucuz olsa da hiç araba kullanmasam tatil haricinde. hatta ona da otobüsle uçakla gitmek daha mantıklı.
Sosyal ağlarda paylaş

bu gün gittik yeni clioya baktık. hoşumuza gitti.

1.2 ye odaklandı annem ama benim dikkatimi 0.9 turbolu versiyonu çekti

daha yüksek tork ve beygir, daha az yakıt tüketimi falan..

1.2 touch olan

75 beygir
107 max torq
165 max speed
5.5 lt yakıt tüketimi

0.9 turbo (start&stop)

90 beygir
135 max tork
185 max speed
4.5 lt yakıt tüketimi

arada 1 - 2 bin lira oynuyor.

sizce hangisi tercih edilmeli?

yazdıgım bilgiler 1 e 1 dogru olmasada 3 aşağı 5 yukarı aynılar. max speed 185 değilde 187 olabilir mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

uzun yol yalan olur gibi genel gecer bisey soylenemez.

motora bisey olmuyor, mevzu tamamen vites oranlari ve aracin ecu haritasiyla alakali .

misal veriyorum;

5. vites orani 3.08 olan bir arac,

115km hizla giderken 195/55 lik bir lastikle 2400 kusur devir yapar motor. (destekli sallama, hesaplansa boyle bisey cikar asagi yukari)

eger bizim ufaklik motor, 2400 devirde iddia ettigi 135nm torkun %85 ini dahi aktarabiliyorsa (volandan tekere kadar olan kayiplar dahil) 1000kg lik bir arac icin 80 den sonra yigilir gibi bisey soylenemez.

gercek vites oranlarina ulasan olursa , ve olurda merak eden olursa hesaplariz. Ben verim konusunda bi sikinti cikacagni dusunmuyorum. 4.5-5 litrelik tuketim degerleri de gercekci geldi gayet. Daha da dusurulebilecegini dusunuyorum kullanima bagli olarak.

edit: mevzunun ozeti:
olayin motor hacmiyle hic bir alakasi yok. Mevzu tamamen eldeki gucu hangi devirde hangi oranla nasil aktardiginla alakali.
Sosyal ağlarda paylaş

edit: cevap fistanin bi ustundeki mesajaydi. uzun yolun ben de yapilacagini sanmiyorum da, yapilsaydi bile farketmez.

olmaz iste, belli bir devirde motorun ne yaktigi ve sanzimanin ne kadar bindigi bellidir.
farkli hizlarda yakit tuketiminin degismesi , ayni devir ceviren motorun sabit tuketirken birim zamanda aldigin yol arttigi icin ortalama duser.

o is oyle hesaplanmiyor yani.

max tork bandinin bittigi yerde ve aracin drag coefficient ina gore 120km den sonra motor devri ve hava direnciyle birlikte artar artarsa.
Sosyal ağlarda paylaş

okudum yazdıklarınızı.

benim de gönlüm 0.9 turbo dan yana. kagıt üzerinde oldukça üstün gözüküyor 1.2 ye göre.

bu hafta içi gidip deneyecek annem 1.2 ve 0.9 turboluyu, benden de çıktı artık olay, burda olmayacağım çünki denediği zaman.

ama düşünüyorumda 1.2 de alınsa çok büyük bir hata yapılmış olmaz sanırım (kullanım şekli göz önüne alındığında)

bu arada aklında kalmaması için her halukarda wolkswagen poloyu da gidip bir denemesini söyledim, kesin karar vermeden önce.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Tam gömleğimin kollarını sıvamış ve ağına sinek yapışmış örümcek edasıyla text döşemeye girişecekken KHaRoN'un golü getiren vuruşu yaptığını gördüm ve yine hüsran ile köşeme çekildim :P

Bence güzel bir araç. Şanzımanın karaketeri burada çok önemli ve bence 185km/h yapacağı söylenen bir araçta son vites uzun seçilmiş olacaktır ve bu da nispeten tüketimi biraz rahatlatacaktır. Zaten denildiği gibi belli bir hızdan sonrası hava direnci için harcanıyor.

Renault bu motor işini becerdi gibi. EDC ile tüketim değerleri iyi olduğu gibi hızlanma değerlerini de düzeltirse süper olur. Scenic IV nasıl bir şey olacak bakalım.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

120km/h sabit hızda o araç elbette 4,5 litre değerini vermeyecektir diğer hiç bir otomobilin vermediği gibi. Sonuçta artan bir hava direnci söz konusu. O direncin yenilmesi için elbette fazla enerji gerekiyor. 185km/h hız, bu motorun gücünün bu objeyi(geometrik tasarım ve kütle dâhil) ürettiği enerji ile 185km/h'a taşıyabileceğinin resmi ağızdan açıklamasıdır.

Neticede bildiğim kadarıyla rüzgarın oluşturduğu direnç hızın karesi ile orantılı.

Büyük hacimli ve güçlü bir motor sana daha çabuk 185km/h değerine ulaşma imkânı verecektir çünkü ürettiği enerji daha yüksek ivmelenme değerlerine imkân sağlar. Tabi bunu yaparken de yine daha fazla yakıt harcayacaktır. Büyük hacimli ve daha güçlü motor sana daha yüksek verim sunmaz.

Sonuçta ortada 90HP güç ve 135Nm tork sunan bir makina var. Aynı değerleri sağlayan atmosferik bir motorun değerleriyle kıyaslayalım bakalım tüketim nasıl.

160km/h ile gitmek istediğinde B6 kasa 193HP'lik 1.8T araç da oldukça güzel harcıyor :)

1.6 motor alması taraftarı mısın; tam olarak anlayamadım ben buradaki tartışmayı :D

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

tork beygir grafigimiz de elimizde olduguna gore kullanilan sanzimanin oranlarini ogrendigimiz an hesaplamasini yapabiliriz.

Dogrusu sav i ben de tam anlayamadim. Benim iddiam net; belli bir hizdaki aracin tuketimi direkt olarak motor hacmiyle degil, motorun belli bir devirdeki gucu ve onun sanziman tarafindan nasil yola aktarildigiyla alakasi vardir.

bu arada tuketimler MVEG cycle a gore hesaplaniyor, ve arac 120km cruise dan hayli daha fazla yoruluyor bolca genis acceleration icerdigi icin.

said:

Extra-urban driving
The EUDC (Extra Urban Driving Cycle), introduced by ECE R101 in 1990, has been designed to represent more aggressive, high[/b] speed driving modes. The maximum speed of the EUDC cycle is 120 km/h; low-powered vehicles are limited to 90 km/h.
After a 20 s stop - if equipped with manual gearbox, in the 1st gear with clutch disengaged - the car slowly accelerates to 70 km/h in 41 s (manual: 5 s, 9 s, 8 s and 13 s in the 1st, 2nd, 3rd and 4th gears, with additional 3 × 2 s for gear changes), cruises for 50 s (manual: in the 5th gear [sic]), decelerates to 50 km/h in 8 s (manual: 4 s in the 5th and 4 s in the 4th gear [sic]) and cruises for 69 s, then slowly accelerates to 70 km/h in 13 s.
At 201 s, the car cruises at 70 km/h for 50 s (manual: in the 5th gear), then slowly accelerates to 100 km/h in 35 s and cruises for 30 s (manual: in the 5th or 6th gear).
Finally, at 316 s the car slowly accelerates to 120 km/h in 20 s, cruises for 10 s, then slowly brakes to a full stop in 34 s (manual: in the 5th or 6th gear, lat 10 s with clutch disengaged), and idles for another 20 s (manual: in neutral).
Total duration is 400 s (6 minutes 40 seconds) and theoretical distance is 6956 meters, with an average speed of 62.6 km/h.
Sosyal ağlarda paylaş

Infantor said:

günümüzde de bunu ancak daha büyük hacimli motorlu arabalarda bulabilirsin

bu dediğin 10 sene önceydi. mevzu yakıtvekonomisi ise .9 litre motor yada 1.9 litre motor olması değil önemli olan, torku hangi bantta verdiği, şanzıman oranları, aerodinamic, vs bi ton parametre giriyor işin içine.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...