Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

osx ve inactive memory sorunsali

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
merhaba,

google sonuclari inaktif memory sudur diye tanimlarla baslayip mac fanboylarinin osx onu serbest birakmiyorsa bir bildigi vardir diye sacmalamasina uzanan bilgi coplugunden oteye gitmedi

mac kullananlar muhtemelen bu sorunu yasadi da ben cozumu bulamadim, buraya da sorayim belki bilen cikar

4 gb ram var
1 gb kadari wired ekran karti ot copten dolayi
2 gb kullaniliyor
1 gb inaktif

cpuyu ani somurecek bisey yok

calistigim chrome, vim ve komodo edit arasi gecislerde sorun yok
ama atiyorum youtube'dan muzik actigimda o sayfayi bir iki saattir loopa almamissam onu yuklemek icin bekletiyor
ya da arkadaki word penceresine focusladim diyelim, yine yavaslamalar swap inler outlar

aniden cpu intensive bisey acsam eyvallah da sadece sayfa degistiriyorum, bunun en mantikli aciklamasi da pagefault oldugu icin hafizayi geri doldurmaya calisiyor olusu
ama esek gibi inaktif memory varken niye aktif memoryi tutan prosesi elliyor osx ?

ya da ne oluyor arkaplanda benim anlamadigim ? dedigim gibi cpunun aniden pik yapacagi bir sey yok, gayet normal seviyelerde

purge ise yaramiyor

cozum bilen ?
Mesaj tarihi:
tam sorununu anlamadim, tam o spesifik sorun bende yok ama bu ikinci mac im, genel olarak benzer performans sorunlari bende yasiyorum, windows 98 havasi verdiriyo, duzenli restart istiyo. baska buglarda var.

inaktif de de sunu soruyon saniyorum, *nix sistemler memory bosaltmaz. (windows da ayni bildigim ama o daha user friendly oldugu icin inaktif vs karistirmiyo hic). yani inaktif memory aslinda senin kullanabilecegin bi alan, ihtiyac oldugunda oradan bosaltir sistem,. kapanan bi program varsa ornegin word actin, word un cached memory sini kaldirmaz. sen tekrar word calistirirsan daha hizli acar mesela o yuzden. ama eger ki free memory biterse ve memory gerekirse bu sefer o cached den kullanir.

kisacasi free ama dolu bi memory alanini gosterir.

senin o loop olayinda ona geliyo saniyorum. yani orasi inaktifde, sen hemen calistirirsan hizli yapiyor, cunu zaten memory de cached de, bekleyince memory alanina ihtiyac oluyo diger appler tarafindan ve bosaltiliyor. bosaltildigi icin geri geldiginde tekrar bi yavaslama oluyor cachelenene dek.
Mesaj tarihi:
abi tamam iste
free ama dolu = wordu bir daha acarsam word cat diye acilir, freede yer yoksa cachelenmis seyi sil yeni programa yer ac
ben de onu diyorum da

osx yapmiyor bunu

5 gundur focuslamadigim worde ve 3 saattir dokunmadigim firefoxa dokundum

disk read in normalde 2-6 arasi giderken
80'lere 120'lere cikti
write'lar da keza 0 civariyken dalgalandi uc haneleri gordu

net olarak diske okuma yazma yapiyor, benim bundan anladigim swap olarak kullandigi

ve inaktif memory halen 1 gb

baska proses geldi word firefox swape atilmak zorunda kaldi sonra o program kapandi da simdi ikisini geri okuyor diyecegim, 1 aydir belli acilan kapanan program, imkani yok
firefox hele dun aksam kullaniyordum ekrani kapadim

sabah geldim chrome'dan dun caldigim 3-4 youtube penceresini acarken bekletti
simdi firefoxa dondum bekletti

inaktif memory hep ayni seviyede, firefoxu actim inaktifi vereyim de ikisi de takilsinlar demedi

ff'yi acinca chrome'un flash sayfa proseslerini arkaya aldi yerine firefoxu koydu muhtemelen
chrome'u geri acinca diger programlarla beraber en az kullandigim sey ff oldugu icin geri onu arkaya aldi
simdi yine one aliyor

tek bilinmeyen flash pluginin harcadigi cpu diyecegim, monitorden bakiyorum kendi halinde %5 anca yiyor

biraz daha test ederim detayli olarak farkli bisey cikarsa diye de, epey bariz bir sekilde inaktifi kullanmadigini anliyorum ben buradan
Mesaj tarihi:
tamamda sen demiyo musun uzun zaman sonra tiklayinca yavas tikliyo. o surede o inaktif bosaltilip baska bir yazilima verilmis, sonra o yazilimin allocate ettigi memory nin inaktif kismi orada kalmis olabilir.

Firefox calistirdin 200 mb allocate etti
Firefox kapadin, 200 mb inaktif
Word actin, yer gerekti 200 mb inaktif word oldu
word kapadin 200 mb inaktif word oldu
firefox calistidin yavas calisti tekrar 200 u allocate etti cunku
Mesaj tarihi:
ha anladim, gerci kapatmana gerek yok inactive icin, uzun sure kullanilmayan applerde acik olsada sleep modu gibi olur, kullanilabilinecek allocated memory baska app lere verilir yine acik olsada. buffer vs verilmezde belli seyler verilir ki diger appler kullansin. o sureyi tune etme olabilir eger sorunun o ise, bi app ne kadar idle olursa inactive dvreye girsin diye bisi vardir yani.
Mesaj tarihi:
bak soyle bisi buldum, denesene bunu.

http://workstuff.tumblr.com/post/20464780085/something-is-deeply-broken-in-os-x-memory-management

bende denicem benimde yasadigim sorunlari anlatmis gerci.
Mesaj tarihi:
snow leopard ama ok bakayim

su iste ozetle, evet

High amounts of RAM marked as inactive which is not readily freed back to other applications, with page outs favored.

mountain lionda da devam ediyordu memory sorunlari, pof
Mesaj tarihi:
Yeni degistirdim ben de macbook u, oncekide 8 gb di buda 8 gb, bende hic boyle durumlar olmuyor. Keza 4 gb olan hanimin mackbook pro da benzer gecisler de slugish ui bas gosteriyor.

Adam 4 gb ram le insan gibi calisamiyor deyip gecmistim.
Mesaj tarihi:
ya en asikar cozum o tabi ki de
o 1 gb rami bana kullandirtsa zaten yeni bisey acmiyorum daha, aylarca kapamadan kullanacagim

linkte kendisi de editlemis bu arada, virtual paging (ve swap ?) kapandigi icin hizlanmis gibi oluyor ama wired memory artiyormus hard reset gerektiriyormus

gerekmese bile bu artis 1-1.5 gb seviyesinde oldugu icin kurcalamanin pek manasi yok
Mesaj tarihi:
benim bu air 4 gb, onceki pro 8 gb di. ikisinde de yasiyodum, duzenli restart istiyo bendeki en buyuk sorun o.

ben windows da linux da bilg. i aylarca kapamam, desktop/laptop 2-3 ay uptime olur, sleep/hibernate kullanirim.

mac sapitiyo paso, kaldiramiyo, windows 98 cok yapardi bunu. memory management da bi dandiklik var cidden. nette de cok yasayan var zaten benzer baska sorunlarida memory ile alakali. sana denk gelmiyosa sanslisin.
Mesaj tarihi:
Dogrudur, benim profilim pek degismiyor kullanim olarak. Belki farkli app ler acik olsa basima gelecek benimde.

Gerci ben iyi yukleniyorum, her zaman en az bir tane virtual os acik oluyor ubuntu yada centos, bir yandan ram canavari intellij idea acik surekli, xcode acik, safari min 5 6 tab acik. Ne bilim, birsey olmuyor.

Lion da, grafik karti switch ederken ufak kasilmalar oluyordu, mountain lion da oda gecti. Bu ara cs de oynamaya basladim yine bu durumlari yasamiyorum.

Uptime genelde 2 hafta ama bende. 3. hafta basi sabah ilk is bi reboot ediyorum.
Mesaj tarihi:
benimde su an oyle, memory olmasa kernel panic yiyorum, zaten butun isler de gidiyo panic yiyince, o yuzden korkuyorum, cok uzatmiyorum o sureci. ama sinirimi bozmuyo degil.
Mesaj tarihi:
delirecegim google'in derinliklerindeki topicleri okudukca

LAZIMSA ICIMDEKINI AT KENDININKINI KOY diye bagiran hafizayi atmak gerektigi zaman atmayalim
onun yerine kullandigimiz hafizayi atalim sorun yok cunku ssd alirsaniz i/o hizli oluyor :DD

http://i.imgur.com/pOdsK.png
http://i.imgur.com/i8XtH.png

bu kadar mi anlamama ozurlusu insanlar ya

touchpade ve isletim sisteminin kendisine alismamis olsam ios build disinda kapagini acmayacagim aletin ama el mahkum :/
Mesaj tarihi:
5400 RPM disk kullaniyosun. Yine devasa sayilmaz ama o disk io'nun aleti kastirmasi cok normal.

Kullanmadigin app'leri kapat direkt, baska caren yok. Bir de virtual machine falan calisiyor mu alette ? Genelde o vm'e rezerve edilen ram gorunmez process list'te.

Bende zenbook var ux31. Aleti aldiktan sonra baya baya sacbas yoldum ve kanaat getirdim ki paylasimli ekran karti ile 4gb ram olacak is degil. En az 8 olmali. Senin de derdin o muhtemelen.
Mesaj tarihi:
senin ve sistemin kullandigi ve dolu olan ram active ve wired yazan bosta olanlar ise free ve inactive olan inactive in olayi onceden actigin programlari bir daha acarken hemen acilsin die ram uzerinde hazirda bekletiliyor ama sistem ihtiyac duydugunda da hemen orda kullaniyor yani sorun yok sende
Mesaj tarihi:
gereginen fazla ram olmayan durumlarda osx 10.6.8 ve diger postlardan gorundugu kadariyla 10.7 ve 10.8 de yapamiyor onu iste derdimiz o

@di
yok hayir, vahim olani 256/512 mb linux vm kurayim salak macportsla dependencylerle ugrasmamak icin diyordum, onu da calistirsam hicbisey yapamayacagim bilgisayarda

4 aydir kapanadim, restartt atayim bari dedim
ilk dakikadan hicbir seye dokunmadan 200 mb inaktif oldu, kim ne ara acildi ne ara kapandi da inaktife dustu anlamadim

vps tunelli erisim icin firefox, 5 tab
normali icn chrome actim, toplam 2 flash tabi 7 normal tab
komodo editte 4 tab acik
macvim, 3-4 split
iterm, 5 tab

sundan daha az biseyle adam gibi calisamiyorum zaten, tablari biraz kapayabilirim de roket bilimi yapmiyorum sonucta, 8 gb istemeye hakki yok sistemin su kadar tirt kullanim icin

ama 4 saat sonra inaktif hafiza yine 1 gblarda, yeni bisey acmaya basladikca takilmaya basliyor

genelde gordugum davranisi 1 gb'i gecerse inaktiften aktife kaynak ayiriyor lutfedip
genelde de 900-1 arasi dolaniyor

normalde yogun bisey yapiyorsam 30 40 tabdan asagi olmuyor browserlarimda, 4 gun daha kullanayim yine yalan olacak
ki linuxta ayni nane olmuyor, efendi gibi kapanan tab vsden gelen serbest hafiza geri donusturuluyor
Mesaj tarihi:
53 mb boş ram'im var, 1.53 gb inaktif, herhangi bir yavaşlama yaşamıyorum? sen bence biraz fazla kurcalıyorsun, memory management'a müdahale için yapabileceğin tek şey purge komutu idi, o da mountain lion'da kaldırıldı. şu anda yapabilecğein hiç bişi yok yani. ha, hızlı olsun istiyorsan ssd'ye geç, çok bariz ve inanılmaz bi fark oluyor.

ara ara restart atma gerekliliğine ben de katılıyorum, 4gb ram'de VM üzerinde Windows açınca bazen o kadar doluyor ki ram, launchpad'in simgeleri bile diskten okunuyor yavaş yavaş geliyor ekrana, sonra çıkıyorsun, o ram dolu kalıyor yine. ama gerektiğinde çok kısa bir süre içerisinde gerekli ram boşaltılıp yerine aktif olan aktarılıyor.

özünde evet, ben maksimum 4-5 günde bir restart çekiyorum makinaya. mac'teki gibi uyku modunda hiç bırakmadığım, sürekli kapat-aç yaptığım windows laptoplarımla karşılaştırınca 4-5 güne de okeyim. ha, bilgisayarı bir işlem için açık bırakırsanız herhangi bir sorun çıkarmıyor, max. 12 gün full açık kalmışlığı var download için.

ayrıca memory management'i direkt olarak linux ile, windows ile, vesaireyle karşılaştırman çok yersiz. onlar başka bir biçimde çalışıyor olabilir, yani windows mesela 1000gb ram'in de olsa pagefile'a ihtiyaç duyuyor, pagefile'ı kapatırsan stabil çalışmıyor (idi en son), e şimdi saçma mı diyeceğiz buna? mimari böyle. daha hızlı istiyorsan şunu şunu yap diyebiliriz ancak.
Mesaj tarihi:
memory cut for the lulz desinler o kisma o zaman
ne ise yaradigi belirtilen bisey aciklamasiyla ayni dogrultuda calisamiyorsa sorun var demektir, baya net bir sey bu

ssd argumanini gezdigim her sayfada gordum ve o kadar yalnis ki

singlethreaded bir uygulama yapip cok cekirdege scale olamiyor dendiginde ayni mimaride daha yuksek saat hizli modelden alin hizlanir demek gibi bisey, farki yok

sorunun kendisini cozmuyor
bariz suboptimal bir davranis varsa ve sorunu muadili algoritma/yazilim/etc daha duzgun halledebiliyorsa donanima yukleyebilecegim bir sey degil bu, linuxla vs dogal olarak karsilastiriyorum o yuzden

kaldi ki ssd yanlisim yoksa omrunu uzatmak gereksiz okuma yazmalara sokulmamasi gereken bir cihaz
ayni sorun on kat daha cok in/out seklinde ortaya ciksa her alti ayda bir ssd degistirelim diyecektiniz

su olay yillardir suregelen bisey ve kimse mukemmel yapamiyor evet ama osxteki fazla sacma

gelecekte bir yil boyunca ne acacagimi kestirebilen algoritma ile en iyi sekilde virtual memory duzenlesin demiyorum

cok basit dedigim sey
kullanilabilir cop hafizayi 4gb gibi kapasitesi olan cihazlarda niye kullanmamakta israr ediyor osx
cozumu var mi
bu

sonuc olarak olmadigi kanaatine varip isime donuyorum, binsekizyuz euro biriktirebildigim uzak bir gelecekte macbook pro alirim dertlerim biter
  • Yeni Oluştur...