Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"İslami bisiklet"


Feamer

Öne çıkan mesajlar

Bilim adamları ‘İslami bisiklet’i tartışıyor
Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından düzenlenen “Teknoloji, Medeniyet ve Değerler-II” konulu Düşünce Fırtınası toplantısında ortaya atılan “İslami bisiklet” fikri tartışılıyor

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantının açılışını yapan UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay, “Ele aldığımız her konuya parçacı bir bakış açısı yerine bütünsel bir perspektiften bakıyoruz. Küresel iklim krizi parçacı bakış açısının ürünü” derken ilginç görüşler ortaya atıldı. Tartışmaya katılan bilim adamları özeütle şunları söyledi:

‘Bakış açısı önemli’
- Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Alparslan Açıkgenç: “Bakış açısı önemli. İslami bir bisiklet üretilebilir. İslam’a göre ameller niyete göredir. Allah’ın rızasını gözeterek ve insanlara faydalı olması öncelenerek üretilen bir bisiklet İslami bisiklet olur.”
- Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkay Dereli: “Boyası insan sağlığına zararlı olan bir bisiklet İslami olamaz.”
- Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bedri Gencer: “İnsan ‘bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete’ sözleriyle teknolojinin esaretine girdi.
Teknoloji insanın asli yapısını, fıtratını değiştirmeye başladı. İnsanın asli yapısını değiştiren teknoloji ve onun ürünleri İslami olamaz.”

Fikir İran’da ortaya çıktı
İslami bisiklet fikri ilk kez 2007 yılında İran’da ortaya çıktı. Yetkililer kadınlar için vücut hatlarını gizleyecek şekilde bir İslami bisiklet üretileceğini açıkladı. Bisikletin üzerinde vücudun yarısını örtecek şekilde bir kabin olacağı belirtildi. Projenin yetkililerinden Elaheh Sofali, bisikletin kadınların spor yapmasını teşvik etmeye yönelik olduğunu söyledi. İsfahan kenti vali yardımcısı Mehdi Esmaeili o dönemde yaptığı açıklamada, bisikletin kadınları spor yapmaktan alıkoymamak için üretileceğini dile getirdi. Esmaeili bisiklet dışında sadece kadınlar için özel olarak tasarlanacak gizli bisiklet yollarıyla ilgili görüşmeler yaptığını da söyledi. Ancak bu açıklamalardan sonra İslami bisikletle ilgili yeni bir açıklama yapılmadı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

http://gundem.milliyet.com.tr/bilim-adamlari-islami-bisiklet-i-tartisiyor/gundem/gundemdetay/10.09.2012/1593974/default.htm?ref=OtherNews
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...