Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Programlama 101-

Meov

Öne çıkan mesajlar

Sonrasında Jython'a dönmeni tavsiye ederim. Programların çoğunun DB gereksinimi duyduğunu düşünürsek, JDBC ile çok daha kolay ilerleyebilirsin. Python'da o bağlantılar gereksiz zorlu. Ama birisi paketini yapmış da olabilir tabi, hiç bakmadım. Son dönemde JDBC baya bir standart oldu ama. Neyse işte, Jython candır.
Sosyal ağlarda paylaş

Oncelikle C is piyasasinda olu denmis, lutfen diyorum. Bakin lutfen. Etrafinizdaki her sey embedded sistem. Bunlarin kodunu hangi dille yaziyoruz? Java ile mi? Hayir. C ve C++ ile yaziyoruz. C++ seytan icadi oldugu icin ve generate edilen asm kodunu kestirmek C kadar mumkun olmadigi icin cok kritik islerde C kullaniyoruz. C piyasasi olu falan degil. Sistem programlama dersinde "niye debugger yaziyoruz proje olarak, hayatimizda hic debugger yazmicaz ki" kafasina sahip sinif arkadaslarim icin olu C piyasasi.

Ikinci olarak neden java ile baslamak kotu onu soyleyim. Adam daha dongu nedir, if nedir bilmiyor sen onune koyuyosun soyle bi kod

class HelloWorld {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Alt tarafi hello world!n");
}
}

Kac tane keyword var? Pythondaki hello world ile karsilastirma isini reader'a exercise olarak birakiyorum. Daha hicbir sey bilmeyen adama OOP anlatmaya calismak cok ama cok gereksiz bence. Imperative programlama direk von neumann'in natural kodlama hali oldugu icin flow'u anlamak daha basit.
Sosyal ağlarda paylaş

Deacon said:

Oncelikle C is piyasasinda olu denmis, lutfen diyorum. Bakin lutfen. Etrafinizdaki her sey embedded sistem. Bunlarin kodunu hangi dille yaziyoruz? Java ile mi? Hayir. C ve C++ ile yaziyoruz. C++ seytan icadi oldugu icin ve generate edilen asm kodunu kestirmek C kadar mumkun olmadigi icin cok kritik islerde C kullaniyoruz. C piyasasi olu falan degil. Sistem programlama dersinde "niye debugger yaziyoruz proje olarak, hayatimizda hic debugger yazmicaz ki" kafasina sahip sinif arkadaslarim icin olu C piyasasi.

Ikinci olarak neden java ile baslamak kotu onu soyleyim. Adam daha dongu nedir, if nedir bilmiyor sen onune koyuyosun soyle bi kod

class HelloWorld {
}
}

Kac tane keyword var? Pythondaki hello world ile karsilastirma isini reader'a exercise olarak birakiyorum. Daha hicbir sey bilmeyen adama OOP anlatmaya calismak cok ama cok gereksiz bence. Imperative programlama direk von neumann'in natural kodlama hali oldugu icin flow'u anlamak daha basit.

embedded diyorsun ve java yok diyorsun peki usta.
Sosyal ağlarda paylaş

Java ile real time sistem programliyolar mi? Nope. Progralamazlar. Is icin mantikli secim degil. Bir kere en onemlisi programin deterministik davranmasi. Sirf generate edilen asm yuzunden C++ kullanilmiyor kimi zaman, Java'nin garbage collector'i varken kullanamazsin onu. Araba giderken "dur ben garbagelari toplucam 1 ms sonra fren yap sen" olmaz, olamaz.

Tek exception android telefonlar iste. Onlar da zaten embedded sistem sayilmaz artik. Bildigin PC oldular constraint yok hic.
Sosyal ağlarda paylaş

Anladim sanirim ne demek istedigini, evet belli spesifik turde applicationlar icin uygun degil, ama bugun milyon oyunculu oyun sunuculari yaziliyor java da, ornegin websocket/flashsocket alaninda oyunlarda, applerde oldukca fazla kullaniliyor. Ayni sekilde bir cok java ile yazilan sunucu var gerek in house gelistirilen ve milyonlarca concurrent kullaniciya real time hizmet veren, gerekse open source da var. Solr mesela tamamen java ile yazilmis bi search engine ve large deploymentlara sahip. Apache Casssandra facebook un inbox search i icin gelistirilmis, yine cok buyuk deploymenta sahip bi software, yine java ile.

Yani real time derken anliyorum sanirim ne dedigini, ama cok fazla high load, real time senaryolarinda kullaniliyo zaten hali hazirda.
Sosyal ağlarda paylaş

Deacon said:

class HelloWorld {
}
}

şurayı okudum, javayla başlamış biri olarak anlayamadım ben.
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

şurayı okudum, javayla başlamış biri olarak anlayamadım ben.

Python da görmüş olsaydın anlardın muhtemelen.
Yapmak istediğin şey hello world yazdırmaksa, HelloWorld diye bir class yaratman gerekiyor ya Java'da; bunu yapabilmek için baya bir kod yazıyorsun.
Aynı işi Python'da yapmak için yazman gereken tek şey
print "Alt tarafi hello world!"

Bunu yapabilmek için bilmen gereken tek şey "print" keyword'u ve bir miktar programlama mantığı. Bu nedenle insanlara döngünün ne olduğu, basit trick'ler vs. python'la daha kolay anlatılıyor.
İnsanların kafasında yöntemler oturduktan sonra işin içine OOP vs. sokmak çok daha kolay. Ama henüz "print"in ne olduğunu bilmeyen adama System.out.print nedir diye öğretmeye çalışınca, bir de yok args vs. girince, kişinin kafasının karışmaması mümkün değil.
Sosyal ağlarda paylaş

abi karışmalık bir durum yok ki yani. public class ve static void main bütün programlarda başa yazdıgın bir şey. sen print için farklı olara sadece system out printi yazıyorsun, yani print için kullandığın esasında tek satır. bütün hepsinin başına public class, public static yaza yaza elin alışıyor zaten.

en bilgisayar kabzımalı adamlar bile gözümün önünde çok rahat öğrendi javayı. diğer dillerle karşılaştıramam da javanın kafa karıştırıcı olduğuna kesinlikle katılmam yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...