Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Oyunlarım Sürekli Çöküyor

Mirage

Öne çıkan mesajlar

selamlar

aslında bu sorunum 1 senedir var. ama gittikçe zıvanadan çıktı.

sorunum anlatması kolay bir sorun. ama sorunun nerde olduğuna bir türlü emin olamadım. windows xp kullanıyorum. windows'ta pek çökme kitlenme olmuyor. ama oynadığım oyunların şöyle bi %90'ında çökmeler yaşıyorum. tipik windows hatası (hani explorer çökünce çıkar) veriyor. nerdeyse hiç resetlenme ya da donma olmuyor.

bilgisayarımın özellikleri şöyle:

amd 2800plus işlemci
asus A7N8X2.0 anakart
512mb markasını bilmediğim bir ram (markasız sanırım)
sapphire radeon 9600pro ekran kartı (128mb sanırım)
pek kaliteli olmayan bir kasa
güç kaynağının üstünde max 325w yazıyor (ama doğru mu yanlış mı bir fikrim yok)
17" hyundai monitör
120gb maxtor harddisk
markasını bilmediğim bir dvd-rom
yine markasını bilmediğim bir dvd-writer
floppy
uyduruktan bir klavye ve mouse

ses kartı olarak asus anakarttaki onboard kartı ve windows'un sürücülerini kullanıyorum. ekran kartının üzerinde kendi fanı var. amd'nin üstünde böyle kule gibi 2-3 cm yüksekliğinde bir metal parça var (heatsink oluyor sanırım bu, pek anlamıyorum) ve üstünde de arctic marka bir fan var.

sis of sandra'nın dediğine göre fan 902 rpm'de dönüyor cpu fanı. ama bu bilginin doğruluğundan da şüpheliyim. çünkü bilgisayar açılırken fan hızı hakkında bir bilgi yok, bios'ta da yok. sandra nerden bilebiliyor ki bu bilgiyi? bir de hiç değişmiyor, hep 902.. benim eski fan sürekli olarak 2000-2500 arası değişirdi. sürekli sabit olduğundan şüpheliyim açıkcası. neyse..

sorunun yerini bulabilmek için önemli bir ipuçu var efenim. bilgisayarın kasa kapağını açık çalıştırdığımda çökmeler yaklaşık 4 5 kat oranında azalıyor. normalde 15 dk'da bir çöken oyunlar 1 saat dayanır oluyor. bu sebeple sorunun büyük ihtimalle ısınmadan kaynaklandığını düşünüyorum.

eski oyunlar (planescape torment, civilization III) hiç çökmezken; doom3, jedi academy, prince of persia, nfsu devamlı çöküyor.

bir garip oyun ise, sw kotor'du. oyun sırasında hiç çökmedi. ama 3-4 harita yükleme ekranında bir çöküyordu.

bunlar iyice kafamı karıştırdı. kasayı açtım, ram ve ekran kartını çıkarıp tekrar taktım. fan kablolarını kontrol ettim, fanları yağladım ama en ufak bir değişme olmadı. bu arada bu sorun varken 2 kere format da atmıştım, yine gelişme olmadı.

edit: yazmayı unutmuşum, ati catalyst'in son 3-4 sürümünü denedim. directx 9a, 9b, 9c denedim. değişik virüs programları kullandım, spyware'leri falan da sildim. gerçi zaten sorunun donanımsal olduğunu zannediyorum. mesela abim fifa oynuyordu geçen. kasa kapalıyken max 20 dk dayanmış, açıkken 5 saat çökmediğini söyledi.

sizce sorun fan mıdır? fansa ekran kartı fanı mı, işlemci fanı mı nasıl anlarım? ya da power supply'da mı sorun vardır? iyice canımı sıktı bu durum, şimdiden teşekkürler.[signature][hline]"Ben bir şeyi iki kere demeeeeem, iki kere demeeeeem." Sezai Gündoğdu

[Bu mesaj Mirage tarafından 15 Ekim 2004 20:27 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

fazla isinmasindan kaynaklanabilir sorun
benimde yazin, fanim dusuk devirde calisirken oyun oynarken sesler bozuluyor. sonra fanin devrini yukseltince sesler de duzeliyor. ha bende amd 1700 kullaniyorum, fan olarakda coolermaster xdream v81 var.[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada cpu fanının üstündeki etikete bakarak araştırdım netten

arctic copper silent 2 diye bir fan
2200rpm'de çalışması lazımmış normalde. şimdi speedfan diye bir program çektim, onu yükleyip bakayım (başka bilgisayardayım şu anda). belki sandra atıyordur.[signature][hline]"Ben bir şeyi iki kere demeeeeem, iki kere demeeeeem." Sezai Gündoğdu
Sosyal ağlarda paylaş

sisoftware sandra programında cpu fanının hızının 900küsur rpm göründüğüne emin misin? çünkü o baya az bi değer, baya baya az.

bu sorun bende de çok sık oluyo ama bazı oyunlarda we bazı programlarda oluyo. mesela 3 aydır swgde olmadığı gün yok sanırım. iexplorer we winamp de sürekli bu hatayla kapanıyo. çözüm olarak hiç bişe bulamadım. ama böle bi sorunun donanımdan kaynaklanması çok zor. yani görüntüde kayma deil, restart atma deil; sadece programların sonlanması. bi donanım parçasının işletim sisteminin işleyişini aksatması restart atma, aşırı yawaşlama wb durumlar haricinde mümkün deil ki. yani donanımsal bi sorunun işletim sistemine hata werdirerek uğraşmakta olduğu işlemi kapatmaya zorlaması bence mümkün deil...

... derken ne aklıma geldi? ya çalıştırdığımız software ların hardware a olası bi tehlikeye karşı sawunma mekanizması olduğunu düşünürsek? mesela programcılar yazdıkları software ın kullanıcının bilgisayarına zarar wermesini engellemek için software ın neden olabiliceği cpu aşırı ısı yükselmesine karşı bi komut yazıp ısı yükseldiğinde programın kapatılmasını sağlıyosa? tabi çok uğraş gerektiren bişedir sanıyorum ama neden olmasın? açıkçası oyunlar için böle bi mekanizma yapılmış olması pek de şaşırtıcı olmaz da tabi iexplorerdaki hatayla kapanma olayının böle bişeyden kaynaklanmadığı kesin.

bu son paragrafta yazdığım warsayım üstteki paragrafı tam bitirirken aklıma geldi :)[signature][hline]a.k.a "bay bomba"
SWG: Ottkoo Jeliyeer of Eclipse Galaxy
Sosyal ağlarda paylaş

Isığından çöküp çökmediğini şöyle anlama şansın var en azından biz bunu kullanıyoruz kasa nı sök öyle çakılan oyunları oynamayı dene arkadaş böylece oynayamadığı Far Cry ı bitirmişti kasa takılı iken 15 dk dayanamıyordu[signature][hline]Lil'Alur for Shar
Sosyal ağlarda paylaş

screamer, dediğini zaten yaptım, yazımı bir daha okursan detayları görebilirsin.

dün epey doom3 oynadım, oyun çökünce hemen reset attım bios'tan hardware monitör bölümüne girdim. cpu sıcaklığı 55 derece falandı. aslında öyle ciddi anlamda yüksek bir derece değil. cpu fanının sensörü yok sanırım ki bios'ta yazmıyor. büyük ihtimalle sisoft sandra'da uydurmuş 902rpm değerini.

sensör yoksa ya da sensör çalışmıyorsa, bios'ta değer yoksa, sisoft sandra nerden bilebilir ki fan hızını?

speedfan programını ve bir başka benzerini de denedim. verdiği değerler bios'takilerle çok farklı. mesela speed fan, cpu sıcaklığına 32 derece, mainboard sıcaklığına 45 derece derken, bios'ta cpu 55, mainboard 35 yazıyordu.

aslında bu çökmelerin yazılımsal olduğunu düşünüyordum. ama normalde max 15 dakka dayanan şeylerin, kasa kapağı açıkken bir kaç saat dayanması rastlantı olamaz herhalde? sorun ısınmada çok büyük ihtimalle. ama ekran kartı fanında mı, işlemci fanında mı? nasıl anlayabilirim bunu.[signature][hline]"Ben bir şeyi iki kere demeeeeem, iki kere demeeeeem." Sezai Gündoğdu

[Bu mesaj Mirage tarafından 16 Ekim 2004 22:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

işlemci fanını değiştirmek ekran fanını değiştirmekten daha kolay. bence ilk olarak işlemci fanını dene.
SpeedFan is a freeware program that monitors fan speeds, temperatures and voltages in computers with hardware monitoring chips.
Speed fan hızı tespit için var olan chipleri kullanıyor. Fan hızını düsür ve arttır deneme amaçlı, kontrol edebiliyormu program fanı görebilmek için.[signature][hline]When arguing with a stupid person, make sure he's not doing the same.

[Bu mesaj bahadir tarafından 17 Ekim 2004 20:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

en temizi labratuar derecesi bul bitane 120 derecelik(var bende valla) fanın kenarına deydir ısıyı takip et en temiz çözüm

belkide sensörler bozuldu ve çok yüksek sıcaklık algılıyor?[signature][hline]kişisel silahlanmaya EVET, toplumsal silahlanmaya HAYIR... sadece ben silahlanacam
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
imdaaak, sorunum düzelmedi.

ısınma sorununu çözdüm. thermaltake volcano 12 heatsink (%100 bakır ve epey iyi bir şey) ve yine thermaltake 2500 rpm'lik bir fan aldım. 2 tane 2000 rpm'lik kasa fanı aldım. şimdi cpu sıcaklığı en ağır şartlarda bile 50'yi geçmiyor. ortalama 46 falan.

ama hala oyunlarım çökmeye devam ediyor. 4 gün önce format attım. belki yararı olur diye bu sefer service pack 2 kurdum. üstüne her şeyin sürücüsünü yeni ve taze taze kurdum. hepsi resmi sitelerinden indirilmiş en son onaylı sürücüler. sorun nerde anlayamıyorum.

bir de kasa fanları hakkında bir sorum var. bu iki kasa fanının da içeri mi hava üflemesi lazım? bunların önünü arkasını nasıl takmam lazım. fanın ön tarafı kasanın içine mi bakmalı dışına mı?[signature][hline]"Ben bir şeyi iki kere demeeeeem, iki kere demeeeeem." Sezai Gündoğdu
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...