Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Gir bir firmaya maaşlı bilgi işlemci ol, bu hayalleri bırak aile kur yaşlan.
Soris Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Ractamainus said: tüm yazıları okuyamadım da.. işin başında bir arkadaş topluluğu olarak ilk aşamada iyi bir proje belirleyip, startup girişimi olarak işe başlamanız daha faydalı olur kanımca. tüm resmi büyük tutup planlamaya kalkarsanız, genelde o planlar tutmuyor ve çöküyor. o yüzden resmi küçük tutmak lazım ve gelişim sürecinde, daha genişleyebilir bir yapıya zamanla dönüşmek lazım. yukarıda dediğim şey zaten tüm startuplar için geçerlidir. iyi bir fikirle yola çıkıp, ilk yatırımında klasik anlamda şirketleşmeye çalışan girişimlerin çoğu sonrasında başarısız oluyor. bunları her türlü sermayenizin kısıtlı olduğunu düşünerek söyledim. Evet çok haklısın hatta dün bununla ilgili bir yazı okudum. http://www.webrazzi.com/2012/06/17/girisimler-neden-basarisiz-olur-infografik/
Soris Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 riglous Şu an kod işlerini yürütecek arkadaşın babası serbest bir muhasebeci hemde alanında iyi. Bahsettiğim turizm yazılımları üreten firmada çalışan arkadaşımız orada birşeyler öğrenemeyeceğinin farkında ve bu tarz bir işe girmek istiyor fakat düzenli maaş ödeyecek hale gelene kadar onu ekibe katamayız. C# kursundan hocamız böyle bir organizasyona kesinlikle destek vereceğini hatta benimle çalışmak istediğini vurguladı. Tarım alanında etkin çalışan bir aile dostumuz var ve en önemlisi kullandığı programdan şikayetçi ve benimle birşeyler geliştirmek istiyor. Gerekirse organizasyona katılmaya gönüllü bir arkadaşın babası avukat. O da yardımcı olabilir bize gerekirse. Bir tane çok samimi grafiker arkadaşım var. Pazarlamada işimizi çok rahat görebilecek bizim kurstan bir arkadaşım daha var ki şu planda belki en önemli kişi o. Vizyonu ve yetenekleriyle. Yalnız kontrol etmesi zor ve tehlikeli. Onun dışında şu an aktif kendi ürettiği programları pazarlayan ve benimle birlikte iş yapmak istediğini belirten bir arkadaş daha var. Turizm alanını seçersek müşteri ilişkilerini yönetebilecek 3-4 dil konuşabilen bir rus IT arkadaş da var. Ha bunların çoğu işe koyulduğumuz an patlayabilir. Onunda çok iyi farkındayım. O yüzden elimdekileri mümkün olduğunca iyi değerlendirmem gerek. Eksiklerimiz tecrübe ve para Şu saydığım ekipten 4 kişi zamanında yazılım şirketi kurup batırmış insanlar. Onların tecrübelerinden faydalanırsak bir şansımız olabilir. Ekibe bize C# eğitimi vermiş hocamız katılırsa ki katılmak istediğini tekrar tekrar belirtti, onun teknik anlamda çok katkısı olacak. Şimdi böyle bir ekip var. Kimse böyle bir ekibin neler başarabileceğini gören bir tek ekip içinden benle birlikte bizim hoca oldu. Fakat hocanın uyumaya bile vakti olmadığı ondan daha önemliside elini taşın altına sokmak istemediği için bunu benim yapıp insanları çevreme çekmem gerek. Haftaya bugün toplanıyoruz. Çok sağlam bir proje ile karşılarına çıkmam gerek. Onun için bir proje belirleyip en azından 1-2 modülünü yazıp tabiri caizse manifesto sunmam gerek. Yani durumlar böyle bildiğim kadarıyla bir yazılım firması kurma tecrüben olduğu için söylediklerin benim için çok önemli riglous. Teşekkürler.
Norak Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 aquila said: ben haric herkes. zynga gibi yapıcan işte, adını değiştirip kopyalıcan en çok tutan ney varsa, misal "kızgın kebapçılar" diye bir oyun çok tutar
riglous Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Racta'nın dediği çok doğru. Ben de bunu demeye çalışmıştım ilk mesajın başında ama doğru şekilde ifade edememişim. Soru sormadığın için cevap verecek pek bir şey kalmamış. Benim seni yönlendirebileceğim iki nokta var. İlki destekler. Kosgeb ve Tübitak desteklerine bak mutlaka. Gerekirse bir üni'ye kayıt ol master için falan, ama Tübitak desteği al. İkincisi varsa serbest bölge veya teknopark bul. Firmanın tek masrafı maaş olacak. Bunun dışında kısmet olur da kazandığınız tüm para gelir olarak gözükeceği için deli gibi vergi vermeniz gerekecek. Arkadaşının muhasebeci babası dürüst bir insan mı bilmiyorum ama muhasebecinin hası güvenilir ve işini bilendir :). Önemli olan o kar'ı gider olarak gösterebilecek bir yöntem falan ayarlayabiliyor mu? Ayrıca bu Kosgeb desteklerini falan bilmesi de sizin işinize yarar. Üçüncü olarak anlamadığım bir durum var. Şimdi sen yazılımcısın. Ama idari işler çok fazla. Hem idari işleri hem de yazılım görevini birlikte yürütmen çok zor. Bu nedenle sıkı çalışma temposuna hazırlansan iyi olur. Beraber çalışacağın arkadaşlara da bu durumu açıkla. Mümkünse bir ortak al, biriniz bu insanların ihtiyaçları, mutluluğu ve biraz da ürünle uğraşsın. Sen de idari işleri götür, biraz da ürünle uğraş. Tek başına zor yani. İpi bir yerden çekerken diğeri mutlaka kaçar. Son olarak da 3. maddeyle bağlantılı olan genel bir problem var. Batan firmaların %70'i iletişim kopukluğundan batar. Bu konuda ileride oturup araştırma yapacak çok zamanın olmayacaktır. O yüzden, bu işlere niyetlendiysen şimdiden bir şeyler okusan iyi olur. Şöyle ki çalışanlara firma bilinci aşılayıp, bir taraftan da onların hem kendi aralarında hem de yönetimle olan iletişimini artıracak çalışmalar planlaman gerekiyor. Firmada 5 kişi olup da herkes müşteride kod yazıyor olursa, sürekli beraber takılıyor olursanız, bunu yapmak bir tek gidip iş çıkışı bir şeyler yemekten ibaret olur, 2-3 haftada bir. Ama birileri iş yapmak için sürekli dışarıda koştururken ki pazarlama falan diyorsun, onlarla iletişimi korumak gerekli. Bunun için de aktiviteler gerekli. Bunları sadece eğlence gibi düşünme. Timesheet mesela. Timesheet, çalışanlarla üstleri arasındaki iletişimi sağlayan en temel nesnedir. Bunun dışında "yönetim kurulu toplantısı" ortakların iletişimini korur. İlerde lokasyon sayısı birden fazla olunca, yani iki firmaya birden iş yapmaya başlayınca yine bir mesaj atarsın, orada oluşacak problemleri çözümlerini falan yazarız. Diyeceğim o ki, soru sorup yönlendir ki ben de yazayım, yoksa durup dururken benim aklıma gelmiyor.
Pipet Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 bill gates'in fake hesabı varmış patide beyler
Soris Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Cevaplar için teşekkürler riglous. Tübitak olayına giremem çünkü lisans terkim. Aöften devam ediyorum seneye 4. sınıftayım. Ama gereken durumlarda yardımını alacağım akademik geçmişi iyi tipler var. Kosgeb kredileri olayınada baktım. Tarımla ilgili birşey yaparsak çat diye çıkar o bölgemizden dolayı. Bizim Akdeniz Üni teknokenti için olası kiramız aylık 2 milyar civarında filan olabilir. Yardımcı oluyorlar firmalara her türlü. Gittik konuştuk zamanında. Zaten teknokente yerleştğimiz zaman vergiden yırtıyoruz direk. İdari işler konusunda bilgili ve ekibe katılabilecek birisi var ama kontrolü zor ve yapı olarak bana benziyor biraz sorun çıkabilir o noktada. Fakat bunları düşünmeye hiç gerek yok dediğiniz gibi iş yürürken düşünülecek şeyler bunlar. İletişim konusunda çok haklısın lisede staj yaptığım firmada bu olayın aynısını görmüştüm. 5 kişilik bir firmaydı. Oradan bir takım dersler çıkardım. Okuma listesi anlamında bu sabah şu kitapları sipariş verdim kitapyurdundan. İşte o kitaplar Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Ekip Çalışması ve Liderlik Değişimin İçinden Geleceğe Doğru Bir Çift Yürek Yeni Yöneticinin El Kitabı Bir Solukta İşinin Lideri Olmak Hayalinizi Yorganınıza Göre Uzatın İnsanın Anlam Arayışı Türk Kültüründe Yönetmek & Yerel Değerlerle Küresel Başarılar Kazanmak Görünmez Değerler Çok yararı olacağından değil de okumayı sevdiğimden ve ufacık birşey öğrencek olabilsem bile kardır mantığıyla aldım. Şu an tek eksiğimiz sektörü ve ürünü seçememiş olmak. Her türlü öneriyi dikkatle okuyorum. Herkes bişiler yazsa çok daha iyi olacak da neyse.
Mirage Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Yazılanları da ben de detaylı okumadım. Bir ara vaktim olunca detaylı okurum. Ama şu cümlelere aynen katılıyorum. riglous said: Sonuç kötü olabileceği için açık konuşacağım. Çevre ve tecrübe olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Madem işiniz gücünüz bu olacak, o zaman bu ikisini kotarmaya bakın. İş tecrüben yok. Özel bir teknik bilgin yok. Çevren yok. Anladığım kadarıyla çok büyük bir sermayen de yok. "Ben firmada çalışamam, benim yapım değil." diyorsun. Çabanı anlayabiliyorum. Bir firmayı kapak atıp 20 sene kalcak adam olmasan da, tecrübelenmek ve çevre edinmek amacıyla amacıyla küçük/orta boy bir firmaya girmeni tavsiye ederim. Alternatif olarak yine aynı amaçla freelancer olarak firmalara ya da doğrudan müşterilere ufak çapta işler yapabilirsin. Web sitesi olur, telefon için app olur... En azından firmanı kurup bir iş peşinde koşarken "ben daha önce bu işleri yaptım, takımımdakilerin şu işlerde tecrübesi var." diyebilmelisin. Yoksa "ben mezun oldum, daha doğrusu yarım bıraktım, sonra arkadaşlarla firma kurduk" lafını istediğin kadar iyimser formüle et, birinin senle iş yapması için sebebi ve güveni olmayacaktır. Elinin altında kendi geliştirdiğin ya da desteğini verebileceğin elle tutulabilir bir yazılım vs olsa hadi yine bir şansın olur.
nedanko Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 Mesaj tarihi: Haziran 18, 2012 riglous soylenilecek herseyi soylemis, ve muhtesemde soylemis. Danismanlik parasi alsa yeridir. pet projen olur, ya da yazdigin hobi niyetli bi ton yazilim olurdu onlari gorurduk baska seyler denebilirdi. hem domain experience yok hem sektor deneyimi yok, senin icin en mantiklisi bi sirkete girip calisman. yasin genc belli ki onunde aman var. SU an yapacagin en iyi ssey maas vs gozetmeyip, en cok sey ogrenebilecegin sirkete kapak atmak. gerekiyosa mail atman konusman, para vs onemsiz kole gibi calisirim, cok hevesliyim vs demen (boyle deme tabii de bunu ver adamlara) ondan sonra tekrar dusun. bize yansittigin kadari ile cok ic acici degil sartlar, o yuzden en mantiklisi once bi sirkete girip dezavantajlari azaltman. Zaten o surec icerisinde hem projeyi kafanda sekillendirirsin, hem de hem calisirken bi yandan o isi yapmaya baslarsin. Bi ton sirket oyle kuruluyor adam haftasonlari yada isten gelince kendi projesine bakiyor belli buyukluge ve olgunluga ulasinca isten ayriliyor full time devam ediyor.
ZeL_1905 Mesaj tarihi: Aralık 23, 2012 Mesaj tarihi: Aralık 23, 2012 Bana özelden ulaşabilirsin dostum, yazılım şirketi kurmayla ilgili tecrübelerimi sana aktarabilirim. Yazılım evi küçüktür ama candır :) Multi oyunlar yeter :)
Öne çıkan mesajlar