Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TR'de Doktora sonrası Özel Sektör


noddle

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar merhaba,

Yurt içi Master'ımda tez aşamasındayım.
Türkiyede Makina mühendisliğinde özel bir üni.de(burslu) doktora yapıp AR-GE/Savunma Sanayi vb. gibi sektörlerde uzman olarak çalışma olayı var mı? Bu şekilde alım yapıyorlar mı? Mesela Almanya/Amerika gibi ülkelerde eğitime çok önem verildiğinden doktoradan sonra sadece akademisyen olarak değil, piyasada da çok iyi yerlere gelinebiliyor. Türkiye'de bu sistem oturmuş mu? Yoksa türkiyede doktora sadece akademisyen olmak için mi yapılır?

Bu arada;
Lisans: Makina Müh.
Y.Lisans: Makina Müh.

Feedback lerinizi bekliyorum.
Tşkler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adam gibi kurumsal yerlerde ihtimal dahiline fakat tr de sanayiyi olusturan %90 kobiler sallamaz,hatta nasıl bir mühendis oldugunu bile sallamaz,yeterki verilen işi yap,hatta doktora yapman dezavantaj bile sayılabilir azcık düşünüp sistemi iyileştirmeye kalksan ulan bu adam yürüyen işi mahvedecek bile derler,türk kafası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

standart kamu kurumlarında özel ilan çıkmıyor ama bahsettiğin konularda ve birimlerde çalışabilirsin

tubitak vb. kurumların bazı bölümleri bu tip proje bazlı veya tam zamanlı eleman için ilana çıkıyor

bir de tsk güçlendirme vakfı kuruluşları, değişik statüdeki özerk kamu kuruluşlarından ilan gelir

ilerde kamu da insan kaynakları konusunda, lan böyle olmuyor yenilik lazım denip kanunlar değişirse, iş çıkar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arada fark var.

master yerine 2 senelik iş deneyiminin sırf "yüksek lisans yapmış işimize yaramaz ama işe alalım" mantığındaki şirketlere göre daha çok avantajı var.


türkiye şartlarında deneyim > master

2 senelik deneyim sahibi ama lisan mezunu adam masterlı ama deneyimsiz adamı tokatlar türkiyede.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yüksek lisans+doktora, seçtiğin dalda uzmanlaşmanı sağlayan eğitim sürecidir.Eğer bunu sen bir eğitim kurumuna bağlı kalmadan kendi başına veya tecrübe ile kazanabiliyorsan evet bence gereksiz.
Burda yapman gereken özel sektörde bu bilgi ve tecrübeni ispat etmek.Yüksek lisans + doktora diplomasının sana sağlayacağı tek avantaj bu bilgi birikiminin olduğuna dair elinde işverene sunacağın bir çeşit kanıt belgesi olması.Diğer türlü ise işe girdikten sonra ancak kendi yeterliliğini ispat edebilirsin.Aradaki fark bu (olmalı).
Ama değil :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle bir durum var.
TR'de lise diplomasıyla size açılan kapı sayısı 100 ise
Üniversite diplomasıyla 150 (100 + 50)
Master diplomasıyla 160 (100 + 50 + 10)
Doktora diplomasıyla 165 (100 + 50 + 10 + 5)

Doktora yapıp illaki bunun iş hayatına yansımasını beklememek lazım, size sadece 5 tane kapı açmış olur bu, hani master'la giremeyeceğiniz... Bu alanlarda sizi anca iş tecrübeli master'lılar zorlar ki sayısı az. Az dediysem kıytırık üniversitede master yapmamış, bir taraftan çalışmaya devam etmiş falan. Ama önceki 160 işe başvurduğunuz zaman doğrudan tokatlanma ihtimaliniz çok yüksek, çünkü sizin harcadığınız 2-3 seneyi, doğrudan o işi yaparak tecrübe edinerek değerlendirmiş birileri var. Kendinizden daha küçük birinin altında çalışmak vs. koymaz belki ama bence o doktora yapılan seneleri boşa atmamak gerekli.

Öte yandan şu açıkça ortada ki, hakkıyla doktora yapsan bile yani dünyaları öğrensen araştırsan anlatsan falan, çalışan birinin gördüğünün 1/3 bile olmuyor bu. Haliyle deplasmana çıkıyorsun.

Bıkbık öten çocuklar var, yok efendim modeli şöyle yapmak lazım da yoksa bu olur bu olur diye. 5TB'lik tablo dayayınca önlerine modelin m'si akıllarına gelmiyor. Bu nedenle, master yaptıysan, zaten 2 sene kaybetmişsin.. Daha fazlasını harcama.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pek işine yaramaz.
cost/benefitte verimsiz olur.

normal hayatında yediğin içtiğin aynı kabul edelim,

4 yıl ortalama 3k maaşla çalışsan,
yuvarlak hesap 150k para kazanmış olursun.

doktoradan sonra gireceğin işle doktora sonrası gireceğin iş arasında maaş olarak olsa olsa 500 lira fark olur. hatta o bile olmaz. ama senin için 1k fark olacağını kabul edelim.

aradaki farkı 10 yılda kapatırsın anca.
doktora yaparken yaptığın harcamalar da cabası.

bi an önce işe gir, elin ekmek tutsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...