Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ınsanlar neden ınanma ıhtıyacı duyar?

puzzles

Öne çıkan mesajlar

said:
DeamoN, 18 Ekim 2004 17:52 tarihinde demiş ki:
deizm yeterince mantikli gelio bana artik
neden inanio insanlar bugun
buyuk ihtimal metafizik dusuncenin de bulamadigi bi sorunun cvp inin hala mechul olmasi cok buyuk etken
ilk hareket nasil olustu big bang e ilk kivilcimi ne werdi
bilinmio

Deizm zaten, bir tanrının olabilmesinin tek yolu.
Mantıklı geliyor.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on
Ealos Tsaark, A Freedom Fighter from Eclipse.
fedaykin, 29 Eylül 2004 12:41 tarihinde demiş ki:
Cehennemde Hollandalılar, Brezilyalılar olacak zira onlar kafir...
Cennette Araplar olacak zira onlar Müslüman...

Benim yerim şimdiden belli, kombine bilet aldık :)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sheref, 18 Ekim 2004 19:47 tarihinde demiş ki:
Bilim deney ve gözlemler sonunda yığılma ile oluşur sanırım kastetmek istenilen olay felsefe..
Ayrıca Din bir tabu olabilir ama bilim ve felsefe tabu değildir..

felsefeden bahsetmiyorum, felsefe bir şey kanıtlamaya çalışmaz. sadece soru sorma eylemidir. cevap vermek zorunda dahi değilsinizdir...
ben bilimden bahsediyorum.

sanırım burada kimse bilime inanmıyor?
[ yok anlatamıyorum arkadaşlar :) ]

bilimsel gerçeklikleri genelde hemen kabul ederiz değil mi? çünkü onlar bizim için gerçektir.
ama din için aynı şeyi düşünemeyiz genelde. neden?
bilim daha tutarlıdır da ondan. daha somut cevaplar bulabiliriz.
bu yeter mi peki?

bir daha soruyorum;
bilime inanmıyor musunuz siz? peki emin misiniz? bilimsel kanunların hepsini "çöttedenek" diye kabul etmez miyiz?

yazarak anlatması zor bir mevzu :)[signature][hline]is all that we see or seem
but a dream within a dream?

Edgar Allan Poe
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Deli333, 18 Ekim 2004 19:53 tarihinde demiş ki:
deizm ne demek.

Deizm çok basit bir şekilde, bir tanrının olduğu, dünya ve insanı yarattığı ama çekip gittiği veya dünyaya karışmadığı üzerine inançtır.

Tanrının insan gibi basit varlıklarla uğraşmayacak kadar yüce olduğunu düşünür ayrıca.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on

Sosyal ağlarda paylaş

@Ractamainus: Sen bilimin ortaya koyduğu eserlerin varlığında gerekli olan inançtan bahsediyorsunki buda benim dediğim şey zaten. Bilim ürün vermek için inanca ihtiyaç duymaz, ürünlerinin devamlılığını ve genelliğini sağlamak için inanca gerek duyar. Çünkü bilimde varılan bir çok sonuç belirli koşul,zaman ve mekana bağlıdır. Bunu genelleştirmek ve doğru olarak varsaymak inanç gerektirir, heleki mutlak doğrunun olmadığını düşünüyorsan. Ayrıca bu bahsettiklermiz doğa
bilimleridir. Pozitif bilime gelirsek orda inancı tamamen devre dışı bırakmış oluruz.
[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 18 Ekim 2004 20:03 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Ardeth tarafından 18 Ekim 2004 20:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Dresquin, 18 Ekim 2004 19:54 tarihinde demiş ki:
Bilime inanmak garip bir kavram. Bilime inanmak ancak mecaz anlamda olur herhalde, bilimin gücüne inanmak, bilimin bir gün her soruyu çözeceğine inanmak gibi. Bilim adı üzerinde bilmektir. Bilim tarihi yanlışlar dizisi olamaz, iki yanlışın bir doğruyu getirmesi gibi bir olay olurdu bu. Şu anda fen bilimlerinin geldiği nokta, sadece teori değildir. Uzaya araçlar çıkabiliyorsa, insan vücuduna kamera sokulabiliyorsa bunun yanlışlıkla olması imkansızdır.

Dine inanmak ise, dinin denemeyle kanıtlanamayacak bir olgu oluşudur. Din bir felsefe olarak alındığında zaten kanıtlanacak bir tarafı kalmaz, fakat ölüm sonrası, ölüm öncesi ve yaradılış ile ilgili söyledikleri kanıtlaması şu anlık imkansız şeylerdir. Kimisi hayır der, öbürü evet der. Biri inanır, öbürü inanmaz. Gerçekte ne olduğunu kimse bilemediği için, inanır.

Din ile bilimin doldurduğu boşluklar birbirinden farklıdır. Din kişiseldir, bilim evrensel. Yarın bir anda yerçekiminin ortadan kalkmayacağının garantisini kimse veremez elbette, ama şu ana kadar bilim doğruyu söylüyor. Din, ahlağı anlatır. Etik felsefesiyle karşılaştırılabilir olsa olsa, veya bilimin alanlarıyla. Ama tutup dini elektronikle, tıpla karşılaştırmak anlamsız olurdu...

şimdi anlatmak istediğimi farklı bir yoldan deneyeyim;

"bilgi" herşeye anlam yüklemenin tek kıstası mıdır? ya da tek doğruluk?

"din ile bilim"i bağdaştırdığım nokta farklıydı benim. ikisininde insan adına temel fonksiyonu, varoluşu açıklama çabasıdır. günlük hayatımıza etkilerinden bahsetmedim ki...

"Gerçekte ne olduğunu kimse bilemediği için, inanır." denmiş mesela... bilimin "gerçek" olduğunu nasıl biliyoruz. bir kez daha söylüyorum, kendi içinde tutarlılıkla, gerçeği karıştırmayalım.
bilim teoride kalmıyor, doğru. ama pratikte uygulanması demek doğru demek" değildir. bu bizim algımızdır. sorun burda zaten, algılarımıza sonsuz güven var. başka türlü düşünemiyoruz...

siz (ben de ve her insan) bilimi kabulleniyorsunuz, inanmıyorsunuz yani... doğal süreç gibi...
zaten çağımızda inancın geldiği nokta budur.

yine işim çıktı yarım kaldı, kusura bakmayın. kesiklikler olabilir, gelince tamamlarım herhalde :)[signature][hline]is all that we see or seem

Edgar Allan Poe
Sosyal ağlarda paylaş

bence sen bilim kavramıyla, bilimin ortaya koyduğu eserleri, sonuçları ayırmalısın.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ardeth, 18 Ekim 2004 20:03 tarihinde demiş ki:
@Ractamainus: Sen bilimin ortaya koyduğu eserlerin varlığında gerekli olan inançtan bahsediyorsunki buda benim dediğim şey zaten. Bilim ürün vermek için inanca ihtiyaç duymaz, ürünlerinin devamlılığını ve genelliğini sağlamak için inanca gerek duyar. Çünkü bilimde varılan bir çok sonuç belirli koşul,zaman ve mekana bağlıdır. Bunu genelleştirmek ve doğru olarak varsaymak inanç gerektirir, heleki mutlak doğrunun olmadığını düşünüyorsan. Ayrıca bu bahsettiklermiz doğa
bilimleridir. Pozitif bilime gelirsek orda inancı tamamen devre dışı bırakmış oluruz.

daha önceki mesajlarımla birlikte şunu da ek yapıyım;

bilimsel bir kuramı kabullenmek için daha önceki bazı bilimsel kuramlara güveniriz (inanmak?) ve de yaşadıklarımıza...
yaşadıklarımız, düşündüğümüz gibi olmayabilir oysa. algı demiştim bür önceki mesajımda...[signature][hline]is all that we see or seem

Edgar Allan Poe
Sosyal ağlarda paylaş

Ya arkadaşlar, boşuna yırtınıyorsunuz.

Türküz biz, tartışarak birşeye ikna edemezsiniz bir Türkü.

Ayrıca dini bir konuda, kimsenin fikrini değiştiremezsiniz.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on

[Bu mesaj Penthesilea tarafından 18 Ekim 2004 20:19 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus sanırım Elalı düşünce biçimini savunuyorsun ama konu felsefe olduğunda iki zıt düşüncenin birbirine ulaşması çok zor ve uzundur. Birde üstüne Penthin dediklerini eklersek bence sakat heh.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

Ha buarada şuan kullandığımız bilim ile bilim kavramınıda ayırt etmen gerekir,

Bilimde bilimin bir eseridir. Araç olan bilimden yola çıkarsan tavuk yumurta gibi bir noktaya varır bu. Bence (buna amaç denir mi bilmem ama) amaç yada kavram olan bilimi düşün ozaman görürsün inancın bilim kavramında değilde ancak eserlerinde olabileceğini.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Alexi_Septimus, 18 Ekim 2004 20:15 tarihinde demiş ki:
said:
Penthesilea, 18 Ekim 2004 20:12 tarihinde demiş ki:
Ayrıca dini bir konuda, kimsenin fikrini değiştiremezsiniz.

Yok değiştiriliyor.
Değiştirdim oradan biliyorum.

Bozuksun o zaman sen[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ractamainus, 18 Ekim 2004 20:12 tarihinde demiş ki:
said:
Ardeth, 18 Ekim 2004 20:03 tarihinde demiş ki:

daha önceki mesajlarımla birlikte şunu da ek yapıyım;

bilimsel bir kuramı kabullenmek için daha önceki bazı bilimsel kuramlara güveniriz (inanmak?) ve de yaşadıklarımıza...
yaşadıklarımız, düşündüğümüz gibi olmayabilir oysa. algı demiştim bür önceki mesajımda...

bilimin ana ilkerinden biri denelenebilir ve kanitlanabilir olmasidir
bir teoremin denetlenmesi surecinde bir daha kanitlanamiyorsa bu nesnel ve genelgecer bi nitelik kazanmaz ve bilim olmaz
bundan dolayi ben benden onceki teoreme inanmam ; bilimde inanma yoktur
o teorem warsa dogrudur
dogru deilse bilim literaturune gecmez cunku kimse , baska bir bilim adami yeni bir teorem ortaya atsin diye kiwanc icinde beklemio tam tersine gunumuzde teoremleri curutmeyi ilke edinmis ciddi bir lobi war[signature][hline]Bornozlu Canavar
Sosyal ağlarda paylaş

hmm buda enteresan bir bakış açısı tabi benim dediklerimden daha mantıklı geldi sanki[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

bir nevi toplum aşılıo dini insanlara.insanların matığıda şu ''e bu kadar nan inandığına göre kesin doğrudur'',''ne yani bu kadar insan yanlış bilio bi tek sen mi doğru biliosun'' gibilerinden laflar duyarız hep.
insanlar hayata tutunmak için bişeyler ariolar yada ''korku'' olarak adlandırabiliriz.
bence bu işin ortası yoktur ya inanırsın ya inanmazsın,ama okadar çok bilinçsiz tanıdığım varki bu konuda '' ee bence allah vardır yani çünkü bu kadar şeyi yoksa kim yaratıcakki dimi?''
yada aynen şu manytıkla düşünen tiplerde çk gördüm
''aslında inanmiorum ama..... ya allah varsa ozaman öbür tarafta poku yemekten korkuorum...yok yok ben en iyisi inanıyım'' şeklinde.
kimse yanlış anlamasın kimsenin inancına bşey demiorum burda,isteyen inanır isteyen inanmaz ama bişeye inanıcakasnızda biraz tutarlı olun,araştırın.
bana çok saçma gelio açıkcası herhangi bir dine o dinle ilgili kutsal kitabı okumadan kulaktan dolma bilgilerle inanmak.[signature][hline]Alexi_Septimus, 28 Eylül 2004 19:30 tarihinde demiş ki:
Tanrıya diyalektik materyalizm'i anlatmak lazım
Sosyal ağlarda paylaş

ben dünya üzerinde nekadar insan varsa okadar inanç var görüşünü savunuyorum :p[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Sosyal ağlarda paylaş

@penthesilea
yok sadece ikna yetenegi fazla :)[signature][hline][i]sheref 18 Ekim 2004 tarihinde saat 20:18'de msn'den sordugum "en sonunda anahtarının sadece sende oldugu bi oda var ve odanın içinde çıplak bir cameron diaz ve bir yatak ama oda istiklal caddesinin en sonunda, çırılçıplaksın, ve oraya kadar koşman lazım, yapar mısın?" sorusuna şu cevabı vermiş:[i]
İstanbul turu bile atarım :D

[Bu mesaj lord_elvyn tarafından 18 Ekim 2004 20:33 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Ne kitabı, keşke sadece kitap okumak eksik olsa, ne yazıkki insanlar doğar doğmaz dinleri seçiliyor, yahudileri eleştirip yahudilik yapıyorlar.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on

Sosyal ağlarda paylaş

zaten hep baskılardan dolayı din bu akdar yaygın.din tarih boyunca insanları bastırmak için her zaman bir araç olmuştur.
''onu yapma günah,bunu yapma çarpılırsın!!''
ilk insan oğlu ateş,şimşek, gece,gündüz gibi olayları tanımlayamadığı için ''daha üstün varlık'' '' yaratıcı'' gibi kavramlar düşünmüştür çünkü bunlara bi anlam yükleyememektedir.
günümüz de de bunun çeşitli varyasyonları şeklindedir diyebilirz:)[signature][hline]Alexi_Septimus, 28 Eylül 2004 19:30 tarihinde demiş ki:
Tanrıya diyalektik materyalizm'i anlatmak lazım
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Natural_Jedi, 18 Ekim 2004 20:27 tarihinde demiş ki:
bir nevi toplum aşılıo dini insanlara.insanların matığıda şu ''e bu kadar nan inandığına göre kesin doğrudur'',''ne yani bu kadar insan yanlış bilio bi tek sen mi doğru biliosun'' gibilerinden laflar duyarız hep.

Bu sadece bir araç. İnsan ınanırda ınanmazda. Soyle bakalım senın mantıgın bu evrenı ve dünyayı nasıl tanımlıyor.[signature][hline]$aban matrix Revolutions
Deli333
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...