screamer Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2004 Gördüğüm kadarıyla programcılığa meraklı bir grup var burda elimden geldiği kadarıyla yardım etmek isterim onlara.Benim uzmanlığım pascal - C++ da biliyorum ama pascal basitime kaçıyor - olduğu için size pascal anlatmaya çalışacam Önce bunu indrimekle işe başlayalım http://www.download.com/Bloodshed-Dev-Pascal/3000-2069-3121652.html?tag=lst-0-1 Bu gösterceklerim size ne katar Bu göstereceğim şeyler hayatta karşınıza çıkan bazı şeyleri daha kolay yoldan yapmanıza sağlar , ben sadece temellerini vermeye çalışacam. Başlıyoruz İlk önce File seçip new project diyoruz projeye isim verin ( projeyi bir dosya gibi ve yazacağınız programları birer kağıtmış gibi düşünün ) projeye isim verin ve sonra console application deyin sonraki adımıda halledin ve karşınıza beyaz bir ekran çıkacaktır program ****; begin end. (**** lar yerine kendi belirlediğiniz bir isim yazın bu programın ismi olacaktır) (begin program body nizin başlangıcı end. de bitişi anlamındadır ) ben mesela programıma patipas dedim program patipas; begin Write(' Merhaba pati ' ); Readln end. ( Write komutu bir şey yazdırır yanlız yazacağınız şeyi ' ********** ' şekilde yazıyoruz.Readln ı her zaman programınızın sonuna koyun ki biri programdan çıkacağında enter a bassın çıksın yoksa program otomatik olarak çıkar) program patipas; begin Write('Merhaba pati' ); Write('ler'); Readln end. (Şimdi bu durumda çıktımız Merhaba patiler şeklinde olacaktır sistem satır atlamayacaktır) program patipas; begin Writeln('Merhaba pati' ); Write('ler'); Readln end. Çıktı Merhaba pati ler (Writeln komutunun Write komutundan farklı olarak yazdığı şeyden sonra satır atlatır ) Biraz ilerleyelim program patipas; var sayi1 : integer; // isterseniz tek tek yazın sayi2,sayi3 : integer; // isterseniz birden fazla olarak sayi4 : integer ; begin Writeln('Burada sayilari kaydetmeyi gösterecem'); Writeln('Sayilari yaz ve enter a bas'); Write('Ilk sayi -------- > '); Readln(sayi1); Write('2. sayi ------- > '); Readln(sayi2); sayi3:=sayi1+sayi2; { program bodyde eğer işlem yapcaksanız := kullanıyoruz } sayi4:=sayi1*sayi2; Writeln('Sayilarimizin toplami ' , sayi3 , ' olmaktadir'); Writeln('Sayilarimizin çarpimi ' , sayi4 , ' olmaktadir'); Readln end. Nasıl oldu ? Gördüğümüz gibi Readln ile sayi1 i ve sayi ikiyi kaydettik ve { } bu tür parantezler içine istediğinizi yazabilirsiniz bu programda görünmez .Ve tanımlı bir şeyi yazmak isterseniz virgül kullanıyoruz ama oraya başka bir şey yazmak istediyseniz ' ' bu işaretleri kullanıyoruz var tanımlayalım var ile başlayan bölüme tanımlı argumanlarımızı koyuyoruz Integer ----> Tam sayı Real ------> Gerçel Sayı Şimdilik bunları bilin gerisini sonra açıklamay devam edecem... Şimdiden yaptığım imla hataları için özür diliyorum.[signature][hline]Lil'Alur for Shar
neter Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2004 orta 1-2 aklıma geldi şimdi vay bee ..
screamer Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2004 Delphi de işin içine girince pascal farz oluyor şu sürücü sınavım geçsin loop function dynamic data if dir falan filan yazarım sonra isteyen bu bilgiyle rahat rahat c++ da öğrenir java da nasıl olsa anaları pascal[signature][hline]Lil'Alur for Shar
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2004 http://www.bilimveteknoloji.com/bilgisayar/programlama/tpascal/index1.htm turbo pascal crt librarysi allah sabır versin bende bi ara dier librarylere göz atsam iyi olcak bu sene ilk programlama dersi olarak pascal ve delphi şettircez okulda ama o aşamalar geride kaldı benim için :)
screamer Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2004 Bak bu iyi oldu bana sadece Dynamic data + Linker Pointer anlatmak kaldı[signature][hline]Lil'Alur for Shar
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Eylül 2, 2004 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2004 ya ben ne güzel sevinmiştim windows ortamında güzel güzel yazcam diye bu bloodshed file işlemli olan kodlarda saçmalıo bzen turboda çalışan bunda çalışma windows based çalışan başka pascal derleyici varmı adam gibi[signature][hline]Fire in the Darkness...
screamer Mesaj tarihi: Eylül 2, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 2, 2004 Borland Turbo Pascal 3.0 ı bulmaya bak en babası o hiç olmadı paşalar gibi Delphi 7 yi al 8 ine rezalet dediler o yüzden 7 sini öneririm[signature][hline]Lil'Alur for Shar
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Eylül 3, 2004 Mesaj tarihi: Eylül 3, 2004 delphi 6 var pascal yazabilioz mu onla ?[signature][hline]Fire in the Darkness...
screamer Mesaj tarihi: Eylül 3, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 3, 2004 Pascal Delphi nin atasıdır[signature][hline]Lil'Alur for Shar
legandary Mesaj tarihi: Ekim 8, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 8, 2004 dev-pascalda bişiler yapmaya çalıştım compile dediğimde [386Enh] ebios=*ebios woafont=dosapp.fon mouse=*vmouse, msmouse.vxd device=*dynapage device=*vcd device=*vpd device=*int13 keyboard=*vkd display=*vdd,*vflatd EMMExclude=C000-CFFF MinPagingFileSize=130464 PagingDrive=C: burdaki keyboard versiyonunwindoowsun bu sürümü için geçerli olamdığı belirtiliyor ve dev-pascal kapanıyor windows kura başvurmam gerekiyormuş ne yapabilirim=?
LethE Mesaj tarihi: Ekim 8, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 8, 2004 Sayıdan başla var koyamadım ben oraya?. yaş dedim olmadı gun dedim olmadı (real diyorum böylece anlasın die. olmuyo)[signature][hline]İyi niyetli, sakin, dinlemeyi (okumayı) bilen sabırlı taze(?!?) patiler olun! Zamanla aramıza girecek, siz de kaşar(?!?) pati olacaksınız. O zamana kadar bize size güvenme, sizi sevme fırsatı verin
screamer Mesaj tarihi: Ekim 8, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 8, 2004 legandry source file ını taskingokhan@yahoo.com a at inceleyim ben ama sanırım sorun şu dev pascal biraz sıkış bir program bunu birde Borland Turbo Pascal 3 de dene bakalım[signature][hline]Lil'Alur for Shar
LethE Mesaj tarihi: Ekim 9, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 9, 2004 o nekine?.. legandary source file?? (efsanevi kaynak dosyası) valla bilmiyorum sana yolladığım o satırlarmı?[signature][hline]İyi niyetli, sakin, dinlemeyi (okumayı) bilen sabırlı taze(?!?) patiler olun! Zamanla aramıza girecek, siz de kaşar(?!?) pati olacaksınız. O zamana kadar bize size güvenme, sizi sevme fırsatı verin
legandary Mesaj tarihi: Ekim 9, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 9, 2004 letme bana source kodları yolla dedi benim nickim legandary
screamer Mesaj tarihi: Ekim 9, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 9, 2004 Source kod ----> .pas uzantılı dosya demek[signature][hline]Lil'Alur for Shar
Baalzebul Mesaj tarihi: Ekim 10, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 10, 2004 Borland turbo pascal 5.5'i indirdim. Virgül yazabiliyorum. noktalı virgül yazamiyorum. Neden olablir? Sinir etti beni. //edit shift tuşuyla hiçbir noktalama tuşu çalışmıyor. İki nokta üstüste falnada olmuyor. Acaba XP ile uyumsuz olabilir mi? [signature][hline]Ethernass Diyarına Hoşgeldiniz [Bu mesaj Baalzebul tarafından 10 Ekim 2004 18:01 tarihinde değiştirilmiştir]
screamer Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Programı aç alt a basılı tutarak 59 yaz o zaman ; çıkması lazım[signature][hline]Lil'Alur for Shar
LethE Mesaj tarihi: Ekim 16, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 16, 2004 Obeb denemesi.. üff matematik gerek ya. üff. hoca çabuk olsa da anlatsa bunları bari :D program assd ; type asd=array[1..5] of integer; var a:integer; //bu ana sayimiz b:integer; //bu mod sayimiz large:integer; small:integer; kalan:integer; begin Writeln('Bu bir denemedir o yuzden Her sonuc dogru cikmayabilir') Writeln('Obebini almak istediginiz iki sayiyi buyukten kucuge giriniz.'); Readln(a,b); begin repeat set (a=small , b=large); a:=large div small asd[1]=large mod small a:=large until large Readln; End. -------- bu neden çalışmadı aceba?. screamer yardımların için saol. düşündüm ki dediklerin ve denediklerim burada olursa başkalarınada yardımcı olabilir. istersen eğer pm den devam ederiz.. yine çook saol.[signature][hline]The man in black he waits , Behind this last task Its full of pain , To sacrifice the only son
screamer Mesaj tarihi: Ekim 17, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 17, 2004 Kafadan 7 8 tane syntax hatası var onlarda olmasa yine de çalışmaz sana pm den attığım gibi bunu en kolay yolu recursive function la oluyor[signature][hline]Lil'Alur for Shar
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Ekim 18, 2004 Mesaj tarihi: Ekim 18, 2004 [hline] uses crt; label bas; var tus:char; e,i,g,c,d:integer; a:string; deg:string; begin repeat TEXTCOLOR(15); TEXTBACKGROUND(0); clrscr; writeln('Kelimenizi Yaziniz:'); readln(deg); d:=40; c:=0; for c:=1 to 3 do begin for i:=1 to length(deg) do begin for g:=1 to i do a:=a+deg[g]; for g:=2 to i do a:=deg[g]+a; gotoxy(d-g,wherey); writeln(a); a:=''; end; for i:=length(deg)-1 downto 1 do begin for g:=1 to i do a:=a+deg[g]; for g:=2 to i do a:=deg[g]+a; gotoxy(d-g,wherey); writeln(a); a:=''; end; e:=3+length(deg); case c of 1:d:=d+length(deg); 2:d:=d-(length(deg)*2); end; gotoxy(d,e); end; gotoxy(1,3+length(deg)*3); writeln('Tekrar Etmek istiyormusunuz ? (e/h)'); bas: tus:=readkey; If upcase(tus)='H' then exit else if upcase(tus)='E' then continue else goto bas; until false; end. [hline] can sıkıntısı ürünü dönüm dönüm for döngüsü edit:bbcode degiskenimi yedi [Bu mesaj Arthur_HellsFire tarafından 18 Ekim 2004 06:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Öne çıkan mesajlar