Parapa Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 ---------------------------------------------------------- Bu mailime gelen bi yazi payla$mak istedim ---------------------------------------------------------- Umarım bunları uygulamak zorunda kalmayız ama gerçekten okunası ve > uygulanası bir yazı ... > Sonuna kadar okuyun ... > > > LÜTFEN OKUYUN !!! > > > > > >Adım Doug Copp. Dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi Amerikan > > > >Uluslararası > > > >Kurtarma Ekibinin Kurtarma şefi ve afet olayları müdürüyüm. Bu > makaledeki > > > >bilgiler bir deprem anında hayat kurtaracaktır. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >875 yıkılmış binaya sürünerek girdim, 60 ülkeden kurtarma ekipleriyle > > > >çalıştım, birçok ülkede kurtarma ekipleri oluşturdum, ve çok sayıda > > ülkede > > > >birçok kurtarma ekibinin üyesiyim. 2 Yıl boyunca birleşmiş milletler > > > >felaket "azaltma" uzmanıydım. 1985'ten beri aynı anda gerçekleşenler > > > >hariç > > > >dünyadaki bütün büyük felaketlerde çalıştım. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >1996'da benim hayatta kalma metodumun geçerliliğini ortaya koyan bir > film > > > >yaptık. Türk hükümeti, İstanbul belediyesi, İstanbul üniversitesi, > Case > > > >yapımcılık, ve ARTI bu pratik ve bilimsel testin filme alınmasında > > > >işbirliği > > > >yaptılar. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >İçinde 20 maket (mannequis) olan bir okulu ve evi yıktık. On maket > > "çömel > > > >ve korun" metodunu uygularken, 10 maket "hayat üçgeni" metodumu > uyguladı. > > > >Tasarlanmış yıkımdan sonra görüntüleri filme almak ve sonuçları > > belgelemek > > > >için enkazı geçip binaya girdik. Bina yıkımlarında oluşabilecek > şartlar > > > >dahilinde direct olarak gözlemlenebilen ve bilimsel şartlar altında > > hayatta > > > >kalma tekniklerimi uyguladığım film "çömelip korunan/saklanan" kişiler > > > için > > > >hayatta kalma şansının sıfır olduğunu ortaya koydu. Hayat üçgeni > metodumu > > > >kullananlar için hayatta kalabilme şansı yaklaşık olarak % 100 oldu. > Bu > > > >film Türkiyede ve Avrupanın geri kalan kısmında milyonlarca izleyici > > > >tarafından izlendi. Bu film ABD, Kanada ve Güney Amerikada RealTV > > > >programında izlendi. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >Enkazına girdiğim ilk bina 1985 Mexico City depreminde bir okuldu. > Bütün > > > >çocuklar sıralarının altındaydı. Her bir çocuk kemiklerinin > kalınlığına > > > >kadar ezilmişlerdi. Sıralarının yanındaki koridorlara uzanmış > olsalardı > > > >hayatta kalmış olabilirlerdi. Bu "ayıptı, gereksizdi" ve çocukların > > neden > > > >koridorlarda (sıraların arasında) olmadığını merak ettim. O an, > > çocuklara > > > >bir şeyin/eşyanın altına saklanmalarının söylendiğini bilmiyordum. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >Basitçe ifade edilirse, binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen > tavan > > > >ağırlıgı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında > bir > > > >yer, boşluk bırakırlar. Bu boşluk benim "hayat üçgeni" dediğim > alandır. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >Nesne ne kadar büyük ve na kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. > > > > >Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin > > > >yaralanmama olasılığı o kadar artar. Bir dahaki sefere televizyonda > > > >yıkılan > > > >bina izlerken gördüğün üçgenleri say. Heryerdeler. Yıkılan bir binada > > > >göreceğiniz en yaygın biçimdir. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >Deprem anında hayatta kalma, ailelerine bakma ve başkalarını kurtarma > > > >hakkında 750 bin nüfüslu Trujillo kentinin İtfaiye bölümünü eğittim. > > > >Trujillo İtfaiye Departmanının kurtarma şefi Üniversitede profesördür. > > > Bana > > > >her yerde eşlik etti. Kişisel ifadeleridir: > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >"Adım Roberto Rosales. Trujillo kurtarma ekibi şefiyim. 11 yaşındayken > > > > >çöken bir binada mahsur kaldım. Mahsur kalışım 1972 yılında 70.000 > kişini > > > >öldüğü depremde oldu. Erkek Kardeşimin motosikletinin yanında oluşan > > "hayat > > > >üçgeni" içinde hayatta kaldım. Yataklarının veya sıraların, masaların > > > >altına > > > >giren arkadaşlarım ezilerek öldüler (isim, adres vb detayları > anlatıyor). > > > >Ben hayat üçgeninin yaşayan örneğiyim. Ölen arkadaşlarım "çömel ve > korun" > > > >örnekleridir. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >DOUG COPP'UN ÖNERİLERİ > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >1) "Binalar çökerken basitçe "çömelen ve korunan" kişiler istisnasız > > her > > > >defasında ezilerek ölüyorlar. Masa, araba gibi nesnelerin altına giren > > > > >kişiler her zaman ezilirler. > > > > > > > > > > > > > > > Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chiptech Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 kanka gecen gun yazıldı ya bu :([signature][hline]hasretinden prangalar eskittim.. çiptek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eternal Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 >> sunları silip düzgün bi sekilde yapabilirmisin[signature][hline]Corbeau powers our uo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Maedhros Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 ehüeüh arama süx tabi milete göre (: Güzel yazıdır ilk sen yazsaydın daha da ii olurdu ama nabıcaksın :D[signature][hline]msn/mail mail icq Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sheref Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 11, 2004 Evet mail paste ederken biraz uğraş ile >> ler silinse daha rahat okunur.. bu olayı biliyorum ve size evdeyken deprem sırasınad 3gen olarak buz dolabı ve çamaşır bılaşık makinelerini şiddetle öneriyorum..[signature][hline]| Mail | Lominadze | ME | | News | Sheref | Msn | | GB Moderator | Xear | Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar