Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

sogutucu sonrasi sicaklik degerleri

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

Q9550 islemciye Cooler Master Hyper 212 Plus sogutucu monte ettim simdi.

O/C yok, 2.83'de calisiyor ve sistem bosta speedfanda su an durum:

core0: 40
core1: 35
core2: 34
core3: 35

su sekilde takili (resim temsili ama montaj ayni)

http://images.bit-tech.net/content_images/2009/08/five-lga1156-coolers-tested-on-lynnfield/212.jpg

cpu uzerindeki fan havayi nereye uflesin? cdrom tarafina mi yoksa kasanin arkasina mi? sanirim benim fani yerlestirme seklimde fan cdroma dogru ufluyor? degistireyim mi yonunu?
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

kasa fanina dogru uflesin, kasa fanida isinan havayi disari atsin.

doğru montaj bu

kasanın önündede içeri doğru temiz ve serin hava üfleyen bir fanın olması lazım ama ( o zaman şukela olur )

bide hava soğutmayla oc tavsiye etmem, gerçi oc hiç tavsiye etmem
Sosyal ağlarda paylaş

ses said:

Q9550 denk glemişken sorayım, stock fan'da sıcaklıklar ne kadardı? bir arkadaşımdada aynı işlemci var ama idle'da 40-45 load'da maşallah 70-80 oluyor.Acaba fan problemimi yoksa başka bi problem mi merak ettik.

stok fan ile bosta en son 55'i goruyordum ben o/c'siz. yukte zaten aglamaya basliyordu kasa.
Sosyal ağlarda paylaş

ses said:

Q9550 denk glemişken sorayım, stock fan'da sıcaklıklar ne kadardı? bir arkadaşımdada aynı işlemci var ama idle'da 40-45 load'da maşallah 70-80 oluyor.Acaba fan problemimi yoksa başka bi problem mi merak ettik.

işlemci sıcaklığı kullandığın programlardan, kasa içi havalandırmanın ne derece başarılı olmasından , kullanılan diğer donanımlardan, kullanılan soğutucu bloğundan vs vs birsürü şeyden etkilenir

misal kasa içi havalandırma yeterli değildir , sıcak havayı dışarı atamıyorsundur, cpu yu soğutsan bile diğer komponentler ortamı ısıtacağından load da cpu da şişer ısınır

edik: stok fanmış şimdi gördüm, full load da 70-80 normal 4 çekirdek için

yada psu yetmiyordur yoruluyordur gpu hayvandır kasa içini gene ısıtır falan
stok fan kullanıyorsundur - full load da 70-80 normaldir q serisine göre mesela
Sosyal ağlarda paylaş

kasa centurion 590

temsili olarak gostereyim mevcut fanlarin nasil calistigini.

http://c1112.hizliresim.com/s/7/ywd4.jpg

ondeki fan iceri soguk hava aliyor.
kasa kapaginda ekran kartina bakan diger bir fan da iceri hava ufluyor.
tavandaki 2 fan ve klasik olarak arkadaki fanda sicak havayi disari atiyor.

dogru sanirim sirkulasyon icin bu dizilim.
Sosyal ağlarda paylaş

fan dizilimi doğru

aslında üstteki fanları da içeri doğru üfletebilirsin, direk cpu ya temiz hava verir

psu da da fan var, oda sıcak hava atıyor dışarı öyle düşün, önde tek fan varsa kapalı kasada yetemeyebiliyor bazen, gerçi kış geldi hava soğuk falan yazın daha fazla sıkıntı oluyor

ama bu uzun kullanımda yada bikaç saat bench e bıraktığında aradaki fark belli olur, deneme yanılma ile öğrenebilirsin aradaki farkı

edik: bu su soutma iptal diil mi bu arada ?
Sosyal ağlarda paylaş

kk şu yüzden sordum işin içine su soğutma girince biraz değişiyor

amaç kasa içi soğuk hava sirkülasyonunu mümkün olan en verimli şekilde kullanmak

blok soğutucular zaten cpu yu yeterince güzel soğutuyor, 4 çekirdekte biraz zayıf kalabiliyor ama

eğer 4 fan çıkış yapıyor tek fan temiz hava girişi sağlıyorsa içerdeki hava gene ısınabilir zamanla

bunu demin de dediğim gibi uzun süre bench alarak öğrenebilirsin

cpu nu %100 load da tutan bench programları var

misal yukardaki fanları dışarı üfleyecek şekilde ( diğerleri aynı ) 3-4 saat bench al - max sıcaklık değerlerini not et

sonra sadece yukardaki fanları içeri temiz hava vericek şekilde ayarlayıp gene 3-4 saat aynı bench i al

aradaki farkı görürsün zaten, ama günlük kullanımda farkını hissetmezsin

ama bi oturuyorum 12 saat oyun render vs kasıyorum yerimden kalkmıyorum diyorsan aradaki farkı görürsün

oc içinde stabil değerler bu şekilde test ediliyor zaten, ama oc bambaşka birşey ve ne yaptığını bilmiyorsan cidden tavsiye etmem oc yi- hele extra voltaj veriyorsan
Sosyal ağlarda paylaş

bir şey daha ekleyeyim

sadece işlemci soğutmak , ve performans artışı beklemek çok da doğru olmayabiliyor çoğu zaman

sisteminiz en sıcak parçanız kadar soğuk olabilir, uzun süre kullanımda ( misal eğer oyun oynuyorsanız 8-10 saat boyunca ) cpu nuzu 40-50 derecede stabil tutabilseniz de gpu nuz 90-100 derecelere dayanıyorsa kasa içindeki hava gene ısınacaktır eninde sonunda

oc yapıyor ve voltaj veriyorsanız cpu sıcaklığı normal değerlerde olabilir ama anakartınızdaki yongalar ve ramler ısınacaktır bu sefer

gamer sanız gpu odaklı soğutucu da kullanmanız gerekir, mesela bende hd4870 var 100 derece oluyordu kart thermaltake in çok güzel gpu blokları var hava soğutmalı ve sessiz- 100 tl civari harcarsınız ama 100 derece yerine idle 45 load da 60 derece civarı takılırsınız, günlük kullanımda hiç bir faydası yok hatta gereksiz ama bi oturup 10-12 saat oynarım ben diyorsanız farkı hissedebilirsiniz, bilgisayar parçalarınız daha uzun ömürlü ve stabil olur.

aynı şekilde oc yapıcam anakart ram dahil herbişeye voltaj verip sonuna kadar kökliycem gibi bir derdiniz varsa kesenin ağzını biraz daha açıp yonga soğutucu bloklar, soğutuculu düşük timing li ramler vs almanız daha uygun olur yoksa zamanla anakart ramler sıcaktan gidebilir, ayrıca bütün kasa sıcaklığını da zamanla artırır uzun kullanımlarda

bunun yanında komponentler zamanla ölmeye başlar, stabilite azalır, oc ile görebildiğiniz stabil değer zamanla düşmeye başlayabilir sağlıklı soğutma yoksa
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...