nameless Mesaj tarihi: Eylül 24, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 24, 2011 Selams gençler, Bu iki db hakkında yol gösterebilecek birileri var mı aramızda? Bir sürü yazı okudum ama bir türlü ikna olmadım hangisini seçeceğimi. mongodb bir çok büyük sitede kullanılıyor, cassandra da facebook, twitter ve reddit'te. cassandra distributed bir veritabanı sistemi ama mongodb replication kullanıyor. mongodb'nin bson yönü ve cassandra'nın distributed yapısı çok kararsız bıraktı beni :/ edit: ayrıca bu mongodb'deki olay nedir tam olarak?
nameless Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 amacım, leş gibi table'ler üzerinde hızlı read/write işlemleri yapabilmek; bu nedenle distributed bir sistem düşünüyorum database için.
nameless Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 nameless said: ayrıca bu mongodb'deki olay nedir tam olarak? sharding olayını sormaya çalışmıştım.
riglous Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 MySQL kullanamıyor musun? Merak ettim... Şöyle güncelleyeyim, TR'de CDR'la uğraşmayıp da bu kadar büyük boyutta transaction yöneten sektör nedir??!!?! Hadoop projesine bak tabi. Cassandra ile sınırlı kalma. Yapmak istediğine daha çok uyan bir şeyler olabilir.
odullusoru Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 söz konusu veritabanı kaç terabyte ?
senko Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2011 [DB] görünce aklıma direk dattebayo geldi oha dedim yeni anime subluyorlar nası bi içime işlediyse teşekkürler naruto... bide neden mysql istemiyorsun birde, cassandra ile hiç tecrübem olmadı gerçi
nameless Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 mysql kullanıyorum. sadece plan yapıyorum sıfırdan, hiçbir şey olmasa bile, bunlar üzerinde çalışmış ve tecrübe edinmiş olacağım.
riglous Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Tecrübe derken, sadece TR mi söz konusu yoksa yurtdışını da düşünüyor musun?
nameless Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 evet yurt dışını da düşünüyorum. bu arada hadoop bu sene paralel programlama dersi projemde kullandım, paralel i/o için (mpi ile beraber)
riglous Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Ben senin hevesini kırmayayım ama.. Tartışma yaratmak değil amacım. Bu nedenle spoiler kullandım. Okulda falan böyle tecrübeler yalan oluyo. Kurumsal boyuta çıkmadan ne oldup bittiğini göremiyorsun bile zaten. Yani o sistemi yoracak bir yapıyı kurman lazım. Sadece yorulması değil, adam gibi sunuculara deploy edilmesi gerekli vs. Çok iş var ve böyle şeylerin maintenance'ını, kurulumunu zaten tek kişi yapmıyor, danışmanı olan insanlar gelip kuruyor. Ha danışmanı olursan elinde zaten deli gibi kaynak olduğu için yapabiliyorsun. Yok danışmanı değilsen zaten arge kapsamında bir ekiple beraber hallediyorsun. Öyle olsa bile o noktaya gelmek için en az 5 sene iş tecrübesi vs. gerekir. 5 senede sen bildiğin ne varsa unutursun. Sonuç olarak kurup kullanmak biraz saçma. Bak ben 3 senedir Oracle db'nin neredeyse her yerine girip çıktım, table function'ından sistem tablolarına, sql tuning vs. yemediğimiz halt kalmadı. Ama hala görmediğim %30 olduğuna inanıyorum. Bence bu tür, az kullanılan sistemleri "öğrenmek" gibi ulvi bir amaca değil de, CV'nde düzgün duracak, insanların da anlayabileceği, hatta db işin olmasa bile sana bir şeyler katacak sistemlerle çalış. Mdx veya plsql demiyorum, sql öğren mesela. Cookbook'ları falan oku illa gelişmek istiyorsan. Bilmiyorum ne kadar inanırsın ama ben de senin şu anki motivasyonunla hareket etmiştim bir süre. Son bir senede, benzer ama farkli bir medium'da çok güzel ağzımın payını aldığım için (yaram büyük) tavsiyelerimi iletmeyi bir borç bildim.
nameless Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 26, 2011 teşekkür ederim tavsiyelerin için. mysql ve mssql ile yaklaşık 10 projede çalıştım ama hiçbir büyük veri akışı içeren projeler değildi. mysql üzerinde iyi bilgim olduğunu düşünüyorum; optimizasyon olsun, tuning olsun, düzgün query'ler yazmak vs. ama aynı senin gibi bilmediğim şeyler olduğunu da düşünüyorum. çok kişinin ilerlemediği bir yönde ilerlemenin iyi olduğunu düşündüğüm için bunlar için yol gösterilmesini istedim.
Queen Mesaj tarihi: Ekim 4, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2011 NoSQL'le oyna bence çok eğlenceli. Oracle'da tabii ki danışman gerekicek adamların para kazandıkları nokta bu zaten. Zaten bakarsan bu tarz açık kaynak projeleri kullanan şirketler Oracle'a falan bissürü para dökmemek için kullanıyolar. Dolayısıyla kendi elemanları keşfediyor , gerekirse geliştiriyor. Türkiye'de iş için nasıl bir durum oluşur bilmiyorum ama belki ileride ihtiyaç duyulabilir. Veya bir startupta falan işine yarar atıyorum. Emek verdiğin her şeyin bir şekilde karşılığını görüyorsun sanırım teknik konularda. Sırf her seferinde çirkin arayüzlerde iğrenç tablolara bakmaktan sıkıldıysan bile denenebilir. Ben tabi amatör olarak ilgilendiğim için daha romantik yaklaşıyorum.
riglous Mesaj tarihi: Ekim 4, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 4, 2011 http://www.wired.com/wiredenterprise/2011/10/oracle-nosql-database/ Doya doya ilgilen, ama bununla :)
riglous Mesaj tarihi: Ekim 18, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 18, 2011 Bir yerlerde birileri bir yorum yapmıştı, aşağıdaki link'leri paylaşmıştı. Bu konu geldi aklıma. http://kkovacs.eu/cassandra-vs-mongodb-vs-couchdb-vs-redis http://maxgrinev.com/2010/07/12/do-you-really-need-sql-to-do-it-all-in-cassandra/
aquila Mesaj tarihi: Ekim 18, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 18, 2011 gene ayni seyi yapmak icin milyor tane sey cikariyolar. hepiniz toplanip en iyisini yapin iste, bi tane olsun hehehehe.
Öne çıkan mesajlar