di Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Selam, iOS development'a dalmak, gerek yazilim gerekse oyun kodlamak istiyorum. Objective-C ve environment biraz yabanci geldiginden ve Mac'e de asinaligim olmadigindan direkt "bu iyidir" diyeceginiz bir kaynak ve ortam ile baslamak isterim zira hizlica ilerlemek istiyorum. Tavsiyeleriniz ne olur acep ?
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 yazilim ve oyun kodlamak tamamen farkli. once basit tableview'lerle basla. sonra istedigin yazilima gecersin. sifirdan oyuna baslamak da biraz yalan olur.
di Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Onun oyle olacagini tahmin ediyorum zaten lakin iOS isi bu kadar uzak biri icin biraz karisik. Bir suru framework var mesela. Her biri icin ayri kitaplar. Bunlardan da baska IDE'ler vesaire. Bana direkt sununla buradan ya da bu kitapla basla demenizi istiyorum. Ha bunu nasil deriz derseniz, zaten programlama temelim var, cok uzatmadan, cok sikmadan isin ozu neyse anlatip pratik yaptiran bir kaynak isimi gorur diyebilirim. Epeyce e-book gezdim ama tatmin olmadim pek ulastiklarimdan. O yuzden boyle bir arayis icindeyim.
Grosie Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 iTunes üzerinde Stanford üniversitesinin ders videoları var, şu an onları takip ediyorum ben memnunum bi hayli, eğer video izlemek baymaz diyosan tavsiye ederim. http://itunes.apple.com/us/itunes-u/developing-apps-for-ios-hd/id395605774 Bu arada iOS üzerine geliştirme yapabilmek için mac os gerekli, eğer mac sahibi değilsen vmware ile tam verim alınamasa da yapılabiliyor. ps. videolarda ingilizce altyazı da mevcut quicktime üzerinden show Closed Caption ile açabilirsin
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2011 frameworklere filan girme. daha objc syntax'ini bilmeden, garbage collection ile kafayi yemeden framework ogrenemezsin, sacini basini yolarsin. hatta kitaba bile gerek yok. google'dan uitableview ornegi bul, onunla ugras. yaptiktan sonra onselect'te textinde yazili websitesini uiwebview ile ac. ondan sonra da bir async request ile icerigini doldurmaya calis. ui filan ayarlayip bunlari yapmak zaten en azindan bir haftani alir.
SenariouS Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 para dekleştirip mac mini alabilsem bende androidden sonra ios geçecem ama... pahalı meret
Gladmir Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Stephen Kochen amca nin the one and only Objective-C kitabini edin, hatmet. IOS dan ziyade macos uzerinde simple appler uzerine basla. Bin tane framework yok ortamda, envai cesit IDE de yok (var ama pratik anlamda xcode yuklu olmak zorunda). Cocoa (touch), Foundation ve UIKit 3 tane framework. Memory management la ugrasilmayan bir dilden gecis yapiyorsan, az biraz dert yasarsin onun disinda yukarda saydigim 3 core adam gayet guzel abstraction sagliyor.
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 ios5 ile memory management yapmasina da gerek yok
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 evet, onun gibi birsey: ARC (Automatic Reference Counting)
Sypro Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 7, 2011 Bugün ilk iPhone application'ını yapmış biri olarak diyebilirim ki "off daha çok uğraşmak gerek". hayat matrix olsa, soksalar çıkarsalar disketleri öğrensek falan.
Gladmir Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mum_Chamber said: ios5 ile memory management yapmasina da gerek yok Stephen amca diyor ki; Macos env. da gc mevcut ama siz yinede ios da yaziyormus gibi yazin, good practice degil best practice. Demis de demis onun yalancisiyim, herif dilin mimarlarindan olunca ustune cok kafa yormadim. Ama [SomeObject alloc] init] autorelease] default hale gelse tadindan yenmez tabii ki.
Pluton Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Ya bu mac olmadan (yani vmware mıydı neydi oda olmadan) windowz ortamında bunun bir IDE'si birşeyi yok mudur ?
Pluton Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mac'de okadar acemiyim ki kuramadım bile abi. Okadar guide var yinede kuramadım. Sorunluyum galiba ben
di Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 VmWare ustune kurmaya calistiysan normaldir cunku bildigin iskence ediyor insana. Ben hali hazirda kurulmus halini indirip kullandim ama kitlenme ve yavaslik sebebiyle bezdirdi. Bir is sebebiyle Mac teslim etti bir musterim simdilik, o yuzden ufak tefek denemeler yapabiliyorum vakit buldukca.
Sailor Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Gladmir said: Mum_Chamber said: ios5 ile memory management yapmasina da gerek yok Stephen amca diyor ki; Macos env. da gc mevcut ama siz yinede ios da yaziyormus gibi yazin, good practice degil best practice. Demis de demis onun yalancisiyim, herif dilin mimarlarindan olunca ustune cok kafa yormadim. Ama [SomeObject alloc] init] autorelease] default hale gelse tadindan yenmez tabii ki. iOS 5 ile Automatic Reference Counting diye bir kavram geliyor, Mum orada ondan bahsetmis. Temelde memory management yine ayni mantikta yuruse de, kontrolu compiler ele alip hatalari azaltma amaciyla cikarilmis bir sey. Ama iOS 5 ne zaman major release olur ve ARC ile yazilim yapmaya baslayabiliriz; bence uzak gelecekte.
Gladmir Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Yok major release olmasina az bir vakit kaldi. Su anda final release candidate uzerinden birseyler yaziyorum. Bakmamistim ayrintili, simdi okuyunca ARC denen naneyi esasinda gc yapmiyor adam. Yine temizlikci yok ortamda, kacirdigin retain lere mudahele ediyor en guzel olayi bu sanirim.
Sailor Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 GM Seed daha cikmadi yahu? Neyse bu ay icinde cikse bile kime fayda edecek, sadece iOS 5'leri destekliyorum diyemezsin ki hemen. Kendine oyun yaziyorsan anca...
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 8, 2011 otomatik retain kodunu da uretiyor geriye donuk olarak
Pluton Mesaj tarihi: Eylül 9, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2011 di said: VmWare ustune kurmaya calistiysan normaldir cunku bildigin iskence ediyor insana. Ben hali hazirda kurulmus halini indirip kullandim ama kitlenme ve yavaslik sebebiyle bezdirdi. Nerden bulurum onu pm atar mısın ?
Gladmir Mesaj tarihi: Eylül 9, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2011 Sailor said: GM Seed daha cikmadi yahu? Neyse bu ay icinde cikse bile kime fayda edecek, sadece iOS 5'leri destekliyorum diyemezsin ki hemen. Kendine oyun yaziyorsan anca... https://developer.apple.com/devcenter/download.action?path=/Developer_Tools/xcode_4.2_developer_preview_7/xcode_4.2_and_ios_5_sdk_beta_7_for_lion.dmg
SenariouS Mesaj tarihi: Eylül 10, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2011 mac bekleyemiyecem galiba bootable bi şekilde ios yüklenemiyor mu yav
Beyt Mesaj tarihi: Eylül 10, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2011 Henüz iphone yazılım olayına başlayamadım ama elimde bir iş var o yüzden biraz alt yapı çalışması yapmıştım. Hackintosh diye bir olay var ama ben pek güvenmedim. Hiç birşeyin olmayan veya tam olarak yedeklediğin bir makinan varsa deneyebilirsin keza dan dun çökebiliyormuş. Onun dışında eski bir mac alayım diyip intel işlemcisiz bir mac alma xcode simulator falan çalışmıyor diye biliyorum yine. Kaynak olarak ise ben şunlarla başlayacağım sanırım: http://www.lynda.com/Xcode-4-tutorials/Objective-C-Essential-Training/77860-2.html //video anlatımları veren kişi baya bilgili bir amcam sevdim baya bunu bitiririm. http://developer.apple.com/ //MSDN kadar olmasa da baya iyi burası zaten başlangıç için über süper ek kütüphanelere çok ihtiyacımın olacağını düşünmüyorum. Hazır kütüphaneleri doğru dürüst açıklıyor. Umarım işine yarar. Ha bir de Push notifications ile ilgili döküman veya kaynak bulur ve bana passlarsan çok sevinirim.
Fly Mesaj tarihi: Eylül 10, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2011 arc mevcut retain/release lere herhangi bir hamlede bulunmuyor umarim ?
Öne çıkan mesajlar