Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fotolarım

sdeceokuyangenç

Öne çıkan mesajlar

tamamen yeni başladım bu işe.. okumaya,öğrenmeye devam ediyorum fakat bi yandan burdaki bilen insanların fotolar üzerinden yapacakları yorumlarda çok işime yarar diye düşündüm. yardımcı olup yanlışlarımı söylerseniz çok mutlu olurum =) "kötü" diyip geçicekler içinde cevabım "biliyorm" :D buyrun..şmdilik başlık eklemiyorum.

1

shutter speed: 1/40
av: 5.6
ISO:100

alet canon 1100d 18-55mm IS II f/3.5-5.6
Sosyal ağlarda paylaş

ulan bi kişi kompozisyon yok diye girmesin şu konulara be. heralde yok, eğitimini mi almış adam alala.

bu arada makinayı ufuk çizgisine hizalaman lazım, yamuk kalmış. hani yamuk çekmiş olsan bile en azından photoshopta düzeltebilirsin bunu. ayrıca white balance yanlış gibi biraz. shutter hızı da biraz daha az olabilirdi sanırım, renk dolgunluğu iyi değil. diyaframı biraz daha açıp kökleyebilirdin, arkaplanı biraz daha bulandırır, dikkati çiçeklere yönlendirirdi. bi de shutter hızını yavaş tut dedim ama iso da 100müş. o kadar da korkak alıştırma elini isoya, birazcık daha aç bence.

edit: gerisi zaten uğraşa uğraşa gelişiyo yavaş yavaş.
Sosyal ağlarda paylaş

bi de şey var. bi daha bakınca farkettim, soldaki çiçeklerin hepsi odak alanı içinde olsa daha hoş olurdu mesela. bunu ayarlamak zor gerçi biraz farkındayım, belki önceki mesajımda diyaframı aç dedim ışık ve arkaplan fluluğu için ama birazcık daha kısarsan da odak alanını artıracağın için o çiçekler daha net çıkabilirdi. ya da mesafeni ayarlaman lazım, o zaman da istediğin kompozisyonu yakalayamayabilirsin. dediğim gibi uğraşmak gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Shutter speed yavas hele ki elde cekerken 1/40 cok deneyimli degil isen yavas bir hiz.

1/80 veya 1/100 altina dusme kamerayi sabitlemiyor isen.

white balance da hatali.

kompozisyon zaten zamanla oturur istedigin kadar soyle deneyerek alismadikca fotograf cekecegi an unutuyor insan.

en azindan teknik kismi hallet sonra da ayni pozu farkli acilardan falan cek ve evde en iyisi hangisi ise onu sec.

ayrica adobe lightroom, photoshop, picasa ne varsa kullan ve fotograftaki sorunlari gider sonra yukle.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Kabaca:

Av modda birak aleti.
Aperture ne istedigine gore ayarla.

-Arka plan flulastirmak icin ve dusuk aydinliga sahip ortamda tripodsuz ve flashsiz cekmek icin f i en dusuk seviyede tut.
-Arka plani da net gostermek icin ve kamerayi sabitleyerek cekebiliceksen f degerini artir. f/8.0 ve ustu ideal

Shutter speed belirttigin f degerine gore kac olarak gosteriyor dikkat et. Elde cekiyorsan en dusuk 1/60 ama ideal olarak 1/80 ve daha hizli bir deger iyidir.

Baktin istedigin f degeri icin shutter speed yavas kaliyor ISO azcik artirmak iyidir. ISO400 e rahatlikla cikabilirsin. Bazen ISO800 de is gorecektir.

hic olmadi kamerayi sabitle ISO 100 veya 200 de birak. istedigin f degerini ayarla ve kamerayi geri sayim modda birakip fotografini cek. ortalik karanlik ise AF den MF e gec ve elle ayarla nereye odaklanacagini.
Sosyal ağlarda paylaş

Oncelikle teorik bilgi cok onemli, onu ilerlet fotograf dergisi vb. dergiler al kurcala.Iz dergisi al millet neler cekiomus gor kadrajlara isiklara dikkat et. temelde atman gereken en buyuk adimlardan bir tanesi es degerlik yasasi dedigimiz enstantane ile diyafram arasindaki iliskiyi ogrenip dogru bisekilde kullanmak ve sonrada amacina gore dogru bi sekilde bu yasayi bozmayi ogrenmek olmali.

Bide Internet ortaminda bi b*k a yaramayan ukala insanlarin ukala yorumlari dikkate alma..uzulmeni saglamak disinda baska biseye yaramaz.

Bol bol fotograf cek bol bol hata yap, neden guzel degil nesi hatali gibi sorular sor bunlarin uzerine git. Sokaga cik fotograf cek makinani MANUEL kullan bu cok onemli.. git galata koprusunde midye ye bira ic fotograf cek.;) otur biyere insanlari izle hareketlerini izle fotograf cekmek icin illa makina olmasina gerek yok gozunlede fotograf cekebilirsin...

KITAP: SABIT KALFAGIL'in
FOTOGRAFIN YAPISAL OGELERI VE FOTOGRAF SANATINDA KOMPOZISYON

Kitabini DERHAL edin :)
Sosyal ağlarda paylaş

teşekkür ederim yorumlar için.. sanırım bi süre av kullanıp shutter speedlere dikkat etmem yararıma olur. ayrıyetten ISO nun arttırılmasıyla ilgili o kadar "yapmayın elinizden geldiğince kumlanmadan dolayı" diyen insan var ki napıcağımı bilememiştim.. kompozisyon konusunda da yanlış olduğunun farkında olmama rağmen beceremedim olmadı..gerek merdivenlerin yamukluğu gerek diaframımın kısıtlılığı istedğime ulaşamadım.. doğal oalrak arkayı daha flulaştırmam mümkün olmadı veya çiçeğn tamamını alabilmem.. bahsettğnz kitabı hemen edincem. sormak istedğm ISO yükseltmekmi yoksa tripod mu kullanmayı tercih etmeliyim ?

ve şu white balance ı oto yapsam raw formatında çeksem..sonradan pc de yapmam dahamı mantıklı şmdilik ? böyle bi şansım varmı yani
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
ISO yukseltmek dunyanin sonu degil. Bazen yuksek ISO ile cekilen fotograflar da icerigine gore son derece cekici olabilir.

Tripod edinmen tavsiye edilir. Her halukarda tripodsuz cekemeyecegin tonla fotograf var.

Fotografcilik o kadar da kolay bir sey degil. Hevesli olmak lazim. Ben ciddi anlamda 3 yildir ilgileniyorum onun evvelinde bir 8 yil kadar sirf kafa dagitmak icin uzerine cok dusmedigim bir hobi idi. Suan cok sevdigim ve bagimlisi oldugum bir sey oldu.

Son 3 yil icinde Ingiltere'de cikan onlarca fotografcilik dergileri icinde(ki Ingiltere'de sansliyiz baya ciddi ragbet var ve yazili basin da cok gelismis halde materyal acisindan) herhalde 60+ dergi hatim ettim. Ustune scott kelby, bryan f. peterson kitaplarini okudum. Surekli olarak carl taylor, gavin hoey ve diger onlarca fotografcinin egitici videolarini takip ediyorum youtube'dan. ve her gun daha fazla okumaya devam edip bir yandan da surekli fotograf cekiyorum. dslr da shutter count sanirim su aralar 18k civari olsa gerek (bakmam lazim).

Yani sozum ona otur calis test et zaman harca.
Sosyal ağlarda paylaş

Su an icin cok fazla fotograf izlemeni oneririm.Gordugun fotografların detaylarını sorabilirsin cekimi yapanlara ve ısıgı oncelikle iyi algılamak icin gunduz ve aksam vakitleri ozellikle cok fotograf cekmen hem sana cok keyif verecektir hem de pekistireceksindir.

Foruma da fotograf yuklemekten cekinme,her cektigini ekle derim :)
Sosyal ağlarda paylaş

fotoşop kas biraz. fotografın pozlamasının bilmemnesinin doğru olmasından çok konu önemli.
ne bileyim bişey hissettirmesi lazım. şu kaya fotografı mesela, stok fotograf olarak kullanılabilir birçok yerde, ama bir hissi yok. kompozisyon falan diyor ya insanlar, o işte. o duvarda ufacık bir böcek bile olsa hayvanlar gibi değer katabilir yani.

misal,

Tiananmen Square 01

Tiananmen Square 02

tutoriallar, videolar falan hiçbir boka yaramaz. tekniğini öğrenir çok güzel vesikalık çekersin
sonuç olarak. ilerlemek için tek yapman gereken makinanın her yerini kurcalayıp bol bol fotograf çekmek, ilk çektiklerinle son çektiklerini karşılaştırmak falan filan. tekniği öğrenmekte bi bok yok, yaratıcı olabildikten sonra makinayı P ye al çek, marifet o fotografı manuelde çekmek değil, marifet çekebilmekte.

fotoşopla oyna bir de, dediğim gibi. çok eğlenceli hem.
ne bileyim bak şu fotografta yukarı doğru çıkan bi canlı olsa gayet güzel olurdu yani.

01

Sosyal ağlarda paylaş

ya 2 gün sonra ege gezisi yapıcam kendi çapımda ztn o ara kompozisyon bayaa kasarım şimdilik diğer incelikleriyle uğraşıyorum =) kompozisyonla ilgili yazılar okuyorum bi yandan o yüzden.. o foto ilk çektğm ztn şuan daha iyi olduğunu düşündüğüm şeyler çekiyorum photoshop u kullanmayı raw ları düzgün işlemeyi e hdr için tripod aldığım an onlarıda halledip koyucam.. yaptığınız bütün yorumları dikkate alıyorum bu arada kimsenin dediği boşa gitmio o yüzden yorumlara devam =)

bu photoshop ve canon un digital pro programıyla ilgilide püf noktaları söyleyeblrsinz =)
Sosyal ağlarda paylaş

Gece fotograf cekme niyetindeysen yaninda tripod bulunsun kesinlikle, bu sayede 0.5 saniyeden uzun pozlamalar yapabilirsin. O zaman ISO'yu 100e kadar dusurmek mumkun, dogal olarak fotografta kumlanma olmaz ve hersey daha net cikar :). Birde sol tarafta ki tekneye ait sey dikkat dagitiyor, gereksiz :).
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca böyle bi çekim yapacaksan, (karanlık ortamda yakındaki ve uzaktaki objeleri çekmek, ama yakındaki objenin hareketli olması durumu) slow sync olayını incelemen gerekicek.

az ışıkla çekerken süreyi arttırıyosun, tamam. uzaktaki büyük nesneler zaten kolay kolay bulanık çıkmaz. Bulanık çıkıyosa ya ufak bi nesnedir, ya da çok hızlı hareket ediyodur falan. Mesele uzun pozlamayla az ışıkta uzaktaki nesneyi çekerken, yakında ve hareketi daha belirgin nesneyi nasıl yakalayacağın. Bunun için uzun pozlama + flaş kullanıyosun işte. Flaş zaten çok uzak mesafeye etki edemiyo, uzun pozlamanı bozmuyo. Ama yakındaki nesneyi yeterince parlatıyo ve böylece atıyorum 0.5 snlik pozlamada 1/200 pozlama çekmişsin gibi yakalayabiliyosun yakın nesneyi de. sadece flaşın gücünü azaltman gerekebilir, ışık doğal durmayabilir çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...