Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sıcak su soğuk su dan daha hızlı donar ?!


nutella yerim

Öne çıkan mesajlar

tabiki bildigimiz klasik termodinamik yasalarına ters düşüyor ama bazı özel şartlarda olabileceğine dair iddaalar varmış,adamın biriyle tartışmaya girdik,ben de paylasayım dedim olabilir mi diye


adamın iddaası


Hot water, when cooled, becomes super-cooled and the cold water does not. When the cold water starts to freeze, ice crystals form and float to the top creating a layer of ice. This layer of ice also acts like a shield - it insulates the water and also stops evaporation from happening. When the hot water becomes super-cooled and reaches a temperature that allows it to freeze, it will freeze uniformly. Which means that all the water will freeze at the same time, as apposed to the non super-cooled water. Think of icy lakes and rivers in the winter time - the entire lake/river isn't frozen, just a thick layer at the top is.



Here's a quote from the article:
there is no well-agreed explanation for how this phenomenon occurs. Different mechanisms have been proposed, but the experimental evidence is inconclusive.
If you read the article, you'll see a few possibilities.



Another explanation that I've seen, which is not in the article, is that the water/ice can crystalize faster because of the characteristics of hot water. Those characteristics might be that hot water has more currents inside of it or that the molecules are more excited. Come to think of it, I don't know why that helps the crystals form faster.



benim yazdıklarım


i understood what u tried to explain,however,there are some field that i couldn't get clearly in this explanation
here is the thing
you should define what did u mean by hot and cold water,what degree does it have ?as all we know that in normal conditions water starts to freeze at 0 Cantrigrate Degree,is it cold water that u meant ?
in addition,what did u mean by hot water ? 5 C ? 10 C or 20 C
also i m sure that the shape/geometry that you reserve your waters volume is substantial about that subject
there might be a possiblity that determine the freezing,i have heard that if you would try to freeze amount volume of water immediately,such as putting it in -50 C freezer,maybe atoms can not find to time replace in normal formation and can not create a shield to resist heat transfer




link
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamın iddaası ve mantıgı dogru gozukuyo senin sordugun soru da mantıklı.. bu fenomen kac derece farklılıkta ortaya cıkar merak ettim.. ozellikle kaynayan su ve oda sıcaklıgındaki su arasında bu farkın gorunecegine eminim ama bi sınırı var mı sıcaklık farkının bu fenomeni yaratabilecegi.. merak ettim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eksik bilgi var. muhtemelen burda bahsedilen proses mesela

1- bi 10 derecedeki suyun çok kısa bir sürede sıfır dereceye düşürülmesi ve sonra dondurulması ile

2- bi sallıyorum 90 derecedeki suyun yine aynı miktarda çok kısa sürede sıfır dereceye düşürülmesi ve sonra dondurulması

Yani arada sadece sıcaklık farkı yok o sıcaklıkta sulardan çekilen ısı miktarında fark var ki ikisi de çok kısa sürede sıfır dereceye düşsün. bu durumda sıfıra dereceye gelen su moleküllerinin konfigürasyonları birbirinden farklı olursa ısı sığaları da farklı olabilir ve donma özellikleri değişebilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok da şaşırtıcı değil en azından deneysel bilgi olarak şaşırtıcı değil çünkü benzeri metodları protein ve hücre kristalize etmekte kullanıyorlar. suyu yavaş bir şekilde dondurduğun zaman kristalize olup hücreye, moleküllere zarar verebiliyor. önce ısıtıp birden hızlı dondurunca kristal yapısı daha farklı oluyor ve daha az zarar veriyor.

yani arkadaşın dediğin şey doğru olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...