Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

i have a dream ...

elferin

Öne çıkan mesajlar

selam arkadaşlar, benim bir maruzatım var da. önce biraz kendimden bahsedeyim. şimdi, ben senelerden beridir (rahat 5-6 sene olmuştur) güzel sanatlarda grafik okumak isteyen bir elemanım. böyle tasarım, çizim, photoshop falan çok seviyorum, yapıyorumda senelerden beridir. grafikerlikten başka bir meslek te düşünemiyorum kendim için. ama gel gör ki hayat beni savurmuş bambaşka yerlere. şuan bir tekstil firmasında planlamacı olarak çalışıyorum. yalnız her sene özel yetenek sınavlarına girmişliğim vardır bir fiil. malum bu konu ile ilgili arkadaşlar devlet okullarına girmenin ne kadar zor olduğunu bilirler. benim için de full-time bir işte çalışırken bu sınavlara girmek saçmalıktı ama seviyordum işte.
böyle devam ederken hayatım; askerlik geldi. gittim-geldim askere, kısa dönem, neyse... sonra bir atölyeye gittim 6 ay kadar işe girmeden, çizim kursuna.(gaza gelmiştim kazanacağım marmara grafikerliği diye) sonra özel yetenek sınavlarına girdim, devlete ve özellere. devlet okullarında bi başarı elde edemedim. (kalem cambazı olamadım hiç, fikir adamıyım ben. asfasfa falan) ama kadir has üniversitesinde girdiğim sınavda 26. oldum geçen sene. nasıl oldu bilmiyorum ama oldum. şaşırdım kendime ama malesef o sıradaki bir derece burs getirmiyordu. gidemedim kadir hasa. devlet okulları da olmamıştı zaten. ama bu okulun değerlendirme sistemi farklı idi. çizim hariç iq testi gibi bir test yapıyorlardı ve böyle yaratıcılığa yönelik ayrı yazılı bir sınav da yapıyorlardı. ve bu sene için sadece bu üniversitede tekrar sınava girmeye karar verdim. girdim de ve 11. oldum bu kez. %50 burslu olarak.
buraya kadar iyi gibi durum ama kapitalizmin gözü kör olsun! herşey para... %50 burs bile olsa para büyük. babam işçi emeklisi ve serbest çalışıyor, kardeşim üniversite 4. sınıfta okuyor, annemde ev kadını. öyle standart orta gelir grubunda (belki de daha altta) bir aileyiz yani. şöyle bir hesap yaptık ailecek. ilk seneyi kurtarıyoz bi şekilde ama gelecek seneler nolacak. notlarımı yüksek tutup bursu yükseltmem lazım. part-time bir işte kesin çalışmam lazım. birde okul taksitleri için kredi almamız da lazım. lazımda lazım yani. bu haberi alana kadar herşey çok güzeldi. süreç güzeldi, o çaba emek ve heyecan falan. ama şimdi nedense hiç birşey düşünemiyorum. karamsarlığın dibine vurmuş gibiyim sanki. son kayıt tarihi pazartesi. nasıl bir karar versem bilemiyorum. ailemi zor durumda bırakır mıyım bilmiyorum. gerçi onlar arkamda. bu zamana kadar bunu ne kadar çok istediğmi biliyorlar. ama benim kafam karışık. off ya yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmek ama bu safhada da karar verememek çok garip bir durum. bu arada farkettim destan gibi yazmışım arkadaşlar kusura bakmayın. düşünce ve önerilerinizi bekliyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

"para bir şekilde bulunur" değil mi.. aynı şekilde her doğan çocuğu için "allah rızkını verir" diye diye 6-7 çocuğa sahip olup hiç birine bakamayan, onlara düzgün bir hayat veremeyen aile kafası şu tam

parası yoksa hiç gitmesin, zaten merakı varsa bir şekilde kendini geliştirebilir hatta geçen sene 26. bu sene 11. olduysa seneye devlet okullarına da girebilir

bir sene gitti okula diyelim ve ikinci sene parası yok yetişemiyor hem bunalıma girecek hem okuldan olacak.. ne güzel tavsiye veriyosun ya bravo
Sosyal ağlarda paylaş

vurma hemen ya karamsarligin dibine.

sonucta bak, senelerdir ugrastigin biseyi kazanmissin yine, onu yapacaksin. ilk seneyi bi atlat, sonra bi sekilde bi caresine bakarsin. adim adim düsünmek lazim böyle seyleri. yoksa cidden sorunu oldugundan daha fazla büyütmüs olursun.
hem o gazla, motivasyonla derslerine de calisirsin belki ve akabinde %100 almayi basarirsin falan.

zoru basarmak en iyisi. challenge accepted de ve dal.
Sosyal ağlarda paylaş

BabacumMostors said:

"para bir şekilde bulunur" değil mi.. aynı şekilde her doğan çocuğu için "allah rızkını verir" diye diye 6-7 çocuğa sahip olup hiç birine bakamayan, onlara düzgün bir hayat veremeyen aile kafası şu tam

parası yoksa hiç gitmesin, zaten merakı varsa bir şekilde kendini geliştirebilir hatta geçen sene 26. bu sene 11. olduysa seneye devlet okullarına da girebilir

bir sene gitti okula diyelim ve ikinci sene parası yok yetişemiyor hem bunalıma girecek hem okuldan olacak.. ne güzel tavsiye veriyosun ya bravo

Asıl sana bravo dediğimi nerelere çektiğin için. Onun kafası bunun kafası demezdin anlasaydın.

Ailem arkamda, grafikerlikten başka bir meslek düşünemiyorum demiş açık açık. %50 burs da var. Kesin kararlı, onu yapmak istiyor belli ki. Bu durumda ne para göze batar nede başka başka koşullar. İmkan yaratılıyor her zaman isteyene. Tamam kolay değil, zor günler olacak ama en sonunda mutlu olma ihtimali çok daha yüksek şuan ki durumundan.

3 yıl özel ünide okudum ve sonunda okuldan ayrıldım geçen yıl. Tekrar özel üniye başlayacağım eylül ayında. Ailemi yeterince yorduğum için açıkca söyledim ilk dönem ücretimi karşılayın sadece, gerisini ben halledeceğim diye. 80.000'den fazla para boşa gitti ankarada, hiçbir işe yaramadı.
Şuan çalışıyorum, para biriktiriyorum, okul açılıncada part time çalışacağım. Bir aksilik olmaz ise sorunsuzca ödeyeceğim. Sosyal hayatım sıfıra yakın olacak, kazandığım tüm para okula gidecek. Yapmak istediğim ve "bir hayalim olduğu için" s*k*mde bile değil bunlar.

Hırsın varsa, bir şeyi gerçekten çok istiyorsan her şey yapılabilir. Fedakarlık yapmadan mümkün değil hiç bir şey.
Sosyal ağlarda paylaş

BabacumMostors said:

ben şahsen bu mesaja çok içten bir +1 çekiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

eğer yeteri kadar hırsın varsa herşey olur diyorsun ama türkiyede yeterince hırs öğrenci adama yeteri kadar "para" getirmiyor

senin batıracak bir 80.000tl paran olmş olabilir ama bu arkadaşın olmadığı ortada ki dert edindiği nokta bu

22.900tl+kdv vermişler ücreti burada yazdığı gibi

kdv dahil yıllık 13.500 tl gibi bir yük demek bu ki yarı zamanlı nerede çalışarak yılda 13.500 kazanıyorsun? varsa öyle bir iş ben gideyim, yarı zamanlı çalışacaksın ve aylık 1100 tl kazanacaksın ha tabii sigorta vs eklenecekj olursa hangi iş veren yarızamanlı çalışan bir elemana 1100tl+sigorta yapar?

güç bela ilk seneyi ödeyebileceğini söylemiş o da "güş-bela" yani şkinci sene ne oalcğüaı belli değil

onun yerine o 13.500 ü kenara ayırsın bir yıl daha çalışsın bu sırada işe girsin para biriktirsin seneye ya %100 burs alsın ya da devlet okuluna girsin ki kadir hasın sınavında bir yılda 26 dan 11 e yükselmişse sıralamada bir sonraki yıl msü olmasa bile marmarayı kazanır

benim nişanlım da %50 burslu okuyor ve bu sene 4. sınıf kaydı için 9.500 tl gibi bir harcı oldu, o %50 yi almasaydı bir sene daha deneycekti ki hani hali vakti yerinde ailenin belirli bir geliri var en azından ona rağmen %50 alması gerekiyordu

di mi girsin okusun nasılsa para bir şekilde bulunur.. nah bulunur gökten para yağıyor sanki
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada tekrar edeyim ki arakdaşımızın da yazdığı gibi babası işçi emeklisi serbest çalışıyor, anne ev kadını yani emekli maaşi gibi bir geliri yok, kardeşi de üniversite öğrencisi yani aile o kardeşe de bakıyor bir yandan

bu adam nereden para bulacak okuyacak.. öğrenim kredisi bir yere kadar idare eder
Sosyal ağlarda paylaş

sözü geçen okulda ve bölümde okuyorum.

%100 bursa yükseltme işi 2. sınıfın sonunda 2 senelik ortalama baz alınarak mümkün olabiliyor sanırım (çok emin değilim yinede) 2. seneyide ödemen gerekebilir.

sanırım ücreti bu sene 26000tlyi buldu gsfnin. Sınav kaydını yaparken tanıtım indirimi dalgasınıda aldıysan -1000tlde oradan gelecek. Bankalara borçlu değilseniz ve kredibil durumda ise peder ödeme işini okulda akbank veya garantiden kredi alarak, olmadı kredi kartına taksit yaptırabilir. Eşit taksitler halinde temiz temiz ödenebilir.

part time bir iş olayı nasıl olur bilmem. şanslı isen ilk sene haftanın 1 günü boş, 1 günü yarım. kalan günlerde ise birşey yapmak mümkün olmayacaktır ve okulda devamsızlık konusunda müsaama yok. hocayı kafalarım, ağlarsam 1 günden bırakmaz beni fln gibi şeyler yapmıyorlar.

ingilizcen ne durumda bilmiyorum ama hazırlıktan sınavla muaf olman gerekecek kesinlikle.
Sosyal ağlarda paylaş

para bir şekilde nasıl bulunsun abi. %50 bile olsa senelik 15 bin liraya yakın para istiyorlar. Sadece bu parayı bulmak için çalışıp durmak not yükseltmeye çalışmak burs kapmak için fır dönmek vesaire senin o bölümle ilgili hayallerini sekteye uğratabilir bence.

Bu arada grafik işlerinde okuldan çok pratik iş tecrübesiyle iş kapılmıyor mu? Öyle muhtemelen ama sanırım sen işin disiplinini sanatını okumak sindirmek istiyorsun.

Ben olsam hem para kazanmak için bir yerlerde çalışmaya çalışır hem de seneye şansımı tekrar denerdim.

Gene de bankaları bir gezip sonradan ödemeli öğrenim kredileriyle ilgili bilgi toplayıp kafa patlatabilirsin. Eğer ki mezun oldukta sonra ve hatta olmadan önce aldığın krediyi kısa zamanda nakite döndüreceğini düşünüyorsan yap ama bunu, sadece hayalin olduğu için...... zor iş.
Sosyal ağlarda paylaş

BabacumMostors said:

onun yerine o 13.500 ü kenara ayırsın bir yıl daha çalışsın bu sırada işe girsin para biriktirsin seneye ya %100 burs alsın ya da devlet okuluna girsin ki kadir hasın sınavında bir yılda 26 dan 11 e yükselmişse sıralamada bir sonraki yıl msü olmasa bile marmarayı kazanır

seneye sınava girsin devlet kazansın şeklinde olaya bakmak aslında çok hatalı. Ygs gibi birşeyden bahsetmiyoruz ne yazık ki. Hazırlık kurslarının favori olan, kesin derece alacak dedikleri öğrencilerinin yedeğe bile giremediği oluyor. Bu bağlamda 25likten 11.liğe yükselmesi, seneye devlet kazanmanında garantisi kesinlikle değil. Hele İstanbulda, devlet kazanırım diyerek plan yapmak; gsf için, eğitiminiz 3 veya 4. yılında değilse param yok ama "özele giriyim bişey olmazdan daha mantıksızdır" kesinlikle. İstanbul dışını kazanıdığı takdirde de zaten %50 bursa vereceği para kadarını (biraz abarttım sanki) yine ödeyecek.

bana kalırsa düşünülmesi gereken, bir sene daha hazırlanıp, devlet okulu kumarını mı oynayacak? (ki bu şekilde 1 sene daha kaybetmiş olur) yoksa bu sene girip maddi imkanları limitte kullanma kumarını mı oynayacak?

devlet okulu kazanmak kolay değil. gsfde deneme sınavıda yok. sınav sistemi aşırı göreceli, torpilli. hele grafik, iç mimarlık, endtas için.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada kazanan listeleri açıklanmıştır muhtemelen. ön sıralardaki isimleri facebook'tan falan aratıp bulup onların hangi hocalarla çalışıp hazırlandığını falan araştırabilirsin. Mutlaka dönüyordur böyle muhabbetler diye tahmin ediyorum. Hani X hoca bu okulu kazandırır sınavını biliyor tecrübeli vesaire gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

sadece devlet değil %100 burs alma şansı da olabilir

senin de dediğin gibi bir kumar bu sadece hangisinin sonucuna katlanabileceğini hesaplaması gerekiyor

belki hayali grafik tasarımcı olmak ama elinde hali hazırda bir mesleği var

dimyata giderken eldeki bulgurdan olmamaya bakması gerekiyor bir yandan

tabii şu da var eğer gerçekten ilgi duyuyorsa şu işe ve gerekli programları kullanıyor, kalemi de iyiyse kendi kendine hayali müşterilere hayalşi projeler tasarlasın onlardan bir portföy oluştursun bir internet sitesi yapıp portföyünü orada sergilesin ve grafikerlik işi baktığında da bu portföyü göstersin iş verenlere

sonucnda 4 yıllık bir okul okumu askerliği yapmış birisi olarak karşımızda duruyor

neyi riske attığını da görüp ona göre değerlendirsin artık

ama körü körüne de kalkıp "para bulkunur elbet" diye de girmesin lütfen.. "allah rızkını verir" demekten hiç bir farkı yok, kendini sağlama alsın önce
Sosyal ağlarda paylaş

Askere gittim geldim fln diyosun yaş kaç oldu abi? Bu saatten sonra bi de 4 sene okucan fln ..

Benim abim Anadolu Üniversitesi Grafik mezunu, herifin gecesi gündüzü yok 8 yıldır aynı şekilde çalışıyor. Bu tempoda bi çalışmayı yarın öbürgün aile kurduğunda götüremezsin .. Mezun olduğun zaman yaş kaç olacak fln.. bunları da düşün bence..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...