Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Defrag ve Scandisk kitlenmesi

Arkansis

Öne çıkan mesajlar

makineme 1 aydır defrag atmıyorum , performansıda doluluk oranından düşmüş olacak ki bir defrag atayım dedim, diskeeper ın son sürümünü yükledim. Defrag %22 de kitlendi . sora tekrar denedim birdaha kitlendi. Dedim herhalde hdd de bir sorun var bende full scandisk yaptırdım

Scandisk tede kitlendi %13 de 4. yada 3. aşamada olması lazım hatırlamıyorum tam
kitlenince num lock basılmıyor , ne demek istedimi anlamışsınızdır.

winxp boot cd sinde scandisk yok . bende Win me ninkini çektim www.bootdisk.com dan fakat ondaki scandisk de hdd leri görmüyor. Yani hdd lere giremiyorum.

(win XP SP1 western caviar 7200 rpm 8 mc cache)

bad sector oluşmuş olabilir , kıştan kalma olduğu için çok elektrik kesintisi olmuştu , makina işlem yaaparken yüzüne kapandı bazen. Peki nası düzelteceğim .

Not : format at demeyin , format atma imkanım şimdilik yok o yüzden önerilerinizi bekliyorum.[signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead
Sosyal ağlarda paylaş

NTFS mi sistemin?
uzun zamandır merak ediyorum bi türlü cesaret edemedim, memnun musun eğer NTFS ise, genelde ne için kullanıyosun sistemi? performans açısından değerlendirir misin FAT32 ye göre[signature][hline].:. He who fights with monsters should look to himself does not become a monster...When you gaze long into the abyss, the abyss also gazes into you .:.
- Friedrich Nietzsche
Sosyal ağlarda paylaş

HMm
daha önceki sistem Fat 32 idi
sora NTFS ye geçtim

farkettiğim birşey vardı hdd mi NTFS ye geçirince (eski 4 gb lık fujistu mu) hdd artık daha az gürültülü çalışıyordu. Performansını ozamanlar pek anlayamadım çünki zaten hdd eski idi.

Sonra Yeni hdd mi aldım 80 gb lık bir western . 8 mb cache 7200 RPM var idi. Şu ana kadar sorun çıkarmadı. Yani sistem açılır kapanırken hiç sorun çıkarmaz ve dosya sisteminde sorun oluşmadı.

2 senedir kapanmıyor neredeyse(windows değil , sistem sürekli açık , sistem 3 günde bir sistem reset yemesine ramen windows saçmalamadı bu sistemde , en ilgincime giden bu oldu). 3 kere windowsu baştan kurmak zorunda kaldım , ve bu kurulmalarda benim hatam idi (kasıtlı olarak sistemime virüs soktum). Hiç formatlanmadı sistem.

performansından memnunum. Sanırsam elektrik gidip gelmelerinden dosya sistemine feci zarar verdim. Yardım edecek birilerini arıyorum =][signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead

[Bu mesaj Arkansis tarafından 23 Eylül 2004 16:15 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Sabit diskin ne kadar dolu bilemiyorum ama yarıyı geçtiysen defrag'ın hiç anlamı yok.

Defrag etmeden evel bir scandisk şart eğer uzun zamandır hiç yapmadıysan.

Scandisk takılıyor ya da sürekli baştan başlıyor ise önce sabit diske sürekli yazma ihtiyacı duyan task barda bulunan programları kapat. Normalde çalışan programları kapaman gerektiğini hiç söylemiyorum. Bahsettiğim özellikte task barda bulunan memory resident programa örnek olarak mesela creative infra'nın programını verebilirim. Sırf onun yüzünden zamanında loopa girmişcesine haraket eden scandisk problemi yaşamıştım. Ayrıca defrag işlemi sırasında da diske yazma işleminden kaçınmalısın. Yani defrag çalışıyorsa bırak makina bir tek onunla ilgilensin. Ekran koruyucuları da devre dışı bırakmanda fayda var. Monitörümü korumam lazım diyorsan, ki artık ekran koruyucunun öyle bir anlamı da kalmadı gelişen teknoloji ile, monitörünü power düğmesinden kapat.

Ayrıca yine dediğim gibi uzun zamandır scandisk yapmadıysan crosslinked dosyalar oluşmuş olabilir. Bunların ayıklanması ve temizlenmesi surface scan ile mümkün oluyor. Ancak garantili olduğunu söyliyemem.

Son olarak scandisk çok iyi bir yardımcı olabildiği gibi görebileceğin en büyük bela da olabilir. Düzeltiyorum diyerek canına okuyabilir sistemin. Bu işlemler sırasında dosya kaybetme olasılığını da hiç aklından çıkarma.

Mesajında farklı scandiskler falan aramışsın windows'unkiler çalışmıyor mu? Yani sabit diskine sağ tıklayıp tools altında herşey var. Ayrıca aynı araçlara administrative tools'un altında computer management'den de erişebilirsin. (Türkçe'leri yönetimsel araçlar ve bilgisayar yönetimi hepsi kontrol panelin altında)

Format at demiyeceğim ama eğer dediğin gibi bad sector oluşmuş ise hdd'i atsan senin için daha iyi olur.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm
şunu söylemeliyim
söylediklerin olağan dışı. Defrag kitleniyor , sistem kitleniyor mousekıpırdamıyor.

Win 98 değilki bu scandiski windowsta yapayım arkadaki programlar etkilesin.
Win xp nin scandiski restart attırııyor . Winxp ye girmeden açıyor scandiski , böyle bir durumda zaten arkada program açık kalamaz. ..[signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead
Sosyal ağlarda paylaş

Olağan dışı? Nasıl yani?

Eğer diskin sağlıklı değilse yani üzerinden başarılı bir scandisk geçmediyse defrag'ın kitlenmesinden daha olağan birşey olamaz. Önceki mesajımda da söylediğim crosslinked dosyalar varsa defrag ne yapacağını bilemez. Crosslinked olan 2 dosyadan birini farklı bir yere yazma kararı aldığında diğeri problem yaratır. Çünki ikiside aynı clusterda görünür. Böyle bir sorun xp'yi de kitleyebilir. Kaldı ki çok daha eften püften sebeplerden xp kitlenebiliyor.

Scandisk 98'e özgü bir program değil ki. Yine daha önceki mesajımda dediğim gibi diske sağ tıklayıp tools sekmesinden error checking'i denedin mi? (evet xp'de adı bu olmuş) Yani 98'deki gibi scandisk yapabilirsin xp'de.

Anormal durumlarda yani ani kapanmalarda dosya sistemini kontrol için açılışta scandisk yapıyor xp, servisler sorun çıkarmasın diye direk açılışta yapıyor bunu. Eğer kendin manuel olarak error checking'i çalıştırdığında sistemin reset atması gerektiğini söylüyor ise disk üzerindeki problemlerin servislerin yazdığı alanda olma olasılığı var. Yoksa scandisk'i windows'u reset attırmadan yapman mümkün. Ha bu arada açılışta yapılan scandisk surface scan değildir unutma.

Böyle bir durumda makina reset atıp scandisk'i tamamladığında açılışı güvenli kipte yap. Buradan tekrar scandisk'i (ya da yeni adı ile error checking'i) aç. Surface scan'ı etkin kılmayı da unutma. Tamamlandığında güvenli kipi kapatmadan defrag'ı da yapabilirsin. Tercih meselesi.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test

[Bu mesaj GE-TA tarafından 23 Eylül 2004 18:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

konu ile ilgili gerekli yorumlar yapılmış da, ntfs vs. fat32 konusunda, ntfs daha yeni bir teknolojidir ve her yeni teknoloji gibi +ları ve -leri vardır.

peki hangisini kullanalım derseniz, ben format atarken ntfs olarak atmaya özen gösteririm. yok başkası format attıysa ya da bilgisayarı yeni aldıysam (bkz. laptop) hiç uğraşmam. o kadar büyük bir fark yaratmaz.

ama ağ gibi, dosyalar üzerinde çok çalışılan bir sistem kullanıyorsanız ya da kullanacaksanız kesinlikle ntfs[signature][hline]en ince yerim bileğim..

Syphex [CoH:Justice]
Sosyal ağlarda paylaş

GE-TA

şuna olağan dışı diyorum
sen yine birsürü şey yazmışsın.

arkada çalışan programlar scandiskin yeniden başlamasına neden olabilir demişsin
XP bu
ve scandisk yüzey taraması istediğimde makinemi restart ettiriyor ve win xp ye sokmadan scandisk yapıyor
neyin arkada çalışan programı kim çalışıyor arkadan anlamaıdmki[signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...