Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Otomobil Teknik Detaylar

Dartanian

Öne çıkan mesajlar

Ben bu otomobilin teknik detaylar kısmından hiç anlamıyorum 4500rpm 200nm tork gibi şeylerden hiç birşey anlamıyorum.

Bi aracın teknik kısmının iyi olduğunu alınabilcek bi araç olduğunu nasıl anlarım?Bunu öğrenmek araştırırken bunları dikkate almak istiyorum, bi aracın iyi olup olmadığını anlayabilmek.

En azından burdan bunu öğrenemiceksem bile Türkçe olan bi site bi kaynak önerebilir misiniz?
Sosyal ağlarda paylaş

donus acısı, aks araligi, gibi ozellikler cogumuz icin onemli degildir, onemli olabilecekler, kisiden kisiye degismekle beraber

beygir
tork
benzin deposu
ortalama yakıt tuketimi
şanzıman ve aktarma çeşidi
araç boyutları
gibi şeylerdir

her birini de wikipediada aratırsan açıklamasını uzun uzadıya bulabilirsin.
wot yapmamak için şimdi yavaş yavaş açıklamaya çalışıcam
Sosyal ağlarda paylaş

he ona şöle bakabilirsin

aracın ağırlığı, şanzıman türü ve torkuna bakabilirsin, veya direk yakıt tuketimine

chevrolet genel olarak konumlandırması sebebi ile SAS B VE Cye hitap ettigi icin biraz teneke araçlar yapar, pek malzeme kalitesi ve işçilik kalitesi yoktur.

motorları da 1.6 atmosferiktir genelde, veya daha dusuk hacim.
burda torku da asagı yukarı 155-165 NM arasındadır
eğer otomatik vites ise ve bu şanzıman çift kavramalı yeni nesil şanzımanlardan degil de tork konvektorlu eski tarz şanzımanlardan ise, manuele kıyasla %10 15 daha fazla yakar ve hızlanması daha dusuk olur.
manuelse biraz daha tercih edilebilirdir, ama gene de aracın agırlıgı ile torkunu kıyaslamak gerekir.
160nm torka 1400 kilo ve üstü araçlar yerinden zor kıpırdarlar, bu yuzden de cok yakıt tuketirler.
bunu zaten aracın sehir ici tuketimine bakarak da anlayabilirsin
Sosyal ağlarda paylaş

Sağolasın benim de tam demek istediğim o tip bişeydi.Yani 165 tork olan bi araç mesela kaç kilo olmalıdır bunun ideal oranı nedir gibilerindendi benim anlayıp öğrenmek istediğim.

Mesela benim bütçe öyle çok olmadığı için corsaya bakmıştım. 1.2 enjoylar 1070 kilo 110 tork gözüküyo.O zaman bu yeterli değil diyebilir miyiz?

Manisa yolu üzerinde dik olmasa da 590 rakıma çıkıp 0a iniyosun ordaki hafif yokuşlar zorlar beni heralde ve çok yakar?
Sosyal ağlarda paylaş

1.2 istese de cok yakamaz :)
dogrusal ilerlemiyo o kadar o kilo vs tork miktarı
1.4 olsa daha rahat giderdi araç ama 1.2 de cok uzmez, ama tabi icine binecek insanların agırlıgı da etkin olmaya başlıyo bu kadar hafifleyince arac ve torkui.

yani sen simdi 1 tonluk araç alıp, icine 4 tane 80 kiloluk adam binersen o araç olur 1.35 ton ve 110 nm tork çok zorlanır o aracı kıpırdatmakta. böyle bi sıkıntısı var.
araç hafiflerken torku da azalabilir, ama içine binecek yolcuların agırlıgı sabit kalacagı icin, burdan sıkıntı olusuyo
Sosyal ağlarda paylaş

ek detay;

aşırı beslemeli olmayan, turbolu superchargerlı kompresorlu olmayan araçlar, yani atmosferik beslemeli araçlar çoğunlukla motor hacimleriyle aynı torka sahiptirler

1.2 araç 110 115 tork, 1.6 araç 155 tork, 3 litre araç 285 tork gibidir.
beygirleri için aynısı soylenemez zira beygir devirle hesaplanan bi çıktıdır. max 4k devir çeviren eski bir amerikan 500nm torku varken 240 beygir çıkarabilir, 500nmlik bir italyan egzotik 8.700 devirde 500 beygir çıkarıyorken

egzotikler hariç
Sosyal ağlarda paylaş

gidecegin kilometre/saatler de onemli tabi

agirlastikca aynı kilometrede seyrederken tuketecegi yakıt artacak
1.2 motorlar da sehirler arası yol yaparken 120 130 ustunde gitmek istedigin zaman hem cok zorlanacak hem de hacminden beklenmeyen uzun yol tuketimleri yapacak.

hani yakıt tuketimlerinde sehir ici mesela 8 litreyken uzun yol 5 falandır ya
sen icinde 4 kisi varken sehir disi 160 yapmaya calısırsan o 1.2 corsa 8.5 9 litre yakacak :)
Sosyal ağlarda paylaş

kendiminkinden ornek verecegim
1.4 litre turbo+superchargerlı vw scirocco var
stock hali 160hp 240nm tork
benimkinin yazılımlı hali 200hp 295nm tork

stok verileri sehir ici 8 litre sehir disi 6 litre falan olsa gerek

kışın canakkale eceabata gittim, 180-230km/h hızlarla, araçta 3 kisi olarak. ortalama tuketim 12 litreydi

araçların hacmi ile zorlanmadan yapabildikleri kilometre/saatler orantılı.

evet benim 1.4luk aracım 200le seyredebiliyo, ama 11 litre yakıyo
başkasının 420hplik 4 litre bmw m3'u de 200le giderken 11 litre yakar
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Senin düşük güçlü motoru zorladığın şartlar, yüksek güçlü motor için zorlayıcı bir şart olmayacağı için daha düşük veya aynı tüketimi yakalaması mümkündür.

Babamın 1.8T 193HP otomatik aracı 160km/h ortalama hızda, benim 1.5dci 100HP'lik aracımdan daha düşük litre bazında tüketime sahip. Benim araç o hızda hafif rampa gördüğünde anlık tüketim coşarken, Audi'de pek bir değişim olmuyor.

O sebeple kullanım şartlarına göre motor değerlerini kıyaslamak gerekli. Herkes 90km/h değerinde araç kullanacak değil.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Mathias said:

synthesizer said:

top gear test tracki time trial yapan priustan daha az yakıt harcıyodu m3, takip ederken.
ordan yola çıktım

Abi tamam da 200 km basarken diğerine göre az yakabilir de, 11 litreyi şehir içi c 180 bile yakamıyor. 13-15 arası yani eheh.
c180 supercharger kullandıgı, arkadan itis oldugu ve ağır olduğu için çok yakıyo.
1 litre benzini m3 daha verimli tüketiyo :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...