Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kaynakça hazırlama ile ilgili bir soru

sandalye

Öne çıkan mesajlar

Şimdi buraya açmamam gerekli biliyorum ama yarın teslim etmem gereken bir ödev var ve çok çaresiz durumdayım. Daha çok kişiye ulaşabilmek amacıyla konuyu buraya açtım umarım anlayışla karşılarsınız.

Muzdarip olduğum sorunu anlatmaya çalışıcam.

Şimdi bir ödev hazırladım konusu "çocuk resimlerinde ruhsal yansımalar"

Ödevin büyük bir kısmını tek bir kitaptan yararlanarak yazdım.

Kitap konumu çok geniş kapsamlı ele almış ve içinde çeşitli kitaplardan alıntılar barındırıyor.

Mesela işte bir olguyu, olayı incelemiş ve kendisi bu bilgilere şurdan ulaştık diye kaynakça eklemiş.

Bende kitaptaki bazı alıntıları kullandım ve o kitapın "şurdan aldık bu bilgiyi" dediği kaynakları kendi kaynakçama ekledim.

Şimdi bir örnekle ne yapmak istediğimi anlatıcam.

Örneğin o ödevi hazırlamakta kullandığım kitaptan bir alıntıyı
kullandım, kitabında "şurdan aldık bu bilgiyi" dediği yeride kaynakçama şu şekilde ekledim:

MacGregor, J. (1989). The discovery of the art of the insane. Lawrence, NJ: Princeton University Press.

Ancak böyle olduğu zaman sanki ben direk bu kitabı okuyup araştırıp bilgiyi edinmişim gibi oldu. Yani kaynakçayı okuyan insan böyle düşünecek.
Ama benim istediğim şey kaynakçayı okuyan insan benim bu kaynakçaları başka bir kitabın içindeki alıntılardan aldığımı bilsin.

APA formatında bu usulen nasıl yapılıyor hiçbir fikrim yok.

Size sormak istediğim şeyde bu. Kaynakçada bunu nasıl belirtebilirim, usulü nedir?

Umarım anlatabilmişimdir, şimdide çok teşekkür ederim.

Anlayamadığınız bir nokta varsa sorarsanız daha açık olmaya çalışırım.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte hile sayılmaması için bunu belirtmek istiyorum.

Direk alıntıların olduğu sayfaya dipnot şeklinde belirtmek istemiyorum.

Kaynakçamda bu durumu belirtmek istiyorum. Ben X kitabında birşey okudum X kitabıda bu bilgiyi Yden almış.

Kaynakçamda bilgiyi "Y'den aldım diye" değil. "X aracılığı ile Y'den aldım" diye belirtmek istiyorum.

Tabi belkide böyle birşey mümkün değildir. APA formatına hakim birisi açıklayabilir mi böyle birşeyin usulü var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Söylediğin sekilde bir referans sistemi var, "x (1995) in y (1998) states..." gibi yapılıyordu galiba, en azından Harvard sisteminde vardı. Referans sistemlerini incele tamamen bulursun mutlaka. Metin sonu referanslarda da hem x i hem y yi referans yazman gerekiyordu hatta sanırım. Veya "x (1995) in y (1998)" seklinde arkaya yazılıyor da olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkür ederim.

Googledan ulaşmaya çalıştım ancak doğru anahtar kelimeleri bulamadığım için birde yeterli ingilizcem olmadığı için. Bir sonuç elde edemedim.

Arkadaşında bahsettiği referans sistemini detaylı olarak bilip bana anlatabilecek biri var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Okunmayan kaynaklar
MADDE 25 – (1) Aday, okuyup incelemediği kaynaklara atıf yapamaz.
(2) Adayın yararlandığı bir kaynağın dipnotunda geçen ve fakat aday tarafından incelenmeyen bir öğreti kaynağına “naklen”, “atfen” veya benzeri bir ifade ile dahi atıf yapılmaz. Ancak aday, incelediği ve atıf yaptığı kaynağı açıkladığı dipnotunda, o kaynağın atıf yaptığı başka bir kaynağı, buna ilişkin açıklayıcı bir ibare ile bildirebilir. (Örneğin “Işıktaç/Metin, Hukuk Metodolojisi, İstanbul 2003, II F 2 a, s. 107 ve orada dn. 252’de anılan Larenz, Methodenlehre.” şeklinde bir atıf, adayın Işıktaç/Metin tarafından yazılan kitabın 107’nci sayfasını inceleyip atıf verdiğini, ancak o sayfada 252’nci dipnotta bildirilen kaynağı incelemediğini, yalnızca önemi sebebiyle Işıktaç/Metin’de bildirilen atfa işaret ettiğini gösterir.)
(3) Aday, okumadığı bir mahkeme kararını veya yerli ya da yabancı mevzuatı, elindeki bir kaynaktan derlediği bilgilere göre değerlendiriyorsa, dipnotunda, hem kaynağı hem de karar veya mevzuatı, buna ilişkin açıklayıcı bir ibare ile bildirebilir. (Örneğin “Baki Kuru, İcra ve İflâs Hukuku El Kitabı, İstanbul 2004, § 73 C II 2 b altında dn. 18’de nakledilen Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin 28.3.2002 tarihli, 8522/2289 sayılı yayımlanmamış kararı.”)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...