Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

snmp + cacti sorusu

di

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Simdi ufak bir is var benim yapmam gereken ama benim hesaplarim ile cacti grafikleri bir turlu tutmuyor.

Linux konsolundan 64bin counter data aliyorum snmp client ile. Ne siklikta alirsam alayim bu data 5 sn'de bir degisiyor.

Ama sorun su ki cacti'nin ustunde 8gbit output gorurken kendi hesaplattigimda 5 gbit goruyorum. Benzer sekilde farkli interface'lerde, farkli object_id'lerle hep ayni oranda dusuk deger aliyorum.

Nedir bunun sirri ? Nasil hesaplamam lazim benim o mereti ?
Sosyal ağlarda paylaş

Datanin 5sn de bir degismesinin seninle bir alakasi yok oncelikle. Ister realtime degissin, ister 5sn de bir. Zaten CACTI default olarak 5dk da bir alacak o datayi - ki recommended da bu zaten.

Kendin nasil hesapladin ?

Bu arada DataSource larina bakmak lazim, orada bir kac oynama yapiyorduk RRD based operatorlerle, yok bit goster byte goster falan diye. Hep ayni oranda fark varsa, bu tur bir seye de bakmak lazim.

RN miydi neydi adi, karistirdim simdi.
Sosyal ağlarda paylaş

Iste 5 sn ya da 5 dk olmasinin pek bi esprisi olmamasi lazim cunku ben ortalama hesabini degil, anlik trafigi grafikte cizdirmek istiyorum. Minimum interval'im de 5 sn.

Veri alirken kullandigim komut su;

snmpget -v1 -c commun_id IP object_id

versiyon 1 ve 2c de ayni datayi aliyorum.

Anlik trafigi bulmak icin 5'e boluyorum cunku gelen toplam 5 sn'lik toplam fakat bu sekilde cacti data'sinin yanindan bile gecemiyorum. =)

5sn'lik total data'yi kullanirsam eh biraz yaklasiyor veri.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi yapayim yapmasina da neden bu kadar fark var onu merak ediyorum iste.

Hani desen ki cacti'de gordugun anlik data anlik degil, yanlis, okey tamam diyecegim. Ama o zaman da neden current ve average var ayri ayri diye soracagim ?
Sosyal ağlarda paylaş

CACTI de gordugun tabii ki anlik data degil. Daha dogrusu senin anladigin anlik data degil. Realtime data cekebilmek icin cidden aleti yorman gerekiyor. Zaten o tur bir seyi iptraf la falan hallediyorsun, ya da oturup counter lari toplayip boluyorsun iste.

Netekim realtime data cekmemenin sadece yarattigi load kadar, accurate problemleri de var. Cunku interval ne kadar dusuk olursa senin accuracy in de o kadar dusuk oluyor. Bu nedenle adamlar guzel bir standart belirlemis. 300 sn diye. Tum monitoring sistemleri genellikle bu intervalde calisiyor. Bu interval de calisarak da en saglikli data elde ediyorlar.

Current ve Average durumu ise soyle. Current son 5 dakkalik periyodda ( hatta 10 dakka onceki data ile arasinda da relation olabiliyor bunun ) senin durumunu gosteriyor. Average ise, istedigin timeframe deki Average 'ni gosteriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...