Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

3dsmax spline modeling -samsung monitor

Rexar

Öne çıkan mesajlar

sensible arkadaşımızın ricası üzerine elimden geldiğince anlatayım dedim. bu tip konuların anlatılması zordur ama bi deneyeyim..

ilk önce monitorumuzun yandan, önden ve tepeden fotoğraflarını çekiyoruz. modelledikten sonra kullandığım fotoğrafları sildiğim için gösteremiyorum ama tahmin edersiniz tam karşıdan çekmemiz yeterli. kullandığımız fotoğraf makinasının elverdiği ölçülerde mümkün olduğu kadar uzaklaşalım ve zoom yaparak çekelim. bunun sebebi uzaklaşıp zoom yaptıkça perspektif etkisi azalmaya başlar daha çok bir izdüşüm halini alır.
sonra modele nereden başlayacağımıza ve ne şekilde ilerleyeceğimize karar veririz. ben monitorun uzerindeki yay şeklindeki kenardan başladım.önce ön görünüşten bir kare spline çizdim sonra top penceresinden resmi baz alarak bir yay çizdim. sonra yan görünüşe geçerek bu yayı kopyalaya kopyalaya ve her kopyada resimdeki ölçüye göre scale ederek arka kısmına kadar ulaştım. noktalara snap'leyerek bu line'ların bitim noktalarından arkaya doğru yeni bir line çizdim.

sonra içeri bükülen kısmını da aynı yöntemle fotoğraflardan yararlanarak çizdim. dikkat etmemiz gereken en önemli şey birbirine değmesi gereken noktalar tam olarak sıfır hata ile değmesi lazım. bunun için de snap kullanıyoruz. üstteki snap iconuna sağ mouse ile basarsak optionsu çıkar oradan nerelere snap yapması gerektiğini belirtiriz. burada endpoint'lere snap yapıyoruz. her bir parçayı ayrı spline'lar olarak yapabiliriz. en sonunda hepsini atach edip tek bir spline yapacağız nasılolsa.

sonra bu line'ların aralarını kafes şeklinde yeni line'larla dokuyoruz. mutlaka ve mutlaka snap açık olsun ve her noktayı koyarken snap ettiğinden emin olun. snap ettiğinde o nokta mavi olur. eğer snap ettirmezsek oradaki iki noktanın değdiğini anlamaz. amacımız üç kenarlı ve dört kenarlı bölgeler oluşturmak. çünkü her üç yada dört kenarın yüzey olduğunu anlar makina. 5 ve daha fazla kenarlı bölgelere yüzey dokumaz. spline modelingin mantığı budur. line'lardan oluşmuş bir geometride her üç ya da 4 kenarlı kapalı bölge yüzeydir.

not: arada bir noktaları birleştirip spline'ı kapatayım mı diye sorar. hayır diyoruz. çünkü birleştirdiğinde kafasına göre bir bezier değeri verir ve line'ımız bozululur. zaten line'larımızın noktalarının birbirine weld'li olması gerekmez sadece değmeleri yeterli. bütün spline lar ayrı olabilir.

hiçbiryer açık kalmayacak şekilde tamamen üçlü veya dörtlü bölgelere ayırdığımızdan emin olduktan sonra spline lardan birini seçerek bütün diğer spline'ları buna atach ediyoruz. artık tek bir spline oldular. sonra modifier bölümünden bu spline'a surface verirsek objemiz oluşur.

monitorun ön kapağını da aynı yöntemle yaparız. alttaki ayak kısmı kolay zaten kesitini çizip lathe ile 360 derece döndürürüz.

benim gibi modelimizin tam doğru olması gibi bir obsesifliğiniz varsa mutlaka snap kullanarak çalışın. zaten spline modeling için şart.

Sosyal ağlarda paylaş

Abi Allah razı olsun senden ya! Dün uğraştım spline'larla ama bunun gibi bişi yapamadım şimdi bida denicem okuyup sağol

[signature][hline]Jerov/Hibernia - Lancelot
Crosby,Stills,Nash & Young
Bir oh yeaah tikkysi demiş ki: "Fuck you anuna Koyim!"

[Bu mesaj Sensible tarafından 24 Ağustos 2004 21:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

sensible, kurcala bakalım. çok yerde takılacaksın bozuk yüzeyler eksik yüzeyler falan oluşacak ama pes etme. aslında çok basit bir yöntem. mantığını anladıktan sonra yukardaki anlattığım okadar şeyin ayrıntı olduğunu anlayacaksın. dikkat etmen gereken şeyler basit
-surface vermeden önce tek bir spline haline getirmek(attach)
-ayrı spline'ların üst üste gelen noktaların mutlaka matematiksel olarak çakışıyor olması(bunu snap kullanmadan başaramazsın)
-3 kenarlı yada 4 kenarlı bölgeler oluşturmak.

eğrisel yüzeylerdeki noktalar smooth ya da bezier, köşeli yerlerdeki noktalar corner olmalı. bir tarafi eğri diğer tarafı düz giden noktalar bezier-corner olmalı.

[Bu mesaj Rexar tarafından 24 Ağustos 2004 21:56 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

vardı galiba birsürü hatırlayamıyorum. www.3dcafe.com var bildiğim. ama şunu söyleyeyim tonlarca object indirdim ordan burdan hiçbirini de kullanamadım çünkü hepsinin illa bi falsosu oluyor. ya gereksiz detaylı ya çok lowpoly ya da tam istediğim gibi olmuyor. mesela bu monitor örneği: evimi tam olarak birebir modelleyim dedim tonlarca da monitor modeli var elimde ama samsung yok :) hepsi nuhnebi'den kalma şişedibi monitorler. oturdum baştan modelledim. koltuk için tv için mobilyalar için o sahnedeki bütün eşyalar için geçerli bu. gerçi benim obsesifliğimin de payı büyük. dersin ki koy bi tv geç git :)
Sosyal ağlarda paylaş

bak sana adam heves etmiş delikanlıscısına yapmış da :)
tesekkürler rexar

ya ben bir şey daha sorayım o zaman
şimdi duydum ki max 3 cd e yakınmış
ama ben de ki malum (50mb bişilik exe :( )

var mı bi
gercecikliliği ?[signature][hline]"To imagine is everything, to know is nothing at all."
-Anatole France, "The Crime of Sylvester Bernard", 1881
Sosyal ağlarda paylaş

Rexar helal banada 3dmax yüklettin yani zaten hevesim vardi bende basladim noob olarak, anlattigin kadar kapsamli olmasada spline olayini daha basit cizimlerle gerceklestirdim fakat asil soru su : Senin monitör icin cizdigin arclarin üzerinden cok fazla baglanti noktasi var, ama benim cizdigim arc larda 4 tane baglanti noktasi var ki buda 3-4 kenarli bölgeler olusturmama engel olyor, bunun püf noktasi nedir? ben cizerken nerde hata yapiyorum anlamadim[signature][hline]Dont make me more aggressive than devil...
Sosyal ağlarda paylaş

karsmak gibi olmasin
ama cizdiğin spline lara
sonra "edit spline" degikeni atayip (aslinda atamsan da olurda)
sonra değişkenler hebelesinden, edit spline'ın yanında ki + a basıp acaıyoruz
oradan elt nesne olarak "vertex" e gireceksin
alt mönülerde "insert" var
istediğin yerlere ekleyeceksin[signature][hline]"To imagine is everything, to know is nothing at all."
Sosyal ağlarda paylaş

aslında benim de ayrı bir sorunum var
sorun su ki ben "snap to vertex" e ayarlamama rağmen
extrude verdiğim de acık bir obje muamelesi yapıyor
akabinde deli oluyorum.

Ancak
snap to vertex dedikdik sonra
cizimi biraz kaydırıyorum köşelerden ve
ondan sonra "connect" ile birleştirisem
kapalı obje muamelesi yapıyor.

Max neden
snap ile ayarlamama rağmen
aynı noktada olduklarını kavrayamıyor ?[signature][hline]"To imagine is everything, to know is nothing at all."
Sosyal ağlarda paylaş

Ya benim bi sorunum var... Surface yaptığım zaman bitaraf gözüküyor fakat diğer tarafı güzkmüyor. Yani bi yanından baktığımda gayet güzel bi obje,diğer taraftan baktığımda hiçbirşey yok?![signature][hline]Jerov/Hibernia - Lancelot
Crosby,Stills,Nash & Young
Bir oh yeaah tikkysi demiş ki: "Fuck you anuna Koyim!"
Sosyal ağlarda paylaş

max de soyle bir olay vardır
Max objelerin yuzlerini tek tarafını render eder.
Boyle ce render süreleri kısalır.

Mesela bir kutunun iki yüzeyini de render etmez. İçte ki göremyeceğin alanlara yüzey döşemenin manası yoktur (ki render almak demek yüzxey döşemektir)

hangi yüzeyin kaplanacağı şöyle belirlenir.

Saat yönünün tersine oalrak dizdiğin köşeler
sana bakacak sekilde kaplanır.

eh diyeceksin onu nasıl hesaplayacagım. Ben sahsen hic ugrasma derim. Eger yüzey istediğin gibi gözükmüyorsa
"nomal" değilşkeni atarsın. Böylece yüzey "normali" tersine döner. (flip normals). Yine olmaz ise render alırken, iki yüzeyi de render la diyebilirsin. Render options'da "force two sided".[signature][hline]"To imagine is everything, to know is nothing at all."
Sosyal ağlarda paylaş

eheh aman force two sided yapayım demeyin. bütün sahneyi 2 sided render edersiniz. reflection refraction hesapları falan öyle bir çorba olur ki makinanın anası ağlar render edeyim derken :D

2 sided olması gereken objeye material editörden 2 sided material vererek halledin böyle durumları.

ama objeniz kağıt ya da kumaş gibi kalınlığı önemsiz bir obje değilse modelleme yönteminiz yanlış demektir. cam, cd için bile böyel açık yüzeyler kullanmayın. hele hele refraktif yüzeyleri asla açık yüzey yapmayın.[signature][hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2004
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...