tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Kol kaslarim nasil yer cekimini yenerek yerdeki nesneyi kaldirabiliyor? Ama ayni zamanda Dunya, Ay'i kendine cekebiliyor Nasil gucu bu kadar fazla olan bir sey ayni zamanda bu kadar zayif olabiliyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 cisimlerin yoğunluğu diyip geçiyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Miracles. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 bahsettigim sey gravity force yani soyle ornek miknatis electromagnetic di mi miknatisi yere tutunca metalleri kendine cekiyor o zaman EM G'den guclu ama ayni zamanda G olmadan evrende hic bisey yerinde duramaz nasilnasilnasil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 F=G.(M.m)/r^2 dir,M dünyanın kütlesi, küçük m de seni kütlen,senin kütlen ayla kıyaslandığında çok çok çok küçük olduğu için sana uygulanan yerçekimi zayıftır diyebilirim ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 evet bu da var;) tomkat said: o zaman EM G'den guclu /quote] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… dylanN Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 newton o elmayı yememeliydi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 google'a sordum cevabi string theory'de dedi Take a moment to try a jump into the air. Have you ever thought about how remarkable it is that so little effort is required to jump a few inches off the ground. Your puny muscles, weighing just a few kilograms, can overcome the gravitational force of the Earth, all 6 × 1024 kilograms off it. Gravity is a real weakling - 1040 times weaker than the electromagnetic force that holds atoms together. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Fistan Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 tomkat said: bahsettigim sey gravity force yani soyle ornek miknatis electromagnetic di mi miknatisi yere tutunca metalleri kendine cekiyor o zaman EM G'den guclu ama ayni zamanda G olmadan evrende hic bisey yerinde duramaz nasilnasilnasil haha. hiç fizik dersi görmedin sanırım ve kafanı acayip karıştırdığın belli. f=m.a g=9.81m/s2 a>g olunca em>g olmuyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 simdi string theory hakkinda cok az seyler biliyorum sunu yazmis ama bizim evrenimiz disinda binlerce evren olabilir ve yer cekimi(G) bu evrenler arasinda paylasildigindan bu kadar zayif baska bir evrende yer cekimi cok guclu olabilir yani baska bi evrende baska bi dunyada ziplamak imkansiz olabilir kafayi yiycem simdi de paralel evrenler dfsjdshds Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… zeper Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 yukarda gravitasyon formulunu yazmıştım bu da electromagnetic kuvvet. bunların yerine bir electron için değerler koyunca aradaki büyük fark ortaya çıkıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 fizik gormedim, brans uluslararasi iliskiler ama cok merak ediyorum boyle konulari Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Sparkcaster Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 lets divide by zero and find out Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 malca bi soru sordugumun farkina vardim biraz arastirma yapinca, sorunun cevabini kimsenin bilmedigini ve cevabi bulmak icin yillardir teori uretildigini ogrendim bilmemek diil ogrenmemek ayip Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Hastadam Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 açıklamayı şöyle yapmak isterim, kuşlar o hafif, güçsüz kanatlarıyla nasıl uçuyorda biz uçamıyoruz. ne kadar ekmek o kadar köfte arkadaşım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 çünkü yerçekimini sadece dünyanın diğer cisimleri çekme kuvveti olarak görmemen lazım. her kütle birbirini çekiyo. dünyanın kütlesi büyük olduğu için diğer çekim kuvvetlerinden daha çok çekim uyguluyo. ama yerçekimi dediğimiz zaman bütün objelerin birbirine uyguladıkları çekimi düşünmemiz lazım. mesela ayağındaki terlikle tavandaki avize arasında bile bir kütle çekim var. ancak ikisinin de kütleleri çok küçük olduğu için bu çekim çok zayıf. dünyanın kütlesi çok büyük, terliğin kütlesi küçük, o yüzden terliğin dünyaya doğru çekiliyo, buna da ağırlık diyoruz. şimdi graviteyi yenme konusuna gelirsek; yerdeki nesnenin kütlesi küçük olduğu için dünyayla nesne arasındaki çekim kuvveti de küçük. Pek bilgim yok işin detayına giremiyorum da olayı bir yerçekimi ivmesi/alanı içinde kalan bir nesne olarak düşünmektense iki objenin birbirini çekmesi olarak düşünmen lazım. F=G.(M.m)/r^2 dünyanın kütlesi olarak düşünmeyelim de M i 1. nesnenin kütlesi, m i 2. nesnenin kütlesi olarak alalım. Kuvvet doğrudan cisimlerin kuvvetlerinin çarpımıyla alakalı. Mesela dünyanın kütlesi şimdikinin yarısı kadar olsaydı, kaldırmak için uygulaman gereken kuvvet te yarıya inicekti. Başka bir açıdan bakmak gerekirse dünya yerdeki nesneyi çektiği kadar yerdeki nesne de dünyayı çekiyo. Yani cisimlerden birinin kütlesi küçükse aradaki kuvvet o kadar da büyük olmuyo. Bu yüzden kasların o nesneyi kaldırmak için yeterli. Ancak yine de o kadar da güçlü değiliz. Yerçekiminin iki katına çıktığını düşünün. 80 kilo ağırlığındaki bir insan 160 kilo olucak, 80 kilo yük taşımanla eşdeğer yani. Ancak halterciler filan ayakta durabilir öyle bir durumda. Hı, en başından beri yerçekimi 2g olan bir ortamda yaşasaydık kaslarımız onu kaldıracak kadar güçlenirmiydi orasını bilemiyorum^^ Ay konusuna gelirsek; o kadar büyük kütleye sahip bir cisimle dünyanın birbirlerine uyguladığı kuvvet çok daha büyük olur. tl;dr Yer çekimi sadece "yer" in herhangi bir nesneyi çekmesi değil, hem nesnenin hem yer in birbirini çekmesi, yani işin içine ikisinin de kütlesi giriyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 guzel yazmissin, o konuda da bilgim yoktu ama ben galiba soruyu en bastan yanlis sordum benim sorum neden G diger 3 buyuk kuvvetten cok cok cok daha zayif big bang zamaninda bu kuvvetler esit degerde diil miydi? sonra nooldu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 bi de dunyadaki hissettigimiz yer cekimiyle uzay&zaman'i buken (ya da warp miydi?) yer cekimi farkli seyler di mi? ornek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… paspatur Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Yer çekimi diye bişey yoktur. Eğer olsaydı kimse kıvırcık saçlı olamazdı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Cuce Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 tomkat said: Kol kaslarim nasil yer cekimini yenerek yerdeki nesneyi kaldirabiliyor? Ama ayni zamanda Dunya, Ay'i kendine cekebiliyor Nasil gucu bu kadar fazla olan bir sey ayni zamanda bu kadar zayif olabiliyor? cünkü kyercekimi ddiğimiz şey dah adoğrudu kütlelerin birbirini cekme kuvveti, iki şeyle ilişkili. birincici mesafe ikincisi ağırlık. iki kütlenin birbirleri arasında yarattıkları kuvvet ağırlıklarıyla düz ve aradaki mesafenin karesiyle düz orantılı. bu ne demek, senin o kol kasların zaten aylla karşılaştırılmıyacak kadar ufacık minnacık tepecik bişi kaldırıyo. veya o puny kaslarda aynı derecede ufacık minnacık bişeyi zıplatıyo. şaşılacak bişi yok yanı. tek taraflı bi olay değil yercekimi, iki tarafında kaliteli olması lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Myshkin Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 aradaki mesafenin karesiyle ters Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Cuce Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 düz demişlim dimi pardon ters olucaktı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… NolaxThensbane Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Newton kanunları yazıyorum tok karnına bi kere oku. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… xieon Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Şimdi sosyalcı aklımla şey düşündüm yanlışları siz söylersiniz: Dünyanın yer çekimine karşı insan yerinde zıplayabiliyor demek ki vücudumuzun oluşturduğu kuvvet > dünyanın insana uyguladığı yer çekimi? Bu durumda aklıma şey geliyor insanın gerçek gücü 0 yerçekimi ortamda ortaya çıkar gibi? Hatta 38 derece ateş ve uykusuz halimle daha da saçmalamayım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Fistan said: cisimlerin yoğunluğu diyip geçiyorum yoğunluk mu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Önceki 1 2 Sonraki 1.sayfa (Toplam 2 sayfa) Paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği… Takipçiler 0
dylanN Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 newton o elmayı yememeliydi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 google'a sordum cevabi string theory'de dedi Take a moment to try a jump into the air. Have you ever thought about how remarkable it is that so little effort is required to jump a few inches off the ground. Your puny muscles, weighing just a few kilograms, can overcome the gravitational force of the Earth, all 6 × 1024 kilograms off it. Gravity is a real weakling - 1040 times weaker than the electromagnetic force that holds atoms together. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 tomkat said: bahsettigim sey gravity force yani soyle ornek miknatis electromagnetic di mi miknatisi yere tutunca metalleri kendine cekiyor o zaman EM G'den guclu ama ayni zamanda G olmadan evrende hic bisey yerinde duramaz nasilnasilnasil haha. hiç fizik dersi görmedin sanırım ve kafanı acayip karıştırdığın belli. f=m.a g=9.81m/s2 a>g olunca em>g olmuyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 simdi string theory hakkinda cok az seyler biliyorum sunu yazmis ama bizim evrenimiz disinda binlerce evren olabilir ve yer cekimi(G) bu evrenler arasinda paylasildigindan bu kadar zayif baska bir evrende yer cekimi cok guclu olabilir yani baska bi evrende baska bi dunyada ziplamak imkansiz olabilir kafayi yiycem simdi de paralel evrenler dfsjdshds Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 yukarda gravitasyon formulunu yazmıştım bu da electromagnetic kuvvet. bunların yerine bir electron için değerler koyunca aradaki büyük fark ortaya çıkıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 fizik gormedim, brans uluslararasi iliskiler ama cok merak ediyorum boyle konulari Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 lets divide by zero and find out Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 malca bi soru sordugumun farkina vardim biraz arastirma yapinca, sorunun cevabini kimsenin bilmedigini ve cevabi bulmak icin yillardir teori uretildigini ogrendim bilmemek diil ogrenmemek ayip Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hastadam Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 açıklamayı şöyle yapmak isterim, kuşlar o hafif, güçsüz kanatlarıyla nasıl uçuyorda biz uçamıyoruz. ne kadar ekmek o kadar köfte arkadaşım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 çünkü yerçekimini sadece dünyanın diğer cisimleri çekme kuvveti olarak görmemen lazım. her kütle birbirini çekiyo. dünyanın kütlesi büyük olduğu için diğer çekim kuvvetlerinden daha çok çekim uyguluyo. ama yerçekimi dediğimiz zaman bütün objelerin birbirine uyguladıkları çekimi düşünmemiz lazım. mesela ayağındaki terlikle tavandaki avize arasında bile bir kütle çekim var. ancak ikisinin de kütleleri çok küçük olduğu için bu çekim çok zayıf. dünyanın kütlesi çok büyük, terliğin kütlesi küçük, o yüzden terliğin dünyaya doğru çekiliyo, buna da ağırlık diyoruz. şimdi graviteyi yenme konusuna gelirsek; yerdeki nesnenin kütlesi küçük olduğu için dünyayla nesne arasındaki çekim kuvveti de küçük. Pek bilgim yok işin detayına giremiyorum da olayı bir yerçekimi ivmesi/alanı içinde kalan bir nesne olarak düşünmektense iki objenin birbirini çekmesi olarak düşünmen lazım. F=G.(M.m)/r^2 dünyanın kütlesi olarak düşünmeyelim de M i 1. nesnenin kütlesi, m i 2. nesnenin kütlesi olarak alalım. Kuvvet doğrudan cisimlerin kuvvetlerinin çarpımıyla alakalı. Mesela dünyanın kütlesi şimdikinin yarısı kadar olsaydı, kaldırmak için uygulaman gereken kuvvet te yarıya inicekti. Başka bir açıdan bakmak gerekirse dünya yerdeki nesneyi çektiği kadar yerdeki nesne de dünyayı çekiyo. Yani cisimlerden birinin kütlesi küçükse aradaki kuvvet o kadar da büyük olmuyo. Bu yüzden kasların o nesneyi kaldırmak için yeterli. Ancak yine de o kadar da güçlü değiliz. Yerçekiminin iki katına çıktığını düşünün. 80 kilo ağırlığındaki bir insan 160 kilo olucak, 80 kilo yük taşımanla eşdeğer yani. Ancak halterciler filan ayakta durabilir öyle bir durumda. Hı, en başından beri yerçekimi 2g olan bir ortamda yaşasaydık kaslarımız onu kaldıracak kadar güçlenirmiydi orasını bilemiyorum^^ Ay konusuna gelirsek; o kadar büyük kütleye sahip bir cisimle dünyanın birbirlerine uyguladığı kuvvet çok daha büyük olur. tl;dr Yer çekimi sadece "yer" in herhangi bir nesneyi çekmesi değil, hem nesnenin hem yer in birbirini çekmesi, yani işin içine ikisinin de kütlesi giriyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 guzel yazmissin, o konuda da bilgim yoktu ama ben galiba soruyu en bastan yanlis sordum benim sorum neden G diger 3 buyuk kuvvetten cok cok cok daha zayif big bang zamaninda bu kuvvetler esit degerde diil miydi? sonra nooldu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tomkat Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 bi de dunyadaki hissettigimiz yer cekimiyle uzay&zaman'i buken (ya da warp miydi?) yer cekimi farkli seyler di mi? ornek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Yer çekimi diye bişey yoktur. Eğer olsaydı kimse kıvırcık saçlı olamazdı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 tomkat said: Kol kaslarim nasil yer cekimini yenerek yerdeki nesneyi kaldirabiliyor? Ama ayni zamanda Dunya, Ay'i kendine cekebiliyor Nasil gucu bu kadar fazla olan bir sey ayni zamanda bu kadar zayif olabiliyor? cünkü kyercekimi ddiğimiz şey dah adoğrudu kütlelerin birbirini cekme kuvveti, iki şeyle ilişkili. birincici mesafe ikincisi ağırlık. iki kütlenin birbirleri arasında yarattıkları kuvvet ağırlıklarıyla düz ve aradaki mesafenin karesiyle düz orantılı. bu ne demek, senin o kol kasların zaten aylla karşılaştırılmıyacak kadar ufacık minnacık tepecik bişi kaldırıyo. veya o puny kaslarda aynı derecede ufacık minnacık bişeyi zıplatıyo. şaşılacak bişi yok yanı. tek taraflı bi olay değil yercekimi, iki tarafında kaliteli olması lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Myshkin Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 aradaki mesafenin karesiyle ters Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 düz demişlim dimi pardon ters olucaktı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Newton kanunları yazıyorum tok karnına bi kere oku. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xieon Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Şimdi sosyalcı aklımla şey düşündüm yanlışları siz söylersiniz: Dünyanın yer çekimine karşı insan yerinde zıplayabiliyor demek ki vücudumuzun oluşturduğu kuvvet > dünyanın insana uyguladığı yer çekimi? Bu durumda aklıma şey geliyor insanın gerçek gücü 0 yerçekimi ortamda ortaya çıkar gibi? Hatta 38 derece ateş ve uykusuz halimle daha da saçmalamayım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2011 Fistan said: cisimlerin yoğunluğu diyip geçiyorum yoğunluk mu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar