Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İkilem

roket adam

Öne çıkan mesajlar

• 4 hafta sonra ...
Eveet sevgili arkadaşlar. Bu topiği açalı yaklaşık bir ay oldu, bir ay önce bu sıralar Europass şablonuyla bir CV hazırlamış, "TOP 50 German companies" diye aratıp, çıkan şirketlerin çevre departmanlarına mail çekmiştim CV'yi de ekleyip. CV'de notla alakalı herhangi bir bilgi bulunmamaktaydı, sadece şurda öğrenciyim böyle öğrenciyim falan diye yazıyordu, Europass'i bilen bilir, bilmeyen google etsin işe yarar.

Mail çekilecek hedefleri şirketlerin web sitesinden çevre ile ilgilenen departmanlarını araştırıp kişilerin mail adreslerini bularak tespit ettim. Zaten büyük şirketler sürekli "Sustainability report" falan diye büyük raporlar yayınlıyorlar yıllık, o raporlarda genelde birinin imzası oluyor illa ki, ünvanına hiç dikkat etmeden çektim.

Toplamda 11 şirkete mail atmışım. İstatistikler aşağıda:

Hiç cevap dönmeyenler:
EADS, Porsche, Volkswagen (mail geri döndü, yanlış hedef tespiti :) ), ThyssenKrupp

Olumsuz cevap verenler:
Daimler (ki o kadar güzel bir red maili atmışlar ki geleceğe umutla baktım, uğraşmışlar çocuu üzmeyelim diye :) ), Lufthansa, BMW, Bayer, AMEC (Amerikan firması aslında bu ama dünyanın en büyüğü olduğundan bi el atayım dedim sdfj)

VE bunlara ek olarak Wessling telefon numarası verdi mülakat için, Bosch ise yüz yüze mülakat için Stuttgart'a çağırdı.

Konuyu mülakat taktiklerine çevirebiliriz artık HOHOHOHOHO.

Ha ek bi konu, Bosch dışında hiç bi firma, reddedenler dahil transkript ve benzeri bişi istemedi, yalnızca CV üzerinden reddedildim. Bunu da eklemek isterim.

Sorusu olanlara cevap verebilir, tavsiyesi olanların tavsiyelerini merakla beklemekteyim.
Sosyal ağlarda paylaş

OLM LAN.

Bugün Bosch'a gittim mülakat için, PhD'li bi eleman karşıladı beni, önce ne yaptıklarını falan anlattı. Direkt olarak CEO'ya bağlı bir proje grubuymuş bu, "biz burada en iyilerle çalışmak istiyoruz" falan çekti, uzun uzun muhabbet ettik, sonra bi bayan daha geldi baktım kartına onda da PhD var, ufak bi soru sordular, gereğinden uzun bi sürede yaptım -ki çok çok basitti-. Sonra dediler ki, gel sen bize, ilk bir-iki ay ufak tefek işlerde takılıcaksın ofis işlerine bakan elemana yardımcı olucaksın vs, o sırada sana belli ödevler vericez, onlardaki performansına göre yavaş yavaş bi takım işler vermeye başlicaz, belli bi süre sonra tam rayına oturmuş olacak her şey dedi. Brüt 860EUR maaşı var, net ne kadar bilmiyorum. Tamam kanka dedim rahat ol. Vizeni de uzatıyoruz dediler.

İçeride beyni gözünden çıkmış adamlar çalışıyor, üretim falan yok, direkt beyin takımı.

Ha, bu müjdeli haberi şeytmek için nete girdim, maillere bakarken gördüm ki AMEC Almanya'dan da kabul gelmiş. (AMEC sanıyorum dünyanın en büyük mühendislik / danışmanlık şirketi) Ama az para veriyolar, iş ISO 14001 üzerine ki onu TR'de de öğrenirim, Bosch'a gidicem sanıyorum.

Öyle işte. Merak edenler için: http://bels.fh-wolfenbuettel.de/cms/de/v/_dokumente/jobs_praktika/030101_bosch.pdf

Sordukları soru da şu

Kuzey kutbundasın ve kutuptan diğer kutba doğru bakıyorsun. Ekvatorda bir şerit gerili, sıfıra sıfır. Bu şeridi çıkartıp, 1 m ekledik uzunluğuna, sonra ekvatora geri yerleştirdik ama biraz geniş oldu. (saturn'ün etrafındaki halka gibi bişi çıkıyo burda) Bu halka ile dünya yüzeyi arasındaki uzaklık nedir?
Çok çok basit bi soru cidden.

Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
şimdi merak ettim çevre müh. okuyorsun ama başvurduğun şirketlerin hemen hemen hepsi porsche, daimler, bmw, lufthansa falan ne gibi bir beklentin var ki bu şirketlerden bir çevre müh. olarak? ben en çok orada ne iş yapacağını merak ediyorum.
ne bileyim çevre müh. deyince insan gider recycling, katı atık, su arıtma sektöründeki şirketlere başvurur gibi geliyor. yani gidip bu şirketlerde fotokopi çekmekle uğraşacağına kendi sektöründeki şirketlerde mesleği öğrenirdin.
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel soru gelmiş, bakarsın biri Google'dan falan gelir okur, incoming wot.
throine said:

şimdi merak ettim çevre müh. okuyorsun ama başvurduğun şirketlerin hemen hemen hepsi porsche, daimler, bmw, lufthansa falan ne gibi bir beklentin var ki bu şirketlerden bir çevre müh. olarak? ben en çok orada ne iş yapacağını merak ediyorum.
ne bileyim çevre müh. deyince insan gider recycling, katı atık, su arıtma sektöründeki şirketlere başvurur gibi geliyor. yani gidip bu şirketlerde fotokopi çekmekle uğraşacağına kendi sektöründeki şirketlerde mesleği öğrenirdin.

Üretimin olduğu yerde, hammadde olarak girdinin olduğu yerde ürün ve yan çıktılar - atıklar vardır. Avrupa'da çevre konusundaki regülasyonlar çok sıkı olduğundan bu bahsi geçen şirketlerin istisnasız tamamının çok iyi çalışmak zorunda olan çevre denetim departmanları ve çılgınca araştırma/uygulama bütçeleri var. Olmak zorunda çünkü hem yasalar çok sıkı ve sonuçlar belli aralıkların üzerinde çıkarsa çok ciddi cezalar yiyorlar, ciddi prestij kaybına uğruyorlar, hem de emisyon/çevreye yaydıkları diğer kirlilikle doğru orantılı olarak ciddi bir miktar vergi ödüyorlar.
Yan atıkları, emisyonu vesaireyi ne kadar azaltırlarsa o kadar iyi, masrafları o kadar kısmış oluyorlar.

Bu adamların krallar gibi çalışan çevre departmanları var, her ay/yıl/audit döneminde çıkartıp babalar gibi denet raporlarını halka sunmak zorundalar, dolayısıyla bu alana yatırım yapıyorlar.

En basitinden bir BMW'ye başvururken üretimden dizayna kadar bir çok farklı departmanda çalışabilirim diye başvurmuştum. Aracın motor teknolojilerinden, karoserinin hammaddesine kadar çevrecilerin danışmanlık yapabileceği alan mevcut.

Ha, ben niye bu yoldan gidiyorum diyeceksin zira bu işin biraz hesap kitap işine kayıyor. Bu meslekte su arıtımı/hava filtreleme vesaire gibi daha somut alanlar var evet, ama bu alanlar zaten doymuş durumda, değil çevreciler, kimyacılar ve diğer meslek gruplarındakiler bile zaten bu işlere merak salmış/uyguluyor durumdalar. Bu hal ve şartlarda benim için çalışılabilecek en iyi dal çevre yönetimi/enerji yönetimi olurdu, Bosch'taki staj da enerji yönetimi üzerinde bir projede olacak ki faydalı olacağına inanıyorum.

Bir de o fotokopi stajı olayını özellikle sordum mülakatta. "Biz sana para ödeyeceksek fotokopi çektirmek için vermiyoruz" dedi adam, burada maksat yetiştirmek yani bizdekinin aksine.

Özet: Diğerleri gibi "biz okulda su arıtma öğrendik" diye o konuya takılıp yan'ında yan elemanı olarak çalışmaktansa, işin yönetim kısmına talip olup tüm çevre operasyonu nasıl yönetilir, süreç nasıl daha verimli hale getirilir tarzı şeylere odaklanmak istedim. (Bunun için çevre okumama gerek yoktu, haklısın maalesef)

Ufak bi takım daha sebeplerim vardı, onlar da kendime kalsın artık.

Edit: Ulan Lufthansa'da üretim mi var diyeceksiniz şimdi, onların da emisyonu kontrol etmeleri gerekiyor, dolayısıyla çevre departmanları var ve her dönem audit raporu yayınlıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Staj sürecindeki bi takım mevzuları anlatayım bir de, kenarda dursun:

-Mailleşirken; transkript istediler, Erasmus öğrencisiyim gönderemem ama isterseniz 3 dönem önceki transkriptim var dedim, ısrar ettiğimi görünce istemediler. 2.02 ortalama ile öyle ph.d'li mühendislerin arasına girmek zor olabilirdi zira.

-Mülakatta 6 aylık staj istediklerini, kendilerine 6 aylık zorunlu staj kağıdı götürüp götüremeyeceğimi sordular. Evet dedim direkt. Sonra okulu aradım -buradan tüm Kocaeli'nin sülalesini anıyorum- hoca senin zorunlu stajın 15 gün kalmış, anca 15'lik belge veririm dedi, yalvardım anlattım durumu, yemedi. Mevzuat böyleymiş. Açtım Bosch'taki elemana anlattım durumu, alman staj için çalışma izni şeysini araştırdılar, max 4 ay 15 gün olabiliyormuş, öyle oldu.

Özet: Aga beni niye alsınlar diye düşünmemek lazım bir, sonuca giden yolda her şey mübahtır iki.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

Edit: Ulan Lufthansa'da üretim mi var diyeceksiniz şimdi, onların da emisyonu kontrol etmeleri gerekiyor, dolayısıyla çevre departmanları var ve her dönem audit raporu yayınlıyorlar.

eheh güzelmiş abi bu mantığa göre herkes her yerde staj yapabilir aslında. mesela atıyorum ben kadın çorabı üreten bir fabrikada staj yapabilirim. orası da 3~ asenkron motor doludur ve kompanzasyonu yapılmak zorunda yoksa onun da cezası var. :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...