Archangel_ Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Arkadaşlar bazılarınız duymuştur, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde puan alıp kota doldurabilmek için sağlam dişlerin dahi çekildiğini iddia eden haberler yapılmıştı. Bu durumla ilgili diş hekimliği forumlarında da tartışmalar, TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği) 'nden açıklamalar var. Uzun gelecek, bir çok kişi okumayacak ancak en azından bir kaç kişi dahi okusa bu konu sadece diş hekimleri arasında tartışılmaktan çıkmış olur... said: 23.10.2010 Cumartesi günü çeşitli basın yayın organlarında yayınlanan “Puan Alabilmek İçin Sağlam Dişleri Bile Çekmişler” başlıklı haberler, kamuda çalışan meslektaşlarımızı hedef alan haksız suçlamalar içermektedir. Ağız Diş Sağlığı Merkezlerindeki (ADSM) performans sistemi uygulamalarının yanlışlıkları, Birliğimiz tarafından Sağlık Bakanlığı ile yapılan toplantılarda ve çeşitli platformlarda sürekli dile getirilmektedir. Performans sistemindeki bu yanlışlar, hekimleri daha çok çalışmaya sevk etmekte ve bu durum tedavi sürelerini kısaltarak hizmetlerin kalitesinde düşmeye neden olmaktadır. Halbuki tedavi süreleri ile ilgili Dünya Dişhekimleri Birliği`nin (FDI) ve Türk Dişhekimleri Birliği`nin bilimsel çalışmaları mevcuttur. Daha fazla hasta bakılması adına bu süreleri kısaltan, üstüne üstlük "ağızdan diş yok etmeyi daha çok puanla ödüllendirmek" üzere kurgulayan anlayışın kurduğu yanlış sistem; meslektaşlarımızı kamuoyunda boy hedefi haline getirmiştir. Hatırlanacağı üzere bugüne kadar sadece verilen hizmetlerin miktarıyla övünen, Türk Dişhekimleri Birliği’nin tüm uyarılarına rağmen, yapılan işlerin çeşitleri ve kalitesiyle ilgili herhangi bir ölçme ve değerlendirme yapmayan Bakanlık bugün bir başka yanlışla sorumluluğu meslektaşlarımıza yüklemeye çalışmaktadır. Bakanlığın yıllık diş çekimlerinin bir önceki yıla göre %10 artmasının gerekçelerini tam araştırmadan dişhekimlerinin sağlam diş çektikleri yönünde bir sonuç çıkarılması akla ve mantığa aykırıdır. Her meslekte olduğu gibi dişhekimliğinde de etik dışı uygulamalar varsa sorumluları ortaya çıkarılmalı ve bu kişilere gerekli cezalar verilmelidir. Ancak sağlam diş çeken meslektaşlarımız (!) hakkında gerekli soruşturmalar açılmadan kamuda çalışan 6000 dişhekimini potansiyel suçlu ilan edilmesi; dişhekimliği mesleğinin toplumdaki saygınlığına gölge düşürmektedir. Suçu başkalarına atmak ve hedef göstermek yerine; mevcut sistemi irdeleyerek hem hastalar hem de dişhekimleri için daha makul hale getirmek Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevi olmalıdır. Ülkemizde şimdiye kadar ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği çoğunlukla göz ardı edilerek günümüze kadar ulusal bir ağız diş sağlığı politikası oluşturulmamıştır. Hep yapıla gelen popülist politikaların doğal sonucu olarak; koruyucu programlara önem verilmemiş ve halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşılmasına yönelik ciddi ve sürdürülebilir programlar yapılmamıştır. Bu nedenle, ağız diş sağlığı sorunları yakıcı boyutlardadır. Kısa sürede ve daha az harcama yapılarak çözülebilecek olan sorunlar artarak katlanmış, halkımızın % 90’nına varan oranlarda çürük ve diş eti hastalıklarının varlığı gibi bir sonuç ortaya çıkmıştır. Ülke genelindeki mevcut ADSM ve diğer resmi sağlık kuruluşlarındaki dişhekimlerinin hastalara zamanında ve yeterli hizmet sunmalarının olanaksızlığı ortadadır. Çözüm; hem halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak hem de gelecek yıllarda daha az para harcayarak daha sağlıklı ağızlara sahip bir toplum yaratmak için Hükümete sunduğumuz "muayenelerden de hizmet alınması projesinin" bir an önce uygulamaya konulması ve kamunun özelden hizmet almasıdır. Yani ağız diş sağlığı hizmeti veren kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının tamamı acilen hizmet sunumunda bir araya getirilmelidir. TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ Bu da yukarıda yazılanla paralel, TDB genel başkanı Prof.Dr.Murat AKKAYA'nın bir bildirisi said: SAYIN BAŞBAKANIMIZA SORUYORUZ: VATANDAŞ İSTEDİĞİ HASTANEDEN HİZMET ALIYORKEN, İSTEDİĞİ ECZANEDEN İLAÇ ALIYORKEN, NEDEN İSTEDİĞİ DİŞHEKİMİNDEN HİZMET ALAMIYOR? Sayın Başbakanımız Cumartesi günü Kızılcıhamam’da yaptığı konuşmada diyor ki; “Sağlıkta artık benim vatandaşım istediği hastaneye gidiyor, istediği hizmeti alıyor, istediği eczaneye gidip ilacını rahatlıkla alabiliyor. Hiçbir kapı kendisine kapanmıyor, kapanamaz, kapanmayacak…” Peki Sayın Başbakanımıza soruyoruz; Neden vatandaş istediği hastaneden sağlık hizmeti alırken, istediği eczaneden ilacını alırken istediği dişhekiminden ağız diş sağlığı hizmeti alamıyor? Vatandaş Neden Ağız Diş Sağlığı Merkezlerine (ADSM) gitmeye mecbur tutuluyor? Neden dişhekimliği hizmetlerinde ayrımcılık yapılıyor? Yoksa ağız diş hastalıkları bir sağlık sorunu değil mi? Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak ülke genelinde toplam 123 adet ADSM bulunmaktadır. Bu ADSM’lerde istihdam edilen dişhekimi sayısı sebebiyle hizmet yetersizlikleri bir yana, kuruldukları yerleşim birimleri itibariyle asıl olarak kent merkezlerinde kurulmuş olduğu bilinmektedir. Hastaların bulundukları yerde tedaviye erişebilmeleri için gerekli olan sevkin yapılabilmesi için en az üç saat uzaklıktaki il merkezlerine veya bir başka ile gitmeleri gerekmektedir. Bu hastaların, bunca zahmete katlanarak saatlerce uzaklıktaki merkezlere başvurup sevk talep etmeyecekleri açıktır. Gelinen noktada; ülke genelindeki mevcut ADSM ve diğer resmi sağlık kuruluşlarındaki dişhekimlerinin hastalara zamanında ve yeterli hizmet sunmalarının olanaksızlığı ortada iken, Danıştay kararının gereğini yerine getirmek zorunda olan İdarenin, uzun zamandır yaptığı gibi karar gereğini şeklen yerine getirir gibi gözükerek, ortaya koyduğu yeni şartlarla kararları her defasında ihlal ettiği görülmektedir. Sonuç olarak; halkımız ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşamamaktadır. Ülkemizde şimdiye kadar ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği çoğunlukla göz ardı edilerek, günümüze kadar ulusal bir ağız diş sağlığı politikası oluşturulamamıştır. Bunun doğal sonucu olarak; koruyucu programlara önem verilmemiş ve halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşılmasına yönelik ciddi ve sürdürülebilir programlar yapılmamıştır. Bu nedenle, ağız diş sağlığı sorunları yakıcı boyutlardadır. Kısa sürede ve daha az harcama yapılarak çözülebilecek olan sorunlar artarak katlanmış, halkımızın % 90’nına varan oranlarda çürük ve diş eti hastalıklarının varlığı gibi bir sonuç ortaya çıkmıştır. Kamunun muayenehanelerden de hizmet alımıyla ilgili 17 Eylül 2008`de verdiğimiz teklifin üzerinden 2 yıl geçmiş, ancak başlanan çalışmalar bitme noktasında iken sonuçlandırılmamıştır. Bu da bize ağız diş sağlığı sorunlarının sağlık sorunu olarak görülmediğini, bu nedenle çözümü için de bir çaba sarf edilmediğini düşündürmektedir. Sayın Başbakanımıza, 2 yıl önce söylediği; “muayenehanelerden hizmet alınmasının hizmete erişmek açısından uygun olduğu” yönündeki sözlerini hatırlatarak, hem halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak hem de gelecek yıllarda daha az para harcayarak daha sağlıklı ağızlara sahip bir toplum yaratmak için Hükümete sunduğumuz bir projemizin bir an önce uygulamaya konulmasını istiyoruz. Prof.Dr.Murat AKKAYA Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı
Fistan Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 saglam disin cekilmesi korkutucu bisey degil gunumuzde o yuzden cekselerde olur cok uzun okumadim ama kesin hukumetin sacmaladigi bi yerler vardir o yuzden kiniyorum direk
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Valla ben de okumadım aslına bakarsanız da, bikaç cümle özetliyor. Bunu yapan doktor varsa kusura bakmasın ama kendi şerefsizliğidir. Aynı doktor muayenehanesinde de bok püsür bişeye fazla para yazar zaten, sırf burda yapmıyor. Burda diş hastahanesi oldu eski ssk binası. Geçen gün gittim ben de, hem binanın tertibi düzeni, hem personelin ilgisi, hem de doktorun davranışları bayaaa hoşuma gitti. Hatta dişimdeki çürükler için gittim, inceledi baktı etti, ağrı sızı yoktu zaten, daha başlangıç aşamasında, dişin sağlam bu dişin yapısını bozmayalım boşu boşuna dedi. Gerekli şeyleri uzun uzun anlattı falan, neler yapayım nasıl koruyayım. Özetle ilgiliydi. Buna karşılık yazıda anlatılan doktorlar da var. Sistemde değil doktorda biter.
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Birde nasıl istediği doktora gidemiyor? O hastanelerde de hekim seçme hakkı var.
pascalnouman Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 yazıyı okumadım ama dis cektircekseniz erkek doktora gidin cunku gercekten kas gucu lazim dis cekimi icin
HolyRaider Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 sanmıyorum bir diş hekiminin böyle birşey yapacağını. diş hekimi yani, çok da aç kalınabilecek bir meslek değil.
gecko Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 said: Buna karşılık yazıda anlatılan doktorlar da var. Sistemde değil doktorda biter. this
Llama Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 ee şimdi sağlam diş çekilmiş mi çekilmemişmi
Red Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 dişçi lavugun biri ki ünlü bi özel hastaneydi.dişimn çürüdüğüne emindim dolgusu falan düştüydü sora hep salladım hallederim diye.bi baktım diş pert olmuş.ağrıdan geberiyorum gece dayanamadım koştum hastaneye.adam bişi yok dedi çekmedi.ki dişin ölmüş oldugunu çekilmesini gerektiğini blmek için okuluna gitmeyede gerek yok . burdan tekrar sesleniyorum ona.şerefsiz herif.acıdan kafama sıkıcaktım adam son vermedi acıma
cacodemon Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Antalya ADSM'ye gittim geçen ay. İçerisi bildiğin imalathane gibi. Eski, nemli ve orta genişlikte bir salonda 6-7 tane dişçi koltuğu, her birinin başında birer diş hekimi ve temizlik görevlisi var. Geliyorsun, hop oturuyorsun koltuğa, doktor hemen bakıyor, 10sn içinde karar verip işleme göre sana gün veriyor. Yaklaşık 1 ay sonra tekrar geliyorsun, artık dolgu mu olacak, çekilecek mi o zaman yapılıyor. Benim çürüğüm vardı ve sinire çok yaklaşmıştı (yine de ağrı sızı fazla yoktu). Doktor gel 1 ay sonra temizleyip bakalım, belki kanal tedavisi yaparız dedi. Ben ise oradan çıktığım gibi özel bir kliniğe gittim ve tedavi oldum. Dolgu yapıldıktan sonra doktor, 1 ay sonra gitseydin o dişi çekerlerdi dedi! Tabi herkes için aynı prosedür olmayabilir. Ağrın sızın çoksa ertesi güne de gün verebilirler falan. Fakat gerçek olan birşey var, Antalya ADSM'de çalışan diş hekimlerine gerçekten acıdım. O ne yoğunluktur, o ne şartlardır öyle! Bizim milletin bir özelliği, suçu direkt başkasına atar hatayı asla kendisinde aramaz. Özellikle de biraz otorite sahibiysen senden doğrusu yoktur. Diş hekimlerinin arasında elbette çürükler de olabilir, fakat böyle bir genelleme ile tüm hekimleri zan altında bırakacak kadar cahil olmak ancak bizim hükümetimize ve onu seçen milletimize yakışır.
bansheee Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 pascalnouman said: yazıyı okumadım ama dis cektircekseniz erkek doktora gidin cunku gercekten kas gucu lazim dis cekimi icin şu anki dişçim bayan ve şimdiye kadar gittiklerim içinde en iyisi.
DoruK Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 bayan olduğuna emin misin, kontrol ettin mi?
Archangel_ Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Buradaki insanların çoğu gibi sosyal ve maddi durumu ortalama üstü diyebileceğimiz her insanın iyi veya kötü diş hekimi anısı vardır(en azından diş hekimine gidiyorlar.diş fırçalamanın bir antibiyotik kullanımı gibi 1 hafta gibi bir süre yapıldığında dişlerinde sorun kalmayacağını düşünen insanlar var zira), o anıların, yapılanların doğruluğu yanlışlığına sadece yazılanlara bakarak yorum yapmam doğru olmaz. Gerisine elimden geldiğince bir şeyler yazayım. Fistan said: saglam disin cekilmesi korkutucu bisey degil gunumuzde o yuzden cekselerde olur buna yapacak yorum bulamıyorum :=) gerçekten de insanlarımızın dişlerine, ağız sağlığına verdikleri önem vahim durumda. SeaGle said: Buna karşılık yazıda anlatılan doktorlar da var. Sistemde değil doktorda biter. İlk cümleye katılmamak elde değil. said: Her meslekte olduğu gibi dişhekimliğinde de etik dışı uygulamalar varsa sorumluları ortaya çıkarılmalı ve bu kişilere gerekli cezalar verilmelidir. Ancak; sistemde değil doktorda biter gibi basite indirgemek de şu açılardan yanlış olur kanısındayım; bizlerin aldığı eğitim sonucunda yapmamız gereken ideal tedavilerde gerekli malzemeler, hele hele gerekli zaman bizlere sağlanmadığı sürece yani "sistem bizi engellediği sürece" bizler ideal tedavileri yapamayız.Örneğin; iltihaplı bir dişiniz varken bu dişe yapılması gereken tedavi iltihabın boyutuna göre 2-3 seansta bitecek bir kanal tedavisi de olabilir, 3 ay sürekli pansumanlarla devam edecek kanal tedavisinin DENENMESİ de olabilir, dişin çekimi de olabilir.Hekimin önceliği dişi kurtarmak için elinden geleni yapmaktır, sonunda dişin yine de çekilmesi gerekebilecek olsa da. Ancak hasta yoğunluğundan, bir hekimin bir hastasına ayırabileceği zamanın kısıtlılığından ötürü kurtulma şansı çok yüksek olmayan dişler çekilebiliyor ADSM lerde. Hastaya en az 5-6 seansta yapılıp bir çok kontrolden sonra teslim edilmesi gereken protezler 2 seansta verilebiliyor. Bu örneklerin olmaması için yapılması gereken de biraz aşağıda... SeaGle said: Birde nasıl istediği doktora gidemiyor? O hastanelerde de hekim seçme hakkı var. Şöyle ki; TDB ve diş hekimleri tarafından istenen özel muayenehanelerde de halka diş tedavisinin SGK güvencesiyle verilmesi, ADSM lerdeki performans sisteminin değişmesi(yazıya biraz göz gezdirirseniz sistemin saçmalığı, yanlışlığı sizlerden de kaçmaz tahminim). Örneğin; said: tedavi süreleri ile ilgili Dünya Dişhekimleri Birliği`nin (FDI) ve Türk Dişhekimleri Birliği`nin bilimsel çalışmaları mevcuttur. Daha fazla hasta bakılması adına bu süreleri kısaltan, üstüne üstlük "ağızdan diş yok etmeyi daha çok puanla ödüllendirmek" üzere kurgulayan anlayışın kurduğu yanlış sistem; meslektaşlarımızı kamuoyunda boy hedefi haline getirmiştir.
Archangel_ Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 bansheee said: pascalnouman said: yazıyı okumadım ama dis cektircekseniz erkek doktora gidin cunku gercekten kas gucu lazim dis cekimi icin şu anki dişçim bayan ve şimdiye kadar gittiklerim içinde en iyisi. "Diş çekimi güç değil teknik işidir" Diyordu bir cerrahi profesörümüz. Gerçekten haklı da. Ama şu da var, öyle bir kök yapısına sahip bir diş gelir ki teknik falan tek başına yetmez.
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 iki wot'a da özet geçersek ne diyorlar? okumadım ben de hiç..
Archangel_ Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Llama said: ee şimdi sağlam diş çekilmiş mi çekilmemişmi Bu kaçmış aradan; iddianın gerekçesi şu; said: Bakanlığın yıllık diş çekimlerinin bir önceki yıla göre %10 artmasının gerekçelerini tam araştırmadan dişhekimlerinin sağlam diş çektikleri yönünde bir sonuç çıkarılması akla ve mantığa aykırıdır.
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Ya tabi, sistemde yanlışlık var puan sistemine bakarsak. Ama bi insan evladı sırf puan için hekimlik amacından sapabiliyorsa, her şekilde gözünü para bürümüştür bence. İl il farklı oluyor sanırım bu merkezler, antalya'dan örnek vermiş biri. Bizimki de inanılmaz süper, galoşla falan giriyosun. Tabi anlamam teknik ekipmanından lakin görünürde hiç bi ilkellik yoktu. Masası olsun tehcizatları falan bana muayenehanelerin görüntüsünü anımsattı. Tabi bu birşeyi değiştirmez, her yerde aynı kalite yakalanmadıktan sonra. Bu arada anneannemin dişlerini yaptılar. "Diş yapmak" dan kasıt ne tam olarak bilmiyorum artık protez mi yaptı ne yaptı onu siz bilirsiniz sdfg. 5-6 hafta hep aynı güne ve saat aralığına randevu aldım. Yani bilmiyorum bizim doktor mu iyi, (ben de ona randevu aldım çünkü) ama baştansavma yapmadığı kesin, çok mutlu kadın şu an eheh. Birde muayenehaneler sgk kapsamına girerse o işin ucu çok pis kaçar. Adam puan için diş söküyorsa para için çeneyi değiştirir sadfg. Yani şaka bi yana, kontrolü zor olur o işin, ne bileyim. Bursa medical park'da dönen olayları bizzat o işi yapan adamın ağzından dinleyip de eblek gibi kalınca, sağlıkta devletin sömürülmesi çok zor gelmiyor kulağıma.
Archangel_ Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 27, 2010 Puan için sağlam diş çekildiği iddiası, geçen seneye göre diş çekim sayısının %10 arttığına dayandırıldığından, "puan için sağlam diş çekildi" ye katılmıyorum. Sistem doğru kurulup oturtulduğu taktirde radyolojik kayıtlar; ve ağız içi modellerle para için yanlış tedavi yapma gibi bir durum engellenir.Hele ki yanlış tedaviyle ilgili çıkarılan son yasalardan, bahsi geçen tazminat miktarlarından sonra. Ha kontrolü zor olur mu o tartışılır; şu an çok mu kontrol ediliyor o da tartışılır. Açık olan bir şey var, mevcut sistemle ADSM lerdeki diş hekimleri inanılmaz hasta yoğunluğunda, hakettiklerini kazanamadan kendi hekimliklerinden de ödün verdirilerek çalıştırılıyor. Hem de sözleşmeli olarak.
Öne çıkan mesajlar