ghost_boo Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Selam , şimdi bu konuyu nereye açacağımı bilemedim. Kişisel'e çok girmiyor (neredeyse) herkesin bir ailesi olduğundan turkiyede bulunan herkesi ilgilendiriyor sanırım az buz. Şimdi ben çok bilmiyorum bu akrabalık terimlerini az çok öğrendiğim kadarıyla ablamın sevgilisi benim eniştem oluyor. Benim sevgilim de ablamın eniştesi oluyor. İkimizin sevgilileri birbirlerinin bacanakları oluyor. peki benim ablam sevgilimin neyi oluyor , onun kardeşi benim neyim oluyor? Eğer sevgilimin bir kız kardeşi olsaydı benim neyim olurdu? Ya da abim olsaydı bu sevgilimin nesi olurdu? Bilen birinden açıklama alabilir miyim? =) Teşekkurler (evet u. neden? tuş kırık çunku. )
senko Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 bir kere ablanin sevgilisi senin hicbirseyin olmuyor halanin yada teyzenin kocasi senin enisten oluyor
aquila Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 sevgili aile iliskisinde hicbi bok olmuyo, evlenip gelsinler, o zaman olur eniste yenge.
ghost_boo Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 o halde kayınço nedir? o.O Sevgili dediğim nişanlı falan zaten. Olur ki evlilikte kim nedir ne değildir bilmek lazım
Dartanian Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Ghost boo eğer kız değilsen :D senin sevgilin ablanın eniştesi olmuyo jgkasbgna Sevgilin dediğim karın.
ghost_boo Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Bence de olmaz Cons. Dişiyim ben.
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 ı-ıııııııııııh! akrabalık 101! hiç geçemedim bunu..
Lelouch Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 bir insanın annesinden doğan çocuğu ne olur ?
ghost_boo Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Ya kesin bunları böyle avucunun içi gibi bilen birileri vardır patide. Kim biliyorsa bir detaylı anlatsın ne durumda kim kimin nesidir diye de , bilelim öğrenelim!
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 +halamgiller de geldi mi? -o ne öle be? baklagil misiniz siz?
Dartanian Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Soya Dayalı Akrabalık Terimleri Ebeveyn - Çocuğa göre anne ve baba Kardeş - Çocuklara göre kız ve erkek kardeşler Çocuk - Anne ve babanın çocukları Amca - İki erkek kardeşin çocuklarına göre durumları (Apça, ece, emmi) Teyze - İki kız kardeşlerin çocuklarına göre durumları Hala (Bibi) - Çocuğa göre babanın kız kardeşi Dayı – Çocuğa göre annenin erkek kardeşi Dede: Çocuğa göre babanın ve annenin babaları Nene: Çocuğa göre annenin ve babanın anneleri Ata: Çocuğa göre annenin ve babanın dede ve neneleri (Büyük anne, büyük baba) Torun: Dedeye göre oğlunun ya da kızının çocuğu Amca oğlu: Ego'ya göre erkek kardeşinin oğlu Amca kızı: Ego'ya göre babanın erkek kardeşinin kızı Teyze oğlu: Ego'ya göre annenin kız kardeşinin oğlu Teyze kızı: Ego'ya göre annenin kız kardeşinin kızı Dayı oğlu: Ego'ya göre annenin erkek kardeşinin oğlu Dayı kızı: Ego'ya göre annenin erkek kardeşinin kızı Hala oğlu: Ego'nun babasının kız kardeşinin erkek çocuğu Hala kızı: Ego'nun babasının kız kardeşinin kız çocuğu Yeğen: Kardeşlerin, kardeş çocukları Evliliğe Dayalı Akrabalık Terimleri Dünür: Evli çocukların ailelerinin birbirlerine göre durumları Kayınbaba: Evlilerin eşlerinin babası (Kaynata) Kaynana: Evlilerin eşlerinin annesi (Beyana) Karı: Evli çiftlerden kadının erkeğe göre durumu Koca: Evli çiftlerde erkeğin kadına göre durumu (Gişi, bey, herif, bizimki, çocukların babası, adamım). Yenge: Amca, dayı, kardeş karıları Gelin: Dünür evinde oğlan eşleri Damat: Dünür evinde kız eşleri (Güvey) Elti: Evli kadının kocasının kardeşlerinin karıları Görümce: Evli kadının kocasının kız kardeşleri Kayınbirader: Evli çiftlere göre eşlerin erkek kardeşleri (Kayınço) Baldız: Evli çiftlerden erkeğe göre eşinin kız kardeşleri Enişte: Teyze, hala ve bacı kocaları Bacanak: Kız kardeşlerle evlenen erkeklerin birbirlerine göre durumları Bacanak: Kardeş kızlarıyla (amca, teyze, hala, dayı) evlenen erkeklerin birbirlerine göre akrabalık durumları Kuma: Aynı zamanda birden fazla eşle evliliklerde ikinci kadını tanımlayan terim Sonradan Kazanılan Düzmece Akrabalık Türleri Sütkardeş: Ayrı analardan doğup, analardan biriyle emişen çocuklar Sütanne: Doğurmadığı bebeyi sütüyle besleyen anne Sütnine: Emzirdiği (başkasına ait) çocuğun çocuğuna karşı emzirenin durumu Kankardeş: Birbirinden birer damla kan yalayarak kardeşlik üzerine ant içen birey Yolkardeş: Özellikle Alevi topluluklarında birbirleriyle Dede (dinsel önder) (Musahip) önünde yapılan bir törende dostluk üzerine ant içen aileler Ahiretkardeş: Öte dünya düşüncesine dayalı bir dostluk antlaşması yapan iki birey Sağdıç: Evlilik hazırlığında güveyin yakın dostu, sırdaşı, arkadaşı, hocası; evli, deneyimli, yaşdaş erkek. Yenge: Evlilik hazırlığında gelinin yakın dostu, sırdaşı, arkadaşı, hocası; evli, deneyimli, yaşdaş kadın. Oğlan Yengesi: Düğünde oğlan evi yengelerinin (kadınlarının) yöneticisi. Kına Yengesi; Düğünde geline kına yakan ve kız evi kadınlarının (yengelerinin) yöneticisi. Kına-anası: Küçük kız çocuğunu giydirip, kınalayan ve ona anası kadar sahip olmaya söz veren kadın. Ad-babası: Bebeğin ezanla kulağına adını okuyan (takan) birey Kirve: Sünnetteki erkek çocuğu kucağında tutan, sünnet düğünü harcamalarında aileye katkıda bulunan birey. Türkçe Betimleyici Akrabalık Sözcüklerinin Sınıflayıcı Olarak da Kullanılanları Baba: Baba adam : Baba gibi çok verip az isteyen, özveri sahibi önder birey. Ana: Toprak ana, anayol, ana direk, anayasa, ana sorun vb. Üretken, besleyen, doyuran, özveri sahibi. Amca: Babanın erkek arkadaşları; baba gereksinmesini kısmen üstlenen; yardım, ilgi beklenen birey. Teyze: Annenin kadın arkadaşları; anne görevini kısmen üstlenen: yardım,ilgi, şefkat beklenen birey. Dayı: Annenin erkek arkadaşları; sırt veren, kayırma beklenen birey. Kabadayı, mert. gözü pek adam. Enişte; Karısı bacı kabul edilen evli erkek ya da akrabadan (köyden) kız alan erkek. Kayınbirader (Kayınço): Bacısı güzel; ergen kız kardeşi olanlara yakıştırılan ad. Bacanak: Aynı akrabadan ya da aynı köyden kız alan erkekler. Yenge: Erkekler için kardeş yarısı yerine geçen kadınlar. Abla: Bacı yerine konulan; yaşça büyük kız ve kadınlar. Ağabey (abi, aga): Yaşça ve de başça büyük erkekler. Kardeş: Cins ayrımı yapılmadan kardeş yerine konulan birey. Kardeş payı eşit pay, kardeşçe (kavgasız, döğüşsüz eylem). Bacı: Yaşça küçük ya da eşit kız ve kadınlar. Ağa: Varlıklı, otorite sahibi, önder, ağabey.
hoccemama Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 ablamın sevgilisi neyim olur ya da benim sevgilim ablamın nesi olur gibi abuk sorular soran bir kişi öğrenmesede olur.
MrLevie Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 ghost_boo said: Şimdi ben çok bilmiyorum bu akrabalık terimlerini az çok öğrendiğim kadarıyla ablamın sevgilisi benim eniştem oluyor. Benim sevgilim de ablamın eniştesi oluyor. İkimizin sevgilileri birbirlerinin bacanakları oluyor. peki benim ablam sevgilimin neyi oluyor , onun kardeşi benim neyim oluyor? Eğer sevgilimin bir kız kardeşi olsaydı benim neyim olurdu? Ya da abim olsaydı bu sevgilimin nesi olurdu? Bilen birinden açıklama alabilir miyim? =) Teşekkurler (evet u. neden? tuş kırık çunku. ) yazdıklarından ötürü senin kız olduğunu sanıyorum. senin ablan senin sevgilinin baldızı oluyor. onun kardeşi senin sevgilinin kardeşi oluyor bi statüsü yok bildiğim. senin sevgilinin kız kardeşi senin eltin oluyor. senin abin sevgilinin bacanağı oluyor. gerçi sevgili değil de karı-koca durumunda kullanmak lazım bunları bence.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 22, 2010 ghost_boo said: peki benim ablam sevgilimin neyi oluyor baldızı said: onun kardeşi benim neyim oluyor? enişte kardeşi said: Eğer sevgilimin bir kız kardeşi olsaydı benim neyim olurdu? elti said: Ya da abim olsaydı bu sevgilimin nesi olurdu? dayak tehdidi
Öne çıkan mesajlar