Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

raid nedir ne yapar

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şimdiye kadar hiç hdd leri raid yapmamış biri olarak sormak istediğim bazı sorular var.
yeni kasa toplayacağım ve büyük ihtimal ssd hdd alacağım.
raid yaparsam uçarsın falan diyenler var.
şimdi bu raid olayı nedir.
mesela ben iki tane 80 gb ssd aldım diyelim.
bunları raid yapınca elimde 160 gb yerine kullanılabilir 80 gb mı oluyor.
yazmak sorunsa ve uzunsa uygun bir makale verebilirseniz de olur.
Mesaj tarihi:
neyse uzun bir aramadan sonra birazda olsun bilgi sahibi oldum.

ama merak ettiğim bir konu var.
raid 0 yaparsam heralde arşivi falan unutmam gerekir.
ya da pcde calıstıracagım tüm uygulamaların raid 0 bölümünde olması lazım ki hızlı çalışsın.
aksi takdirde 3. bir raid olmayan hdd üzerinden yapılan calısmalar yine standart bi hızda olacak.

iki tane 80 gb ssd alır ve bunları raid 0 yaparsam, diğer sata hdd de ki uygulamalar çok yavas kalıcaktır heralde.o yüzden filmleri ve resimleri satada
programları ve oyunları raid 0 ssd de kullanmak en mantıklısı olacaktır diye düşünüyorum.
Mesaj tarihi:
valla bana göre hddler zırt pırt bozulan şeyler değil. 2 yılda 1 kere format atarım genelde oslar arası geçiş yapmıyorsam. bence raid0 yap. ha zaten bi de normal diskin olcakmış. temiz iş seninki
Mesaj tarihi:
2 tane 80 lik raid0 yaparsan: 160gb lik tek bir tane hdd hızının 1,5>x>2,0 katı aralığında hıza sahip hdd bütünlüğün olmuş olacak. yani windows tek bir 160lık hdd görüyor olacak. bu da üstün hızda bişiy...

ve dediğin gibi evet. depolamada pek kullanılması tavsiye edilmez. hdd'den bi tanesi uçarsa diğeri sağlam olsa dahi içindeki veriler de gidiyo.
Mesaj tarihi:
Şimdi iki ssd alıp raid yapmayı performans için planlıyorsan kullanman gereken Raid sistemi raid 0 olacakır. Bunun dışında param var. Koymaz bana diyorsan, 3 ssd alıp Raid5 yapman senin tüm problemlerini çözecektir. Yedekleme istiyorsan yedekleme, hız istiyorsan hız.

Raid5 nasıl işler?
Raid 5 dediğimiz sistemde 3 disk çalışır ama toplamda iki diskin toplamı kapasitesini kullanırsın.

Yani 80 + 80 + 80 = 160gb toplam kullanım alanı ve 80gb fault tolerance. Bu da demek oluyor ki, disklerden birini eline aldın bir problem sonucu diyelim, bilgisayarın hiç kendini bozmadan devam ediyor. Hatta çalışırken sen farketmiyorsun bile diskte sorun olduğunu. Diskin biri uçtu diyelim, milisaniyesinde diğer disk bozulan diskin yerini alarak fault tolerance'ın babasını gerçekleştiriyor. Bu tam senin isteyebileceğin türden yedekleme + performans sağlayacaktır. Ayrıca bozulan diskin yerine yenisini taktığında da hiçbirşey yapmana gerek yok, raid sistemi bu diski algılayacak ve fault tolerance sistemine entegre edecek ve gerekli dosya parçalarını o disk üzerine yazacaktır.

Fault tolerance ve performans için en çok kullanılan methodtur.
Mesaj tarihi:
aslında param var demek istemiyorum.
ama illaki dosya kaybına ugramamak içinde çok para verip üçüncü ssd yi de almak istemiyorum.
1 tb sata hd alır ona yedek yaparım sorun değil.
zaten herhangi bir göçme durumunda gidecek max veri programlar ve windows olur.
o da dert değil formatla halledilir.
ha 1 ssd de bozulursa derseniz heralde o da kısmetsizlik olur.
neyse bakalım nasıl bişey çıkacak ortaya.
yıllardır hep kalbur üstü pc kullandım.
bu sefer max seviyede bir pc alıp 5 sene falan kullanmak istiyorum.
değer inşallah
  • Yeni Oluştur...