Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Serbest Makara Sorusu

Soimyr

Öne çıkan mesajlar

Simdi bir soruda denk geldim, ve ezberden yaptım soruyu, sonra aklım ben bunu niye böyle çözdüm, ezber dışında niye böyledir diye düşününce kalıverdim ortada.

Sorum şu.

Şimdi bir ucu duvara sabit bir ip, buna bağlı bir serbest makara var. Makarayı (dikey düzlem, yatay düzlem farketmez) diyelimki h kadar kaldırmak/x kadar çekmek için, neden ipin serbest ucunu 2h kadar kaldırmak/çekmek zorundayız biri bana formüllü biçimde açıklasında kafama bassın. şimdiden saolun.
Sosyal ağlarda paylaş

Formülle göster pls.

Çünkü normalde sorunum yolla değil, normalde bu yol üzerinden ivme hesaplıyoruz soruda falanda, normalde yol lafı bile geçmiyor. En iyisi akşam dönünde soruyu aynen buraya aktarayım nerde takıldıımı tam göstereyim daha iyi anlarsınız ne demek istediğimi.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
Soldaki makaranin x kadar ilerleyebilmesi icin duvardan makaraya kadar olan ipin uzunlugunun x kadar artmasi lazim. Ayni ip makaradan gecip m2 ye bagli olduguna gore m2 nin makaraya x kadar yaklasmasi lazim. Zaten makara da x kadar ilerlemis olduguna gore m2 nin toplam yer degistirmesi 2x.

Yok ille de formulle anlat dersen soyle:

Duvardan soldaki makaraya kadar olan ipin uzunluguna d1 diyelim. Ipin bu makaradan m2 ye kadar olan uzunlugu da d2 olsun. Simdi iki seye dikkat et:

1. m2'nin duvara uzakligi: d1 - d2.

2. Ipin uzunlugu degismeyecegine gore: d1 + d2 = Sabit.

Makaranin yer degistirmesi, d1 deki degismeyle ayni. Makara x kadar (ornegin saga) hareket ettiginde d1 x kadar artacak, ama toplamlari sabit oldugu icin d2 x kadar azalacak. Yani:

d1' = d1 + x
d2' = d2 - x

Bu durumda m2'nin duvara gore yeni konumu: d1' - d2' = d1 - d2 + 2x.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...