Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yakışır oğlumuza!!!

Hagii

Öne çıkan mesajlar

sosyal bilimcinin cektigi zulumdur oda

fizikci su 100 derecede kayniyor der, yok ya diye nadama hesbaini yapar ispatlar got eder o adam bida konusamaz

oysa sosyal bilimlerde ispat cok zor oldugu icin ve en buyuk is birlikcisi olan istatistikte yalan oldugu icin agzi olan konusabiliyor

adam cikip sabaha kadar dunyanin ayrisi amuda kalakrsa ekonomi duzelir diyebiliyor ve bu adamin hatasini kanitlamak icin yapabilciegin hicbirsey yok dunyanin yarisini amuda kaldirmak disinda

ve kaldirmayi basarsan bile "ancak ben tam rekabet sartlari altinda, ekonomik ibreler sunu sunu gosterirken kaldirirsan ekonomi duzelir dedim" diyipte kurtarabiliyor, bakiniz sozde kanun olan say teorisi
Sosyal ağlarda paylaş

işte teorilere değil günün şartlarına bakarak değerlendirme yapmak lazım yoksa iş bir görüşün "fanboi"lupuna döünüşür

"keynes ibneymiş o yüzden tutmuyorum o herifi" diyen adam da var

5 yıllık kalkınma planlarına "komunist işi bu rörörö!!" diyen kafatascı da vardı ki o kafatasçılar yoıllar sonra "biz o dönem anlamamıştık sırf karşı görüşteler diye bilmeden dinlemeden saldırıyorduk" itirafını yapacaktı
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Kusra bakma ama şu mesajın baştan sona cehalet dolu, tamamen cahilce.

peki
Rewendor said:

"bilgi" ile zeka aynı şey değildir bu bir. genetik olarak aktarılan bilgiyle genetik olarak sınırlanan zeka da aynı şey değildir bu da iki.

Bilgi ile zekanın aynı şey olduğunu değil, bilinç ile çevresel faktörlerin ve algıların ilişkili olduğunu belirtmek istedim sana, orayı gözden kaçırmışsın belli ki. Zekanında duyum, dil ve çevresel faktörlere göre geliştiğini, beyinsel fonksiyonların hızının da bilgi kazandıkça, kısaca çevreyi sorguladıkça arttığını bilimsel olarak zaten kanıtladı bilim adamları ( nöronlarla ilgili diyorlar mesela ). Dolayısıyla doğuştan "ortalama IQ" veya "daha zeki olmak" gibi vasıflar hiç bir insana gelmez, yanlış bilmeyelim. Bir insan doğduğu anda sadece yaşamsal fonksiyonlarını idame ettirme ihtiyacını bilecek kadar bilgi sahibidir ( ha belki ana karnında da bilgi edinebilir, bunu da son zamanlarda duyuyoruz. )

Rewendor said:

Her insanın zeka potansyeli eşit değildir. Herkesi yeterince eğitirsen Einstein yaratamazsın, herkesin belli limitleri var.

Bu kıyaslamayı yaparken şu yanlışa düşüyorsunuz. Hayatının 18 yılını farklı çevrelerde geçirmiş iki genci aynı eğitime sokup bu yargıya varıyorsunuz. Herkesin belli limitleri var evet ama bu doğuştan gelmiyor, çevresel etkilere karşı var oluyor, gelişiyor.
Rewendor said:

Genetik kodun senin atıyorum 130'la 150 iq arasında olacağını söyler, aradaki olasılık çevreye kalmıştır. sen istediğin kadar çabala 151 iq'ya çıkamazsın. Bir başkası için bu sınır daha yüksek ya da daha düşük olabilir.

Evet olabilir ama yukarıda bahsettiğim yanılgıya düşme, ne tarz bir yapıda büyüdüğünü araştır insanların, hangi çevresel faktörlere maruz kaldığını. Öyle belirli bir yaşta iki insanı alıp deney yaparak ancak evrim karşıtı insanları inandırabilirsiniz ki bu da yeter zati, onlar kalabalık.
Rewendor said:

Daha bilgi ile zekanın farkını ayırt edemiyorsun, yetmezmiş gibi zeka sınırlamalarında genetik bilimini yok sayıyorsun, seninle nasıl tartışalım yahu? En basit bilgiden bile yoksun körleme konuşuyorsun. zekayla bilgiyi bir tutmak nasıl bir mantıktır?

Sanırım körleme olarak okuyan sen olmalısın ki ben sana bilgi ile zekanın orantılı ve ilişkili olduğunu söylerken sen bunu bir anlamışsın...
Rewendor said:

Bak sana şöyle bir örnek vereyim, "bilgi ve zeka tamamen ayrı şeyler bunu unutma" baştan uyarayım da. Genetik olarak annene babana ailene göre senin boyun da kodlanmış. Anne tarafın 1.50 baba tarafın 1.65'se, sen de atıyorum 150-170 arası olabilirsin ancak. 1.50 mi olacan 170 mi orası çevresel faktörlere ve gelişim sürecindeki fiziksel eğitimine bağlı, ama ne kadar bu yönde çalışırsan çalış asla doğal yollarla 1.90 olamazsın. Hah işte zeka da tamamen aynısı.

Bir insanın ortalama boyu belli bir sınırı geçemez, neden?
Çünkü son evrim hali gereği, çevresel şartlar değişmedikçe kolay kolay baya bi jenerasyon aynı boyda gider.
Bilmiyorum hiç duydun mu, bir insanın beynini kullanma oranının %3-10 arasında olduğunu söylerler. Bu yüzden boy uzamasa da beyin daha kullanılabilir, fonksiyonel hale getirilebilir. Bir sürü dergi çıkıyor yahu, beyin hızını arttırmak için abudik gubidik yöntemler falan...

Dolayısıyla zeka da tamamen aynısı değil.

Bilgi ile zeka ayrı şeyler derken, boy ile zeka da aynı şeyler dememek lazım tabi.
Rewendor said:

Kısaca başkasına akıl vermeden önce bir zahmet üzerinde konuştuğun konu hakkında biraz bilgi ve fikir edin. Merak etme "genetik olarak aktarılan bilginin ne ile alakalı olduğunu" yıllar önce saptadım ben, ama sen "bilgi nedir, zeka nedir, aralarındaki ilişki ve farkları nedir, neden zekadan bahsedilirken ben alakasız şekilde işi bilgiye yontmaya ve utanmadan bununla bilgiçlik taslamaya çalışıyorum" onu saptarsan sorun kalmayacak :)

Şimdi sen ve ben karşıt iki tarafız ya, ikimizden birinin hakem olması imkansız, boşa bi paragraf yazmışsın yani.
Rewendor said:

Ha bu arada Wright kardeşler örneğini de gayet doğru bir şekilde açıkladım, bu diğer örneğim de doğruydu. Tabii anlayana...

Anlayana, manlayana yok. Anlayanda yanlış biliyor demektir bu. Koca ekonomi politik tarihini, var olan diyalektik yasaları, toplumların ve üretim biçimlerinin gelişimini yok sayıp, kapitalizmi sosyalizmden bir sonraki basamak göremezsin.

Hani MSN 8 vardır, sen MSN 9 kullanırsın ama beğenmezsin, bir sürü bug bulursun, "bu ne lan" dersin eyvallah. Ama kalkıp da MSN 8, MSN 9'dan daha ileridir diyemezsin, çünkü MSN 9 MSN 8'in fonksiyonlarının üstüne fonksiyonlar getirmiştir.

Sadece taraf olarak eleştirebilirsin.

Sen bana öneri de bulundun, bende bulunayım. İlk olarak şu fikiri sahteden de olsa benimse "İnsan ürettikçe hayvandan ayrılır", sonra diyalektik yasaları ve toplumların üretim şekillerinin değişmesiyle nasıl gelişim ve değişime uğradıklarını bir araştır. Sonra tartışabiliriz bence ( hakemlik yaptım ama kusura bakma artık :) )

Bu arada viktora hak vermemek de elde değil.

Sosyalizm fanboyluğu?
Herhalde şu forumda yazında kazak giyen, simit çay ile karnını doyuran komünist imajı vermiş olmalıyım. Abi bende spor giyinirim, Burger King'den yemek yerim. Olay fanboyluk değil.

Günümüzden bakmak gerek diyenler bariz yanılıyor. Oysa olay basit:

-Tarihin ilerleyen bir çizgisi varmıdır?
Vardır...
-İnsanı hayvandan ayıran en büyük fark?
Bilinç ve üretim gerçekleştirebilmesi
-Toplumlar nasıl ortaya çıkmış?
Üretim ve üretimin evrimi ile
-Toplumlar nasıl gelişmiş?
Üretim tekniklerinin gelişmesine paralel olarak şekillendirdiği politikalar ile ( Ekonomiyi politikasız, politikayı ekonomisiz düşünmek bir hatadır, ekonomi politik kraldır. )
-İlerici/Gerici ne demektir?
İlerici kemalist değil, üretim araçlarının bir sonraki aşamasına geçip, gelişen bilinç ile insana en mükemmelleştirmeye çalışandır. Gerici de yobaz değil, üretim tekniklerinin, yani toplumların ve yaşamın evrimine karşı çıkan insanlardır.
-O halde sosyalizm ilerici bir sistem midir?
Evet, kapitalizmin bir üst basamağıdır. Kapitalizmden daha iyi bir felsefeye ve daha iyi analizlere sahiptir.
-O halde kapitalizm gerici bir sistem midir?
Feodaliteyi yıkarken ilericiydi ancak şimdi gerici, tarihin çarkları oysa hep aynı yerde durmaz, elbet değişecek, çünkü üretim değişiyor, toplum değişiyor.
-E ulan sosyalizm çöktü?
Olabilir, onlar bir deneydi, olumsuz sonuç alındı, demek ki uygun şartlar yoktu.

Dolayısıyla isteyin veya istemeyin sosyalizm gelecek, hangi kışa ama orası bilinmez :)
Sosyal ağlarda paylaş

zeka dediğiniz olayda doğuştan limitler elbette var.

hatta bunları aşamazsınız da..

hatta beyin dediğin öle bişi ki bu limitler atıyorum matematik için limitli gelmişken, dil öğrenme için hayvani gelebilir. ilkokul terk de gelebilir tabii. zorlasan da açılmaz. genetiğe bağlıdır, ki en baba kriter bu. eğitim falan hikaye. kusura bakma ama iyota daha bi bağlı hani.

çevresel demişken, mesela beslenme ile genelde düşmesini engellersin, ya da az biraz ekleyebilirsin. ama tutup da +40 koyamazsın. +10-15 artar-düşer
Sosyal ağlarda paylaş

Zeka çeşitleri ile zeka seviyesi arasında fark var ancak dasaa...

Şayet iki sözel zeka çeşidine ilgili çocuğu bir araya getir, sonra birini sal ormana, diğerini ver kreşe, 20 yıl sonra sonucunu gör. Bu kadar basit, abi hiç mi tarzan izlemediniz diyicem bu da bana karşı kullanılıcak şimdi :D

Bu arada o kadar yazdım, arkada kalmasın : :D http://forum.paticik.com/read.php?13,5150662,page=22#msg-5162281
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Şayet iki sözel zeka çeşidine ilgili çocuğu bir araya getir, sonra birini sal ormana, diğerini ver kreşe, 20 yıl sonra sonucunu gör. Bu kadar basit, abi hiç mi tarzan izlemediniz diyicem bu da bana karşı kullanılıcak şimdi

abi bu çok hatalı bi argüman olmuş yalnız. hani neresini tashih edeyim diye baktım ama tamamen kopuk.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben demiştim işte bana karşı kullanılacak diye :D

Neyse allahtan belgelerle geldim.

Kanıt 1

21 Ekim 1920'de Hindistan'ın Godamuri köyünün yakınlarındaki bir ormanda bir kurt sürüsüyle yaşayan biri iki, biri dokuz yaşında iki kız çocuğu bulunur. Amala ve Kamala adı verilir. Amala bulunduktan kısa bir süre sonra ölür. Kamala ise 18 yaşına kadar yaşar.Ancak özel eğitim yöntemlerine rağmen konuşma, düşünme ve insana özgü özellikleri asla gerçekleştiremez.

http://4.bp.blogspot.com/_ndw2yPtVIeQ/SScOiwoHkeI/AAAAAAAAAOo/e26BQV15bwI/s320/AMALA+Y+KAMALA+3.jpg

Link : en.wikipedia.org/wiki/Amala_and_Kamala

Kanıt 2

1979 yılında 12 yaşındayken bir ormanda bulunan ve 40 yaşına kadar yaşayan bir çocuk ( adı viktor ) konuşmayı tam olarak öğrenemez, ayakta durmayı güçlükle öğrenebilir, en küçük bir tehlike belirtisi karşısında hemen hayvan gibi yere eğilir, ve dört ayak üstünde durur. Tüm çabalara rağmen de okuma ve yazma öğrenemez.

http://www.feralchildren.com/image.php?if=children/victorthumb

Link : http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_of_Aveyron

Bu da film olur : http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wild_Child

Kıssadan hisse, neden genetik olarak bu insanlar da bilgi sahibi olamayıp, adaptasyon sorunu yaşamışlar.

Çünkü insanın ve insan bilincinin oluşumunun önkoşulu, bireyin ilk günlerinden itibaren toplumsal yaşam içinde bulunmasından doğar. Olay bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

abi elinde sonunda sosyalizm gelecek ne demek ya.of.

Sosyalizmin 200 yıl içerisinde uygulayan bütün ülkeler faşizme hatta tiranizme kaydılar.

Sosyalizm çok iyidir, çok güzeldir ama İNSAN DOĞASINA AYKIRI BİR İDEOLOJİDİR. Bu kadar net, abuse edilmeye bu kadar açık bir başka yönetim/ ekonomik düzen daha yok.

Olmadı, olmuyor, olmayacak Dean.

Üzgünüm, ama keep on dreaming. Hayal kurmak insanı dinç tutar.
Sosyal ağlarda paylaş

hacım sen de belgeyle geldim diyorsun da baştan fail..

ona bakarsan "beynini çıkarttığımız denek öldü!" gibi bişi bu..

komple fail yani.

senin dediğin "beyine cıva verisek çevresel faktör olarak bunlar salak oluyor" gibi bişi.. ama işim gücüm var, şimdi ciddi ciddi bunu anlatacak halim de yok hani.

gelişimini tamamlamış canlıya, "Şayet iki sözel zeka çeşidine ilgili çocuğu bir araya getir" diyerek zaten baştan faillara bulanıyorsun. neye göre belirledin derler adama? sonrasında gelişim döneminde koparım deneyin içine sıçıyorsun zaten. bunu da zekanın düzeyinin çevresel faktörlere göre etkisi olarak bağlamaya çalışıyorsun nihayetinde.

genetik olarak bilgi değil, limit sahibi olursun. olasılıkların belirlenir. çevresel etki ne olursa olsun, muhteşem ilaçlar geliştirilmediği sürece bunları aşamazsın. pek bişi gelmediyse şansına genetik kodlamanda kassan da bi faydasını görmezsin.. senin anlayamadığın tersinin gerçerli olmadığı gerçeği. genetik kodlaman zeka düzeyini tavan yaptırtsa dahi bu bir fayda da sağlamayabilir, duruma bağlı olarak.
Sosyal ağlarda paylaş

Olmamış olabilir
Şu an olmayabilir de

Ancak olmayacak derseniz ben anlarım ki abi bu adamlar tarihi hep böyle gidecek, yaşam hep böyle sürecek zannediyor. O halde bu forumda ki üyeler gelişim ve evrimi anlamakta ya zorlanıyor, ya da idealist fikirleri benimsiyor. O halde de tartışmaya lüzum yok zaten.

Sipeyskeyk, nasyonal sosyalizmle, komünizmi bir tutacak kadar yanlış bir bilgi sahibisin. Belli ki, komünizme kıl kapıyorsun, dolayısıyla nazi nefretini komünizme yöneltiyorsun. Hiç mühim değil, hiç sorun değil, tek bir resim yeterli:

Reichstag

Ha, nazi almanyası ile komünist düzenin bir olduğunu savunuyorsan da, neden belirteceksin.

Böyle Red Alert oynayıp, ardından "komünistler, kakalar, özgürlük düşmanları" diye saldıracaksanız, baştan söyleyin, bu kadar yazma zahmetine bende girmeyeyim, siz de haklı çıkın çünkü şayet o amaçtaysan, eyvallah abi dilediğin kadar saldır. Komünizme, sosyalizme saldırmayan mı kalmış şu dönemde.

Nasıl olsa halk da düşman, vur, saldır en güzel popülist söylem.

Ama şu narin bedenimi ve parmakcıklarımı yormayayım bari, bana acı yani :D
Sosyal ağlarda paylaş

Abi tamam fanboysun da, abartma yahu.

Böyle YENDİK OLM resmi koyunca ne oldu haklı mı oldun şimdi?

Bak ben sana hemen komunizm ile nazizmin ne kadar kardeş olduklarını açıklayayım sen yorulmamış ol.

ikisi de diktatörlüktür.
ikisi de cumhuriyetin/demokrasinin karşısındadır.
ikisi de kendi ideolojileri dışındaki HER ŞEYE karşıdır. (çarşı gibi.)
ikisinin de amacı dünyayı tek bir ideolojinin yönetmesini sağlamaktır.
ikisi de polis devleti düzenine sahiptir, farklılıkları rejim düşmanı olarak görürler ve yok etmekten çekinmezler.
ikisinde de fikir özgürlüğü yoktur, tek doğru vardır.
ikisi de devletin ekonomi üzerinde yadsınamaz bir etkisi olmasını öngörür.
ikisi de militaristtir, ve amaçları doğrultusunda bu gücü kullanmaktan çekinmezler.
ikisi de yayılmacı politikayı benimser.
ikisi de sosyal devlettir. eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe max. önem verirler, tabi ki "ötekiler" için değil, bir tarafta yoldaşlar için bir tarafta "üstün ırk" için.
bunlar böyle bir anda aklıma gelenler, daha üzerinde düşünmedim bile.

yayılmacı dedim de, bana gelip leninin ütopyasından bahsetme lütfen. Dünya'nın tanıştığı komunizm, stalin'in uyguladığı komunizmdir ve temellerini sosyalizmden alır.

var mı itiraz?
Sosyal ağlarda paylaş

böyle uzunca bir yazı ayzdım ama siyaset bilimi üzeridnen tartışıyormuşsuznu benim yazdıklarım tamamen eknomi bakış açısından yazılmıştı..

şu konuda hangi bilim türü üzerinden tartıştığımızın bir mütabakatına varsak nasıl olur?

siyaset bilim imi yoksa ekonomi mi?

en güzeli olayı fiziğe dayandırıp ardeth tarafında konuyu sonlandıralım kitleyielim
Sosyal ağlarda paylaş

İlk olarak şu resme bakalım :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/QHC_Lynn_Vanhanen_2006_IQ_and_Global_Inequality.png

Sonra da açlık çeken ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında ki IQ farkına buyrun:

Dağılım

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/92/AverageIQ-Map-World.png

Sonra da 50 yıl içerisinde nüfusa bağlı olarak, IQ seviyelerinin değişimini şu resimden görelim. ( ayrı sayfada açın, hareketli gif )

http://www.fourmilab.ch/documents/IQ/1950-2050/figures/animation.gif

Güzel bir yazı

Bir diğer yanılgı da farklı ırkların IQ seviyelerinin farklı olduğu yönündedir. Bazı araştırmalar Eşkenaz Yahudilerinin IQ seviyesinin diğer ırklardan yüksek olduğunu iddia etse de; yine bazı çalışmalar Yahudi toplumununun kapalı bir toplum olmasından dolayı, bu toplumda düşük IQ seviyelerine sahip insanların da aynı yoğunlukta olduğunu göstermiştir.

Sonuç olarak zeka, insanlığa adaletli dağıtılmış bir mirastır. Önemli olan boyutu değil işlevidir.

http://diagnost.wordpress.com/2009/10/27/nedir-bu-iq/

--

Bunları niye verdim. Şu yüzden.

Daha fazla tartışmayacağım. Bu forumda bile referandum sonrasında balık yedikleri için CHP'ye oy verdiler diyen insanlar varken, zekanın ve algılama-işleme gücünün genetik olduğunu savunanlar mevcut.

Kıssadan hisse, hiç bir insan doğuştan zeka yönünden diğerinden daha farklı olamaz tek bir istisna hariç, anne karnında gebe iken yapılan bildiğim kadarıyla bazı egzersizler mevcut, onları da bilmiyorum açıkcası. Çevre şartları, bilgiye ulaşım olanakları ve yetiştiği çevre insanı tıpkı diğer varlıklar gibi şekillendirir, dünya da hiç bir şey durağan değildir, hiç bir şey zıtları, ilişkileri olmadan var olamaz.

Ancak gördüğünüz üzere bırakın 40'ı, 60'lık bir fark mevcut bazı kesimlerle bazı kesimler arasında. Hiç kuşkusuz haritaya baktığınızda da bunun genetik olmadığını anlarsınız.

Şayet öyle olsaydı, Afrika'dan biyolojik evrim için çok çok kısa bir süre olan yaklaşık 300 sene önce Amerika'ya geçmiş insanların aptal olması gerekirdi, öylemiler, değiller.

Herşeyi bırakın nenelerinize kulak verin, yemezsen boyun kısalır, yemezsen aptal kalırsın.

Kimse Shaggy'e aptal diyemez...

Hayır şu topike yazdığımın yerine bi roman yazsaydım cebime üç kuruş girerdi, hayırsızlık yapmayalım :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...