Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkçe Kayboluyor Dikkat

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Qui, 20 Ağustos 2004 14:32 tarihinde demiş ki:
Ben hep dikkat ediyorum zaten? Farklı bişey yapmadımki. Benim ilgi eki olan ki'lerim, dahi anlamındaki de'lerim hep ayrıdır, cümlelerim büyük harfle başlar :)

Yukardaki "ki" ne eki qui, hehe
Mesaj tarihi:
Hoca bu topic piç oldu ya Millet birbirine öğüt verirken hata yapıyo :)[signature][hline]I am the "who" when you call, "Who's there?"
I am the wind blowing through your hair

I am the shadow on the moon at night
Filling your dreams to the brim with fright
Mesaj tarihi:
Hataları ortaya çıkarmadan nasıl iyileştirebilirsin ki?[signature][hline]I am the "who" when you call, "Who's there?"

Mesaj tarihi:
İyi siteymiş. Bir bölüm vardı sitede, Rtük'ü uyarıyoruz diye ona katıldım. Bence sizde katılın katılmadıysanız. En fazla 2 dakikanızı alır[signature][hline]
-nevin, uyan horluyorum..
-allah belani versin sait...
- bakkal amca ölümden sonra hayat war mı?
- yok, tadelle war weriyim mi?
- ver hadi..
Mesaj tarihi:
Estel bu tamamen algılama meselesi. Ben birisine hatasını gösterirken kesinlikle "Lan salak bak yine yanlış yazmışsın höt hödö" diye düşünmüyorum. Aynı şekilde birisi bana hatamı gösterdiği zaman da eyvallah derim yani Yüzüne vurmak çok kaba bi terim bence, özellikle paticik ortamında[signature][hline]I am the "who" when you call, "Who's there?"

Mesaj tarihi:
Estel sakin ol, bu kadar heyecanlanma bu sıcakta.. Herkes istediği gibi konuşur istediği yorumu yapar, dilini düzeltmeden evvel kafanı düzelt demoktratik ol saygı duy insanlara..
Mesaj tarihi:
Haklısınız son mesajda biraz sert çıkmış olabilirim. Daha düzgün ifade etmem gerekirdi kendimi. Hatalarımın düzeltilmesine ya da hata düzeltmeye büyük önem veririm saygı duyarım. Yüzüne vurmak yanlış bir ifade oldu. Ortalık alanda hatanın düzeltilmesi ise daha çok sidik yarıştırmak gibi olur ve rencide edici olabilir. O yüzden ÖMS ile uyarabilirsiniz dedim. Divin sana gelince sana söyleyecek pek birşey bulamıyorum ekstradan sadece herkes her istediğini her istediği şekilde dile getirip yorumlayamaz. Bir toplum içinde yaşadığımız için saygısızca olur. Ayrıca şu zamana kadar kafanı düzelt diyen de ilk sen çıktın. İlginçtir. Zaten her zaman için demokratik ve saygılı oldum aksini idda eden varsa da ortaya çıkabilir.

Fizban zaten parmaklamaya çalıştığımız noktalardan biri de bu. Bir şekilde yetkililerin ve aydın kafaların Türkçeyi korumak için harekete geçmesi. Yeni kelime üretilebilmesi. Tarih istendiği zaman yapılabildiğinin örnekleri ile dolu. Atatürk zamanında TDK nın yarattığı Türkçe kelimeler gayet mantıklı ve hala kullanılan kelimeler ayrıca computer yerine üretilen kelime olan bilgisayar ise istendiği zaman halen düzgün kelime üretilebileceğinin bir kanıtı.

Eğer kırıcı olduysam affola.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür.
DeviantArt Gallery
Mesaj tarihi:
Yukarıda kimse aklına geleni istediği gibi yorumlamamış, saçma konuları asabi asabi savunmuşsun.. Bana birşey söyle diye yazmadım zaten o mesajımı insanların fikir ve yorumlarına senin yaptığın gibi yorum gelince sinirlenme dedim.. Yorumlamak senin zekana kalmış
Mesaj tarihi:
O zaman fizban, ne yapmamamız gerektiğini söylediğine göre bize ne yapmamız gerektiğinide söyleyebilirsin değil mi?[signature][hline]
-nevin, uyan horluyorum..
-allah belani versin sait...
- bakkal amca ölümden sonra hayat war mı?
- yok, tadelle war weriyim mi?
- ver hadi..
Mesaj tarihi:
@Divin: Senin tabirinle yukarda asabice savunduğum konu: "Türkiyede dilin yabancı etkenler ile yozlaşmaması için harekete geçilmesi gerektiğidir." Bu konu bana hiçbir çıkar getirmeyeceği gibi savunulması da tüm Türkiyeye çıkar getirecektir. Eleştrilere her zaman açığım mantıklı bir şekilde yapıldığı zaman.

Ayrıca dilimizin başka dillerin, kültürlerin, milletlerin hegemonyası altına girmesine de bu kadar kabullenmişçe yaklaşmanıza ve tepki göstermemenize mana veremiyorum.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür.
DeviantArt Gallery
Mesaj tarihi:
said:
Divin, 20 Ağustos 2004 15:28 tarihinde demiş ki:
Yukarıda kimse aklına geleni istediği gibi yorumlamamış, saçma konuları asabi asabi savunmuşsun.. Bana birşey söyle diye yazmadım zaten o mesajımı insanların fikir ve yorumlarına senin yaptığın gibi yorum gelince sinirlenme dedim.. Yorumlamak senin zekana kalmış

Aslında birşey yazmayacaktım ama bu kadar demokrasi düşkünü birinin başka bir insanın düşüncesine saçma diyerek kendi düşüncesini savunması da bana "saçma" geldi.Önce demokrasinin ne olduğunu öğren,başka insanların düşüncelerinin de seninki kadar değerli olduğunu öğren ondan sonra demokrasi lafını et.Ama kimse demokratik olmak zorunda değil,istediğini yazabilirsin ama istediğini yazıp bide üstüne pişkin pişkin demokrasi dersi veremezsin,herkein fikri değerlidir hiç bir fikir saçma sapan değildir.
Mesaj tarihi:
Yukarıda da belirttiğin gibi saçma olan konu. Fikirlere birşey söylediysem haklısın. Ayrıca konu saçmaysa bence saçma sana ne oluyor onu anlamadım ...
Mesaj tarihi:
Yazılanları düzgün anlayıp yorumlayamayacak bir millet dilini nasıl boyuduruktan kurtaracak onu merak ediyorum. Aziz Nesin az söylemiş türk milletinin %60'ı salak diyerek..
Mesaj tarihi:
Ya Fizban bunu anlayamıyorum işte neyi savunuyorsun sen? Niye değişemesin? Kamuoyu oluşturulursa neden değiştirilemesin? Bu düşünce tarzına sahip kişiler 1. Dünya Savaşından sonra mandacılığı düşünüyorlardı zaten. Değerlerimize neden sahip çıkmak istemiyor kimse? Dilimiz yavaş yavaş erirken, kültürümüz yok olurken neden herkes kurbanlık koyun gibi boynunu büküp bekliyor?[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür.
DeviantArt Gallery
Mesaj tarihi:
said:
Divin, 20 Ağustos 2004 15:46 tarihinde demiş ki:
Yazılanları düzgün anlayıp yorumlayamayacak bir millet dilini nasıl boyuduruktan kurtaracak onu merak ediyorum. Aziz Nesin az söylemiş türk milletinin %60'ı salak diyerek..

Bak sen beyefendiye hele.Bir insan bir konu açıyorsa bu onun fikridir.Sende eğer insanlara demokrasi dersi veriyorsan bir konuya saçma diyemezsin.Bir insanın fikrine saçma diyorsan da demokrasi dersi veremezsin. Gerçekten de Türk milletinin %60'ı salak,sürekli kanıtlanıyor vallahi...
Mesaj tarihi:
Olay seninle, benimle, bizim gibilerle bitse dert olmaz zaten. Halkının seni yönetmesini istediği insanlarla nereye varabilirsin. Ben göğsüme ay yıldızlı bi elbise giyemiyorsam, bu suçsa, yaşadığım ülkede sorunlarım dilimden büyükse ne yapabilirim ki?
Mesaj tarihi:
said:
Estel_Anorien, 20 Ağustos 2004 15:47 tarihinde demiş ki:
Ya Fizban bunu anlayamıyorum işte neyi savunuyorsun sen? Niye değişemesin? Kamuoyu oluşturulursa neden değiştirilemesin? Bu düşünce tarzına sahip kişiler 1. Dünya Savaşından sonra mandacılığı düşünüyorlardı zaten. Değerlerimize neden sahip çıkmak istemiyor kimse? Dilimiz yavaş yavaş erirken, kültürümüz yok olurken neden herkes kurbanlık koyun gibi boynunu büküp bekliyor?

Açıkcası bu konuda yapılabilecek çok fazla bir şey yok bence insanlar o yüzden tepki gösteriyorlar.Ama yinede kendi yazdıklarımıza,konuştuklarımıza dikkat edersek ve paticik.com olarak bu konuyla ilgili birkaç kampanya başlatabilirsek en azından Türkçe kaybolursa(böyle olacak gibi gözüküyor), en azından ben birşeyler yapmıştım diyebiliriz.Hem ne zararı var? Ben diyorum ki biz oyunlar için kullanılan kelimelere Türkçe anlamlar bulmaya çalışabiliriz.Ya da yazdıklarımıza dikkat edebiliriz,birinin bir yerden başlaması lazım bence.
Mesaj tarihi:
said:
fizban, 20 Ağustos 2004 15:52 tarihinde demiş ki:
bir konuya saçma diyebilir pekala. alala niye diyemesin bre. demokratik olmak herşeyin güzel olduğunu düşünmek değildir. demokratik olmak biraz bilgiye ve fikre sahip olup, fikrin karşındakiyle çeliştiğinde adam gibi fikrini söyleyebilip, onun fikrinin yanlış olduğunu söyleyebilmek, ve karşındaki de bunu yaptığında çıkışmadan fikri savunmayı devam ettirmektir.

Bir insan bir konuya saçma diyebilir,ama
said:
Estel sakin ol, bu kadar heyecanlanma bu sıcakta.. Herkes istediği gibi konuşur istediği yorumu yapar, dilini düzeltmeden evvel kafanı düzelt demoktratik ol saygı duy insanlara..

dedikten sonra,yine bir insanın görüşlerini belirten bir konuya saçma diyemez.

said:
Bu arada bir konu ile o konu hakkındaki fikirlerin farkını anlayabiliyoruz umarım?

Evet,anlayabiliyoruz,konu:Türkçe,yazarın fikri:Türkçe'nin kaybolmasi.Sen Türkçe'ye saçma demedin Türkçe'nin kaybolmasina saçma dedin.İnsan istediği şeye saçma diyebilir ama başka insanları bu konuyla ilgili (başka insanların fikirlerine saygılı olma)payladıktan sonra değil.
  • Yeni Oluştur...